Eindejaarslijstjes 2018: de beste Nederlandse Continental-renner van 2018

Eindejaarslijstjes 2018: de beste Nederlandse Continental-renner van 2018

foto: Colin Briquet

maandag 24 december 2018 om 08:00

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: de beste Nederlandse Continental-renner van 2018.

flag-nl Thymen Arensman (SEG Racing Academy)

Thymen Arensman

Thymen Arensman – foto: Sirotti (archief)

Thymen Arensman is misschien wel dé wielerverrassing van 2018. De van origine veldrijder verbaasde vriend en vijand door in augustus op een tweede plaats te eindigen in de Tour de l’Avenir. Arensman was in Frankrijk één van de weinige coureurs die het presteerde om tien dagen lang het hoofd koel te houden en constant te rijden; zelfs kersverse Sky-aanwinst Iván Ramiro Sosa slaagde daar niet.

De SEG-coureur had in mei al een voorbode van zijn potentieel gegeven door in Parijs-Roubaix voor beloften als derde te eindigen, achter winnaar Stan Dewulf en ploeggenoot Van den Berg. Mede door een aantal valpartijen in de Giro d’Italia – waar hij naar eigen zeggen misschien nog beter was dan in de Tour de l’Avenir – en in de Alpen, was zijn potentieel er voor de Tour de l’Avenir nog niet uitgekomen.

De inmiddels 19-jarige coureur heeft in zijn eerste jaar bij de beloften een unieke prestatie neergezet door als tweede te eindigen in de Tour de l’Avenir. Arensman treedt met deze prestatie in de voetsporen van coureurs als Robert Gesink en Bauke Mollema, die ook op het podium mochten staan in de Toekomstronde. Na het vertrek van Bol en Van den Berg bij SEG lijkt Arensman de nieuwe parel te zijn.

Belangrijkste uitslagen
2e flag-fr Tour de l’Avenir (2.Ncup)
3e flag-fr Parijs-Roubaix (1.2U)


flag-nl Julius van den Berg (SEG)

Julius van den Berg – foto: Marcel Koch

Julius van den Berg ontwikkelde zich razendsnel in 2018. Waar de Noord-Hollander het jaar startte met een anonieme 73ste plaats in Dwars door West-Vlaanderen en een DNF in de Rabobank Dorpenomloop Rucphen, eindigde hij met een profcontract bij EF Education First-Drapac én een tweede plaats in de vijfde etappe van de Binckbanck Tour.

Een periode van oogsten lag tussen de maanden maart en augustus in, te beginnen in de Tour de Normandie. Daar deed Van den Berg een schepje bovenop de prestatie van zijn ploeggenoot Bol – die eerder al tweede in een etappe was geworden – door de vijfde etappe naar Bagnoles de l’Orne te winnen. Een maand later bevestigde de coureur opnieuw door in de Tour de Bretagne profs als Rui Oliveira en Johan Le Bon het nakijken te geven.

Daarbij bleef het niet, want hij hij maakte nog een aantal keer het zegegebaar. Eerst onder barre weersomstandigheden in de Profronde van Noord-Holland, daarna in de Midden-Brabant Omloop en als summum kroonde de SEG Racing Academy-renner zich na een lange solo tot Nederlands kampioen bij de beloften. Een tweede plaats in Parijs-Roubaix U23 was voor Jonathan Vaughters de druppel; Van den Berg was de Flandrien die zijn WorldTour-ploeg nodig had.

Belangrijkste uitslagen
1e flag-nl Nederlands kampioenschap op de weg U23 (NK)
1e flag-nl Midden-Brabant Poort Omloop (1.2)
1e flag-nl Profronde van Noord-Holland (1.2)
1e flag-fr Tour de Normandie – Etappe 5 (2.2)
1e flag-fr Tour de Bretagne – Etappe 6 (2.2)
2e flag-fr Parijs-Roubaix U23 (1.2U)


flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)

Cees Bol – foto: Coline Briquet

Cees Bol begon 2018 in zijn eerste jaar bij de elite-renners met een alles-of-niets-instelling. Het werd uiteindelijk alles voor de 23-jarige renner van SEG Racing Academy. De Noord-Hollander verzekerde zichzelf al in juli van een profcontract voor 2019 bij Sunweb en een stagecontract voor de rest van het jaar. Met winst in de Holland Cup en een vierde plaats in de Napoleon Games Cup kan Bol terugkijken op een erg constant jaar als Continental-renner tussen de semi-profs en profs. Ook in Franse 2.2-wedstrijden als het Circuit des Ardennes, de Tour de Bretagne en de Tour de Normandie toonde Bol zich.

Hij wist onder andere te winnen in de prestigieuze Tour de Bretagne, terwijl hij in etappes in het Circuit des Ardennes en de Tour de Normandie slechts één iemand voor moest laten. Verder bewees Bol met een tweede plaats in de Arno Wallaard Memorial en winst in de Flèche Ardennaise – waar hij met een straffe solo iedereen wist af te schudden – dat hij de man van dat moment was.

Toen hij het in de maanden mei en juni presteerde om zijn vorm vast te houden met een vijfde plaats in de Ronde van Overijssel, een tweede plek in de Ronde van Noord-Holland, een vijfde stek in de Heistse Pijl en een tweede plaats achter Nacer Bouhanni in de GP Marcel Kint, was ook Sunweb niet meer te houden; volgend jaar mag de Nederlander zijn kunsten etaleren in de WorldTour.

Belangrijkste uitslagen
1e flag-fr Tour de Bretagne – Etappe 5 (2.2)
1e flag-be Flèche Ardennaise (1.2)
2e flag-nl Profronde van Noord-Holland (1.2)
2e flag-nl Arno Wallaard Memorial (1.2)
2e flag-be Circuit des Ardennes (2.2)
2e flag-be Grote Prijs Marcel Kint (1.1)


flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)

Mathieu van der Poel – foto: Marcel Koch

Mathieu van der Poels wegseizoen duurde slechts tweeënhalve maand. Toch liet hij in deze periode een onuitwisbare indruk achter. De beste veldrijder van het moment werd namelijk op fenomenale wijze Nederlands kampioen op de weg bij de profs, dicht bij huis in Hoogerheide. De Continental-renner trok op zestig kilometer van de meet ten aanval samen met Danny van Poppel, Jan-Willem van Schip en Dennis van Winden,  maar zij werden in de laatste kilometers teruggepakt.

Iedere normale coureur zou er daarna de brui aan geven, maar Van der Poel deed dat niet. In de hectische slotkilometer sprintte Van der Poel met overmacht naar de overwinning, voor Van Poppel en Ramon Sinkeldam. Normaal gesproken zou de winst van een Continental-renner bij het NK voor profs een ontering van de koers zijn, maar nu was dit niet het geval. MVDP liet er eens te meer zien een uitzonderlijke coureur te zijn.

Dat deed hij niet alleen op het NK, maar in bijna elke koers waar hij aan de start stond. Kijk de uitslagen er maar op na; Van der Poel was dominant in Boucles de la Mayenne – waar hij Nacer Bouhanni klopte – en in de Arctic Race of Norway, waar WorldTour-profs met regelmaat Van der Poels wiel niet konden houden.

In augustus werd Van der Poel geselecteerd voor het EK op de weg in Glasgow, waar hij misschien wel zijn beste koers van het seizoen reed. Na 230 kilometer koersen door de regen bleek alleen Matteo Trentin beter te zijn. Volgend jaar is Van der Poel geen Continental-renner meer; zijn ploeg Corendon-Circus heeft de stap hogerop gemaakt naar het ProContinental-niveau. Met Van der Poels prestaties op de weg dit jaar in het achterhoofd, zou dat wel eens een goede keuze kunnen zijn.

Belangrijkste uitslagen
1e flag-nl Nederlands kampioenschap op de weg (NK)
1e flag-no in twee ritten Arctic Race of Norway (2.HC)
1e flag-fr in twee ritten Boucles de la Mayenne (2.1)
1e flag-be Ronde van Limburg (1.1)
flag-nr2 Europees kampioenschap op de weg (EK)


flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)

Peter Schulting – foto: Topcompetitie

Een veteraan staat tussen de rookies in het eindejaarslijstje. Peter Schulting kende op 31-jarige leeftijd misschien wel het beste seizoen uit zijn carrière. De alleskunner van Monkey Town boekte niet alleen in de Tacx Pro Classic voor de tweede keer in zijn carrière een zege op .1- niveau, hij domineerde zelfs ook nog in deze koersen. De veteraan smeet in de Zeeuwse wedstrijd de gehele koers met zijn krachten, om het vervolgens genadeloos af te maken.

Nee, dat deed hij niet alleen in de Tacx Pro Classic. Schulting hield ook in het buitenland huis in de maanden september en oktober. In de Ronde van Roemenië won de coureur eerst de eerste etappe, waarna hij na een solo van zestig kilometer ook nog eens de vierde etappe naar zich toetrok. Het vertrouwen om een solo te doen had Schulting gekweekt in de HLB Van Daal Eurode Omloop (Topcompetitie), waar hij met een voorsprong van bijna drie minuten zijn concurrenten naar huis reed.

Een coureur met deze uitslagen hoort prof te zijn, toch is Schulting dat niet. Sterker nog, vanaf 2019 is de Nederlander Continental-af. Schulting gaat zich focussen op een maatschappelijke carrière. Echter, verdwijnen uit het peloton zal hij niet helemaal doen. In de Club- en Topcompetitie is Schulting nog steeds te bewonderen in de kleuren van VolkerWessels-Merckx. Een goede aanwinst voor de clubploeg, zeker als je in het achterhoofd houdt dat hij in zijn laatste wedstrijd voor Monkey Town tweede werd in een 2.HC-wedstrijd; de negende etappe in de Tour of Hainan.

Belangrijkste uitslagen
1e flag-nl Tacx Pro Classic (1.1)
1e flag-ro in twee ritten Turul Romaniei (2.2)
1e flag-nl HLB Van Daal Eurode Omloop (TC)
2e flag-ch in een rit Tour of Hainan (2.HC)


Outsiders

2018 bleek een uitstekend jaar te zijn voor het Nederlandse Continental-niveau. Niet alleen de vijf coureurs uit het eindejaarslijstje verkochten hun huid duur, ook andere Continental-renners waren het gehele seizoen goed bij de les. Piotr Havik reeg de toptienplaatsen dit jaar aan elkaar, waarbij een overwinning in de Ronde van Overijssel zijn hoogtepunt was. Marten Kooistra bekroonde het seizoen waarin hij definitief doorbrak met de winst in Parijs-Tours voor beloften, terwijl Luuc Bugter een stagecontract bij Wanty-Groupe Gobert verwierf en de eindwinst greep in de Ierse rittenkoers Rás Tailteann.


Dit artikel delen:

5 Reacties

ewoedski 24 december 2018 om 09:43

Wel een inkoppertje.. als Mathieu erbij staat is de winnaar bekend

Martin Bergstra 24 december 2018 om 12:58

Mathieu natuurlijk.

vluggejapie 24 december 2018 om 16:05

In absolute zin vd Poel ja. Maar het mooiste seizoen in het wegwielrennen op dit niveau? Eerder vd Berg. Arensman vooral veelbelovend.

Veloburto 24 december 2018 om 18:07

Doe maar de Nederlandse kampioen dan

west 25 december 2018 om 22:58

Uitslagen in U23 wedstrijden moet je gewoon niet meerekenen als je de beste Continental renner wilt bepalen aangezien deze twee categorieën niks met elkaar te maken hebben.
Daarnaast is het natuurlijk gewoon een domme vraag met MvdP in de mix.

Headlines

Materiaalzone