Eindejaarslijstjes: De beste belofte van 2017
woensdag 13 december 2017 om 06:00

Eindejaarslijstjes: De beste belofte van 2017

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en een poll. Vandaag: De beste belofte van 2017.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een belofte is een renner onder de 23 jaar, vandaar ook de afkorting U23. Onder 23 jaar/belofte in 2017 betreft in wielertermen een renner die geboren is tussen 1 januari 1995 en 31 december 1998 en die uitkomt voor een Continental-team of lager. Feitelijk gezien is dus iedere renner tussen zijn negentiende en 22ste levensjaar een belofte, mits hij niet in het bezit is van een contract bij een ProContinental- of WorldTour-ploeg.

flag-fr Benjamin Thomas (Armée de Terre)

foto: Sirotti

De naam Benjamin Thomas deed aan het begin van dit wielerseizoen waarschijnlijk niet bij iedereen een lampje branden. Op de weg was het tot dan toe ook een vrij onbeschreven blad, maar op de baan staat hij al jaren te boek als een groot talent. Dat bewees hij dit jaar in april tijdens het WK op de baan in Hongkong, waar hij de regenboogtrui veroverde op de Ploegkoers (met Morgan Kneisky) en het Omnium.

In mei boekte de 22-jarige Fransman van Armée de Terre plots zijn eerste profzege, door in de derde rit van de Vierdaagse van Duinkerke in de diepe finale een aanstormend peloton voor te blijven. In de Boucles de l’Aulne (negende) kon hij vervolgens lang mee en in de Tour de Luxembourg eindigde hij door een goede proloog als vierde in het eindklassement. In de door Wout van Aert gewonnen Ronde van Limburg sprintte hij mee voor de zege, maar viel hij net naast het podium: vierde.

In juli pikte hij de draad op met een vierde plek in de GP Pino Cerami, gevolgd door een ritzege in de lastige openingsetappe van de Tour de Wallonie. In de 2.HC-koers hield Thomas zich vervolgens knap staande, wat resulteerde in een derde plek in het eindklassement. Door een goede tijdrit in de Tour de Poitou-Charentes sleepte hij daar een vierde eindnotering uit de brand. Al deze resultaten leverden Thomas een profcontract op bij Groupama-FDJ.

Belangrijkste resultaten
flag-be 3e in eindklassement + ritzege Tour de Wallonnie
flag-lu 4e in eindklassement Tour de Luxembourg
flag-fr Ritzege in Vierdaagse van Duinkerke
flag-wc Wereldkampioen Omnium (baanwielrennen)
flag-fr 4e in eindklassement Tour de Poitou-Charentes


flag-ru Pavel Sivakov (BMC Development)

foto: Giro Valle d’Aosta

Er stond in 2017 bijna geen maat op Pavel Sivakov. De pas 20-jarige Rus kende in 2016 al een uitermate sterk jaar voor een eerstejaars belofte. Nu is dat vaker zo, maar in de meeste gevallen blijkt het lastig daar een goed vervolg aan te geven. Sivakov daarentegen wist in 2017 nog een extra stap te zetten. De in Frankrijk wonende klimmer toonde zich in de zwaarste rittenkoersen voor beloften vaak heer en meester. Sky twijfelde niet en lijfde hem in.

De Rus reed een redelijke Ronde van Vlaanderen (twaalfde) en Luik-Bastenaken-Luik (22ste) voor beloften, maar pas in mei benaderde hij voor het eerst zijn topvorm. Sivakov toonde zich de beste in de Ronde de l’Isard, een vierdaagse waarin hij twee etappezeges boekte en een keer tweede werd. De eerste etappe werd bovendien geannuleerd. Sivakov reed de nummer twee in drie etappes tijd al op een kleine twee en een halve minuut.

In juni zegevierde hij – zonder een etappe te winnen – in de Giro d’Italia U23, om weer een maand later ook de loodzware Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc op zijn palmares bij te schrijven. Met drie van de vier belangrijkste rittenkoersen op zijn naam, begon hij samen met Bernal als grote favoriet aan de vierde en laatste. In de Ronde van de Toekomst had hij echter een slechte week. Wel wist hij zijn week te redden door op knappe wijze de slotrit op zijn naam te schrijven. In Olympia’s Tour eindigde hij daarna als tweede.

Belangrijkste resultaten
flag-it 1e in eindklassement Giro d’Italia U23
flag-it 1e in eindklassement Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc
flag-fr 1e in eindklassement Ronde de l’Isard
flag-fr Ritzege + bergklassement Tour de l’Avenir
flag-nl 2e in eindklassement Olympia’s Tour


flag-au Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott)

foto: Sirotti

Australië heeft al een paar jaren een aantal jonge renners die zich stormachtig ontwikkelen. Caleb Ewan en Jack Haig zijn daar voorbeelden van; Robert Power was misschien wel het grootste talent, maar dat is er door een zeldzame aandoening nog niet uitgekomen. Ook deze winter maken drie heel talentvolle Aussies de overstap naar de WorldTour. Een van hen is de 21-jarige Lucas Hamilton, die in 2018 uitkomt voor Mitchelton-Scott.

In het shirt van de gelijknamige opleidingsploeg reed Hamilton een beresterk seizoen. In de Tour Down Under werd hij 24ste, gevolgd door een veertiende plek in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en een zevende plaats in het eindklassement van de Herald Sun Tour. Tijdens het Oceanisch kampioenschap op de weg wist hij nadien goud te veroveren. In april deed hij Europa aan, met diverse ereplaatsen in eendagskoersen. Zo werd hij bijvoorbeeld derde in La Doyenne U23.

Later in het seizoen reed Hamilton ook zeer verdienstelijk in een aantal rittenkoersen. De Australiër werd achter Sivakov tweede in de Giro d’Italia U23, wel won Hamilton de individuele tijdrit. In de Tour Alsace was hij tussen de betere leeftijdsgenoten in wel de sterkste. In de Ronde van de Toekomst kon hij goed mee in het hooggebergte, maar uiteindelijk moest Hamilton genoegen nemen met de vierde plek in het eindklassement.

Belangrijkste resultaten
flag-fr 1e in eindklassement Tour Alsace
flag-it 2e in eindklassement Giro d’Italia U23
flag-be 3e in Luik-Bastenaken-Luik U23
flag-fr 4e in eindklassement Tour de l’Avenir
flag-au Oceanisch kampioen op de weg


flag-be Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal U23)

foto: Giro Valle d’Aosta

Waar Nederland al een paar jaar haar handen mag dichtknijpen met al het talent dat doorbreekt, komt er in België ook een klepper aan. Klein van stuk, maar iemand waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. De 20-jarige Bjorg Lambrecht maakt komend seizoen zijn profdebuut bij Lotto Soudal, nadat hij de laatste twee jaar zijn opleiding volgde bij de gelijknamig beloftenformatie. Hij was dit seizoen een beetje de Raymond Poulidor van het U23-circuit.

Samen met partner in crime Harm Vanhoucke werkte Lambrecht een uitstekend seizoen af. Half april wist hij Luik-Bastenaken-Luik naar zich toe te trekken in een sprintje met vier. Een maand later stuitte hij in de Ronde de l’Isard op Sivakov, die hem daar van de zege afhield. Wel won de jonge Belg er een etappe. Dat deed hij korte tijd later ook in de Vredeskoers U23, wat hem ook meteen de eindzege in de UCI U23 Nation’s Cup-koers bezorgde.

Het betekende Lambrechts laatste zege, want vanaf dat moment stapelde hij de tweede plaatsen op. In de Tour de Savoie-Mont Blanc moet hij zijn meerdere erkennen tegenover tweedejaars prof Egan Arley Bernal. In de Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc zat Sivakov hem weer dwars, terwijl Bernal in de Tour de l’Avenir de rol als boeman opnieuw vertolkte. In de GP de Wallonie toonde hij zich met een negende plek ook al tussen de profs.

Belangrijkste resultaten
flag-cz 1e in eindklassement Vredeskoers U23
flag-be 1e in Luik-Bastenaken-Luik U23
flag-fr 2e in eindklassement Tour de l’Avenir
flag-it 2e in eindklassement Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc
flag-be 9e in GP de Wallonie


flag-kz Yevgeniy Gidich (Vino-Astana Motors)

foto: Sirotti

Zijn er dan geen talentvolle sprinters op komst? Jazeker! Yevgeniy Gidich is de naam. De 21-jarige coureur uit Kazachstan rijdt zijn koersen op andere continenten dan de meeste van zijn leeftijdsgenoten, maar het feit dat Astana hem heeft vastgelegd voor de komende twee seizoenen zegt genoeg. Het koersen in Europa is wel andere koek, maar deze talentvolle spurter zou zo maar eens het nieuwe boegbeeld van zijn land kunnen zijn.

Gidich – die in 2017 uitkwam voor Vino-Astana Motors – begon zijn seizoen met enkele top 10-plaatsen in de Tour de Langkawi. Op 1 april boekte hij vervolgens zijn eerste overwinning, door het zegegebaar te maken na de eerste rit van de Tour of Thailand. In die rittenkoers zou Gidich zijn leiderstrui niet meer kwijtraken, waardoor hij in zes dagen tijd twee profzeges boekte. Hij hield onder andere Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini) achter zich.

In mei en juni ging hij door met het verzamelen van UCI-punten in vier koersen op Oekraïens grondgebied en de Tour of Korea. Een paar keer was hij dichtbij winst, maar uiteindelijk slaagde hij daar niet in. Wel zegevierde de Kazach in de slotrit van de Tour of Qinghai Lake. Vervolgens deed hij als stagiair ervaring op bij Astana. In de Tour of Almaty, in zijn thuisland, besloot Gidich in oktober zijn seizoen met een zevende plek in het eindklassement.

Belangrijkste resultaten
flag-th 1e in eindklassement + ritzege Tour of Thailand
flag-cn Ritzege Tour of Qinghai Lake
flag-kz 7e in eindklassement Tour of Almaty
flag-kr 3e in eindklassement Tour of Korea
flag-ua 4e in Horizon Park Classic


flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)

foto: Nico Vereecken / Photonews

We zouden het bijna vergeten en misschien wil hij het zelf ook helemaal niet meer horen, maar Mathieu van der Poel was op papier het laatste jaar toch echt een belofte. Onze landgenoot is 22 jaar oud en vertegenwoordigt deze veldritwinter in zijn eentje de gehele wereldtop. Ook op de weg is de coureur van Beobank-Corendon een van de grootste talenten ter wereld. Een overstap naar een WorldTour-ploeg laat echter nog een paar jaar op zich wachten.

Voor de crosser begon het jaar nochtans in mineur. Tijdens het WK Veldrijden was hij de sterkste man in koers, maar tegenslag wierp hem tot vier keer toe terug. Hij moest genoegen nemen met zilver. MvdP begon vervolgens met mountainbiken. Dat ging dermate goed dat hij – na ritwinst in de Baloise Belgium Tour – na twee etappes in die koers afzwaaide om de Wereldbeker in Albstadt op de MTB af te werken. Hij werd tweede; alleen wereldkampioen Nino Schurter hield hem af.

In juni won hij vervolgens twee etappes en het eindklassement in Boucles de la Mayenne en werd hij tweede in de nieuwe Ride Bruges. Het NK op de weg sloeg hij daarna over om mee te doen aan het WK Marathon op de mountainbike. Daar werd hij na een slijtageslag vierde. Met de Omloop van het Hageland op zak begon hij vervolgens aan zijn crosswinter, waarin hij tot op heden zeventien van de 21 crossen won waarin hij startte.

Belangrijkste resultaten
flag-be Ritzege Baloise Belgium Tour
flag-fr 1e in eindklassement + 2 ritzeges in Boucles de la Mayenne
flag-be 1e in Omloop van het Hageland
flag-europe 1e op het EK Veldrijden
flag-de 2e in Wereldbeker Albstadt (MTB)


Outsiders

Jai Hindley- foto: Sirotti

Er waren dit seizoen meerdere beloften die hun neus serieus aan het venster staken. Vooral Sunweb-aanwinsten Jai Hindley en Michael Storer lieten van zich horen. De eerste werd onder meer tweede in de Herald Sun Tour, reed verdienstelijke rittenkoersen en won met de Tour of Fuzhou op de valreep nog een profkoers. Storer rijgde ook de ereplaatsen aaneen. Zo werd hij vijftiende in de Tour Down Under en derde in de Giro della Valle d’Aosta.

Damien Touzé – foto: Sirotti

De Fransen mogen zich komend seizoen tijdens U23-koersen verheugen op Damien Touzé. De 21-jarige coureur liet zich in het eendagswerk veelvuldig zien. Komend seizoen kan hij dat in het shirt van St. Michel-Auber 93 gaan omzetten in overwinningen. Casper Pedersen maakt in 2018 wel zijn profdebuut. Dat doet hij bij Aqua Blue Sport. De snelle man werd onder andere Europees kampioen en won de openingsrit in de PostNord Danmark Rundt.

Afgelopen jaar sloot ook Fabio Jakobsen aan bij de wereldtop in het U23-circuit. Hij won onder meer ritten in Olympia’s Tour en de Ronde van de Toekomst, alsmede Rund um den Finanzplatz U23. Kristoffer Halvorsen kende een iets minder seizoen, maar won dan wel weer Handzame Classic. Tot slot zal LottoNL-Jumbo zich in de handen wrijven met de komst van Neilson Powless. De ronderenner zette sterke prestaties neer en werd nationaal U23-kampioen op de weg.

Fabio Jakobsen – foto: Orange Pictures / Jos Kafoe

[poll id=”676″]

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
13 december 2017 07:17
Damien Touze uiteraard. Omdat Youri Ijnssen aandelen in hem heeft.

En omdat hij veel indrukwekkender heeft gereden dan Lawless, Narvaez, Eg, Cras, Knox, Davies, Padun, Riabushenko, Hodeg en nog een paar andere top talenten.

Nee toch maar voor Sivakov gegaan.
13 december 2017 07:43
Als je naar alle disciplines kijkt, is vdP sowieso de beste, maar puur wat wegwielrennen betreft, zou dat Sivakov zijn.
13 december 2017 08:02
Bij veldrijden doet Mathieu volgens mij niet meer mee bij de beloftes toch?? Lijkt lijkt me niet dat dat meegerekend moet worden.
13 december 2017 08:08
@Noud
Kijk eens goed naar de genomineerden. Dit zijn beloften die scoren tussen de profs. Thomas werd ook wereldkampioen Omnium bij de elite. Juist extra knap, toch?

En wat betreft aandelen in Touzé. Wat een lachertje. Gaat hier om UCI-punten.
13 december 2017 08:52
Beste renner in het beloftencircuit is Bernal natuurlijk.
13 december 2017 08:53
Ah je hebt gewoon de UCI ranking erbij gepakt en bent daar het lijstje afgegaan wie hoog stonden. Dat verklaart een hoop, maar is wel een erg eenzijdige blik op de beste belofte.

Wat betreft van der Poel. Ik vind het nog steeds raar om de prestaties van de aller aller beste eliterenner in het veldrijden mee te nemen in een lijstje voor beloftes. Het idee is dan dus dat je belofte moet zijn op de weg, dat je prof bent in een andere discipline maakt niet uit voor de categoriseri ng, maar de resultaten tellen in die discipline tellen we wel mee.
13 december 2017 09:03
Noud, is het niet Jeremy Lecroq waarop je doelt ?

Edit: als er een lijstje 'voorspelling van het jaar' komt: de absolute favoriet !
13 december 2017 09:22
Haha nee Jeremy Lecroq heb ik ook voorbij zien komen uiteraard als ander paradepaardje van Youri, maar Touze werd ook genoemd in het voorbeschouwing van het WK (Waar hij overigens niet echt onverdienstelijk presteerde) en zelfs op het lijstje met potentiele aanwinsten voor TLJ. ;)
13 december 2017 09:31
Paradepaardjes bestaan niet. Niet bij mij, tenminste.

En nee, natuurlijk ben ik de UCI-ranking niet afgegaan. Ik had gehoopt dat je me hoger had zitten ;-). En ja, het betreft hier belofte-renners op de weg. Dat VDP bij de elite in het veld rijdt, neemt niet weg dat hij pas 22 jaar is en eigenlijk nog belofte is.
13 december 2017 09:53
Verdient de wereldkampioen niet een vermelding op z'n minst? Werd ook nog eens tweede op het EK, en won een profkoers.
13 december 2017 09:57
Superman Lopez heeft in 2017 ook nog steeds de belofte leeftijd gehad?
13 december 2017 10:11
"...maar het feit dat Astana hem heeft vastgelegd voor de komende twee seizoenen zegt genoeg."

Bizhigitov, Fominykh, Kozhatayev, Stalnov, Tleubayev, Zakharov. Jeugdige Kazachstaanse renners die door Astana worden vastgelegd. Dat moet wel goud zijn, idd.
13 december 2017 10:14
Cosnefroy werd gedurende het jaar al prof lnnrt. ;)
13 december 2017 10:28
Moet Noud wel gelijk geven. Rare poll weer. Het enige criterium is kennelijk dat je in een CT moet rijden? Van der Poel is in de cross en mtb de top bij de profs, rijdt op de weg vrijwel alleen profkoersen, maar omdat ie dat bij een CT doet gaat ie door voor belofte? Terwijl iemand als Bernal die de Tour de l'Avenir won - en een schijntje van VDP zal verdienen - doorgaat als prof?

Ik heb zelf op iemand anders gestemd, namelijk Gaviria. Die mocht qua leeftijd ook nog meedoen in Ncups en op het WK beloften. Dan ben je belofte toch?

Als het gaat om beste renner in het beloftencircuit dan ga ik voor Sivakov.
13 december 2017 10:49
@Imbatido
Heb je het artikel überhaupt gelezen? Daarin staat heel duidelijk wanneer je wel of niet een belofte bent. Bernal en Gaviria hebben beide een contract bij een PCT- of WT-ploeg en zijn daardoor prof, geen belofte.

Ik moet het bij feiten houden en niet bij een onderbuikgevoel.
13 december 2017 11:01
Komt morgen het lijstje: " Beste astmapatient"?
13 december 2017 11:42
Blijkbaar stemt iedereen op vdp. Terwijl hij op de weg van deze renners het minst heeft gepresteerd en in de marginale sport veldrijden in het seizoen 16-17 naast alle prijzen greep...
Daarnaast is het natuurlijk raar om baan-, veld- en mtb-prijzen wel mee te rekenen maar renners die wereldtop zijn in (enkel) baanwielrennen of mtb niet...
13 december 2017 12:09
@Youri IJnsen:
Ik heb het gelezen, maar die uitleg klopt niet. Beloften zijn renners onder de 23. Daarvoor maakt het niet uit of je CT, PCT of WT rijdt. Zowel Gaviria, Bernal als Van der Poel mochten dit jaar nog meedoen in de Nations Cup en op het WK. Bovendien kan je bij een CT-ploeg net zo goed prof zijn, zoals Van der Poel en alle andere veldrijders zijn.
13 december 2017 12:54
Inderdaad, daar zit hem gewoon de crux. Van der Poel is gewoon een profrenner in één van de disciplines die meegenomen worden in dit lijstje.

Maar het criterium dat hier gehanteerd is is dat je geen prof bij een PCT of WT team op de weg mag zijn. Dat kan, maar tel dan ook alleen prestaties op de weg mee.

Nu categoriseer je renners op één wielerdiscipline, namelijk wegrenners. Maar je beoordeeld ze op een veelvoud van disciplines, maar bij al die andere disciplines maakt het dus geen reet uit of je prof of belofte bent. Dat vind ik rare criteria. ;)
13 december 2017 20:27
Dat lijkt me toch duidelijk Pavel Sivakov. In totaliteit verreweg de beste beloftenuitslagen op de weg gereden.
17 december 2017 18:01
Wat een kansloos lijstje. Namen die eigenlijkniet kunnen ontbreken, ontbreken toch - en blijkbaar zijn renners die voor een profploeg rijden geen beloften. Alleen denken ze daar bij de UCI anders over.

Reacties zijn gesloten.