Eigenaar Ineos: “Bij een dopinggeval stappen we uit de wielersport”

donderdag 2 mei 2019 om 13:40
Eigenaar Ineos: “Bij een dopinggeval stappen we uit de wielersport”

Jim Ratcliffe en David Brailsford - foto: Cor Vos

Mocht iemand binnen de rangen van Team Ineos op gebruik van verboden middelen worden betrapt, dan trekt de chemiegigant haar steun in. Dit heeft Jim Ratcliffe, de steenrijke eigenaar van Ineos laten weten aan de BBC.

Gisteren kwam er officieel een einde aan het tijdperk Team Sky, omdat chemieconcern Ineos het hoofdsponsorschap overnam. In haar tienjarige historie is Team Sky diverse malen op controversiële wijze in het nieuws gekomen. Denk maar aan de Salbutamol-affaire met Chris Froome, of het mysterieuze pakketje van Bradley Wiggins.

“We hebben onze ogen hiervoor niet gesloten”, vertelde Ratcliffe tijdens de presentatie aan de verzamelde pers, waaronder Cyclingnews. “We hebben gekeken naar de processen die slecht gedrag voorkomen binnen het team. Ik denk dat deze processen niet beter kunnen.”

“Ik heb geen enkele interesse in valsspelen of het gebruik van doping. De dag waarop één van die twee zaken onze wereld binnentreedt zullen we die wereld verlaten”, stelt Ratcliffe in het gesprek met de Britse omroep. “Ik geloof dat wanneer je de beste atleten hebt en over de beste trainingsmethodes beschikt je dat niet nodig hebt. Wat heeft het voor zin om een ​​koers te winnen als je valsspeelt?”

“Ik heb geen problemen met marginal gains”, sluit de in Monaco residerende Brit af. “Betere aerodynamica of betere kettingbladen; dat is Formule 1-werk. Dat is prima.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

Tom Rey 2 mei 2019 om 13:48

Mooie woorden, wel met een dikke PR-sausje maar het beloofd wat. Ik snap de haat op Team Sky en nu Team Ineos nog steeds niet.

Fast Freddy 2 mei 2019 om 14:16

Vanuit mijn beleving, en dan is haat niet het juiste woord; Sky zorgt met een extreem budget al jaren voor scheve krachtsverhoudingen bij de grote rondes. Hun manier van rijden is hierbij vaak zeer onaantrekkelijk. Geld verziekt op deze manier na het voetbal, ook het wielrennen, met name de grote rondes. En de ploeg presenteerde zich wel als het braafste jongetje van de klas (ontslag de Jong bijvoorbeeld), maar blijkt in de praktijk de grenzen van het toelaatbare, ook al zijn er geen veroordelingen, te overschrijden.
Ergo een combinatie van een zweem van onbetrouwbaarheid en jarenlange, gekochte dominantie bij de grootste wedstrijden van het jaar.

Random wielerliefhebber. 2 mei 2019 om 14:21

Ik snap de haat op team sky ook niet, maar elke sport heeft een zondaar. Vaak is dat de rijkste ploeg.

Maar velen vergeten dat sky niet alleen de tour wint omdat ze de rijkste zijn. Sky is het enige team waar alles moet wijken voor het klassement in de tour de laatste jaren. Andere ploegen nemen soms een sprinter mee of een paar man met een vrije rol voor etappes of tijdritten. Of sturen sterke knechten naar de andere grote rondes

Dat is een keuze die de andere ploegen maken

peervaneynthoven 2 mei 2019 om 14:23

Ik wel, maar haat hoeft van mij niet. Wegkijken en je verstoppen onder een steen dan krijg je ook niets mee en begrijp je inderdaad niet waar die antipathie vandaan komt. “Marginal gains” is een rekbaar begrip. Ik hoop dat hij er niet uit hoeft te stappen maar ik blijf deze club wantrouwen. Mede op basis van die “marginal gains”. Dat beloofT wat!

josemanuelfuente 2 mei 2019 om 14:38

Heeft ook te maken met de figuur Froome, bijna vanuit het niets een ronde-winnaar en dan ook nog een afzichtelijke rijstijl, ik zal er nooit aan wennen!

Mwielerfan 2 mei 2019 om 16:59

Froome reed de twee jaar voor zijn eerste grote ronde al podium Vuelta en tour

Bahamontes Fanclub 2 mei 2019 om 13:50

Stop er nu dan al maar mee.

vanSpringel 2 mei 2019 om 17:20

+!

LaurentJalabert 2 mei 2019 om 13:54

“Ik heb geen problemen met marginal gains”, sluit de in Monaco residerende Brit af. “Betere aerodynamica of betere kettingbladen; dat is Formule 1-werk. Dat is prima.”

Sja met die marginal gains heb ik ook geen probleem. Puffertes, medicijnen die nog niet op de lijst staan en attesten daarentegen…

Polleke 2 mei 2019 om 14:01

Sky zou ook de meest etische en open ploeg worden…als puntje bij paaltje komt krijg je de raarste kronkels te zien…

FritsvanHoefelen 2 mei 2019 om 14:01

Met veel geld kan je de dopinggevallen wel voorkomen

EddyB1958 3 mei 2019 om 08:58

Als je iets kunt 'voorkomen' betekent het toch dat je ervoor zorgt dat het niet gebeurt. Dus als men met veel geld doping kan voorkomen is dat toch juist positief of niet? Zo begrijp ik als Vlaming het werkwoord 'voorkomen' toch.

xistnc 3 mei 2019 om 09:15

Dit is er één waarvoor je begrijpend moet kunnen lezen, Eddy. Niet aan jou besteed.

EddyB1958 3 mei 2019 om 10:16

Misschien toch eens zelf een cursus 'begrijpend lezen' volgen… Als je het werkwoord 'voorkomen' al niet kan definiëren…

Utrecht19 2 mei 2019 om 14:02

Hoeveel (hoofd) sponsornamen mag een team per jaar verwisselen want deze sponsor gaat de kerst niet halen;)

Maar even serieus, een goed uitgangspunt is het zeker en laat ze maar echt doen waarmee Team Sky ooit mee wilde starten. Vooruitlopen op aerodynamica en ontwikkeling aan de fiets. Maar laat ze ophouden met al die medicatie die net wel of eigenlijk toch niet mogen.

leegloper 2 mei 2019 om 14:12

Goed gekozen foto met Brailsford die een paar gedachten naar de achtergrond drukt.

Mwielerfan 2 mei 2019 om 17:00

Ja mooi dat als ze doping willen voorkomen, deze brailsford wel ontslagen moet worden

Sonsbach Allstars 2 mei 2019 om 14:16

Yeah right; maak daar maar van “een dopinggeval dat naar buiten komt”. En dan dat uitgestreken gezicht van Brailsford ernaast; om te gillen werkelijk.

Jean Dumas 2 mei 2019 om 14:25

Er is geen chemie.

Hollow Knight 2 mei 2019 om 14:31

Froome testte positief, maar hij koos toch om dit team over te nemen.

Lege beloftes en woorden.

Ergste team in het wielrennen ooit, want ze blijven met alles weg komen en dat al 10 jaar lang.

Jean Dumas 2 mei 2019 om 15:09

Bij marginal gains wordt altijd naar dit team verwezen. Alsof Jumbo en Sunweb daar niet mee bezig zouden zijn. En Froome wint de Giro, o ja, dat komt omdat na de Finestre in elke bocht een verzorger stond. Het verhaal is belangrijker dan de feiten, dus ook een dopingbeschuldiging is zo gemaakt. Alsof Froome op Salbutamol het verschil gemaakt heeft. Laat me niet lachen.

Mwielerfan 2 mei 2019 om 17:01

Won froome door verzorgers? En als dat zo was, waarom deed sunweb dat dan niet. Vrijwilligers genoeg

ikbenprocycling 2 mei 2019 om 15:18

Na Postal zullen de sponsorcontracten vol boeteclausules staan, neem ik aan.

jacco4 2 mei 2019 om 15:25

Dat is aan mij wel toevertrouwd om jullie te laten herinneren aan die belofte. Graag zelfs. Groet Jacco.

Romāns Vainšteins 2 mei 2019 om 15:26

Ik vind het jammer dat haat anno 2019 nog steeds per definitie als iets slechts wordt gezien. Een gezonde portie onvrede is zeker niet iets dat je levensbeschouwing in de weg hoeft te zitten en met het hebben van andere favorieten is het onvoorkomelijk dat je tegenstrevers het liefst ziet falen.

Hoe sneller het monster van wielerstein, zijn washandje, het hele robolab, die kale en de nieuwe evenzeer verwerpelijke als schijnheilige rotsponser opgezout zijn des te beter. Dat gezegd hebbende is het shirtje best aardig.

jooprioolpijp 2 mei 2019 om 16:52

Ja, haat leidt tot de meest prachtige dingen, lees de krant er maar op na. Laten we hopen dat Mr. Ineos duidelijk in het contract heeft opgenomen wat precies kwalificeert als ‘een dopinggeval’, dan kunnen we als beschaafde mensen de feiten afwachten.
Oh, dat shirt is (vind ik) dus echt lelijk. Alsof ze tot 3/4 in de afgewerkte olie hebben gestaan. Of in een beerput.

Jacco van Stierop 2 mei 2019 om 19:27

Of in een rioolpijp.
Kwam nog opvallend veel fietsers tegen met een Sky-truitje aan het laatste jaar. Ben benieuwd wanneer ik dat Ineos-shirt op de vrije weg zal zien. Vraag me dan altijd af wat je er mee wil uitdrukken.

assen 2 mei 2019 om 15:58

Als je kwaad in de zin hebt en veel geld hebt – iemand van de ploeg flink betalen doping te nemen (of te laten ontdekken), en kijken wat er gebeurt…

Serieus. Ik zou wellicht ook zo’n ferm standpunt aannemen, maar er niet zonder meer naar handelen. Je kunt je niet beschermen tegen al het ‘kwaad’, en anderen daarom straffen in zo’n geval zou m.i. niet rationeel zijn.

west 2 mei 2019 om 17:27

Ik ben wel gematigd positief. Na Sky, waar het geld gewoon klakkeloos met bakken over de heg werd getieft en niemand vragen stelde waar het bleef, heeft Brailsford nu Gekkie Henkie binnengehaald.
Radcliffe, zo lijkt het, heeft wel een aardige klap van de Tinkoff-molen heeft gehad. Dus ik verheug me nu al op het moment dat die Radcliffe ze wel eens even en publique gaat vertellen hoe het allemaal beter kan… En ik verheug me nog meer op het moment dat Brailsford en co. er achter komen dat dat soort gasten geen tegenspraak dulden. Idealiter een beetje drama halverwege de tour. Ēén of twee van die robots huilend naar huis?

EricV 2 mei 2019 om 17:37

Froome is al positief getest. Dus met een dopinggeval stappen ze er wel in?

Domestique 2 mei 2019 om 19:03

Froompie is wel vrijgesproken…

Magikdatzeggen 2 mei 2019 om 19:17

Froome is niet vrijgesproken; hij is niet veroordeeld…

Domestique 2 mei 2019 om 19:25

Interessant punt maak je daar…

Angedelamontagne 2 mei 2019 om 23:49

– Froome rijdt saai… en wanneer hij een supermooie solo doet slagen dan wordt hij maar meteen veroordeeld.
– Betrapt op doping… heel kort door de bocht hoor. Meer dan de toegelaten hoeveelheid (oké via een TUE) van een puffertje Ventolin, dat zijn ook niet echt steroïden ofzo. Ik denk dat mijn drie kleuters deze winter positief zouden plassen op salbutamol.

Anderzijds…
– Het geld van Sky werkt wel ontwrichtend en het wordt alsmaar erger. Met Bernal, Sosa, Sivakov, Hart, Ganna, Moscon zijn ze vertrokken voor nog tien jaar dominantie.
– Als oortjesploeg bij uitstek vaak saaie boel, maar nog niet zo saai als ten tijde van Miguelón en toen waren er nog geen oortjes.

jan jansen 3 mei 2019 om 00:11

Regels gelden voor alle wielrenners, waarom niet voor Froome?
De nieuwe eigenaar heeft schijt aan doping en regels, anders kies je niet voor deze ploeg.

west 3 mei 2019 om 12:50

Ook Vriend Frits van Jumbo, Movistar, Ag2R en Trek zijn ooit ingestapt bij ploegen met een meer dan dubieus verleden (Rabo, Casino, Banesto, Leopard)…
Waarom zou Radcliffe bij Sky geen verandering teweeg kunnen brengen?

Tinus 3 mei 2019 om 01:34

Het mooie is, dat de dominante van Sky – en wellicht ook de opvolger – tot gevolg heeft dat kijkers genieten van niet gecontroleerde koersen. Volgens mij hebben we een prachtig voorjaar gehad, zonder dominant Sky. Wel met een oppermachtig QS en niet ver daar achter Astana.

Verder zijn dit mooie woorden, maar als het zover is, telt deze uitspraak allang niet meer

EddyB1958 3 mei 2019 om 09:16

Bora heeft er ook al 20 en dat ondanks een kwakkelende Sagan. Trouwens Jumbo Visma heeft er 10 waaronder een TTT en Sky/Ineos 9. Als we nu de overwinningen van Jumbo Visma bekijken zien we dat die gewonnen werden door of Roglic of door Groenewegen. Bij Sky/Ineos tekenden 7 renners voor de negen overwinningen.

Joop Zoetemelk 3 mei 2019 om 03:25

Wij wielerfans en daarnaast sport liefhebbers moeten leren in zien dat sport inherent staat aan doping..

Lance, Boogey, ect, alle grote namen zijn nooit betrapt geweest op doping.
Wielrennen is daarnaast wel de meest gecontroleerde sport..

Het is de koe die de haas moet vangen..

john 3 mei 2019 om 19:48

Nou dan snap ik niet waar om hij in de wielersport stapt
Oh ja dat van verleden jaar was geen doping was een vergissing Sir Froome was ziek dus mocht hij die troep nemen

evos01 30 oktober 2019 om 05:01

Ik lig dubbel van het lachen.HAHA
FROOOOOOOME!!!!!!

Headlines

Materiaalzone

Populair