Tour 2020: Opgave Egan Bernal

woensdag 16 september 2020 om 08:17
Tour 2020: Opgave Egan Bernal

© Cor Vos

Geen Col de la Loze meer voor Egan Bernal vandaag. De 23-jarig titelverdediger stapt uit de Tour de France. “Hij zal nu focussen op zijn herstel en zich nieuwe doelen stellen voor de rest van het seizoen”, klinkt het in een communiqué van INEOS Grenadiers.

Zaterdag op de Grand Colombier verloor de Colombiaan meer dan zeven minuten op het Sloveense duo Roglic-Pogacar. De rustdag bracht geen verbetering; Ook gisteren liet Bernal het snel lopen: hij verloor nog eens tien minuten. Met als doel vandaag of morgen vrijheid te krijgen en vanuit de vroege vlucht een gooi naar een ritzege te kunnen doen, werd nog gesuggereerd.

Niet dus. Knie- en rugpijn, werd achteraf gesuggereerd. Bernal verdwijnt nu geruisloos van het toneel. Een beslissing van de ploegleiding. “We hebben die genomen in het belang van Egan”, zegt teammanager Dave Brailsford. “Egan is een echte kampioen, dol op koersen, maar hij is ook nog jong en heeft in de Tour nog een mooie toekomst voor zich. Op dit moment denken we dat een opgave de beste optie is.”

“Dit is in elk geval niet de manier waarop ik de Tour wilde beëindigen”, reageert Bernal zelf. “Maar ik ben het ermee eens dat dit in de gegeven omstandigheden de juiste beslissing is voor mij. Ik heb bijzonder veel respect voor de Tour de France en ik kijk er al naar uit om de komende jaren terug te komen.”

Lees hier de het opiniestuk van Johan Bruyneel over het nieuwe leven van Egan Bernal

Dit artikel delen:

113 Reacties

Cochise 16 september 2020 om 12:19

Het is natuurlijk gissen en het zal wel een samenspel van factoren zijn maar ik vond in de voorbereidingskoersen al dat ze hem – ondanks zijn gebrekkige voorbereiding – erg hard aan het belasten waren.
Een Roglic kwam uit 7 hoogtestages met de ploeg, daar was weinig tegen te beginnen en toch hebben ze Bernal elke rit in Occitanie, Ain en Dauphine afgezet aan de slotklim met de mentale druk om er iets van te maken. Thomas en Froome gaven niet thuis, Bernal moest het oplossen. Als je met die voorbereiding (ook mentaal!) wordt uitgeperst als een citroen dan wreekt zich dat ooit op zo’n jonge gast.
Andere jonge kerels zoals Pogacar konden zonder druk hun voorbereidingskoersen afwerken. Natuurlijk is die druk onvermijdelijk voor de vorige Tour-winnaar, zeker als er – onterecht imo – verwacht wordt dat je na die ene Tourwinst het wielrennen jarenlang zal domineren, maar daar had Ineos veel beter mee moeten omgaan. Thomas die zomaar kan beslissen dat hij geen zin heeft om Bernal te ondersteunen? Niet oke toch…

Sean Rimy 16 september 2020 om 12:46

Verstandig

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair