Egan Bernal over het winnen van de Tour: “Het is als een drug”

maandag 22 juni 2020 om 13:23
Egan Bernal over het winnen van de Tour: “Het is als een drug”

foto: Cor Vos (archief)

Egan Bernal won vorig jaar zijn eerste Tour de France en hoopt dit seizoen zijn titel met succes te verdedigen. “En uiteindelijk is het doel om een record te vestigen. Er gaat niks boven het winnen van de Tour. Het is net een drug”, zo citeert France TV Sport.

Bernal zal in de komende Ronde van Frankrijk het kopmanschap waarschijnlijk moeten delen met Geraint Thomas en Chris Froome, al weet ploegleider Servais Knaven nog niet of Team Ineos met drie kopmannen zal starten. Bernal heeft een duidelijk doel en dat is het winnen van de Tour. “Zodra je er eenmaal van geproefd hebt, wil je meer.”

“Je hebt er nooit genoeg van”, gaat de Colombiaan verder. “Alles staat in het teken van de volgende Tourwinst. Ik hoop straks klaar te zijn voor de wedstrijd en de show te maken. Ik zal het beste van mezelf geven”, aldus Bernal, die in aanloop naar de Tour zal deelnemen aan La Route d’Occitanie, de Tour de l’Ain en het Critérium du Dauphiné.

Bernal reed dit seizoen in eigen land al de nationale kampioenschappen (een zilveren en bronzen medaille) en de Tour Colombia 2.1. In die laatste rittenkoers eindigde hij als vierde in het klassement.

Dit artikel delen:

16 Reacties

josi 22 juni 2020 om 13:30

Lijkt me wat voorbarig om na 1 Tourzege het al te gaan hebben over het vestigen van een record.

theking 22 juni 2020 om 14:46

Mee eens helemaal ook omdat de vorige tour een redelijk open einde had. We zullen nooit weten of het zonder alle tumult anders was gelopen. Hij stak er zeker niet bovenuit vorig jaar zoals bijvoorbeeld Thomas het jaar ervoor en Froome ook een aantal keren.

Eerst maar eens bevestigen!

VerstandOpNul 22 juni 2020 om 13:38

Dat is een interessante metafoor van deze Colombiaan..

KennyKlimmen 22 juni 2020 om 23:37

Egan Escobar

Thomas Hermans 24 juni 2020 om 01:31

Ondanks zijn uitzonderlijk talent en zijn zuurstofopnamecapaciteit waren er ook niet veel ex grote rondewinnaars op hun best of zelfs maar aan de start van de Tour vorig jaar. Dus heeft hij eigenlijk nog tegen weinig toppers /grote ronde winnaars in een 3 weekse koers gereden. Moeten nog steeds afwachten of hij het dan ook waarmaakt.
Het is ook leuker als de nieuwe koning de oude verslaat en dan is het dus leuker als Froome ook ergens anders rijdt. Denk ook niet dat we nog ooit een duel binnen 1 ploeg krijgen zoals in 2009 . Vind het eigenlijk ook wel jammer dat Nibali en Carapaz ook niet gewoon de Tour rijden alhoewel de laatste een teamgenoot is. Dan heb je volgens mij alle actieve grote ronde winnaars van de laatste jaren aan de start. Als we de Corona voorbereiding dan ff vergeten is de winnaar de nieuwe koning van het wielrennen in grote rondes.

bomb ba 22 juni 2020 om 14:14

De zoveelste Colombiaan die jong goed is en later wegvalt, let maar op.

Binda 22 juni 2020 om 15:26

Er zijn minstens net zoveel Colombianen die hun hele carrière goed blijven als voorbeelden van wegvallers. Ik zie geen aanwijzingen waarom Bernal bij de wegvallers zou behoren.

FDJ 22 juni 2020 om 15:30

@Binda de meeste Colombianen presteren vrij grillig of ze komen als een komeet op en stagneren vrij snel. Quintana lijkt er dit jaar enigszins door te komen en Uran heeft een opleving gehad in 2017, maar verder ook niet structureel aan de top. Verder natuurlijk Chaves, Betancur, Henao als voorbeelden van jongens die als een komeet komen, maar je eigenlijk volledig hebt zien stagnerenn.

Romāns Vainšteins 23 juni 2020 om 07:12

Alle renners stagneren, namelijk op hun niveau.

Dat Colombianen zo heel veel sneller komen en gaan dan de rest Is iets dat ik meer lees dan zie. Opgroeien op hoogte is met al die bergzitsessies ook geen voordeel meer en er rijden er nog super veel in de top rond.

FDJ 23 juni 2020 om 09:41

@Romans je leest niet goed. De Colombiaanse renners komen veelal als een komeet over vanuit de jeugd en stagneren daarna snel. Waar je vaak bij renners ziet dat hun top rond hun 30e ligt is dat bij de Colombianen vaak eerder.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar een aantal Colombianen:

Betancur razendsnel naar de top en daarna ver terug gevallen. Onder meer doordat hij er niet echt voor leefde.

Sergio Henao reed in bv AGR al jong hele knappe uitslagen en won de jongerenreizen in de Giro. Bleek uiteindelijk niet meer dan een goede klimknecht te zijn.

Atapuma, geen schim meer van de renner die met Kruijswijk en Chaves door de Italiaanse bergen fladderde. Is niet meer dan een modale klimmer geworden.

Nairo Quintana leek het jaar weliswaar heel sterk in te gaan en ben benieuwd naar zijn herstart, maar was de afgelopen jaren niet meer dan een renner voor top 5 of top 10 terwijl hij bij zijn entree echt tot de allerbeste renners hoorde. Tour 2013 en 201t bijvoorbeeld. Daarna vlakte zijn prestaties behoorlijk af.

Chaves na het podium in de grote rondes weliswaar geblesseerd geraakt, maar ook nooit meer op niveau teruggekomen.

Uran stond ook relatief stil en werd zelfs minder na zijn tweede plaatsen in de Giro. In 2017 een opleving gehad, maar verder ook niet een renner die je gelijk als podiumkandidaat meer op gaat schrijven waar je dat in 2013 wel deed.

Voor Lopez wordt het de komende jaren wat dat betreft ook spannend. Blijft het iemand voor de plaatsen 5 tot en met 10 of gaat hij nog serieus een kandidaat winnaar worden. Ook erg benieuwd naar Bernal. Kan hij de lijn wel doorzetten.

KimJungPoels 23 juni 2020 om 09:57

Volledig eens met Romans.

bomb ba 23 juni 2020 om 12:14

FDJ zegt het precies goed. Misschien gaat zelfs Gaviria die kant op…

Cyclinglife 22 juni 2020 om 15:41

Hoe kan je na 1 tour winst weten dat ” je hebt er nooit genoeg van” ?
Hoe dan ook, zijn uitspraken zullen wel weer voer opleveren voor de volgende saga in het froome verhaal

Cochise 22 juni 2020 om 17:46

Hij zou inderdaad beter antwoorden dat 1 Tourzege wel genoeg is, dat hij niet perse nogmaals hoeft te winnen want dat een Tourzege toch maar overschat is. Oh, en ook nog even vermelden dat hij het belangrijker vindt dat het team de Tour wint en het niet uitmaakt wie van de ploeg het dan uiteindelijk is.

Kelder is de Man 22 juni 2020 om 17:59

Zuur gezeik hierboven. Antwoorden zijn nooit goed.

Joop Zoetemelk 23 juni 2020 om 00:33

Over de Colombianen die opkomen en weer als een nachtkaars lijken te doven..

Quintana heeft wat pech gehad maar een erelijst waar je u tegen zegt.
Alleen ontbreekt de Tourzege nog aan zijn erelijst.
Echt een fenomeen als hij echt scherp staat.

Bernal is een nog groter talent, ik vind het een type Contador qua talent en qua bouw.
Contador had ook 5x de Tour moeten kunnen winnen, alleen veel pech gehad..
Als jong talent was het bijna exit na zijn hersenbloeding.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair