Bernal eindwinnaar Zwitserland, Carthy met nummertje in slotrit

zondag 23 juni 2019 om 16:20
Bernal eindwinnaar Zwitserland, Carthy met nummertje in slotrit

foto: Cor Vos

Egan Bernal zag in de slotetappe van de Ronde van Zwitserland zijn eindzege niet meer in gevaar komen. Toen Rohan Dennis nog wat probeerde, sprong de Colombiaan speels mee op diens wiel. Het laatste dagsucces was voor Hugh Carthy, die vrijwel de hele middag alleen vooruitreed.

Omdat de Sustenpas omwille van de veiligheid niet was vrijgegeven, moest de slotrit deze week terug op de tekentafel. Maar aan attractiviteit zou het hertekende parcours amper inboeten. Want weliswaar was de route ingekort tot 101,8 kilometer, maar met achtereenvolgende passages over de Nufenenpas, de kasseitjes van de Gotthardpas (die ook vrijdag al op de route lag) en de Furkapas lagen de renners nog genoeg klimkilometers te wachten.

Hugh Carthy valt al vroeg aan
Hoewel Egan Bernal vooraf zijn twijfels had, slaagde hij er gisteren in de tijdrit in zijn leiderstrui te verdedigen. Met een voorgift van 0:22 op Rohan Dennis begon hij aan de slotetappe. Vanuit de start ging het meteen omhoog op de Nufenenpas, de hoogste bergpas met een bestrate weg op Zwitsers grondgebied. Girorevelatie Hugh Carthy zorgde voor de eerste echte aanval van de dag. Aanvankelijk konden enkele andere renners aansluiten in zijn wiel tot hij opnieuw aanzette.

foto: Cor Vos

Tussen de sneeuwmuren van de adembenemende Alpenpas ging de Brit solo op jacht naar de top van deze eerste klim. Achter hem vormde zich een eerste achtervolgende groep met daarbij Fabio Aru, Mathias Frank, Lennard Kämna en Marc Soler. Het peloton deed intussen rustig aan onder aanvoering van Bernals ploegmaats en zo kon Carthy bijna drie minuten uitlopen toen hij over de top kwam van de Nufenenpas.

Na de afzink volgden vrijwel meteen de keitjes van de fameuze Gotthardpas, de tweede klim van de dag. Achter Carthy was tweevoudig eindwinnaar Simon Špilak inmiddels overgestoken naar de vier achtervolgers. Hoewel het numerieke overwicht van de achtervolgers, zette de koploper hen op anderhalve minuut. Daaruit waaide Aru terug naarmate de klim vorderde. Carthy kwam weer als eerste over de top en wist zijn voorsprong op de achtervolgers vast te houden.

Rohan Dennis test Egan Bernal op Furkapas
Op de Furkapas deelden Jan Hirt en Enric Mas enkele speldenprikken uit in de favorietengroep, maar onder impuls van Rohan Dennis’ ploegmaat Domenico Pozzovivo werd die aanval ongedaan gemaakt. Zij pikten eerst Kämna en Soler op en later ook Frank en Špilak. Dennis wilde toch nog wat proberen voor zijn klassement en zette aan. Gele trui Bernal wilde niet kraken en pikte zijn karretje aan. De andere klassementsrenners waren gezien.

foto: Cor Vos

Aan wat in de achtergrond gebeurde had Hugh Carthy geen boodschap. De Brit van EF Education First was ongenaakbaar vandaag. Nadat hij de afzink van de Gotthardpass achter de rug had, lagen alleen nog relatief vlakke wegen voor hem op weg naar de finish in Ulrichen. Daar stelde hij de zege veilig en pakte hij zo de grootste zege uit zijn loopbaan. Egan Bernal kwam met Rohan Dennis over de streep en pakte zo voor het eerst de eindwinst in de Zwitserse rittenkoers.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Sephiroth 23 juni 2019 om 16:26

Bizar staaltje van Carthy als je ziet hoe kapot het peloton was. Nog (bijna)extremer voor mij dan froome z’n 80km solo. Dennis een verassende klimmer deze ronde.

lander luypaert 23 juni 2019 om 16:30

Die Ben Swift amai! Afgelopen 2 jaar bakte hij er niets van en nu komt hij als 18e binnen en bleef als laatste bij Bernal! Ongelofelijk!

Mwielerfan 23 juni 2019 om 16:34

Hij heeft al eerder zulke uitschieters gehad, zij het lang geleden. Maar ook toen deed hij op die momenten niet mee tegen Matthews, mezgec, Sagan wat je zou denken dat ie dan moet kunnen op zo’n top moment

ditisdavid 23 juni 2019 om 16:35

Swift is bij UAE tweede geweest op Alpe d'Huez in de Dauphiné, komt niet helemaal uit het niets. En is inderdaad altijd heel onberekenbaar geweest, altijd op de onverwachte momenten goed.

bilthoven 23 juni 2019 om 16:37

Ben Swift was altijd al een enorm talent. Heeft zijn belofte eigenlijk nooit echt waargemaakt. Vandaag liet hij weer even zijn klasse zien. Zou hij zich daarmee nog in de Tourselectie hebben gereden???

lander luypaert 23 juni 2019 om 16:39

Je kan ook zeggen slimme zet van Ineos om hem terug te halen.

Hollow Knight 23 juni 2019 om 16:45

Hij rijdt enkel goed bij Ineos / Sky… Rara waarom.

Covadonga 23 juni 2019 om 17:08

@Hollow Knight
Ik hou niet zo van raadsels. Verklap het maar.

Franco Ballerini 23 juni 2019 om 16:30

Mas en Soler tegenvallend.

Alto de angliru 23 juni 2019 om 16:31

Dit lijkt me een stijgende lijn van Hugh aangezien hij sterker werd aan het einde van de giro die is nu in top vorm en anders kan ik het niet verklaren.

Dennis die lijkt mij dit jaar tijdrijderscapaciteit ingeleverd te hebben om echt beter te klimmen.

NDI22 23 juni 2019 om 16:39

Super compensatie. Net als Tolhoek. Is ook wel vaker het geval in Zwitserland.

ditisdavid 23 juni 2019 om 16:33

Betancurs eerste toptien overall in een eindklassement van een WorldTour-wedstrijd sinds hij Parijs-Nice won geloof ik, zou kunnen dat hij een rol gaat spelen in de Vuelta. Of zou Movistar hem naar de Tour meenemen?

limburgia 23 juni 2019 om 16:49

Wat een minne sleper .

bilthoven 23 juni 2019 om 16:40

Wat een solo!!! Oude tijden herleven. Benieuwd, waartoe Carthy in de toekomst nog allemaal in staat is…….

Sammysosa 23 juni 2019 om 16:40

Nummertje dit hoor, wauw. Lijkt dat veel Girorijders uitstekend die ronde uit zijn gekomen. Bernal volwassen uitgereden, ook niet in paniek geraakt toen hij aangevallen werd. Cool voor zijn leeftijd.

Wildebert 23 juni 2019 om 17:23

Wilco weer rondje uitgereden. Da’s mooi. En kan me vergissen, maar zag tekenen van herstel.

rennerske 23 juni 2019 om 17:35

Alles rond Wilco wat niet fout gaat, koesteren we als een kans. Vingers gekruist en hopen dat de malheur hem verder bespaard blijft.

ChefSpijker 23 juni 2019 om 18:25

Vandaag was ie wel onverwachts goed ja, kijkend naar de rest van de week. ’t Is dat Roche eraf moest en hij daar voor ging knechten, anders had ie misschien nog wel bij de laatste 10 kunnen overblijven in groep Bernal. Misschien toch nog niet meteen een klassement in de Tour afschrijven. Uiteraard geen topklassering, maar p9/10 is ook mooi. Zie hem ook niet snel een ritzege pakken als ie zich moedwillig op achterstand laat rijden. Dan moet je weer afrekenen met types als Alaphilippe.

Sjoerd102 23 juni 2019 om 17:37

‘de hoogste bergpas met een bestrate weg’. Neem aan dat hier geasfalteerde weg moet staan. Er zijn hogere wegen/paden op Zwitsers grondgebied

FDJ 23 juni 2019 om 18:30

Bernal door niemand op de proef gesteld. Die versnelling van Dennis was ook meer adel verplicht. Kleingeld was matig hier, maar vond Ineos en Bernal vandaag toch ook af en toe wat bekjes trekken op de klimmen. Die heeft ondanks alles geen makkelijke dag gehad volgens mij.

boenk 23 juni 2019 om 19:59

Benieuwd of Benoot zich meer op klimmen/rondewerk gaat toeleggen, of liever blijft klassiekers rijden voor een 5de – 10de plaats. Want spurten kan hij voor geen haar.

BenderBeach 23 juni 2019 om 22:36

Sunweb coach Luke Roberts zegt zeer blij te zijn met het niveau Kelderman vandaag liet zien en noemt zijn optreden zeer bemoedigend. Dankzij Wilco zijn hulp eindige Roche in de Top-10 in het AK. En ook hij geeft aan dat Kelderman erg goed reed en hem door wat moeilijke momenten heen heeft geholpen.

Goed nieuws dus dit keer uit het Sunweb-kamp!

Headlines

Materiaalzone

Populair