EF Education-Nippo wil per direct afscheid nemen van vertrekkende Higuita

dinsdag 9 november 2021 om 09:38
EF Education-Nippo wil per direct afscheid nemen van vertrekkende Higuita

Higuita op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Sergio Higuita zal vanaf komend seizoen uitkomen voor BORA-hansgrohe, maar staat nu nog onder contract bij EF Education-Nippo. De Colombiaan vond deze week echter een opzegbrief op zijn deurmat. De Amerikaanse wielerploeg wil de arbeidsovereenkomst met Higuita per direct beëindigen. De reden: Higuita werd tijdens een fietsevenement in Colombia gespot op een Specialized-fiets.

Specialized is de trouwe partner van BORA-hansgrohe, de toekomstige werkgever van Higuita. EF Education-Nippo rijdt al jaren op fietsen van Cannondale en Higuita is als renner van de ploeg van manager Jonathan Vaughters verplicht om op een fiets van de Amerikaanse fietsenleverancier te trainen en te koersen. Higuita kreeg onlangs van zijn toekomstige ploeg BORA-hansgrohe al een Specialized opgestuurd, met als doel om deze in de wintermaanden uit te testen.

De 24-jarige Higuita besloot met zijn nieuwe Specialized-fiets de Giro del Rigo, een wielerevenement dat door Rigoberto Urán wordt georganiseerd, te betwisten. Op amateurbeelden is duidelijk te zien dat Higuita de toertocht afwerkt op zijn nieuwe Specialized racefiets, met aangepaste BORA-hansgrohe-kleuren. Dit is ook EF Education-Nippo niet ontgaan en de Amerikaanse formatie besloot al snel actie te ondernemen.

‘Geen respect’
EF Education-Nippo wil middels een opzegbrief het aflopende contract per direct ontbinden. “We erkennen dat Sergio tijd nodig heeft om aan zijn nieuwe materiaal te wennen, aangezien hij volgend jaar zal uitkomen voor een nieuwe ploeg”, laat een woordvoerder van de Amerikaanse formatie weten aan Cyclingnews. “Renners vragen dan ook toestemming aan de ploeg om nieuw materiaal te gebruiken tijdens ploegstages en in niet openbare omgevingen.”

“De ploeg zal dan ook toestemming verlenen. Bovendien kunnen vertrekkende atleten na de laatste WorldTour-wedstrijd van het seizoen op merkloze fietsen van hun nieuwe werkgever rijden, volgens de huidige richtlijnen van de AIGCP en CPA. Dit was echter niet het geval bij Sergio. Hij besloot met zijn nieuwe fiets de Giro del Rigo te betwisten, zonder medeweten van de ploeg. Dat is respectloos richting onze partners die hem nog altijd steunen.”

“Sergio is inmiddels ook ingelicht dat we zijn contract per direct willen beëindigen. We hopen samen met hem tot een goede oplossing te komen.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

ThorHushovd 9 november 2021 om 09:52

Ja, snap ik wel.

0
Murcia 9 november 2021 om 09:54

Klinkt kleinzielig maar hier steun ik EF volledig, zoals opgemerkt in het stuk kun je als renner prima werken met je nieuwe materiaal mits je je ploeg op de hoogte brengt en de nieuwe fiets van een anonieme paint job voorziet. Higuita deed echter beide dingen niet en dat kost hem twee a drie maanden salaris. Gewoon dom.

0
Fast Freddy 9 november 2021 om 10:03

Is Sergio lijkt niet van de snuggerste.

0
Geel Zwarte Bril 9 november 2021 om 11:14

Deze zin ook niet.

0
Romāns Vainšteins 9 november 2021 om 10:13

Zowat het minst boeiende onderdeel binnen het wielrennen wat mij betreft maar wel kraakhelder, keiharde contractbreuk en daarmee prima reden voor ontslag op staande voet.

0
Thoin 9 november 2021 om 10:32

EF is 100% correct hier maar om nu half november nog een ontslag af te dwingen…
Om dan uiteindelijk nog te hengelen naar een minnelijke regeling (lees: “Sergio is inmiddels ook ingelicht dat we zijn contract per direct willen beëindigen. We hopen samen met hem tot een goede oplossing te komen.”)
Beetje veel spierballen gerol, ondanks dat ze 100% in hun recht zijn.

0
the student 9 november 2021 om 10:55

De grap is nu wel dat er nu veel meer ruchtbaarheid aan de niet sponsor correcte fiets komt dan zonder al dit gedoe het geval was. Dit in de media opvoeren helpt helemaal niets aan PR.

0
Lalsacien 9 november 2021 om 11:38

Ik hoop voor Higuita en Martinez dat de weg afgesloten is in tegenovergestelde richting…

0
the student 9 november 2021 om 11:58

Aan t einde van t filmpje zie je een begeleidende motor met ook een geel hesje aan ook op de linker weghelft. Dus het lijkt me een tijdelijk afgesloten weg.

0
IlPirata 9 november 2021 om 12:40

Mag die wel een taalcursus bij de LOI,NTI of NCOI doen?

0
Cochise 9 november 2021 om 12:44

Blijft redelijk onhandig dat die contracten ook voor de wegrenners tot 31/12 lopen. Al lopen de contracten met materiaalsponsors meestal ook tot 31/12. Benieuwd of die van Lotto bijvoorbeeld nog tot 31/12 met Campa blijven trainen.

0
de adelaar 9 november 2021 om 13:00

Terecht, je wordt per 1 januari betaalt

0
lo squalo dello Stretto 9 november 2021 om 13:16

Wat een grap. Ze zouden beter contracten laten lopen vanaf 1 november tot en met 31 oktober. Dan heb je deze onzin niet. Zoals die trainingskampen in november/december waarbij de nieuwkomers nog met de oude tenues ed. moeten rondrijden…

0
Pietspeed 9 november 2021 om 13:53

Per direct… is maw gewoon ontslag op staande voet. Hoewel de tekst anders suggereert vwb ontbinding… er goed uitkomen etc.
Wellicht is EF niet zo zeker van haar zaak…gelet op de kleine lettertjes in het contract.
Maar goed, heel stoer, niet bepaald snugger… Tenzij specialized hier ook een vinger in de pap heeft.

0
Pietspeed 9 november 2021 om 13:57

Per direct… is maw gewoon ontslag op staande voet. Hoewel de tekst anders suggereert vwb ontbinding… er goed uitkomen etc.
Wellicht is EF niet zo zeker van haar zaak…gelet op de kleine lettertjes in het contract.
Maar goed, heel stoer, niet bepaald snugger… Tenzij specialized en of bora hier ook een vinger in de pap hebben.

0
Thoin 9 november 2021 om 15:58

Ik voel dat Van Wilder morgen op een niet-Scott fiets gespot gaat worden.

0
Noordbiker 9 november 2021 om 20:29

Die heeft voor hem helaas geen contract elders vana 1 januari, dus zal hem alleen maar centjes gaan kosten.

0
Cochise 9 november 2021 om 21:17

En rijdt nog gewoon dagelijks in DSM-tenue op z’n scott-fiets rond.

0
Noordbiker 9 november 2021 om 20:27

Vet filmpje, lekkere muziek van ACDC erbij en het is net of een rits personenauto’s door 2 Ferrari’s worden ingehaald . Rest is allemaal bijzaak

0
xistnc 9 november 2021 om 20:50

Dit is gewoon oerdom. Hier zit niemand op te wachten, ook Specialized en Bora niet. Hopelijk scheelt dit EF inderdaad twee maanden salaris en als de UCI ballen heeft, doen ze daar nog een schorsinkje bovenop aan het begin van het nieuw seizoen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone