Eerste rit Tour of Qatar prooi voor José Joaquin Rojas

zondag 8 februari 2015 om 15:15

José Joaquin Rojas heeft de openingsrit van de Tour of Qatar 2015 gewonnen. De Spanjaard van Movistar was de beste in een sprint van een uitgedunde groep, die ontstaan was na waaiervorming in de slotfase. Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) werd tweede, Arnaud Démare (FDJ) klopt Peter Sagan in de strijd om plek drie. Rojas is ook de eerste leider.

Vroeg kopduo vecht tegen de wind
Direct vanuit het vertrek gingen Jarl Salomein (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Luca Sterbini (Bardiani-CSF) op pad. Al snel hadden de twee een voorsprong van acht minuten. Dit was het teken voor Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) en Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) om in de achtervolging te gaan. Ondertussen hield het peloton de wind goed in de gaten en werden Vandenbergh en Breschel weer ingerekend.

Onder aanvoering van de sprintersploegen daalde de voorsprong van het tweetal en binnen no-time waren Salomein en Sterbini ingerekend. Dit kwam mede door een stevige tegenwind. Op het moment dat de weg gunstig draaide ging Tom Boonen zelf op kop stoempen. Een groep van 45 renners nam afstand van het peloton. Tersptra, Kittel, Sagan en Cancellara lieten zich niet verrassen.

Waaiers zetten peloton op scherp
Tussen de voorste waaier en de tweede waaier zaten al snel 25 seconden. Daarachter zat nog een derde groep. Lars Boom en Nacer Bouhanni hadden de slag gemist en zaten in de tweede waaier. Even later kwam het gros van de renners weer bij elkaar. Bij een valpartij waren Boonen en Sagan (zonder erg) de slachtoffers, beide kopmannen konden echter weer terugkeren.

Boom en Westra doen koppeltijdrit
Greg Van Avermaet viel aan, kreeg 25 seconden cadeau, maar merkte dat het een lastige missie ging worden en liet zich terugzakken. In zeer rustig tempo begon men de slotfase. Tot Lars Boom ten aanval trok met Lieuwe Westra. De Nederlanders van Astana probeerden het peloton te verrassen, maar Matti Breschel lette op en sprong direct mee. De voorsprong groeide van veertig naar vijftig seconden, ondanks dat Breschel weigerde mee te werken.

Kittel mist belangrijke slag
Het peloton werd op gang getrokken door de sprintersploegen, waardoor op 14 kilometer de vlucht van Boom, Westra en Breschel over was. Echter waren er toch weer renners afgewaaid, waaronder Marcel Kittel. Hij zat op zes kilometer nog op 25 seconden van het peloton. Vooraan viel het echter niet meer stil en werd de sprint voorbereid. Terpstra nam de kop voor Boonen, maar het was José Joaquin Rojas die de concurrentie de kuiten liet zien en als eerste de streep passeerde.

Theo Bos was op de dertiende plek de beste Nederlander, Tom Veelers werd zestiende, Niki Terpstra zeventiende.

flag-qa Tour of Qatar 2015 (2.HC)
Uitslag etappe 1: Dukhan – Sealine Beach (136 km)

1. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar) in 3u49m50s
2. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
3. flag-fr Arnaud Démare (FDJ)
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
5. flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18)
6. flag-be Jasper Stuyven (Trek Factory Racing)
7. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling)
8. flag-it Andrea Guardini (Astana)
9. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
10. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)

13. flag-nl Theo Bos (MTN-Qhubeka) z.t.
16. flag-nl Tom Veelers (Giant-Alpecin) z.t.
17. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) z.t.
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 1
1. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar)
2. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) op 4s
3. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) op 6s
4. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 8s
5. flag-it Roberto Ferrari (Lampre-Merida) op 9s
6. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 10s
7. flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18) allen z.t.
8. flag-be Jasper Stuyven (Trek Factory Racing)
9. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling)
10. flag-it Andrea Guardini (Astana)
Volledig algemeen klassement na etappe 1

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone