Eerste profzege voor Nils Eekhoff: Nederlander wint spannende proloog ZLM Tour
foto: Cor Vos
woensdag 7 juni 2023 om 20:58

Eerste profzege voor Nils Eekhoff: Nederlander wint spannende proloog ZLM Tour

Nils Eekhoff heeft zijn eerste profzege binnen: de Nederlander won woensdagavond de proloog van de ZLM Tour. De 25-jarige renner van Team DSM klokte in het Zeeuwse Heinkenszand een snellere tijd dan Alex Edmondson en Olav Kooij. Vanzelfsprekend is Eekhoff ook de eerste leider.

De ZLM Tour begon woensdagavond met een proloog met start en finish in Heinkenszand. De route was 6,6 kilometer lang en biljartvlak. Wel stond er aardig wat wind, maar daar leek Cees Bol geen last van te hebben. De renner van Astana Qazaqstan zette de eerste richttijd neer en werkte het parcours af met een gemiddelde snelheid van 52.450 kilometer per uur. Er waren op dat moment nog geen twintig renners binnen.

Cees Bol ging vroeg van start – foto: Cor Vos

De 20-jarige Patrick Eddy – in dienst bij de opleidingsploeg van DSM, maar deze week uitkomend voor het WorldTeam – hoefde slechts drie seconden toe te geven op Bol, maar voor de rest kwam niemand van de vroege starters in de buurt van de Noord-Hollander. Ook Bols ploeggenoten Martin Laas en Mark Cavendish niet, al reed laatstgenoemde een degelijke tijdrit.

Eekhoff onttroont Bol
Het was uiteindelijk Nils Eekhoff die Bol van de troon stootte. De renner van Team DSM deed zes seconden beter dan zijn landgenoot en mocht aldus plaatsnemen in de hot seat. Jos van Emden, die kort na Eekhoff over de streep kwam, klokte de op dat moment derde tijd. Hij moest negen seconden toegeven op de leider. Sam Welsford reed sneller dan de ervaren rot van Jumbo-Visma, maar kwam vier seconden tekort om zijn ploeggenoot Eekhoff af te troeven.

Ook de Zeeuw Tim van Dijke, die als thuisrijder zijn zinnen had gezet op deze proloog, beet zijn tanden stuk op de tijd van Eekhoff. Dat gold ook voor Maikel Zijlaard. De renner van Tudor deed slechts drie seconden langer over de rit dan Eekhoff, maar het grootste gevaar voor laatstgenoemde kwam van een Team DSM-ploeggenoot. Alex Edmondson strandde op één seconde van de zege.

Olav Kooij was de laatste starter – foto: Cor Vos

Kooij komt ook nog kort
De allerlaatste starter, Olav Kooij, kwam ook nog dicht. De eindwinnaar van vorig jaar finishte in dezelfde seconde als Edmondson en eindigde daarmee op de derde plek. De overwinning ging dus naar Nils Eekhoff, die ook de eerste leider is.

 
12 Reacties
Sorteer op:
7 juni 2023 21:37
Mooie avond was het in Zeeland. Heel knap ook van heel DSM en leuke mensen. Heb nog staan kletsen met Welsford en Degenkolb. Zijn hele leuke mensen daar
7 juni 2023 21:36
Pluim voor Mareczko, het vraagt toch toewijding om zelfs in dit deelnemersveld alsnog laatste te eindigen.
  7 juni 2023 21:39
  Te veel hoogtemeters
  7 juni 2023 23:12
  En ze zijn natuurlijk zoveel dagen onderweg dat de beentjes best wel een beetje moe mogen zijn.
7 juni 2023 22:39
Generatie Harrogate U23 2019 staat vandaag op: eerst de wereldkampioen ITT Bjerg met z'n eerste profzege, dan de morele winnaar van de wegrit Eekhof met zijn eerste!
7 juni 2023 21:12
Genoten van zonnig Zeeland. Bijzonder dat dit pas de eerste profzege is van Nils.
7 juni 2023 21:03
Hoogtepunt het commentaar van Omroep Zeeland dat nog niet bekend was met het fenomeen internet/procyclingstats. Die zijn waarschijnlijk nog aan het wachten op de postduif die met de uitslag komt.
  7 juni 2023 21:09
  En dat de commentator drukker bezig was met een quizvraag voor zijn mede commentator, dan opzoeken wie eigenlijk gewonnen had
7 juni 2023 21:07
Erg verdiend dit! Wel treurig dat ZLM Tour gewoon geen tijden in beeld kan brengen
7 juni 2023 23:07
Eindelijk een zege voor een sterke Eekhoff!!
7 juni 2023 23:02
Mooi weer,mooie provincie,mooie proloog,mooie winnaar.Maar wat een afgang dat je niet in staat bent om bij een "race tegen de klok" en bij een live coverage tijden te laten zien.Zelfs niet in het zicht van de eindstreep.

Reacties zijn gesloten.