Edward Theuns: “In Dauphiné bewijzen dat ik Tourwaardig ben”

Door , zondag 2 juni 2019 om 18:00
Edward Theuns: “In Dauphiné bewijzen dat ik Tourwaardig ben”

©Cor Vos

Na de Amstel Gold Race nam Edward Theuns een week rust. Daarna begon hij zijn heropbouw in Girona om vervolgens meteen door te vliegen naar Tenerife. Daar traint hij nog tot 5 juni aan de zijde van ploegmaat Jasper Stuyven. “Waarna ik twee dagen naar huis kom, vooraleer ik van start ga in de Dauphiné. Ik sta op de longlist van de Tour en ik wil er begin juli ook graag bij zijn in Brussel. Dus wil ik op niveau zijn in de Dauphiné.”

“Een evaluatie van mijn voorjaar? Euh… Wat de conditie betreft, was ik in orde. Ik heb het al bij al ook niet zo slecht gedaan. Alleen mis ik een uitschieter in mijn resultatenlijstje. In Gent-Wevelgem bijvoorbeeld reed ik de hele dag op het voorplan, maar komt net voor de finale de groep met favorieten alsnog aansluiten. In Dwars door Vlaanderen moet ik altijd top tien sprinten, maar kom in ten val in de laatste bocht.”

Conclusie: Theuns is niet ontevreden over zijn voorjaar. “Maar het zou ook flauw zijn om het tegenovergestelde te beweren. Het was gewoon degelijk, maar ik miste de meeval om een resultaat neer te zetten. En dat geldt eigenlijk voor het hele team.”

Via Girona naar Tenerife
In eerste instantie stond na de Amstel Gold Race nog Eschborn-Frankfurt gepland. “Maar dat viel toch slecht, zo tien dagen na mijn laatste voorjaarsklassieker. Dus heb ik in overleg met de ploegleiding beslist om die te laten schieten, wat rust te nemen en op te bouwen naar deel twee van het seizoen.”

In Dwars door Vlaanderen kwam Theuns ten val  /Cor Vos © 2019

Na een week complete rust en een week in het Spaanse Girona, vloog de 28-jarige Gentenaar door naar Tenerife. Daar begon hij in het gezelschap van Jasper Stuyven aan de opbouw richting de zomeperiode. Op vijf juni vliegt het duo terug naar België. “Jasper rijdt de Limburgse Hammer Series en de Ronde van Zwitserland. Ik hervat de competitie in de Dauphiné. We rijden een verschillend programma, maar werken wel naar hetzelfde doel toe: het BK en – vooral – de Tour. Als ik geselecteerd word, uiteraard.”

Brussel
Dat er altijd graag bij is in de Ronde van Frankrijk, vertelt Edward. “Vooral dit jaar, met de start in Brussel, vind ik het heel speciaal en wil ik er graag opnieuw bij zijn. Ja, ik heb daar al over gepraat met de ploegleiding. Ik maak deel uit van de longlist, maar iedereen die daar op staat, wil naar Brussel, hé. Dat wordt nog een paar weken bang afwachten. Ik kan alleen maar zorgen da ik in orde ben in de Dauphiné. Als je daar niet kan tonen dat je op schema zit, geef je een slecht signaal.”

Maar daar gaat Theuns niet vanuit. “Dan zou deze lange stage op Tenerife een dure en vrij zinloze onderneming geweest zijn. Trouwens, op training loop het best goed. En met Jasper heb ik een goede compagnon de route. Ook teams als Ineos, Astana, Bahrein en Sunweb vertoeven momenteel op het Canarische eiland. We slapen overigens allemaal in hetzelfde hotel (Parador, red). Maar trainen doen we met ons tweeën. Misschien maar best ook, als ik mannen als Froome, Thomas en Kwiatkowski hier zie brommeren…”

BK in eigen stad
Na de Dauphiné overweegt Theuns nog een extra stage. “Alweer met het oog op de Tour, maar stiekem toch ook met het Belgisch kampioenschap in het achterhoofd. Gent, weet je wel. Een thuiswedstrijd. Maar een BK blijft een speciale koers. Je moet niet alleen conditioneel in orde zijn, je hebt ook een portie geluk nodig. Zeker als je maar met twee ploegmaats aan de start staat…”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Jori 2 juni 2019 om 10:36

Benieuwd wat zijn rol dan zou moeten zijn? Met Degenkolb heb je al een man die de sprints doet en Stuyven was eerdere jaren zijn lead-out. Dan een rol van kopman uit de wind houden à la Rowe?

koos1 2 juni 2019 om 10:42

De ploeg zal toch ook wat renners rondom Porte moeten meenemen. Mollema en verder…?
Voor Degenkolb zullen normaal al Stuyven en de Kort (?) meegegaan. Dan is de enige kans voor Theuns om 3 weken lang met Porte in zijn wiel rond te rijden.

west 2 juni 2019 om 11:27

Hij is dit jaar ternauwernood World-Tour waardig geweest, dus ambitieus…
Porte en Mollema sowieso, dan zal daar nog minimaal een "klimmer" bij moeten, dus: Gogl, Brambilla, Bernard, Stetina of Eg. Dan zullen Stuyven en Degenkolb wel zeker zijn. En waar Degenkolb start, start De Kort. Dus dan heb je nog twee plekken over waarbij de concurentie de bovengenoemde overige klimmers zijn en Mullen, Pedersen, Skujins en Felline… Dus ik wens em veel succes…

Samlambeej 2 juni 2019 om 12:05

Ternauwernood? Omdat hij moest terugkomen op een bijna-verlammingsblessure.

En als je de resultaten tot einde seizoen 2018 naast zijn halfnaamgenoot Teunissen moest leggen dan zie je gewoon dat ie beter is.

Gelukkig voor Mike heeft hij zich nu kunnen vastklampen als laatste man van Big Star Groenewegen. Ten koste van Roosen weliswaar.

west 2 juni 2019 om 22:07

Het waarom maakt toch geen zak uit? Hij wil zijn waarde bewijzen met prestaties, dus wordt hij blijkbaar afgerekend op prestaties?

Samlambeej 2 juni 2019 om 22:33

Jij wilt hem wegzetten als een renner die zijn contract net wel of net niet verdient. Dat klopt niet want hij heeft 8 profzeges en is vaak bij de beste 20 in het klassieke voorjaar dus zeker van waarde.

Gilberto 2 juni 2019 om 22:42

@Samlam, rest toch de vraag, waarom zou je hem indeze naast zijn halfnaamgenoot Teunissen moeten leggen?

Samlambeej 2 juni 2019 om 22:46

@Gilberto
Min of meer dezelfde leeftijd, zelfde type, net niet snel genoeg voor sprinter. Dan maar knokken in de klassiekers.

profzeges: Eddy 8, Mikey 6
beste notering in monument Eddy 7, Mikey 7 (beide Parijs-Roubaix)
beste notering in semi-klassieker Eddy 2, Mikey 2 (beide Dwars door Vlaanderen)
Mooiste overwinning? Lastige sprint. Eddy Binckbank, Mikey Hammer/Duinkerken

Gilberto 2 juni 2019 om 23:07

Ja, dat begrijp ik, maar wat heeft het in Godsnaam voor nut om die te vergelijken? We hebben het hier over Theun’s rol binnen zijn ploeg…

Samlambeej 3 juni 2019 om 10:14

@Gilberto
In potentie is hij dus ‘Tourwaardig’. Was het wel eens met het 2de deel van @west zijn argumentatie. Theuns heeft niet echt een belangrijke rol binnen hun rondeteam. Kan goed ploegentijdrijden, zou dd sprint kunnen aantrekken (maar ingespeeld op DEGE??), waaierritten en andere hachelijke situaties op het vlakke zou hij wel goed in zijn.

Maar ik weet ook dat Porte, Mollema, Bernard, Degenkolb en Stuyven er vast op staan.

Headlines

Materiaalzone

Populair