Edmondson gebruikte injectienaalden en Tramadol in Sky-tijd

Edmondson gebruikte injectienaalden en Tramadol in Sky-tijd

Edmondson tijdens de Ronde van Polen 2014 - foto: Sirotti

vrijdag 17 maart 2017 om 09:23

Josh Edmondson heeft in gesprek met de BBC bekend de no needle policy te hebben overtreden. De Brit zegt bij zichzelf vitaminecocktails geïnjecteerd te hebben in de periode dat hij bij Sky onder contract stond. Daarnaast kampte Edmondson met een serieuze depressie door het gebruik van de controversiële pijnstiller Tramadol.

Hoge druk
Edmondson voelde druk om in zijn tweede jaar een grote wedstrijd te rijden. Die druk zorgde ervoor dat hij een maand lang “twee tot drie keer per week” een injectie toediende bij zichzelf. Edmondson trainde destijds in Nice, maar reisde naar Italië om vitamines te halen. Die vitamines zijn niet verboden, maar sinds enkele jaren hanteert de UCI de no needle-policy, waarbij elk gebruik van een naald verboden is voor wielrenners.

Edmondson neigde naar doping, maar koos voor de vitaminecocktails. “Het is een alternatief voor doping, maar niet hetzelfde. Dit is het opfrissen van iets wat normaal op natuurlijke manier gebeurt”, legt hij uit. Terwijl Edmondson de Ronde van Polen 2014 reed, vond een ploeggenoot bij hem thuis de gekochte vitamines en bijbehorende naald. Het management van Sky werd ingelicht, maar Edmondson ontkende het gebruik ervan en Sky besloot om geen melding te maken bij de autoriteiten.

Dekmantel
Nu zegt Edmondson dat hij destijds wel degelijk verteld heeft dat hij zichzelf injecteerde, maar dat er een dekmantel was bij de ploeg. “Ze hadden dan publiekelijk moeten zeggen dat een renner zichzelf injecteerde. Injecteren is slecht. Het waren geen verboden middelen, maar injecteren is tegen de regels”, zegt Edmondson. Steve Peters, in die periode ploegdokter bij Sky, ontkent dat: “Er was geen dekmantel. Als je dat woord gebruikt, zeg je dat de intentie er was om het te verbergen en dat was nooit het geval.”

Tramadol
De pijnstiller Tramadol is al vaker in opspraak geweest. Voormalig Sky-renner Michael Barry kaartte al aan dat het een probleem was in de eerste jaren van de ploeg. Ook Edmondson luidt de noodklok. “Het gevaarlijke is dat je niet weet wanneer je aan je limiet bent. Het is geen prestatiebevorderende drug, het maakt je niet beter, je krijgt er niets meer van in je lichaam, je bent je gewoon nog verder aan het pushen“, zegt Edmondson, die buiten de ploeg om te werk ging met het middel en het ook in koers gebruikte.

“Toen ik stopte met Tramadol voelde ik mij depressief. Het voelt als een kater, dus je moet erdoorheen en ik denk dat toen ik daarmee stopte… Het voelde alsof iemand mij een paar dagen lang van de trap had geduwd. Ik zag die depressie als stress van het koersen en de lastige trainingen. Ik zou nooit hebben erkend dat Tramadol dat was”, aldus de inmiddels 24-jarige coureur. “Het was een serieus probleem, zeker richting het einde van 2014. Ik ben mijn huis twee maanden niet uit geweest. Veel erger gaat het niet worden.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

achtpuntzes 17 maart 2017 om 13:57

@ leegloper:
meegeholpen met opruimen van de troep na een transfusie van kamergenoot Thomas Dekker en er voor altijd over gezwegen. althans volgens het boek van TD.

Romāns Vainšteins 17 maart 2017 om 13:58

Gezellig saampjes TD's ontplofte bloedzak opruimen, daarna chill doormaffen en vervolgens er nooit een woord aan vuilmaken.

Dat was ook mijn oplossing geweest net zozeer als dat ik nooit doping zou doen puur vanwege de bewerkelijkheid ervan, anderen mogen het verder lekker zelf uitzoeken, hun probleem.

leegloper 17 maart 2017 om 14:19

Dat verhaal kende ik niet. Zeer collegiaal van Ten Dam. Is hij er eens naar gevraagd in een interview?
Deze medebewoner(?) toont zich verre van collegiaal. Foei. Maar hij doet wat hij moet doen voor een schone sport. Chapeau. Weer een vueltaplekje erbij, als die anders aan Edmondson zou worden gegeven. Edmondson heeft na die ronde van Polen niet meer gekoerst voor Sky.

girardengo 17 maart 2017 om 16:45

Het is de vraag of de overdosis vitamines die je met spuiten kunt binnen krijgen zo onschuldig is. Denk het niet.

NDI22 17 maart 2017 om 17:00

En weer een stap verder – het blijft rommelen bij Sky. Wat me opvalt is dat naar mijn weten nog geen enkel team een thuisbasis principe hanteert zoals andere sportverenigingen. Dan is er veel meer controle mogelijk, kun je samen trainen, zijn de externe controles veel makkelijker, enzovoorts. Een 22-23 jarige jongen vrijwel zonder begeleiding alleen in Nice, dat kan toch beter in de topsport?!

Mathieu Moller 17 maart 2017 om 17:10

@NDI22
Klinkt inderdaad logisch, maar verschillende type renners hebben verschillende trainomgevingen nodig. Voor klimmers is het goed om in de bergen te trainen, maar een sprinter als Kittel heeft daar niks te zoeken. Dus waar leg je je thuisbasis dan? Daarnaast willen de renners misschien ook nog wel eens thuis langs gaan en zijn er momenten dat de halve ploeg ergens anders is voor een wedstrijd. Ook kunnen sponsorbelangen één locatie in de weg staan.
Ik ben met je eens dat het beter moet kunnen, maar er zitten wel veel haken en ogen aan.

Geurt Harm 17 maart 2017 om 21:13

Die UKAD is ook niet te vertrouwen… de overmacht van Sky doet al jaren denken aan US Postal… hoop dat het alleen vanwege het geld is, maar overal waar veel geld een sport binnendringt, corrumpeert het mensen en de sport.

schipperaar 17 maart 2017 om 21:52

Nut van vitamine pillen is nog altijd niet bewezen, wanneer leren ze ooit dat verantwoord voedsel veel meer toevoegt dan die chemiecalieen?
Alleen zouttabletten zijn onontbeerlijk bij overmatig zweet verlies.

NDI22 18 maart 2017 om 00:13

@Mathieu
Bij zo’n beetje alle andere sporten verhuizen de sporters naar de omgeving van de locatie van de club. Inclusief familie. Dat een ploeg naar een wedstrijd moet maakt het logistiek gezien makkelijker. De locatie zelf wordt inderdaad lastiger, maar iedere relatief vlakke plek in Frankrijk, Spanje en Italie zijn op zich prima locaties. Daar zijn de temperaturen goed en worden ook veel van de wedstrijden verreden. Trainen in de bergen doen ze nu ook vaak al op een trainingskamp. Er zitten wel wat haken en ogen aan, maar het zou mij niet verbazen dat er teams zijn die hier op termijn wel wat in zien. Andere sporten zijn niet voor niets zo gestructureerd – je hebt dagelijks contact met je sporters voor optimale fysieke maar ook mentale begeleiding zodat jongens als Edmondson niet in dit soort situaties terecht komen.

Headlines

Materiaalzone

Populair