Dylan van Baarle leider in Tour of Britain, dagwinst Vermote

zaterdag 13 september 2014 om 16:32

Julien Vermote heeft de zevende rit van de Tour of Britain gewonnen. Op een kleine twintig kilometer van het einde reed de Belg weg uit een kopgroep van vijf en hij kan standhouden tot het einde. Ignatas Konovalovas eindigde op de tweede plek voor Dylan van Baarle. De Nederlander is de nieuwe leider in het klassement.

Van Baarle in de aanval
Vanuit de start reden er vijf renners weg uit het peloton. Dylan van Baarle was er hier één van. De Nederlander (Garmin-Sharp) had hierin het gezelschap van Ignatas Konovalovas (MTN-Qhubeka), Kevyn Ista (IAM Cycling), Julien Vermote (Omega Pharma – Quick Step) en Marcin Bialoblocki (Velosure – Giordana Racing Team). Onze landgenoot was de best geplaatste in het klassement.

Geleidelijk steeg de voorsprong van het vijftal en na honderd kilometer wedstrijd hadden ze ruim negen minuten voorsprong en stond Van Baarle virtueel in het geel. Ondertussen pakte hij alle bonificatieseconden onderweg en kwam hij negen seconden dichterbij klassementsleider Alex Dowsett.

Achterin onderhield Movistar het tempo en met nog honderd kilometer te gaan kreeg de ploeg langzaam de hulp van Tinkof-Saxo, Bardiani-CSF en BMC Racing en daalde het verschil met de leiders langzaam. Op 45 kilometer van het einde hadden de vijf echter nog steeds vijf en een halve minuut voorsprong.

Bij de koplopers was Van Baarle de echte motor van de groep met het oog op het algemeen klassement. De Garmin-renner geloofde duidelijk in een machtsgreep, terwijl de voorsprong op dertig kilometer van het einde nog steeds vier minuten en twintig seconden was. Movistar en BMC reden volle bak naar de beklimmingen in de slotfase toe. Tien kilometer verderop was het gat nog ruim drie minuten.

Aanval Vermote
Op de beklimming van Ditchling Beacon ging Vermote gelijk in de aanval, nadat hij al een tijd niet op kop was gekomen. De Belg reed direct weg bij Van Baarle en Konovalovas. Bialoblocki en Ista moesten helemaal afhaken. In het peloton verhoogde Tinkof-Saxo het tempo, terwijl klassementsleider Dowsett de rol moest lossen. De Brit verloor op de top al veertig seconden. Bradley Wiggins zag zijn kans schoon en versnelde in het gezelschap van Michal Kwiatkowski en de mannen van Tinkof (Nicolas Roche).

Op de laatste klim van de dag, Bear Road, ging Dylan Teuns (BMC) in de aanval vanuit het peloton. De Belg werd bijgehaald door onder meer Kwiatkowski, Roche, Francesco Bongiorno (Bardiani) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling). Wiggins kon hier niet volgen, maar zijn groepje sloot later weer aan.

De klassementsrenners vielen elkaar nog veelvuldig aan, maar konden niet dicht genoeg komen bij de eerste drie renners. Van Baarle hield nog negentien seconden over om de leiding te pakken ten opzichte van Kwiatkowski.

Tour of Britain (2.HC)
Uitslag rit 7: Camberley – Bristol (225 km)

1. flag-be Julien Vermote (Omega Pharma – Quick Step) in 5u12m34s
2. flag-lt Ignatas Konovalovas (MTN-Qhubeka) op 23s
3. flag-nl Dylan van Baarle (Garmin-Sharp) z.t.
4. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma – Quick Step) op 1m20s
5. flag-no Lars-Petter Nordhaug (Belkin Pro Cycling) z.t.
6. flag-be Kevyn Ista (IAM Cycling) z.t.
7. flag-be Dylan Teuns (BMC Racing) z.t.
8. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling) z.t.
9. flag-it Francesco Bongiorno (Bardiani-CSF) z.t.
10. flag-it Eduardo Zardini (Bardiani-CSF) z.t.

Klassement na rit 7
1. flag-nl Dylan van Baarle (Garmin-Sharp) in 30u22m02s
2. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma – Quick Step) op 19s
3. flag-it Eduardo Zardini (Bardiani-CSF) op 25s
4. flag-ie Nicolas Roche (Tinkof-Saxo) op 35s
5. flag-be Dylan Teuns (BMC Racing) op 36s
6. flag-es Ion Izaguirre (Movistar) op 45s
7. flag-gb Bradley Wiggins (Team Sky) op 47s
8. flag-es David Lopez (Team Sky) op 49s
9. flag-ch Sebastien Reichenbach (IAM Cycling) op 51s
10. flag-gb Alex Dowsett (Movistar) op 59s

Volledige klassementen

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair