Dylan van Baarle imponeert met winst in Parijs-Roubaix, Wout van Aert tweede
foto: Cor Vos
zondag 17 april 2022 om 16:52

Dylan van Baarle imponeert met winst in Parijs-Roubaix, Wout van Aert tweede

Dylan van Baarle heeft geschiedenis geschreven door Parijs-Roubaix 2022 te winnen. De 29-jarige Nederlander van INEOS Grenadiers kwam na een uiterst vermakelijke en spannende editie van de Hel van het Noorden solo over de streep op de Vélodrome in Roubaix, door op Camphin-en-Pévèle weg te rijden uit een kopgroep van vier. Wout van Aert sprintte op ruime achterstand naar de tweede plaats, voor Stefan Küng, Tom Devriendt en Matej Mohoric.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het openingsuur was zoals altijd erg attractief, want veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten. Geen enkel groepje wist echt weg te rijden, al kregen ​​Laurent Pichon (Arkéa-Samsic, Owain Doull (EF Education-EasyPost) en Aleksandr Riabushenko (Astana Qazaqstan) toch wat ruimte. Lang bleven zij echter niet vooruit, want na vijftig kilometer loeide het waaieralarm.

Van der Poel en Van Aert missen slag in waaiers
INEOS Grenadiers trok het complete peloton in stukken en was met de volledige ploeg mee van voren, terwijl ook Quick-Step-Alpha Vinyl het initiatief nam. De grootste afwezigen in de voorste waaier? Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Stefan Küng, Kasper Asgreen en Mads Pedersen. Hun achterstand groeide al snel richting de minuut, ondanks achtervolgingswerk van de helpers.

INEOS Grenadiers maakt de koers hard – foto: Cor Vos

Vooraan zaten onder meer Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Filippo Ganna, Dylan van Baarle, Ben Turner, Matej Mohoric, Mike Teunissen, Timo Roosen, Stefan Bissegger, Sebastian Langeveld en ook oud-winnaar Niki Terpstra. Die laatste reed nog even solo vooruit, maar werd weer gegrepen. Halfweg koers bestond de kopgroep uit een vijftigtal renners, met bijna twee minuten voorsprong op de groep met Van der Poel en Van Aert.

Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) demarreerde nog uit de kopgroep, maar zakte door een lekke band terug. Ganna kende in die fase voor de tweede keer pech, maar de Italiaanse schaduwfavoriet wist echter razendsnel terug te keren. Ondertussen was, in aanloop naar het Bos van Wallers, de achtervolgende groep een stuk dichterbij gekomen. In de voorste groep was de samenwerking namelijk ver te zoeken.

Hergroepering vlak voor Bos van Wallers
Mohoric, Davide Ballerini, Casper Pedersen, Tom Devriendt en Laurent Pichon wisten voor het Bos weg te rijden en achter hen volgde, op 103 kilometer van het einde, een hergroepering waardoor Van der Poel en Van Aert de ‘verloren’ situatie hadden rechtgezet. Met 50 seconden voorsprong op Nils Politt en Connor Swift begon het vijftal aan kop aan het loodzware Bos van Wallers. De favorietengroep volgde op 1.40 minuut aan het begin van het peloton.

Van der Poel en Van Aert waren sterk – foto: Cor Vos

In het Bos van Wallers spatte de koers uit elkaar. Ballerini en Pedersen losten uit de kopgroep en bij de favorieten was Van Aert afwezig. Hij kreeg pech, verloor tijd, moest van fiets wisselen en terugkeren naar de groep der favorieten. Dat had wat werk in de aarde, maar enkele renners van Jumbo-Visma legden de koers lam en zo kon Van Aert terugkeren in het peloton met onder meer Van der Poel en Ganna. Dat was op twee minuten van Mohoric, Devriendt en Pichon.

Elitegroep maakt jacht op kopgroep met Mohoric
Pech voor Küng zorgde voor een andere situatie in het peloton, want zijn ploeg reed op kop in de achtervolging. Het gat met de groep-Mohoric liep op tot 2.30 minuut, maar daar ging snel een deel vanaf. De drie vluchters vielen echter niet stil en dus mochten zij dromen van een rol tot diep in de finale. Op 57 kilometer van het einde gaven Nathan Van Hooydonck en Van Aert er een lap op, waardoor een nieuwe elitegroep ontstond.

Van Aert kreeg Van Baarle, Van der Poel, Küng, Lampaert, Sénéchal, Jasper Stuyven, Taco van der Hoorn, Adrien Petit, Matteo Trentin, Guillaume Van Keirsbulck en Ben Turner mee. Die groep had het tempo goed te pakken, maar toch wist Van Baarle vlak voor de 5-sterren-strook van Mons-en-Pévèle te ontsnappen. Hij anticipeerde en werd na de strook bijgehaald door Van Aert, Van der Poel en Küng, die op Mons-en-Pévèle indruk maakten en de favorietengroep uit elkaar reden.

Toch konden Stuyven, Lampaert, Turner en Petit terugkeren, waardoor we negen achtervolgers (met ook de teruggeslagen Pichon) kregen. Tegenslag was er op 39 kilometer van het einde voor Van Aert, die lek reed en van fiets moest wisselen. Toch wist hij snel terug te keren. Ook vooraan was er een pechgeval, want Mohoric reed lek en daardoor was Tom Devriendt plots de enige leider.

Van Baarle jaagt op Lampaert, Mohoric en Devriendt – foto: Cor Vos

Lampaert, Mohoric en Van Baarle rijden weg
Op 28 kilometer van het einde werd Devriendt gegrepen door Lampaert en Mohoric, die op een stil moment wegreden uit de elitegroep. Van Baarle ging in de tegenaanval en sloot op Cysoing-Bourghelles aan. De vier pakten een voorsprong van 45 seconden op de groep daarachter, waar weinig lijn zat in de achtervolging.

Ruim 20 kilometer voor de meet leek de koers van Van der Poel klaar. Hij reageerde niet op een aanval van Stuyven, Van Aert en Küng en had geen hulp meer om dat gat te dichten. Die drie moesten toen nog wel een gat van een halve minuut dichten op de kopgroep, maar pech en een fietswissel sloegen Stuyven terug.

Van Baarle simpelweg de beste
Op Champhin-en-Pévèle was Van Baarle de beste; hij kwam zeven seconden voor Mohoric en Lampaert van de strook. Küng en Van Aert volgden daar op bijna 40 seconden van Van Baarle.

De Nederlander begon solo aan Carrefour de l’Arbre, de laatste 5-sterren-strook van deze Parijs-Roubaix, maar moest doortrappen om Mohoric en Lampaert achter zich te houden. Dat lukte, want hij wist op indrukwekkende wijze het gat te vergroten tot 20 seconden. Van Aert en Küng volgden na de Gruson-strook op 55 seconden en een heropgeleefde Van der Poel zat daar op 1.20 minuut van Van Baarle.

Van Baarle in de voetsporen van Servais Knaven – foto: Cor Vos

Met een geruststellende voorsprong van een minuut begon Van Baarle aan de strook van Willems-Hem. Lampaert overleefde die strook niet, want hij kwam in aanraking met een toeschouwer en ging hard onderuit. Mohoric kreeg kort daarna aansluiting van Van Aert, Küng en Devriendt, waardoor de strijd om de andere podiumplaatsen compleet open lag.

Van Aert pakt tweede plaats, Küng derde
Voor Van Baarle was de zegetocht toen al bezig. Hij draaide in zijn eentje de wielerbaan van Roubaix op en kon een grote glimlach niet onderdrukken. Na de finish viel hij meteen ploegbaas Dave Brailsford in de armen. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Van Aert, die met moeite nog voorbij Küng kwam. Devriendt bekroonde een sterke koers met een vierde plaats.

In een achtervolgende groep kwam Mathieu van der Poel niet aan sprinten toe. De moegestreden kopman van Alpecin-Fenix finishte als negende op ruim twee en een halve minuut van Van Baarle.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
17 april 2022 17:17
Mooie zege. Verdiend gewonnen. Het was eigenlijk best een mooie wedstrijd. Wel spijtig dat Sporza een vloekende commentator heeft. Doe dan toch maar weer Wuyts.
    17 april 2022 17:47
    Ja, echt triest. Ik hoorde liever ‘Hoe is dat nou mógelijk! Het is allemaal tegen QS zeker!’
    17 april 2022 18:07
    Het viel me vooral op hoe ontzettend vaak Karl foutjes maakte, echt een keer of 10 dat die er compleet naast zat.
    17 april 2022 22:36
    Alstublieft niet. Die Wuyts zat altijd irritant door de Cauwer te schreeuwen. Dit is veel prettiger om naar te luisteren.
17 april 2022 17:18
Gaat momenteel heel goed bij INEOS...
edit wf: lees onze huisregels nog eens door. volgende overtreding mag je ze 100 keer overschrijven ;)

Hoe dan ook prachtige koers gezien, en wat mij betreft ook een prachtige winnaar. Niet vaak als winnaar, maar wel heel veel ereplaatsen.

Ongetwijfeld ook gewoon de beste die vooraan zat. Hij reed uiteindelijk iedereen op anderhalve minuut. Dan is er ook geen discussie nodig.

Van Aert: knap na een coronabesmetting, alhoewel het scherpste randje er wel af leek. Benieuwd of hij nog iets kan in Luik.
VdP niet slecht maar zeker niet goed genoeg om te winnen. Zag er de hele koers ook al glansloos uit. Maar ondanks smalle basis gaat hij wel met 2 overwinningen het Vlaamse voorjaar uit.

QS: daar moet de gifbeker helemaal leeg. Vandaag altijd tactisch goed in koers geweest, echter gevoelsmatig steeds zonder de sterksten te zijn. Maar als Lampie dan tactisch goed mee is met de juiste groep, dan rijdt hij tegen een toeschouwer aan. En eigenlijk was de rest van blauw gewoon niet goed genoeg... Benieuwd naar de column van Lefevere.

Hoe dan ook een prachtig podium!
    17 april 2022 17:22
    Weet je bij wie het goed gaat? Wanty.

    6(!, sic) man bij de eerste 23 renners (allen binnen 4:47 vd winnaar), alleen Van Melsen ontbrak (56ste op 15:16)
    17 april 2022 17:24
    Aha de dopinginsinuaties richting Ineos zijn terug! Als het niet TJV is, dan wel UAE, en nu Ineos dus.
    17 april 2022 17:31
    Vandaag breekt INEOS gewoon de koers open, dat is tactisch gedurfd en pakt uiteindelijk goed uit omdat ze ondanks de spierballen in de diepe finale nog twee man overhouden. Verder speelde mee dat Küng al zijn eieren in het Wout mandje ging leggen en dus nogal wat aanzetjes neutraliseerde. De ploeg heeft talenten gehaald maar probeert net als TJV eerder dit voorjaar en QSA in het verleden de overtalsituatie uit te buiten. Daarnaast is iemand als Dylan een slimmerik, voortdurend is hij aan het anticiperen en die manier levert veel op. Vanaf nu echter gaat ook hij veel meer geviseerd worden.
    17 april 2022 17:34
    @Bozar,
    Die doping vul je zelf in.

    Er is meer dan doping in het leven. Een nieuwe manier van werken? Een nieuw middeltje zoals ketonen? Supergoede renners? Positieve vibe?

    Het valt gewoon op dat de ploeg heel sterk is. In de breedte, maar ook met jonge mannen. En dat ze ook nog eens resultaat halen. 2 man in Amstel mee, 3 man in de BP, hier heel lang met 2 man bij de laatste 10. En het numeriek overwicht uitbuiten.
    17 april 2022 17:46
    Eens met jouw analyse. En veel succes met het 100x overschrijven van de huisregels, want die volgende keer komt er zeker ;-)
    17 april 2022 18:03
    Bij Ineos hebben ze al jaren sterke renners. Denk dat rondom Pidcock en paar van die andere goede jonkies gewoon een klassiekerploeg is opgestart en deze wedstrijden geen bijgerecht meer zijn. Dus ik gok vooral op andere trainingsblokken en meer focus.
    17 april 2022 18:20
    Het modereren van WF vind ik in dezen niet zo sterk. Het is meer een reactie op de reacties van de anderen in dit draadje.
    17 april 2022 18:32
    @Marik,
    Blijkbaar vindt iedereen de prestaties van Ineos 100% normaal en absoluut niet opvallend. En iedereen die het wel opvallend vindt, beschuldigt ze blijkbaar van doping. Andere redenen zijn er blijkbaar niet.

    Ik vind het vooral opvallend. Net als dat het opvallend is dat QS er juist zo weinig van bakt. En iedereen maakt daar maar van wat hij of zij daarvan wil maken.
    17 april 2022 19:12
    Winnen, sterk rijden, overmacht in de koers is doping gebruiken. Verliezen, pech hebben ziek zijn, vallen niet?
    17 april 2022 19:27
    Prestaties an sich zijn nooit een gegronde basis voor een dopingverdenking!!
    17 april 2022 19:35
    @Michelangelo
    De WF redactie vult het dan ook zelf in? Nee, niet flauw doen nu hé :)
    17 april 2022 19:39
    @Verstandopnul,
    ben ik niet met je eens... denk Gewiss! Die vielen ook ineens op met heel goede prestaties. Daar bleek achteraf toch echt wel e.e.a. aan de hand. Of ook bij US Postal, waar ineens iedereen heel hard kon rijden, en waar klassieke renner Hincapie ineens bergop 160 man kon lossen.

    Ik ben mijn naiviteit al lang kwijt als het gaat om wielrennen en opvallende prestaties. Ik hoop dat de prestaties van Ineos het gevolg zijn van heel goed trainen met hele goede renners, en leven op een wolk van succes. Maar ik sluit helaas het andere ook niet uit, zeker gezien de historie van de ploeg (voor meer info hierover, neem contact op met Thijs Zonneveld, die kan je vanalles vertellen over verdwenen laptops etc).
    17 april 2022 21:44
    Let op het gebruik van 'an sich', die had ik eigenlijk cursief willen doen. Ik weet best dat er bij Gewiss en Sky van alles speelde.

    Ik ben zeker ook niet naïef, maar het tegenovergestelde: cynisch, moet je ook zien te voorkomen. Dat doet afbreuk aan een prachtige en uiteraard hopelijk schone prestatie. Van Baarle is een vooralsnog onverdachte renner, bij wie het zeker niet allemaal is komen aanwaaien.
17 april 2022 17:22
Absoluut gegund!
17 april 2022 17:29
Dik verdiende zege voor Ineos en voor Van Baarle. Tom Devriendt, ook chapeau!
17 april 2022 17:30
Die Dylan...
Zeer vermakelijke koers
Complimenten aan de deelnemers.
Niet de kwantiteit maar de kwaliteit doet er toe.
17 april 2022 17:34
Prachtige zege van een renner die zich vaak wegcijferde voor de kopmannen in de TdF. Helemaal verdiend
17 april 2022 17:34
Prachtige winnaar. Zó ontzettend gegund. Dacht eerlijk gezegd dat Mohoric ermee vandoor zou gaan. Wát was die sterk zeg.
17 april 2022 17:37
Gratza Dylan, ik ben er altijd in blijven geloven. Dit is pas je eerste echt grote vis!!
17 april 2022 17:37
Dylan is echt uitgegroeid tot een toprenner. Hopelijk blijft hij bij Ineos, als ze de lijn van dit voorjaar kunnen doortrekken naar 2023 dan gaat hij er nog winnen hoor!
17 april 2022 17:40
Maar waar is onze vlogger naar toe in de race die hem op het lijf is geschreven?
    17 april 2022 18:10
    Met zoveel plottwists en een koers die 230 kilometer duurde, zou je denken dat er een dozijn opportuniteiten waren om even in beeld te rijden.
17 april 2022 17:43
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100028161_6e4a157b
De val, maar dan met commentaar van Sporza, zooooo veel mooier.

Je moet je wel afvragen of je op zo'n kasseienweg, waarbij de zijkant van asfalt is, wel toeschouwers moet toelaten in de binnenbocht. Je weet gewoon dat de renners er dicht opzitten. Al is de fout natuurlijk van opi.
    17 april 2022 17:49
    Ze moeten spijkers strooien op die asfaltstrook. Maar dan was die gek dichter op de kasseien gaan staan klappen.
    17 april 2022 18:23
    Wel makkelijk om die man "gek" te noemen of nog wat anders.

    Uiteindelijk stond deze man daar niet voor zichzelf of om op TV te komen (zoals je bij sommige andere idioten wel ziet), deed eigenlijk ook niks geks. Maar stond gewoon op de verkeerde plek.

    Denk overigens dat een wielerkenner daar niet zo gaat staan. Simpelweg omdat je dan veel te dichtbij staat en dus eigenlijk geen klote ziet. Je staat dan gewoon beter aan de overkant, dan zie je meer en hebben renners ook de ruimte op het asfaltstrookje.

    Gevloek op Sporza had voor mij niet gehoeven... klinkt meer als supporteren dan als verslaggeven.
    17 april 2022 20:51
    Traksel vloekte ook gewoon.
17 april 2022 17:44
Heerlijk! Wat een overwinning! 'Karren maar'. Nou, dat heeft die gedaan.

Heerlijk nuchter. Hopelijk gaat hij later flink uit zijn bol. Dat heeft hij verdiend.
17 april 2022 17:53
Top vent, top coureur, zeer verdiend gewonnen, wat zal zijn moeder trots zijn!
17 april 2022 18:05
Duidelijk de beste, mogelijk samen met Mohoric, die reed natuurlijk al 80 kilometer langer in de aanval toen hij brak.

Van Aert ook erg goed, misschien net iets te veel pech op verkeerde momenten, gaat in LBL ook dicht zijn.

Verder Intermarché natuurlijk belachelijk goed, 6 man in de top 25. En dan dat beschamende Lotto dat niet verder komt dan de 30e plek met een geblesseerde bejaarde die tegen zijn zin meedeed.
17 april 2022 18:13
Geweldig goede overwinning van de sterkste man in koers die veel weg had van toen Terpstra zijn ronde won in 2018. Was de hele tijd op zoek al naar het juiste moment om weg te rijden, bleef daarin kalm en doet het ook.

Carrière geslaagd, met wimpel.
    17 april 2022 18:54
    Baarlijke nonsens, what's in a name. Net wat andere ook al opmerkten. Mohoric beukte al 50km meer op kop. Alsof dat vanzelf gaat. Bovendien is Van Baarle door een waanzinnig sterk Ineos in de finale afgezet. Wil overigens niet zeggen dat hij niet de beste was. Dat was hij en ook één van de sterksten. Kijken en zien is bij velen kennelijk hetzelfde.
    17 april 2022 19:21
    Vind dit toch wat knapper dan Terpstra. Terpstra was vooral slim, die won omdat ze Boonen niet wilden terugbrengen, niet omdat ze het niet dicht kregen. Van Baarle was gewoon beter, ondanks vele pogingen van de achtervolging.
    17 april 2022 19:46
    Nee, niet zijn Roubaix,zijn ronde.

    Terpstra trok die naar zich toe op exact dezelfde manier zoals van Baarle het vandaag deed.
    17 april 2022 22:38
    Terpstra loste Nibali op de Hotond. Niet echt hetzelfde als een kasseistrook. Maar er zijn zeker gelijkenissen.
17 april 2022 18:27
Wat was het weer een fantastische editie. Koers vanaf de eerste uren, een hoop drama, grote kampioenen die net niet goed genoeg waren en en winnaar die krijgt wat hij al heel lang verdient. Ineos verdiende vandaag sowieso de overwinning, wat een ijzersterke koers hebben die gereden.
Toch ook heel knap van Van Aert vandaag. Hij kreeg met de nodige pech te maken en was gewoon dik in orde. Na een Covid besmetting is dat geen zekerheid.
17 april 2022 18:31
Louvel het meest consistent vooraan in de voorjaarsklassiekers, maar die nooit voor de ereplaatsen strijdt.
17 april 2022 18:34
Wimvl, pas op wat je zegt. Voor je het weet mag je 100 keer de huisregels overschrijven ;-)
17 april 2022 18:52
593 pts IWG
580 pts Ineos
45 pts DSM
35 pts EF
26 pts Lotto
0 pts Cofidis
17 april 2022 19:03
Iedere topper had pech vandaag (behalve vdp). Hierdoor constant veranderende koerssituaties. Wel spijtig dat van aert weer veel pech kende deze roubaix. Ondanks dat en een gebrekkige voorbereiding toch 2e. Chapeau zeg ik dan. Ik hoop op een editie dat hij een keer zonder tegenslag gaat kunnen strijden.
Maar van baarle heeft het zeker niet gestolen. Wat een fenomenale inspanning. Zeker 1 van de sterksten in koers.
    17 april 2022 22:37
    Same here. Van Aert reed nog geen Roubaix zonder pech. 3 fietswissels vandaag, indrukwekkende remonte , spervuur aan aanvallen... Hij mag met Van Baarle en Mohoric op het podium van de sterkste mannen in koers. Maar Van Baarle pakt hem oververdiend. Wat een voorsprong reed die nog bij elkaar.
17 april 2022 19:04
Taco mooi 16de! Heel actief in het begin. Op de kasseien ging hij lang mee en dan niet heel veel tijd verliezen in de vervolg van de race. En het was bovendien de snelste Roubaix.
17 april 2022 19:11
Trouwens altijd leuk om je gelijk te halen uit de voorbeschouwing, helemaal als er iemand zegt dat je onzin praat.
17 april 2022 19:16
De oververdiende winnaar, het deed mij een beetje denken aan die geweldige solo van O'Grady in 2007. Met veel lef iedereen uit het wiel knallen en nadien geen spat verval tonen in schitterende omstandigheden. Ineos heeft een geweldige voorjaarskern en de belofte om offensiever te gaan koersen lossen ze volop in.

Parijs-Roubaix blijft toch echt wel de mooiste klassieker van allemaal. Vorig jaar kleurden plots Vermeersch, Van Asbroeck en Boivin mee de finale en dit jaar kregen we de wonderdag van Tom Devriendt. Ik kijk al uit naar volgend jaar!
17 april 2022 19:25
Weetje welke ploeg me ook positief heeft verrast, FDJ! Die staan gewoon zowel in Vlaanderen als Roubaix op het podium, alsof het niets is!
    17 april 2022 19:31
    Klopt. En twee keer verdiend. En niet met een bij elkaar gekocht sterrenensemble. Daar staat dat andere Franse team dan met Jungels, Naesen, Van Avermaet en Dewulf.
    17 april 2022 22:48
    Klopt; heel het voorjaar erg sterk met Kung, Madouas & Le Gac als exponenten. Ook Arkea best veel in beeld dit voorjaar.
    17 april 2022 23:05
    Eens, maar tegelijkertijd vind ik dat van Küng vaak iets voorspelbaars uitgaat. Hij is erg sterk maar mist die echte ‘bite’ om ook dergelijke klassiekers te winnen. Het is eerder wanhopig gaten dichten maar nooit zelf het initiatief naar zich toe trekken.

    Ik begin het hem stilaan heel erg te gunnen, dus van mij mag hij toch de formule vinden om ook eens het laken naar zich toe te trekken.

    AG2R valt overigens gigantisch tegen in de kasseikoersen, het is nu aan Cosnefroy om voor de kentering te zorgen komende week.
    17 april 2022 23:15
    Küng rijdt altijd en overal, het is zijn kracht en ook zijn zwakte maar vandaag was hij al wat slimmer. Al zijn focus en reacties waren op van Aert en daarmee spaarde hij al wat krachten. Hij negeerde bv volkomen Dylan en dit was echt anders dan DDV waar hij op iedereen reageerde en daarmee uiteindelijk de springplank was voor MVDP.
17 april 2022 19:58
Wat een baas. Dik de sterkste vandaag!

Reacties zijn gesloten.