Dylan Groenewegen wint nieuwe waaierrit Parijs-Nice

maandag 11 maart 2019 om 16:05
Dylan Groenewegen wint nieuwe waaierrit Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft een nieuwe waaieretappe in Parijs-Nice gewonnen. Na ruim 165 kilometer was de kopman van Jumbo-Visma in Bellegarde de beste in een sprint van een zevental dat zich in de slotfase had losgeweekt. Hij klopte Iván Garcia Cortina en Philippe Gilbert en verstevigt zijn leiding in het klassement.

Direct vanuit het vertrek – dat door de harde wind iets uitgesteld was – gingen Damien Gaudin (Direct Energie), Nicolas Edet (Cofidis) en Alessandro De Marchi (CCC) in de aanval. Deceuninck-Quick-Step gaf het drietal niet veel ruimte. Op het eerste klimmetje van de dag pakte bergtruidrager Gaudin de volle buit, waardoor hij zijn leidende positie verstevigde.

Waaiers vanaf het eerste uur
Na dertig kilometer brak het peloton in stukken vanwege de wind. Geletruidrager Dylan Groenewegen liet zich niet verrassen en zat in de voorste groep van twintig renners. Toch volgde een hergroepering, maar het eerste signaal van de wind was afgegeven. De vluchtpoging van Gaudin en co was ook direct voorbij.

Na de tweede klim van de dag (bergpunten voor Florian Sénéchal) ging het peloton opnieuw op de kant onder aanvoering van Groupama-FDJ, BORA-hansgrohe en Trek-Segafredo. De chaos zorgde voor een valpartij met onder meer Warren Barguil en Gorka Izagirre. De grootste slachtoffers van de waaiervorming waren Simon Yates en Bob Jungels. Een groep met onder meer Groenewegen, Ewan, Kwiatkowski, Bernal, Demare, Quintana, Bardet, Gallopin, Greipel en Kelderman reed aan kop.

foto: ASO

Groenewegen even verrast
Zeventig kilometer voor de finish werd Groenewegen even verrast door waaiers, maar die situatie werd snel hersteld omdat de volledige groep waar hij in uitzakte de aansluiting vond aan kop. Toch bleef het nooit even rustig in koers. Een nieuwe poging om het peloton in stukken te breken bleek er te veel aan voor Groenewegen en Jakobsen, die andermaal moesten lossen. Maar ook dit keer wisten zij terug te keren.

Een peloton van een dertigtal renners ging met een voorsprong het laatste wedstrijduur in. Door een val viel Rigoberto Urán letterlijk weg, Michal Kwiatkowski had mechanische pech en Caleb Ewan werd eruit gewaaierd. Ook het tempo in de achtervolgende groep – 45 tellen achter de koplopers – ging te hard voor de Australische sprinter.

Peloton keert terug
In de finale lag een lokale ronde van 23 kilometer. Bij de eerste passage van de streep was de voorsprong van de kopgroep-Groenewegen opgelopen tot een minuut op de achtervolgende groep met onder meer Kwiatkowski. Het gat werd kleiner op een lange, rechte weg met volle wind tegen. Tien kilometer voor de finish resulteerde dat in een hergroepering, waardoor een peloton van ongeveer vijftig renners ontstond.

foto: Cor Vos

Attente Groenewegen glipt mee met zevental
Op zes kilometer van de meet draaide het parcours andermaal een gevaarlijke richting in. Team Sky en Jumbo-Visma gooiden het peloton op de halve baan, waardoor alweer diverse groepjes ontstonden. Groenewegen was andermaal bij de pinken, met Trentin, Kwiatkowski, Bernal, Rowe, Sánchez, Gilbert en Garcia Cortina. Dat groepje ging met een kleine voorgift de laatste drie kilometer in.

In de laatste rechte lijn koos Groenewegen het wiel van Trentin. De Europees kampioen ging als eerste de sprint aan, maar de drager van het geel koos de andere kant van de weg en zette iedereen op een fietslengte. Door vroeg te juichen liet hij Cortina nog iets dichterbij komen.

Dit artikel delen:

105 Reacties

xistnc 11 maart 2019 om 18:48

Ontroerend, dit. Koel en sooike zijn lovend, Lex heeft het over ‘Wij van de Jumbo’. Dylan verbroedert. Snik.

katerkop 11 maart 2019 om 18:49

Lekker zeg. Alweer de vijfde worldtour overwinning dit jaar. En er komt nog meer bij deze week.

AWestie 11 maart 2019 om 19:09

Ze hoeven wat betreft WT overwinningen tot nu toe alleen maar DQS voor zich te dulden. Zeer puik, oftewel goed pieken.

katerkop 11 maart 2019 om 20:30

Niet voor zich maar naast DQS. BEiden 5 worldtour overwinningen

Mwielerfan 11 maart 2019 om 23:36

Eendagskoersen zijn natuurlijk wel vettere prijzen dan etappes in een rittenkoers. Jumbo heeft eindoverwinning rittenkoers, maar eerlijk gezegd lijken strade en omloop wel wat groter dan etappes en woestijn koers

Jungle Man 11 maart 2019 om 20:10

Normaal zijn overwinningen van DG saai, maar deze is er eentje om in te lijsten

Jooop 11 maart 2019 om 21:09

Op TIZ is de volledige uitzending terug te kijken. Blijft toch een van de mooiste beelden uit het wielrennen: renners uit een waaier te zien lossen. Nog even alles geven om het te halen, en dan langzaam de waaier uit zicht te zien verdwijnen, en dan het hoofd buigen. Zag net Caleb Ewan lossen, kijk nu al uit naar Kittel die in de slotfase moet laten gaan.

wouter 11 maart 2019 om 21:09

TIP aan de commentator van WF in de samenvatting: misschien nog eens een fotootje van Luke Rowe en Bernal bekijken!

HSV 12 maart 2019 om 00:01

Ja dat hoorde ik ook in die video over etappe 2. Daar wordt Bernal voor Rowe aangezien. Beetje suf wel voor de achteraf commentaar.

Wheely 11 maart 2019 om 21:16

Wat een epische rit!

Laatste man 11 maart 2019 om 22:36

Weergaloze koers met dito finish. Fantastisch afgemaakt! Top-5 etappe van het jaar gaat dit worden.

Bever 11 maart 2019 om 23:18

Kelderman in z’n eentje. En dat na dat koorts, virus infectie.

peervaneynthoven 11 maart 2019 om 23:57

Ook ik heb enorm genoten van deze heroïsche etappe en zat op het puntje van mijn stoel. Wielrennen op het vlakke kan fantastisch zijn om naar te kijken. Voor mensen die zelf deze sport niet bedrijven en mee zitten te kijken en niet weten wat “waaiers” zijn en hoe moeilijk het is om niet op de kant terecht te komen, was dit de ultieme “instructiefilm”. TJV als team gewerkt en vooral de km vóór de laatste bocht naar rechts om Groenewegen in een uitstekende positie “af te zetten” was subliem. Dat Dylan het vertrouwen niet beschaamt is de ultieme beloning.

wulu 12 maart 2019 om 08:44

Toch wel 1 van de mooiste waaier etappes die ik gezien heb en als kers op de taart een Nederlandse winnaar!

Net binnen

Populair

Materiaalzone