Dylan Groenewegen: “Taco van der Hoorn is mijn lijfwacht in Gent-Wevelgem”

Dylan Groenewegen: “Taco van der Hoorn is mijn lijfwacht in Gent-Wevelgem”

foto: Cor Vos

donderdag 28 maart 2019 om 08:33
Interview

Dylan Groenewegen was gisteren de snelste in de Driedaagse Brugge-De Panne. Na afloop spraken we de Jumbo-Visma-sprinter op de persconferentie. Over het gekkenhuis in de straten van De Panne, maar ook over Gent-Wevelgem en wat daarna komt…

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Het gaat goed bij Jumbo-Visma. De ploeg zet dit seizoen opnieuw een stap vooruit. Het is ook Groenewegen niet ontgaan. “Vergelijk het maar met wat zij bij Deceuninck-Quick-Step al even meemaken”, vertelt de Amsterdammer. “Er zit een positieve vibe in de ploeg en dat maakt iedereen nog beter. Ik merkte op trainingskamp al dat het algemene niveau gestegen is. Dat motiveert. En als er gewonnen wordt, gaat de sfeer mee de hoogte in.”

Doe jouw verhaal van de sprint in De Panne eens. Hoe ging het in die laatste rechte lijn?
“(lacht) Eerlijk? Geen flauw idee van hoe het exact is gegaan. Het was één groot gekkenhuis. De vele versmallingen in de finale maakten het gevaarlijk. Op een kleine twintig kilometer van de finish bijvoorbeeld zat ik zelf nog vast achter een valpartij. Ik zat in kansloze positie toen, maar Taco (van der Hoorn, red) wachtte me op en bracht me opnieuw voorin. En dat was maar net op tijd om alweer de volgende val te vermijden. In de laatste rechte lijn sprintte ik puur op instinct. Danny (van Poppel, red) schroefde het tempo op, daarna schoof ik door naar Gaviria. Het draaide goed uit.”

foto: Cor Vos

Is deze finale nog verantwoord?
“We hadden het er onlangs over in de teambus. Soms is een finale waarin we tien kilometer rechtdoor rijden ook gevaarlijk. Vandaag waren er dan wel veel obstakels in de slotfase, maar door de plaatselijke rondes had je ze wel verkend. Dat er toch zoveel gevallen wordt, heeft vooral te maken met de koersomstandigheden: té veel renners zijn vandaag fris aan die finale begonnen. En die laatste bocht naar links… Ja, daarin heb ik wellicht twintig renners geraakt.”

Hoe blik je eigenlijk terug op Milaan-San Remo?
“Goed! Echt waar. Vooral met het oog op de toekomst. Het is belangrijk dat ik nu weet hoe het loopt. Dat is een bonus.”

Gent-Wevelgem reed je twee jaar geleden. Die ken je al…
“Ja, maar ik start zondag toch niet met extreem hoge verwachtingen. Ik ben wel degelijk ambitieus. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare, maar ik ben ook realistisch. We hebben nog andere renners die kunnen scoren. Zo mag bijvoorbeeld Wout van Aert zijn kans gaan. Zelf mag ik rekenen op de steun van Taco van der Hoorn. Dat was hij in Milaan-San Remo ook. Als ik moet plassen, stopt Taco om me terug te brengen. Hij zet me voortdurend uit de wind. Dat gaat goed.”

Na Gent-Wevelgem ga je rusten?
“Ik blijf vijf, zes weken uit competitie, ja. Een weekje herstel, waarna ik wil opbouwen naar de Ronde van Frankrijk. Ik hervat in de Vierdaagse van Duinkerke. Dan ga ik op hoogtestage en rijd ik de ZLM Tour in de aanloop naar de Tour, mijn grootste doel dit seizoen.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

fietsvriend 28 maart 2019 om 08:37

Heerlijk, zelfvertrouwen. En realisme.

Maak ons gek dit seizoen.

0
wiebipedia 28 maart 2019 om 08:42

Blijft dit de rol van van der Hoorn? Want daar schuilt toch ook een schitterende aanvallend rijdende renner in. Die zou ik niet graag een heel seizoen in een dienende rol zien rijden!

Groenewegen heeft gewoon nog een stap gezet en is de snelste van het pak. De ploeg lijkt ook steeds meer feeling te krijgen met hoe DG te brengen om een winst zo kansrijk mogelijk te maken

0
fietsvriend 28 maart 2019 om 09:02

Ik hoop vooral wel dat dit de taak is voor vd Hoorn in de koersen waar Groenewegen ook maar enige kans maakt. Hij zit niet meer bij Roompot.

0
Jandepandaman 28 maart 2019 om 09:31

Denk dat Taco vrije rol heeft in koersen waar Dylan niet rijdt. Daarbij is Gent-Wevelgem ook simpelweg niet selectief genoeg. Taco is natuurlijk een erg harde werker die heel erg kan afzien en juist daarom een goede lijfwacht is voor Dylan.

0
FondriestTF3 28 maart 2019 om 09:52

Eerlijk gezegd denk ik dat Taco niet de man is die veel etappes zal winnen op World Tour niveau. Als hij dus de kanshebbers binnen de ploeg (Wout, Dylan) kan helpen, is hij z’n contract waard.

Om hem in ontsnappingen te zetten… eigenlijk is deze ploeg daar te goed voor.

0
Jeff 28 maart 2019 om 10:22

In het tweede deel van het seizoen (na de Tour) zullen er nog wel kansen komen voor Taco. Groenewegen zal wel wat rust kunnen gebruiken tussen Tour en Vuelta; Van Aert rijdt waarschijnlijk ook niet al te veel met het oog op het cross-seizoen. Als Van der Hoorn zich dan opnieuw kan bewijzen zoals vorig seizoen, dan kan hij volgend voorjaar misschien een bank vooruit. Voorbij Van Poppel bijvoorbeeld.

0
Jungle Man 28 maart 2019 om 12:02

Niet te hopen, hoewel DG een goede sprinter is, zie ik veel liever iedere willekeurig renner winnen op enig andere wijze dan een pelotonsprint. Taco is zo'n mannetje die voorheen attractief koerste.

0
ghostwriter 28 maart 2019 om 14:10

In de wedstrijden die Vd Hoorn samen met Groenewegen rijdt zal hij in diens van de sprinter rijden maar Groenewegen doet maar in een paar eendaagse wedstrijden mee. Vd Hoorn zal in de andere wedstrijden waarschijnlijk meer vrijheid krijgen. Ik geloof dat Jumbo-Visma een soort één voor allen, allen voor één plan heeft voor de voorjaarsklassiekers waar Groenewegen niet aan mee doet. Als Vd Hoorn een hele goede dag heeft zal de ploeg hem ondersteunen en hij zal andere ondersteunen als die een hele goede dag hebben.

Met Wynants, Teunissen, Van Poppel, Vd Hoorn, Jansen, Van Aert en Eenkhoorn heeft Jumbo-Visma in de breedte een hele sterke ploeg. Zeker als je meerekent dat Wynants er alleen bij zit doordat Roosen door zijn val niet op het niveau zit waarop hij normaliter zou zitten. Van Aert doet dit voorjaar tot nu toe met de beste mee maar als Teunissen, Van Poppel, Vd Hoorn of Jansen een hele goede dag hebben zullen die dat niveau ook aan kunnen tikken. Ik de overige klassiekers waar Groenewegen aan mee doet zou ik hem en Van Aert als kopmannen aanwijzen en de rest in hun dienst laten rijden.

0
xistnc 28 maart 2019 om 08:55

Moet voor Wout toch ook wel lekker zijn. Hij heeft groen licht van Dylan om zijn eigen kans te gaan. Maar niet te laat thuis, jongen!

0
Jeff 28 maart 2019 om 10:18

Van Aert-Groenewegen kan zomaar een mooie combinatie worden in een wedstrijd als Gent-Wevelgem.

0
Hollow Knight 28 maart 2019 om 09:09

No way dat hij finale kan rijden zondag als ze goed doorrijden. Hij was echt beschamend zwak in Milaan-San Remo. Hij lag er al af op de Cipressa ondanks dat ze 1 van de traagste tijden ooit daarop reden.

0
LaurentJalabert 28 maart 2019 om 09:27

Poe wat ben jij een zure vent zeg. Ik zou niet graag naast je zitten op een verjaardag.

Volgens mij is hij een paar dagen voor MSR opgeroepen omdat Roossen er niet toe in staat was. Het was niet de planning dat hij zou rijden, omdat hij zich puur op het sprinten focust dit jaar (en niet op klassiekers). Dat merk je inderdaad bergop, maar aan de positieve kant zie je het ook terug in zijn topsnelheid.

0
ghostwriter 28 maart 2019 om 09:36

Heb je ergens een bron dat ze in een van de traagste tijden de Cipressa op reden? Of doe je dat op eigen gevoel? Volgens mij klopt dat namelijk niet.

0
Hollow Knight 28 maart 2019 om 09:56

@laurent

Hoezo zuur? Gewoon de waarheid. Zal je zelf wel zien zondag. :)

0
bart12 28 maart 2019 om 10:24

DIt is ook gewoon niet waar. Hij en taco zaten achterin in het peloton en voor hun brak het in de afsaling van de cipressa

0
Jungle Man 28 maart 2019 om 12:04

Ga er maar eens aan staan, een wedstrijd van ca 300km. petje af voor DG in MSR.

0
HoofdIsVrij 28 maart 2019 om 13:50

Ze reden in ieder geval de tweede snelste tijd ooit over de Poggio.

0
LaurentJalabert 28 maart 2019 om 10:09

@Holle ridder

Uit je reactie maak ik op dat je die van mij niet gelezen hebt. Ik verwacht hem ook niet zondag. Omdat daar immers zijn focus niet ligt. Zijn focus ligt erop om iedereen aan gort te sprinten, hetgeen hij al het hele seizoen doet.

(overigens is een sprint en GW geen zekerheidje)

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2019 om 11:28

Dit houdt in dat van Poppel en Teunissen ook weg mogen rijden of in ieder geval pogen bij van Aert aan te haken. Lijkt me een prima keuze.

0
Mapsv 28 maart 2019 om 11:59

Als wielrenner en volger ben ik opgegroeid met rabobank, en wat is jumbo me dan toch een verademing. Grote complimenten hoe deze ploeg het al 2 jaar doet. Daarnaast ben ik ook zeer gechameerd van groenewegen en die jongen van roompot ook geweldig!

0
assen 28 maart 2019 om 13:06

Voor zover ik kan inschatten van de zijlijn doet Taco zijn werk meer dan behoren. Meer dan dat kun je niet verwachten. Voor zijn werk zal Taco worden beloond, niet alleen qua waardering maar ook qua kansen voor hemzelf.

Hebben jullie die documentaire over Tschmile gezien (sorry als ik zijn naam verkeerd spel)? Prachtig verhaal dat ie eerst hard voor anderen moest werken, en de kansen die hij LATER kreeg om voor zichzelf te rijden, benutte…

0
yo-eddy 28 maart 2019 om 15:23

Klopt, maar aan de andere kant herinner ik mij een interview met VdP (Senior en Junior) waarbij senior aangaf dat veel jonge renners in een knechtenrol verleren om te winnen. Het vertrouwen dat je moet hebben om te kunnen winnen blijft alleen als je ook geregeld wint (Mathieu overdrijft een beetje :P). Mede daarom start David VdP geregeld in crossjes buiten Belgie/NL .. alleen maar om af en toe op het bovenste treedje te kunnen staan (en wat extra UCI punten te pakken)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone