Dylan Groenewegen: “Mijn eergevoel is te groot om te knechten”

vrijdag 22 mei 2020 om 13:16
Dylan Groenewegen: “Mijn eergevoel is te groot om te knechten”

foto: Cor Vos (archief)

Voor Dylan Groenewegen draait het in de wielersport maar om één ding: winnen. De sprinter van Jumbo-Visma wil altijd als eerste over de streep komen en ziet voor zichzelf geen toekomst als helper. “Ik kan nooit een knecht zijn, daar is mijn eergevoel te groot voor”, zo vertelt Groenewegen in gesprek met het Parool.

Als pure sprinter is Groenewegen verslaafd aan winnen. De 26-jarige renner is al enkele seizoenen een van de snelste renners ter wereld. “Ik kwam als winnaar en ik ga als winnaar.” Het is duidelijk, Groenewegen heeft geen zin om over enkele jaren te gaan knechten voor andere renners. “Als winnen niet meer lukt, beleef ik er geen plezier meer aan.”

“Een sprint aantrekken voor een ploegmaat zie je mij niet doen”
“Een sprint aantrekken voor een ploeggenoot zie je mij niet doen. Dan zit mijn carrière er gewoon op. Ik vind het pijnlijk om te zien dat sommige renners met een enorme erelijst afsluiten in de marge van het peloton. Dat wil ik echt niet.” Groenewegen wil niet als knecht aan een koers beginnen. “Als knecht neem je bij voorbaat al genoegen met verlies. Ik ken die gemoedstoestand niet.”

Groenewegen moest in de voorbije Tour de France enkele gevoelige nederlagen slikken, zo verloor hij in de elfde etappe met finish in Toulouse een millimetersprint van Caleb Ewan. “Ik kwam toen net te vroeg op kop en daar baal ik dan ontzettend van. Ik kon gewoon winnen, ik was sterker. Mijn eerste gedachte is dan: shit, weer een zege minder op mijn erelijst.”

Gemengde gevoelens 
Groenewegen is na een nederlaag even niet voor rede vatbaar. “Dan moet iedereen me gewoon met rust laten. Ik ben dan niet aanspreekbaar, dat draait later pas bij.” Groenewegen kijkt met gemengde gevoelens terug op de Tour van 2019. De Nederlander won wel een etappe, maar kwam in de openingsrit naar Brussel op hoge snelheid ten val.

“Ik zoek niet naar excuses, dat past namelijk niet bij een winnaar. Maar in de Tour had ik overal schaafwonden en lag mijn knie open. Alles deed pijn en mijn lichaam was stijf. Ik kon drie weken lang amper slapen. Ik had wellicht moeten afstappen, maar ik won toch nog een etappe en zat er twee keer heel dichtbij’, aldus Groenewegen, die nu wacht op een herstart van de competitie.


Update 16.00 uur

Op Twitter heeft Dylan Groenewegen gereageerd op het interview. “Ik kan mijzelf niet vinden in dit stuk”, zegt de sprinter. “Ik zou er namelijk altijd alles aan doen om met de ploeg samen te winnen.”

Dit artikel delen:

68 Reacties

huis31 22 mei 2020 om 16:06

Toevallig dat hij ook net een tweet post met foto's van Grondahl Jansen en Mike Theunissen. ;)

KnightBiker 22 mei 2020 om 16:12

Ik vermoed dat een en ander weer uit context getrokken wordt, maar we zullen het komende Tour wel zien. Ik kan me niet voorstellen dat Dylan geen eens bidons gaat halen of iets dergelijks komende Tour, er zijn zat ettappes waar hij toch niets kan uitrichten. of als de aankomst te lastig is de sprint aan te trekken voor Van Aert. (Maar zo’n aankomst komt niet zo heel vaak voor) (oh, wacht hij ging de Giro doen dit jaar…)

Dylan is idd misschien niet het grote intellectuele licht zoals een Dumoulin of Mollema maar hij is op de lokale cross in de winter een graag Geziene gast. Sociaal niet veel mis mee, wel een echte Amsterdammer.

Oblomov 22 mei 2020 om 16:24

Gaat niet mee naar de Tour.

KnightBiker 22 mei 2020 om 20:57

@Oblomov – zoals je ziet, had ik mezelf al gecorrigeerd

Panache 22 mei 2020 om 16:18

Wel goed om te zien dat Groenewegen, zo die quotes onder elkaar lezend, zelf ook tot de conclusie komt dat het ‘too much’ is. Daarmee bedoel ik uiteraard niet zijn aantal overwinningen, maar het steeds in de mond nemen van die term.

Jungle Man 22 mei 2020 om 16:28

Is inderdaad een belangrijke nuance.

Titaantje 22 mei 2020 om 17:45

Hij zal in de Tour vorig jaar wellicht in de eerste 50km van de zwaardere etappes ook wel eens een bidonettje hebben gehaald. Of start hij in een monster alpenrit ook met de instelling dat meneer Dylan enkel komt om te winnen?

Romāns Vainšteins 22 mei 2020 om 18:39

Zo, die zet zichzelf behoorlijk voor lul mocht dit daadwerkelijk het relaas zijn.

Ik vermoed dat het hem passeren voor de tour ermee te maken kan hebben, dat die frustratie enigszins landt in ‘ik ga liever naar de giro om te winnen’. Met een beetje pech loopt hij daar tegen betere spurters aan in vorm (niet intrinsiek, of snelste sprint) en komt dit interview als een razende boomerang terug met de allure van een in de goot beland stuk urethaan.

kleomantre 22 mei 2020 om 18:47

Was-ie niet aan het knechten voor Jumbo met boodschappen bezorgen?

Samlambeej 22 mei 2020 om 21:32

Dit leek iets wat ik aan me voorbij ging laten gaan maar door de update van zestienhonderd uur ga we toch even doorlezen.

Samlambeej 22 mei 2020 om 21:57

Nope, nog even oninteressant. Wel weer heel erg JV om ‘de werknemer’ tot de orde te roepen.
Schoolmeesterke Plugge.

EdEnd 22 mei 2020 om 23:05

Ik snap alle negatieve reacties hier maar slecht eigenlijk. Wat is er mis met wat hij zegt? Hij zegt niet dat hij niet gaat knechten tijdens de wedstrijden, maar dat hij geen knecht wil worden als het winnen niet meer lukt. Nou lijkt mij een prima instelling, ze zult het maar als werk moeten doen: elke dag keihard voor een ander werken. En dat is niet negatief gedaan richting de knechten want dat is een heel bijzonder type mens. Je helemaal het snot voor de ogen rijden voor een ander, dan ben je een hele speciale. Ik zou het in ieder geval niet kunnen. Dylan kan dat dus ook niet als baan als het winnen niet meer lukt, nou prima toch… maar ik heb niet het idee dat hij zijn knechten nu niet waardeert. Ik hoor hem in ieder geval vaak genoeg zijn ploegmaten bedanken na een overwinning.

Millartime 22 mei 2020 om 23:27

Precies dit.

Busted 22 mei 2020 om 23:24

Parool door het slijk, publiciteit voor Wielerflits. Win-win op de redactie!

Millartime 22 mei 2020 om 23:26

Hij zegt dat hij als ie topsprinter af is, niet wil knechten. Zo gek is dat niet… Nu laat ie toch ook wel eens een gaatje vallen zodat Teunissen kan winnen. Niks aan het handje dus.

TheBFG 22 mei 2020 om 23:55

Die update van 16:00 past wel veel beter in het (leuke) interview met In het Wiel van vorige maand (https://open.spotify.com/episode/6SLv2UwTqUYMNBSR5hJrUI).
Daar komt ook een echt haantje naar voren, maar wel een die goed begrijpt dat hij ook een plaats in een ploeg heeft. Op basis daarvan kan ik best geloven dat het oorspronkelijke Parool stuk toch wel wat uit z'n verband is gerukt.

Merlinappa 23 mei 2020 om 07:11

Ik vind het artikel en de uitspraak nou ook niet bepaald schokkend, en voor een wereldtopsprinter eigenlijk niet meer dan logisch. De nuance dat hij niet wil knechten in etappes waar hij kan winnen is natuurlijk wel belangrijk en ontbreekt wat.

EricV 23 mei 2020 om 07:59

Even op z’n vingers getikt door jumbo. Teambelang gaat boven eigen belang willen de ploegen uitstralen al denkt elke wielrenner daar anders over

Romāns Vainšteins 23 mei 2020 om 08:00

Het zal zeker allemaal genuanceerder liggen maar het zet wel wat zaken zoals het vingertje en zijn chagerijnigheid terwijl de ploeg geel had etc in perspectief. Wanneer het niet helemaal om hem draait en/of het tegenzit is een bowlingbal op de bagagedrager. Nu met een heel hok AK mannen en dito ploegleiding helemaal voorzien van touroogkleppen begin ik me lichtelijk af te vragen welke ploeg hem zou liggen als tourspeerpunt anno 2021.

YogiBear 23 mei 2020 om 09:16

Ik lees dat hij de wil heeft om ten koste van alles te winnen en als eerste over die streep te komen. Daarnaast chagrijnig as hell is als dat niet gebeurt. Had dat wellicht wat slimmer opgeschreven (of hij het zo gezegd heeft, is na de update van 16 uur twijfelachtig) kunnen worden, zeker. Is dit de instelling die je moet hebben om de beste sprinter ter wereld te worden, absoluut.

Joachim Agostinho 23 mei 2020 om 10:01

Dure "klokkies", patserige auto, getut met een hondje, Amsterdammer.
Maar op zich geen onaardige jongen.

freirefreire 23 mei 2020 om 10:19

Wat mij hieraan stoort is dat de journalistiek van het Parool in twijfel wordt getrokken door Jumbo-Visma omdat dat makkelijker is dan openlijk accepteren dat hun kopman een paar domme dingen gezegd heeft.

YogiBear 23 mei 2020 om 12:35

Hoe weet jij zo zeker dat het niet zo is dat Dylan niets doms gezegd heeft, maar zo dom is geweest om geen goede afspraken te maken (wat je dan wellicht de ploeg ook aan kunt rekenen). Ik zeg niet dat het niet zo is, maar hoe makkelijk er van wordt uitgegaan dat Dylan het inderdaad wel zo gezegd zal hebben….

Samlambeej 23 mei 2020 om 12:49

Uit de verschillende quotes blijkt hoe graag Bowlingbal zijn 'winnaarsmentaliteit' voor de wereld kenbaar wil maken.

sooike 23 mei 2020 om 23:57

Hij is een beetje geschrokken van de inhoud nadat hij lekker relaxed met een journalist heeft zitten klessebessen. Maar de kern van het gesprek zal niet uit de duim zijn gezogen van de schrijver. Daarvoor is Het Parool een te betrouwbare krant.
Groenewegen is geen slimme jongen, dat was al langer bekend. Zijn terugkrabbelen is daar weer eens een bewijs van. Maar als je hem ziet koersen brengt hij die egocentrische houding wel in praktijk. Soms overschatting, soms wel erg snel naar ‘schuldigen” en excuses wijzen als hij een sprint verliest en vooral klakkeloos inzet verlangen van zijn ploegmaten, voor wie hij nooit hetzelfde zou doen. Ik hoop voor hem dat zijn ploeggenoten straks niet met dit interview in hun etenszakje op de fiets stappen, want dan zou die inzet voor “koning” Dylan wel eens bitter kunnen tegenvallen !

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair