Dylan Groenewegen maakt comeback in Giro d’Italia

dinsdag 27 april 2021 om 10:18
Dylan Groenewegen maakt comeback in Giro d’Italia

foto: Cor Vos

Breaking

Dylan Groenewegen maakt zijn comeback in het peloton in de Giro d’Italia. De schorsing van de Nederlandse sprinter loopt volgende week vrijdag op 7 mei af, een dag later (8 mei) start de drieweekse door Italië met een openingstijdrit in Turijn.

De 27-jarige renner van Jumbo-Visma zou aanvankelijk pas in de Ronde van Hongarije (12-16 mei) voor het eerst weer een rugnummer opspelden. De ploeg maakte begin dit jaar een wedstrijdprogramma bekend met meerdere kleinere eendagskoersen en rittenwedstrijden.

Groenewegen zou zodoende de tijd krijgen om koersritme op te doen en om zijn plek in het peloton terug te vinden. Maar door dit plan gaat nu een streep. Aanvankelijk stond Chris Harper op de startlijst van de Giro, maar de Australische klimmer kampt met een oogaandoening en dus kwam er een plekje vrij in de selectie.

Dylan Groenewegen in actie – foto: Cor Vos

“We hebben beslist dat die plek naar Dylan gaat”, geeft sportief directeur Merijn Zeeman aan. “Dylan is een van onze kopmannen, maar heeft door zijn lange schorsing al een hele poos niet kunnen koersen. We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton.”

“Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen en het is van de andere wedstrijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt”, aldus Zeeman.

Over de sportieve ambities met Groenewegen laat Zeeman zich niet uit. “Dylan heeft weliswaar hard gewerkt voor zijn rentree, maar hij heeft geen koersritme en zal na alle gebeurtenissen zijn plaats in het peloton weer moeten vinden. Dat heeft nu prioriteit. Met David Dekker hebben we nog een rappe man in de ploeg, dus we hebben meerdere opties voor verschillende situaties.”

Kansen voor sprinters
De Giro d’Italia 2021 telt een zestal etappes die kunnen uitdraaien op een massasprint. Andere sprinters op de voorlopige deelnemerslijst zijn Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Tim Merlier, Fernando Gaviria, Elia Viviani en Peter Sagan.

Groenewegen staat voor zijn debuut in de Giro. Tot op heden reed de Amsterdammer vier grote rondes: in vier Tour de France-deelnames boekte hij een viertal ritzeges. De snelle man krijgt in Italië het gezelschap van ploegmaats George Bennett, de eerder genoemde Dekker, Edoardo Affini, Koen Bouwman, Jos van Emden, Tobias Foss en de afscheidnemende Paul Martens.

foto: Cor Vos

Negen maanden schorsing
Groenewegen werd vorig jaar in november door de disciplinaire commissie van de UCI, met terugwerkende kracht, voor negen maanden geschorst. Op 5 augustus 2020 veroorzaakte hij in de openingsrit van de Ronde van Polen de horrorcrash met Fabio Jakobsen.

Jakobsen keerde eerder deze maand, na een intensieve revalidatie, terug in het peloton in de Ronde van Turkije. “Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging”, aldus Groenewegen. “Ik heb er extra veel zin in om zelf ook weer te gaan koersen en ik ben blij dat het kan in een mooie ronde als de Giro d’Italia.”

Groenewegen heeft de afgelopen periode ook veel steunbetuigingen gekregen. “Maar ik houd ook rekening met enkele negatieve reacties bij mijn terugkeer. Dat houd je misschien toch.”

Dit artikel delen:

165 Reacties

Verweggistan 27 april 2021 om 12:11

Wel ideaal om wat koersritme op te doen.

Wheely 27 april 2021 om 12:18

Dit is uitstekend nieuws voor het Nederlandse wielrennen op deze koningsdag! Hopelijk weer wat ritzeges en wie weet mag ie zich wel een dagje in het roze tooien.

Joaquim Agostinho 27 april 2021 om 12:27

Laat ons thans het Wilhelmus aanheffen….brrrr

Wheely 27 april 2021 om 12:28

Het ganse land is in ieder geval in extase, overal de vlag uit!

Wildebert 27 april 2021 om 12:35

Is toch ook logisch Wheely, een fietser met de meest duurzame naam, Groene wegen mag weer. Als zelfs Agostinho al over volksliederen begint…

skylimit 27 april 2021 om 12:27

Ja, gooi hem lekker in het diepen met het idee als hij niet verzuipt, heeft de keus goed uitgepakt. Benieuwd of hij in de 4e etappe de tijdslimiet gaat halen.
Volgens mij zou het beter zijn hem lekker in Hongarije koersritme te laten opdoen in de schaduw van de Giro. Nu staat hij direct weer in de spotslights, denk niet dat hier goed over nagedacht is bij TJV.

josemanuelfuente 27 april 2021 om 13:11

Misschien is dit wel beter, in de Giro zijn meer ‘bliksemafleiders’, in Hongarije zou hij continu bij alle pers in de aandacht staan.

Xevar 27 april 2021 om 12:31

Opvallende quote uit het artikel op de site van Jumbo-Visma:
"Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging."

Dat lijkt niet te stroken met onderstaande opmerking uit het interview hier op Wielerflits met Fabio 2 dagen voor de start van Turkije(en toen was hij volgens mij al me t de ploeg in Turkije)

"Vragen over Dylan Groenewegen en of de renners met elkaar al contact hebben gehad, werden nog voordat Jakobsen kon antwoorden door de persverantwoordelijke ondervangen. Toch vond Jakobsen de ruimte om ook hierop te antwoorden. Nadat de vraag voor de tweede keer gesteld werd, antwoordde Jakobsen met een korte, maar zeer duidelijke ‘nee’."

Dus iemand is hier aan het liegen…

bartp25 27 april 2021 om 12:41

Interview met Jakobsen was een paar dagen voor de ronde van Turkije, hij kan daarna nog contact hebben opgenomen he… tegenwoordig kun je ook digitaal contact opnemen.

Abraham Olano 27 april 2021 om 12:42

Ik snap niet dat Jakobsen de dialoog uit de weg gaat. Zal dit enkel en alleen op advies zijn van zijn juridische adviseur? Groenewegen heeft genoeg op de blaren gezeten, wat woorden wisselen zou hen allebei helpen om verder te gaan.

Doet me denken aan een relatie waarin de man volgens de vrouw iets verkeerds heeft gedaan. Zij wil wel met hem verder maar vindt dat hij even moet lijden en negeert hem.

Waarschijnlijk vinden sommigen dit vergezocht, maar dat mag! :-)

Merlinappa 27 april 2021 om 12:59

@abraham

Ik krijg inderdaad sterk de indruk dat Fabio’s reacties inderdaad tot stand komen door adviseurs, omdat de rechtszaak nog loopt. Opzich niet gek natuurlijk, wel jammer.

Jean Dumas 27 april 2021 om 12:42

De Giro is niet echt een ronde waar je even kunt inkomen, met een bergetappe op dag 6 en het meeste sprintgeweld in de eerste week.

Dikke vrouw 27 april 2021 om 12:46

Verder qua sprinters lijkt de tegenstand niet zo groot, voor al ewan en merlier

Gebruikersnaam 27 april 2021 om 17:22

Niet groot? Alsof er zoveel toppers ontbreken. Je zou tenminste 1 leuke sprinter van Deceuninck verwachten en vooruit, laten we Demare ook nog serieus nemen. Dan heb je ’t wel gehad.

antilek 27 april 2021 om 12:59

Ik voor Dylan dat het goed uitpakt, maar heb mijn twijfels. Hoop dat DSQ hem in zijn waarde laat.

BEANTWOORDEN

pirazzi 27 april 2021 om 13:57

Waarom beantwoorden?

Wheely 27 april 2021 om 14:03

Dylan Groenewegen
op dat hele kleine stukje aarde
die schrijf je niet de wetten voor
die laat je in zijn waarde!

Groetjesaandevoetjes 27 april 2021 om 15:11

DSQ = disqualified
DQS = Deceuninck Quick Step

Merlinappa 27 april 2021 om 13:00

Leuk dat hij in de Giro mee kan doen, hoop dat hij goed ontvangen wordt in het peloton. Maar ik verwacht eigenlijk geen problemen, en ik vermoed dat Evenepoel niet eens bij ‘m in de buurt durft te fietsen ;)

Murcia 27 april 2021 om 13:14

Fijn om hem weer terug te zien en gelijk op het hoogste niveau. Bewijst ook dat de ploeg hem nog steeds als een van de kopmannen ziet, en hem ook nu de kans daar was het bijbehorende programma laat rijden.

horsm 27 april 2021 om 13:23

Verstandige keuze. De Giro gaat heus wel door – en Hongarije en Noorwegen zijn maar de vraag. Je wil niet dat hij twee jaar nauwelijks koerst…

Romāns Vainšteins 27 april 2021 om 14:31

Ik snap de zet wel. Groenewegen moet weer terug in koers en verschillende mogelijkheden daar toe staan op de tocht. Hij krijgt 0 druk mee behalve deftig meerijden en dan is zo’n giro toch echt anders dan wanneer je de sprint koning moet worden. Wat betreft de onderlinge wrevel in het peloton vermoed ik dat het op zijn hoogst een tiende zal zijn van wat hier doorgaans de revue passeert en sowieso moet hij door die zure appel heen, dat kun je niet met twitter oplossen.

Marik 27 april 2021 om 14:58

100% eens met je verhaal.

Groetjesaandevoetjes 27 april 2021 om 15:16

Volgens mij zijn het alleen enkele DQS werknemers + een grote groep toetsenbord strijders die zich negatief uitlaten over Dylan. Dylan kreeg ook al enkele steun betuigingen van renners die vonden dat het voornamelijk aan het onveilige parcours lag.

Fast Freddy 27 april 2021 om 14:46

Go Dylan!!

Marik 27 april 2021 om 14:57

Het werd ook weer eens tijd dat Dylan weer kon rijden. De straf was natuurlijk buiten proportie. En we hebben gezien dat andere gevaarlijke sprints nauwelijks werden bestraft. Dylan werd een symbool op de verkeerde manier, vanuit een verkeerde insteek.
Dat hij maar weer vele overwinningen mag pakken.

Murcia 27 april 2021 om 15:03

Bouhanni is wel het mooiste voorbeeld, die krijgt volgens mij al helemaal geen schorsing meer.

antilek 27 april 2021 om 15:11

Liever Dylan dan die evp van dat DQS. Waar dat opslaat weet ik ook niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair