Dylan Groenewegen maakt comeback in Giro d’Italia

dinsdag 27 april 2021 om 10:18
Dylan Groenewegen maakt comeback in Giro d’Italia

foto: Cor Vos

Breaking

Dylan Groenewegen maakt zijn comeback in het peloton in de Giro d’Italia. De schorsing van de Nederlandse sprinter loopt volgende week vrijdag op 7 mei af, een dag later (8 mei) start de drieweekse door Italië met een openingstijdrit in Turijn.

De 27-jarige renner van Jumbo-Visma zou aanvankelijk pas in de Ronde van Hongarije (12-16 mei) voor het eerst weer een rugnummer opspelden. De ploeg maakte begin dit jaar een wedstrijdprogramma bekend met meerdere kleinere eendagskoersen en rittenwedstrijden.

Groenewegen zou zodoende de tijd krijgen om koersritme op te doen en om zijn plek in het peloton terug te vinden. Maar door dit plan gaat nu een streep. Aanvankelijk stond Chris Harper op de startlijst van de Giro, maar de Australische klimmer kampt met een oogaandoening en dus kwam er een plekje vrij in de selectie.

Dylan Groenewegen in actie – foto: Cor Vos

“We hebben beslist dat die plek naar Dylan gaat”, geeft sportief directeur Merijn Zeeman aan. “Dylan is een van onze kopmannen, maar heeft door zijn lange schorsing al een hele poos niet kunnen koersen. We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton.”

“Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen en het is van de andere wedstrijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt”, aldus Zeeman.

Over de sportieve ambities met Groenewegen laat Zeeman zich niet uit. “Dylan heeft weliswaar hard gewerkt voor zijn rentree, maar hij heeft geen koersritme en zal na alle gebeurtenissen zijn plaats in het peloton weer moeten vinden. Dat heeft nu prioriteit. Met David Dekker hebben we nog een rappe man in de ploeg, dus we hebben meerdere opties voor verschillende situaties.”

Kansen voor sprinters
De Giro d’Italia 2021 telt een zestal etappes die kunnen uitdraaien op een massasprint. Andere sprinters op de voorlopige deelnemerslijst zijn Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Tim Merlier, Fernando Gaviria, Elia Viviani en Peter Sagan.

Groenewegen staat voor zijn debuut in de Giro. Tot op heden reed de Amsterdammer vier grote rondes: in vier Tour de France-deelnames boekte hij een viertal ritzeges. De snelle man krijgt in Italië het gezelschap van ploegmaats George Bennett, de eerder genoemde Dekker, Edoardo Affini, Koen Bouwman, Jos van Emden, Tobias Foss en de afscheidnemende Paul Martens.

foto: Cor Vos

Negen maanden schorsing
Groenewegen werd vorig jaar in november door de disciplinaire commissie van de UCI, met terugwerkende kracht, voor negen maanden geschorst. Op 5 augustus 2020 veroorzaakte hij in de openingsrit van de Ronde van Polen de horrorcrash met Fabio Jakobsen.

Jakobsen keerde eerder deze maand, na een intensieve revalidatie, terug in het peloton in de Ronde van Turkije. “Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging”, aldus Groenewegen. “Ik heb er extra veel zin in om zelf ook weer te gaan koersen en ik ben blij dat het kan in een mooie ronde als de Giro d’Italia.”

Groenewegen heeft de afgelopen periode ook veel steunbetuigingen gekregen. “Maar ik houd ook rekening met enkele negatieve reacties bij mijn terugkeer. Dat houd je misschien toch.”

Dit artikel delen:

165 Reacties

Klaas Bouaert 27 april 2021 om 10:58

Als Groenewegen toch niet voor de Tour voorzien was, en er komt nu een plaats vrij voor de Giro, dan lijkt het me plausibel dat Groenewegen in de Giro start. Hij moet toch eenmaal starten. Terug wennen aan het peloton, en zich geleidelijk aan nuttig maken in de sprinttrein voor Dekker. De eerste dagen van de Giro zijn ook niet zo zwaar. Mocht de tweede Girohelft te zwaar blijken te zijn, dan kan hij gerust op tijd afstappen. De basis is dan gelegd voor het laatste deel van het seizoen. Daarin moet hij zijn beste niveau al kunnen terugvinden.

Dikke vrouw 27 april 2021 om 10:58

Okay. Maar ik supporter niet meer.

harryjohan71 27 april 2021 om 11:01

Dat deed jij toch al niet als fan van DQS.

Dikke vrouw 27 april 2021 om 11:22

Ik supporter voor renners niet voor equipes

Aart van Woud 27 april 2021 om 10:59

Lijkt me erg snel, zo zonder wedstrijdritme.

r525 27 april 2021 om 12:51

Niet helemaal vergelijkbaar, maar de algemene filosofie van Jumbo ligt toch ook helemaal niet meer bij koersritme?
Kijk naar een Roglic die zonder wedstrijden de TDF in gaat.

Aart van Woud 27 april 2021 om 12:57

Klopt, daar heb je wel gelijk in wat deze twee voorbeelden betreft. Maar ik vraag me af of dit beter is dan wel koersritme opdoen..

r525 27 april 2021 om 13:06

Ik denk dat hij ook vooral weer mentaal koersritme op moet doen, langzaam aan weer wennen aan een vol peloton en chaotische sprint. Dan is dit wel een goede oplossing, dat gaat natuurlijk lastig op een trainingskamp.

harryjohan71 27 april 2021 om 11:00

Dan gaat Kooij vast naar Hongarije als vervanger van Groenewegen

horsm 27 april 2021 om 13:31

Dat zou ook een mooie koers voor hem zijn.

orlando dani 27 april 2021 om 11:01

Wat goedddd!!

Ook goed voor de rest van het seizoen…

Veel suc6 Dylan

Beer 27 april 2021 om 11:04

Hopelijk heeft hij geleerd uit zijn fouten en sprint hij voortaan rechtdoor.

Verder niet meer dan normaal dat Jumbo hem in een belangrijkere koers opstelt. Voor dat loon is het stilaan hoog tijd dat Groenewegen begint te presteren ipv voor negatieve publiciteit te zorgen.

Dikke vrouw 27 april 2021 om 11:23

Sprinten is puur instinct en bij sommigen zit dat instinct scheef

Aart van Woud 27 april 2021 om 11:27

Eens met Beer

Oblomov 27 april 2021 om 11:51

Begint te presteren? Zijn overwinningen waren de kurk waarop dit team dreef. Die eerste overwinning op de Champs Elysees sinds Van Poppel had meer impact dan de eerste Luik, Vlaanderen en Lombardije sinds de jaren ‘80 van Poels, Terpstra en Mollema. Zijn wegvallen heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe weinig dit team het bredere Nederlandse wielerpubliek te bieden heeft.

En fouten? Was totaal geen renner met een reputatie. Juist iemand die het opgaf als hij ingesloten raakte, i.p.v. kopstoten en schouderduwen uit te gaan delen.

Beer 27 april 2021 om 11:58

Je zal het toch met me eens zijn dat Groenewegen dit en vorige seizoen niets gepresteerd heeft, maar wel veel geld heeft gekost? Anderzijds heeft iedereen wel dat gele truitje gezien dat Jakobsen de hekken in rijdt. Positief komt dat op velen niet over qua publiciteit.

Een reputatie had hij natuurlijk ook al wel; denk maar aan de Eurométropole Tour 2016.

Michelangelo 27 april 2021 om 12:06

Sluit me hier aan bij Oblomov.

Uiteindelijk hebben met name Groenewegen en Roglic ervoor gezorgd dat TJV en haar voorgangers is veranderd van het lachertje van de WT naar een winnende ploeg waar goede renners willen rijden. Dus om dan te praten over "beginnen met presteren…" da's wel een beetje sneu Beer.

Aart van Woud 27 april 2021 om 12:58

Ik denk dat Beer het heeft over deze jaargang Michelangelo..

r525 27 april 2021 om 13:28

“Was totaal geen renner met een reputatie.”
Af en toe vraag ik me echt af in wat voor wereld mensen leven..

Beer 27 april 2021 om 13:37

Ik heb het idd over 2020 & 2021. Lijkt me duidelijk.

Michelangelo 27 april 2021 om 13:42

Tja Aart,
Zo lust ik er nog wel een paar. Kijk naar die andere renner die terugkeert. Die heeft sinds Lombardije vorig jaar ook vooral uitgeblonken in het rondsturen van verkeerde tweets, maar ook geen deuk in een pakje boter gereden.
Maar bij Beer is het nogal gebruikelijk om selectief argumenten te zoeken. Ik denk dat Groenewegen vooral geprobeerd heeft om uit de publiciteit te blijven sinds Polen. Met uitzondering van zijn mooie prive zaken als kind en huwelijk. En nee, hij heeft niet gereden. Terwijl hij zeker een kans gehad heeft op strafvermindering door in beroep te gaan. Ik denk dat Groenewegen publicitair er “het beste van heeft gemaakt”. Echter sommige figuren hier hebben daar wat moeite mee…

S. Morgenstern 27 april 2021 om 13:59

Dus een reputatie uit 2016 op basis van een najaarskoersje blijft staan, maar dat de publicitaire waarde van het winnen van Tour ritten invloed heeft op zijn salaris is moeilijk te bevatten?!

Murcia 27 april 2021 om 14:03

Beer noemt 2020 als een argument dat Dylan geen resultaten reed terwijl je simpel kunt nakijken dat hij in de twee koersen voor Polen al 3x won en een keer tweede + vierde werd. In 11 koersdagen is dat niet zo slecht voor een sprintkopman. Door de schorsing heen heeft de ploeg hem gesteund zoals een goed werkgever dat hoort te doen en heeft hij en zijn familie een onnoemelijke hoeveelheid stront over hun heen gekregen mede door het gekrijs van Lefevere die hem een moordenaar noemde, met als dieptepunt een strop en doodsbedreigingen voor hem, Nine en hun kindje. Hij is geschorst, heeft die er straks opzitten en verdient een faire kans terug in het peloton.

Beer 27 april 2021 om 14:28

Morgenstern; reputatie blijft kleven, dat is idd duidelijk. Maar het gaat in elk geval niet enkel om 'dat najaarskoersje'; dat weet jij als volger ook wel. Ik heb Groenewegen vorig jaar en dit jaar geen Tour-ritten weten winnen; laatste staan een rit in een grote ronde. Dus over welke publicitaire waarde heb jij het? Nogmaals; Groenewegen wordt al 1,5 jaar betaald zonder dat er prestaties tegenover staan. En de oorzaak daarvan is hij alleen.

@Murcia; mooi, die ritjes die hij pakt. Morgenstern zou het 'een voorjaarskoersje' noemen. Want Groenewegen wordt natuurlijk betaald om iets grotere koersen te winnen, zoals ritten in Tour, Giro & Vuelta. Maar die faire kans om terug te komen; die verdient hij idd wel.

Edit redactie: Niet doen.

Murcia 27 april 2021 om 15:01

Edit redactie: Bedankt, reactie is aangepast.

platteprijs 27 april 2021 om 11:05

Mooi! Gewoon goed afspreken met Dekker wie sprint. Ik kan me voorstellen dat Dekker de eerste sprintetappe voor zijn rekening neemt en Groenewegen enkel kijkt hoe het gaat.

Geurt Harm 27 april 2021 om 11:15

Hoop dat zowel Dylan als Fabio weer echt vrij in hun hoofd kunnen gaan fietsen en op hun oude niveau terugkeren. En dat ze door onderling contact laten zien dat mensen op meer manieren hun recht kunnen halen dan alleen via een rechtzaak, zoals Lefevere denkt.

fietsvriend 27 april 2021 om 11:17

Groenewegen meteen opstellen in zo'n grote wedstrijd toont vertrouwen van de ploeg in hem – mooi!

Dikke vrouw 27 april 2021 om 11:27

Wat zal Remco hiervan denken?

Aart van Woud 27 april 2021 om 11:29

Boeit dat dan? Bovendien heeft hij dat al even geleden kenbaar gemaakt.

mus van de maasstad 27 april 2021 om 14:22

Remco ken lekker in de stront zakken

Aart van Woud 27 april 2021 om 11:28

Want?

sukhoruchenkov 27 april 2021 om 11:29

Leuk nieuws! Alleen voor Bennett lijkt de ondersteuning met alleen Bouwman en Foss in de bergen wel wat mager te worden.

Peet Gute 27 april 2021 om 11:30

edit wf: niet doen

Aart van Woud 27 april 2021 om 11:48

Oh, jij bent weer zo’n haat-Belg…. Wel juichen voor Cavendish natuurlijk, of niet?

Anyway, helemaal klaar met dit soort haatreacties die weigeren in te zien dat het letsel van Jakobsen niet alleen door de manoeuvre van Groenewegen ontstond. Haters are gonna hate, have a happy life kerel!

Groetjesaandevoetjes 27 april 2021 om 11:51

dus na een officiele straf is het nog niet genoeg?

Aart van Woud 27 april 2021 om 11:53

Edit redactie: Niet doen.

ti-raleigh 27 april 2021 om 11:30

Linksom of rechtsom, Dylan zal kritiek krijgen. Gelijk voor het grote publiek in een grote ronde, heeft hij die zure appel al vast gehad.

Dikke vrouw 27 april 2021 om 11:55

klopt en de italianen zullen hier niet ect om geven

Baukema Tomoulin 27 april 2021 om 11:32

Heftig, ik denk de eerste week mar mt oogkleppen op koersen, daarna zal het allemaal wel loslopen in het peloton. Hij is lang genoeg geschorst voor een relatief licht vergrijp met zeer zware gevolgen. Pat Lef zal er wel zijn column over vol schrijven. Soit hij moest een keer terugkomen

Oblomov 27 april 2021 om 12:01

De reacties uit het peloton op zijn schorsing maken duidelijk dat Groenewegen absoluut geen persona non grata zal zijn. Dat was één en al woede over het feit dat hij als zondebok werd gebruikt, terwijl de UCI en de organisatie de handen in onschuld wasten over die gevaarlijke aankomst en verkeerde hekken. Nou ja, op malloten als Lefevre en Evenepoel na.

ProfrondeZevenbergen 27 april 2021 om 11:33

Opvallende beslissing.

Monsieur vdS 27 april 2021 om 11:36

Mooi voor Groenewegen maar toch vind ik dit geen goede beslissing. Bennett verdient betere klimknechten en ik had Dekker ook wel volledig voor eigen kansen willen zien rijden.

Groetjesaandevoetjes 27 april 2021 om 11:53

Bennett had Oomen of Hofstede verdient. Dekker zou in een eerste grote ronde nog niet teveel druk moeten ondervinden, dus prima dat hij nu wellicht iets meer in de luwte kan rijden.

siepelstad 27 april 2021 om 11:39

De sprinters in het huidige peloton doen niet voor elkaar onder. Tis kwakken of zelf gekwakt worden. Mooi dat Dylan terug is. En door

Groetjesaandevoetjes 27 april 2021 om 11:40

twee opties: of Dylan moet nog meer worden gestraft na zijn officiele straf? of Dekker zal wellicht soms een lead out moeten doen voor Dylan?

Maar ik zie in beide niks in wat triest is. Straf heeft hij uitgezeten. En Dekker zou in principe redelijk in de luwte moeten rijden in zijn eerste grote ronde. Door sprinters tekort hebben ze Dekker maar kopman gemaakt in de Giro, maar iedereen weet dat dat niet kwam vanwege Dekkers uitzonderlijke kwaliteiten.

kelderfan 27 april 2021 om 11:47

Ik denk dat Dylan er staat na de hoogtestages om vanaf rit 1 mee te doen.
Hij zal wel even moeten wennen aan ’t peloton.

Lance4eva 27 april 2021 om 11:51

Dylan slaat hoogtestages toch vaak over, is het niet?

tvm 27 april 2021 om 11:50

Ik kijk nu al uit naar de beeldfragmenten tussen Remco en Dylan.

“Van mij moet Fabio helemaal niet meer met Dylan spreken, het is volledig zijn recht om hem compleet te negeren en aan de kant te schuiven”, vindt Remco. “Ik denk niet dat iemand van ons team Dylan nog zal aanspreken. Hij heeft iemand van de ploeg superhard gekwetst, letterlijk en figuurlijk. We kunnen hem dat nooit vergeven”

klootje kriekeljon 27 april 2021 om 11:51

Opmerking van een lid van een sekte. En iemand die duidelijk aantoont nog niet in de buurt te zijn van de persoonlijkheid die hij veinst te hebben.

Aart van Woud 27 april 2021 om 11:52

Een ware kampioen zou boven dit soort polarisatie staan.

Michelangelo 27 april 2021 om 12:01

Vooralsnog valt Evenepoel voor mij nog niet in het rijtje “ware kampioenen”, maar in het rijtje “overijverig twitterende pubers”. Ik had gehoopt dat zijn eigen valpartij hem daarin zou veranderen, maar met onder andere ook zijn “motard de merde” tweet is dat niet echt gelukt.

Uiteindelijk vraag ik me af wie er meer respect krijgt in het peloton: Groenewegen, een gearriveerde sprinter die oprecht spijt heeft betuigd en zijn (zware) straf heeft uitgezeten. Of een opkomend jong talent, dat keer op keer weinig blijk geeft van respect voor andere renners of ondersteunende mensen in de koers…

Xevar 27 april 2021 om 12:28

Misschien moet Remco eerst even wat meer met zijn eigen ploeggenoot praten, want dit staat er in de artikel op de site van Jumbo:

“Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging.”

Lance4eva 27 april 2021 om 11:53

Ik hoop dat Dylan meteen de eerste sprintetappe wint.

meestre 27 april 2021 om 12:00

Zonder een ander te duwen

Gitan 27 april 2021 om 11:58

Dan zit MvdP vs. WvA er eventjes op voor een paar maand en denk je dat de rust wat kan terugkeren op Wielerflits… Nee hoor, de volgende soap kondigt zich al aan.

Wildebert 27 april 2021 om 11:59

Fijn dat hij eindelijk weer mag rijden. Wordt hoogstwaarschijnlijk in meerdere opzichten afzien. Topcompetitie, nietsontziende bergen, back in sprints. Maar wel in bella Italia! Mooi land, zalige koffie en zeer vaak aardige tiffosi. Buon viaggio ofwel goede reis Dylan.

Al Phila 27 april 2021 om 12:09

Ik ga vol voor de Duitser met de Nederlandse naam: Paul Martens. Die kon vroeger ook behoorlijk sprinten, muurtjes oprijden, en het is zijn laatste koers als renner. Sympathieke vent, ook op social media.

Verder: de selectie van TJV is smal, zeker na het wegvallen van Dumoulin (tijdelijk gestopt), Wijnants (gestopt), Martens (die gaat stoppen), Teunissen (terug uit blessure), Groenewegen (terug uit blessure, schorsing en mentale problemen zoals zoontje en doodsbedreigingen), Harper (geblesseerd), Martin (terug uit blessure).

Bennet is een zeer leuk rennertje dat ze wat mij betreft in de ploeg moeten houden. Helaas breekt hij in de grote rondes spreekwoordelijk meer botten dan potten (hij ligt er altijd wel eens bij).

Dekker en Kooij was in Vlaanderen ook zeker geen goede combinatie, ondanks Pfingsten en Van Emden. Wie zou je verder in willen zetten ?? De enige mogelijkheid ie een Hofstede, Leemrijze of Tolhoek. Oomen is wellicht 1e reserve voor de Tour (die heeft de afgelopen tijd al behoorlijk gereden). En Vineggaard heeft het eerder in Italië ook goed gedaan, maar heeft waarschijnlijk na Baskenland en Wallonië ook wat rust nodig.

En dan zijn er nog Kruijswijk en Gesink, beide zeker van een plek in de Tour. Van Gesink zie ik nog wel eens wat (vaak net wat te vroeg), Kruijswijk zie ik de laatste jaren eigenlijk zelden. Hoeveel UCI punten heeft hij: 13 of zo ??

Al met al, gezien de samenstelling van het team wellicht de beste keuze. Maar de beste stuurlui staan aan wal.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair