Dylan Groenewegen juicht in UAE Tour, Evenepoel overleeft waaiers
foto: Cor Vos
vrijdag 24 februari 2023 om 13:34

Dylan Groenewegen juicht in UAE Tour, Evenepoel overleeft waaiers

De vijfde etappe in de UAE Tour is gewonnen door Dylan Groenewegen . Dit keer hoefde er geen finishfoto aan te pas te komen om de winnaar te bepalen: de Nederlander was duidelijk de snelste. Fernando Gaviria en Sam Bennett werden twee en drie.

Thomas De Gendt kleurde vrijdag de rit. De Belg van Lotto Dstny was de enige coureur die zich bereid toonde om in de vroege vlucht te gaan. De Gendt reed ruim 140 kilometer vooruit, maar maakte in tegenstelling tot eerdere solo’s in zijn carrière vandaag nooit echt kans op de ritzege.

Met nog 22 kilometer te gaan werd de Belg weer ingerekend. Even daarvoor had de Italiaan Samuele Zoccarato nog geprobeerd om de oversteek te maken, maar daar slaagde hij niet in.

foto: Cor Vos

Waaiers in de woestijn
Een overzichtelijke finale waarin meerdere teams hun sprinttrein op de rails probeerden te zetten kon vervolgens beginnen. Of toch niet… op 16 kilometer van de meet trokken BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious waaiers. En Remco Evenepoel en Luke Plapp zaten niet mee. Evenepoel kon snel het gat dichten, Plapp deed er wat langer over.

Sprinten geblazen
Uiteindelijk werd er in de laatste kilometer alsnog gesprint met een grote groep, omdat in de slotfase meerdere waaiers weer in elkaar schoven.

Lotto Dstny nam brutaal de kop voor Caleb Ewan, maar hij kon het niet afmaken. Dylan Groenewegen maakte het knap af in Umm al Quwain. Hij bleef onder meer Tim Merlier, Fernando Gaviria en Sam Bennett voor.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
24 februari 2023 13:51
Mooie zege tegen de top, drie sprintritten, drie compleet andere uitslagen. Wordt nog interessant voor de puntentrui.
24 februari 2023 14:42
Een hele nette sprint vind ik dit niet, daar blijf ik gemengde gevoelens bij houden. Op DiscoveryPlus vanuit de helikopter: op 1:43:53 steekt Groenenwegen (zonder op of om te kijken de weg over) op 1:44:10 gaat hij zij aan zij met Gaviria en een Bora man er tussen en dan besluit Groenewegen om een meter naar links op te schuiven en Gaviria klem te zetten. Ik roep niet meteen om declasseren of zo, maar dit soort acties zou hij toch moeten hebben afgeleerd.
    24 februari 2023 16:24
    Tja, Groenewegen blijft Groenewegen. Maar het merendeel van de spurters doen wel eens rare manoeuvres.
24 februari 2023 13:54
Evenepoel knalt dat gaatje lekker zelf dicht. Maar dat de ploeg zelf hier weer zat te slapen, is dan weer minder bemoedigend.
24 februari 2023 13:38
Mooie Nederlandse combo. Aangetrokken door Danny en zelf lekker afgemaakt. Wel weer echt een chaotische finale, ondanks de prachtige brede wegen.

Knap van Groenewegen om in dit veld te winnen!
    24 februari 2023 13:40
    Twee van de beste treintjes ontbreken dan ook. Alpecin is hier zonder sprinter en Quick-Step trekt de kaart Evenepoel. Hierdoor moet Vanlerberghe bijna alles alleen doen voor Merlier.
    24 februari 2023 14:03
    Merlier werd anders wel als een van de enige uitstekend gepiloteerd door z'n eigen lead-out
    24 februari 2023 14:13
    Alles voor de laatste 400m telt ook. Hier verspeelden zowel Merlier als Vanlerberghe veel krachten doordat ze van ver moesten komen.
24 februari 2023 13:39
De jury mag toch nog enkele acties eens herbekijken... Plowright die van een verhoogde borduur het peloton inspringt, Bennett die onnodig beukt in de voorbereiding etc.
    24 februari 2023 13:45
    Mij vielen een paar pontificale uitzakkers door het midden op.

    Die Plopright zou volgens de regels achteraan gezet moeten worden want belandt door eigen toedoen op de stoep. Makkelijk af te geven signaal want hij finisht op niet-noemenswaardige plek.
    24 februari 2023 13:50
    Het uitzakken door het midden valt mij heel vaak op bij de trein van DSM. Weet niet of dit toeval is of niet
    24 februari 2023 13:51
    Bij Plowright is het op de stoep belanden nog niet zo'n groot probleem voor mij. Vooral hoe hij terug in het peloton kwam, was gevaarlijk.
    24 februari 2023 14:05
    Plowright die terug van de stoep sprong was totaal niet gevaarlijk, hij had plaats genoeg daar. Gewoon proper opgelost...
    24 februari 2023 14:32
    Toch blijven de vraagstukken staan in hoeverre hij zichzelf de reis stoep aandoet en of terugspringen in een peloton op vaart kan. Je zou ze allebei op kunnen lossen met het invoeren dat eenmaal ernaast je zachtjes achteraan terug invoegen moet en tussen/achter de karavaan terugkomen.

    Plowright is duidelijk handig maar als hij het mag mogen de relatieve klunzen het ook, ongeacht de uitkomst. Wel nog even de disclaimer erbij dat ik de hele weg gebruiken onderdeel van de koers vind: ik werp de discussie op in het kader van de regels die er verzonnen zijn.
24 februari 2023 20:05
Ik moest tussen de vele flutberichten weer zoeken naar dit bericht. Het stond alweer een bladzijde verder.

Mooi voor Groenewegen. Het is maar een raar rondje qua sprintuitslagen.
24 februari 2023 18:03
Mijn buiten activiteit vanwege regen gestopt. Deze koers op TV aangezet met nog ongeveer 50km te gaan. Slechts driemaal inslaap gevallen.
    24 februari 2023 19:24
    Wij weten natuurlijk niet wat je benchmark is, even goed ben je nog nooit zo wakker geweest.
24 februari 2023 16:37
Ik vind dit geen reglementaire sprint. Groenwegen wijkt duidelijk van zijn lijn, maar ik vermoed dat veel mensen dit erbij vinden horen, en daar kan ik maar niet aan wennen.
    24 februari 2023 20:18
    Maar vier mensen zijn het niet met me eens. Dat geeft me een goed gevoel!

Reacties zijn gesloten.