Dylan Groenewegen glorieert in waaierige openingsrit Parijs-Nice
foto: Cor Vos
zondag 10 maart 2019 om 14:59

Dylan Groenewegen glorieert in waaierige openingsrit Parijs-Nice

De eerste gele leiderstrui in Parijs-Nice is voor Dylan Groenewegen. De Nederlander van Jumbo-Visma won in Saint-Germain-en-Laye de openingsetappe van de Franse WorldTour-koers voor Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step).

De openingsetappe van de Koers naar de Zon werd een rit waarin de wind vrij spel kreeg. In het open landschap even ten westen van Parijs spatte het peloton verscheidene malen in stukken uiteen. Onder meer titelverdediger Marc Soler (Movistar) werd hier de dupe van. De Spanjaard verspeelde kostbare tijd op klassementsrenners die wel bij de les waren. Martijn Tusveld en Michael Matthews werden ook slachtoffer van de waaiers. De twee Sunweb-renners kwamen in alle hectiek ten val en moesten de strijd staken.

Franse teams in de aanval
Toen de koersdirecteur met de vlag zwaaide gingen drie coureurs op avontuur. In Parijs-Nice kan door ploegen worden gestreden om wildcards voor de aankomende Tour de France. En dus was het niet geheel verrassend dat drie Franse ProContinentale ploegen die nog niet zeker zijn van deelname aan de Ronde van Frankrijk een pion naar de frontlinie stuurden.

Amaël Monard (Arkeá-Samsic), Damien Gaudin (Direct Energie) en Romain Combaud (Delko-Marseille Provence) maakten vroeg in de koers het mooie weer. De drie vergaarden een voorsprong van maximaal vier minuten, maar dankzij waaiervorming werden ze al vroeg bij de kraag gevat. Op veertig kilometer van de streep denderde de eerste waaier al over hen heen.

Even later werd Gaudin opnieuw in een kopgroep gemeld. Op de Côte de Beule (de laatste van twee korte beklimmingen in het traject) trok de tempobeul van Direct Energie ten aanval en hij zou worden beloond voor zijn inspanningen. Ondanks aanwezigheid van Evaidas Siskevicus (Delko-Marseille Provence) en Warren Barguil (Arkéa-Samsic) in deze kortstondige kopgroep kon de 32-jarige Fransoos ook bovenop het tweede klimmetje van de dag de punten in ontvangst nemen, waardoor hij morgen in de bolletjestrui mag rijden.

Waaiers nekken favorieten
Uiteindelijk bleven zestig man over in de finale. Niet van de partij? Snelle mannen als Mark Cavendish, Marcel Kittel, Daniel McLay en Alexander Kristoff, maar ook klassmentsmannen als Ion Izagirre (2m50s), Tejay Van Garderen (2m51s), Miguel Ángel López (1m04s) Marc Soler (1m03s) verspeelden veel tijd.

In de slotfase konden bij tussensprints nog wat bonificatieseconden worden geraapt. Onder meer Luis Leon Sanchez (Astana), Rudy Molard (Groupama-FDJ) en Egan Bernal (Team Sky) pakten kostbare seconden in de strijd om het algemene klassement. Ondertussen was het Jumbo-Visma dat sprintkopman Dylan Groenewegen perfect naar de sprint dirigeerde.

Uitval Gilbert strandt, Groenewegen wint
In de voorlaatste kilometer plaatste Philippe Gilbert nog een ultieme versnelling, maar de poging van de Belg van Deceuninck-QuickStep strandde in schoonheid. Vervolgens was het woord aan de sprinters. In de massasprint haalde Groenewegen het met gering verschil voor Ewan. De sterk opzettende Fabio Jakobsen reed naar de derde en laatste podiumplek.

Voor Groenewegen is het zijn derde zege van het seizoen. Eerder won hij al ritten in de Volta ao Algarve en de Volta a la Comunitat Valenciana.

RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2019 15:41
Ewan kwam nog dicht, maar sterk gereden van Jumbo-Visma.

Man van de dag zonder twijfel Gaudin. Wat een beer en wat een karakter.
10 maart 2019 15:44
Super voor groenewegen en tjv.
Hele knappe beurt van jansen idd, deze keer was de beurt van teunissen echter iets ondermaats (om toch iets kritisch te zijn). Hij kon niet voldoende doorversnellen en daardoor moest groenewegen inpikken en Wrs iets meer kracht gebruiken voor zn jump.
Maar gelukkig kon ie dat (net) doen.
10 maart 2019 16:05
Wat een prachtige koers is dit toch. Waaiers, toch echt wel één van de leukste koersvormen, mooi in beeld gebracht. Perfecte uitvoering van de TGV van TJV.

Ik wacht overigens met smart op de vijf vaststellingen over Dylan Groenewegen...
    10 maart 2019 16:26
    Rahim is al aan het schrijven, denk ik.
    10 maart 2019 16:39
    Ik heb naar aanleiding van de etappe van vandaag een grondige analyse gemaakt:
    1. Als hij de benen heeft, verliest Groenewegen zelden een sprint.
    2. Groenewegen is een typische renner voor de massasprints.
    3. Dylan Groenewegen geeft nooit op!
    4. Op weg naar uitgesproken kopmanschap bij Jumbo-Visma...
    5. Groenewegen heeft de valpartij in de tour helemaal achter zich gelaten.
    10 maart 2019 17:17
    lol. Nou nog een manier verzinnen om aan deze open deuren geld te verdienen
10 maart 2019 16:29
De heren van tjv hebben een prima koers gereden vandaag en mooi afgemaakt door Groenewegen.
Jakobsen ook weer sterk.. lekker hoor
10 maart 2019 16:58
Nog een keer de bevestiging dat Groenewegen definitief tot de sprintelite is toegetreden. Gezien zijn postuur had ik verwacht dat hij richting klassiekerrenner zou gaan maar voorlopig richt hij zich dus op één specialiteit. En met succes.
Barguil 36e, Kelderman 37e, hand in hand gezellig keuvelend neem ik aan.
10 maart 2019 17:14
Jumbo - Visma is een hele mooie ploeg geworden zo lijkt het. Goede tijdrit, prima trein en nog een paar kansrijke mannen voor de etappekoersen.

Groenewegen gewoon de sterkste vandaag. Kwaliteit voor mijn gevoel nog te vroeg in de wind, waarvan Ewan bijna profiteerde
10 maart 2019 17:45
Knap van JumboVismaar. Dylan bevestigt, hoewel Ewan akelig dichtbij kwam. Sunweb zit in de malaise. Eigenlijk knap dat Wilco er bij zat, heb hem nauwelijks gezien,toch zat ie erbij. Hoop op niet te groot malheur bij Tusveld en Matthews. Wat een klapper, brrr.
10 maart 2019 19:36
'waaierig' komt NIET voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en de spellingwoordenlijst van OpenTaal. Ik zou stormachtig of winderig gekozen hebben. Glorieert is nu wel goed geschreven. Maar zo'n woord lees je alleen op WF. Gebruik gewoon: Hij wint, pakt of klopt renner x
    10 maart 2019 19:53
    'waaierig' klinkt daarentegen wel een stuk mooier als je het op wielrennen toepast.

    Glorieren zou ik pas gebruiken als de rest op fietslengtes gezet was.
    10 maart 2019 19:54
    Waaierig komt inderdaad niet voor in officiële lijsten, maar ik vind het in dit verband juist een geweldige vondst. Die houden we erin!
10 maart 2019 21:47
Complimenten in de eerste etappe voor de ploeg, in de tweede plaats voor Groenewegen. Ben het overigens niet eens met de euforische berichten na deze waaierige rit. Het seizoen is net begonnen en hier en daar wordt TJV nu al een gouden toekomst voorspeld. Rustig aan jongens....!
    10 maart 2019 22:34
    Het gaat ook niet zozeer om de toekomst, maar om het nu. En dat gaat best lekker. Fijn om te lezen dat je ook positief kan zijn over TJV Sooike.. ondanks de kleine kanttekening.
    10 maart 2019 22:55
    Uit de mond van sooike klinkt zoiets haast als het uitdelen van een ridderorde. Het gaat immers om de ploeg waarvan hij vindt dat elke renner, die een prestatie levert, eigenlijk onmiddellijk andere oorden zou moeten opzoeken.
10 maart 2019 23:25
Prachtige etappe met die waaiers en de tussensprintjes. Lindeman was echt goed bezig.
10 maart 2019 23:42
Groenewegen waarschijnlijk gewoon de snelste van het peloton, ook sneller dan degenen die er niet zijn. Maar ook één van de kwetsbaarste, het was al langer duidelijk dat het moeilijk wordt als het minimaal omhoog gaat, maar vandaag zag je ook dat het geen al te beste waaierrenner is, heeft bijzonder veel te danken aan de ploeg.

Elke keer ze vooraan echt vol gingen, zag je hem verder en verder naar achteren sukkelen. Natuurlijk heeft hij al die ploegmaats om hem dan te helpen, maar die hadden hem ook niet kunnen redden als bijvoorbeeld Sky echt was blijven knallen.
11 maart 2019 07:39
Heerlijke waaierrit, jammer dat Gilbert niet werd beloond met de winst
    11 maart 2019 13:19
    Waarvoor zou Gilbert beloond moeten worden dan? Ze hebben zich helemaal niet bemoeid met de waaiers trekken.
11 maart 2019 15:09
Wat hebben we geleerd? Groenewegen kan in waaiers rijden. En een juniorenkoers van 140 km winnen...

Reacties zijn gesloten.