Dylan Bouwmans eindwinnaar Topcompetitie, Sjoerd Bax wint de Eurode Omloop

Dylan Bouwmans eindwinnaar Topcompetitie, Sjoerd Bax wint de Eurode Omloop

foto: Cor Vos

zondag 8 september 2019 om 18:22

Metec-TKH heeft een demonstratie gegeven in de HLB Van Daal Eurode Omloop. In Kerkrade reden vroeg in de wedstrijd vier Metec-TKH-coureurs weg in een kopgroep van zeven, die het uiteindelijk redde tot de finish. Op deze manier wist Sjoerd Bax de Eurode Omloop solo te winnen, terwijl Dylan Bouwmans genoeg punten pakte om de Topcompetitie op zijn naam te schrijven.

Wie schrijft de Topcompetitie 2019 op zijn naam? Die vraag werd in de Eurode Omloop beantwoord. In theorie maakten nog acht coureurs kans op de eindzege, maar in de praktijk zou de strijd uitdraaien op een duel tussen Dylan Bouwmans en Bas van der Kooij.

Neutralisatie
Om 13.00 uur werd het startschot in Kerkrade gelost voor de Eurode Omloop. Lang zouden de coureurs niet onderweg zijn. Binnen twintig minuten werd de koers weer geneutraliseerd door een gladde brug, die in de eerste ronde direct voor slachtoffers had gezorgd.

Tot en met 14.30 uur lag de wedstrijd stil, waarna besloten werd om na een parcourswijziging de wedstrijd verder te laten gaan. De brug en de beklimming van de Erensteinerweg werden uit het parcours gehaald, waardoor de omloop geen twaalf kilometer meer was, maar nog tien kilometer.

Flavio Pasquino in overleg na de neutralisatie – foto: Cor Vos

Deze parcourswijzing was gunstig voor leider Van der Kooij: het betekende dat hij alleen nog maar de beklimming van het Duivels Bosch (vijftien keer in totaal) moest overleven om stand te houden.

Metec-TKH trekt ten aanval
Echter, na de herstart besloot Metec-TKH – het team van grote uitdager Bouwmans – direct koers te maken, om Van der Kooij te kraken. De eerste aanvalspoging kwam op naam van bergkoning Thijs de Lange, die Gerco Pastoor en Adne Koster met zich meenam.

Het peloton moest een halve minuut prijsgeven op het drietal, waarna een nieuwe Metec-TKH-coureur de oversteek maakte. Oud-winnaar Sjoerd Bax maakte de sprong naar de kopgroep: hij nam Jarno Gmelich Meijling met zich mee.

Code rood voor Van der Kooij: Bouwmans en Krul in de aanval
Op dat moment was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Van der Kooij, die in de buurt van Bouwmans bleef. De problemen begonnen vlak daarna voor de leider, toen er drie coureurs in de aanval werden gemeld. De namen? Hartthijs de Vries, Stef Krul en… Dylan Bouwmans.

Snel maakten zij de aansluiting met de kopgroep, waar zich op dat vier Metec-TKH-coureurs bevonden. Het peloton met Van der Kooij werd daarna op bijna anderhalve minuut gemeld. Een lekke band bij de Monkey Town-a Bloc-coureur zorgde er vervolgens voor dat de leider in grote problemen kwam.

Bouwmans wint de Topcompetitie
Daarna was de strijd gestreden. De winnaar moest vooraan worden gezocht, evenals de winnaar van de Topcompetitie. Bouwmans pakte namelijk bij de tussensprints de volle buit aan Topcompetitie-punten, waardoor hij nog voordat de wedstrijd was geëindigd, Van der Kooij voorbij ging in het klassement. Zijn zesde plaats in de Eurode Omloop zorgde er vervolgens voor dat de Brabander met een ruime marge de Topcompetitie 2019 op zijn naam schrijft.

Bax wint de Eurode Omloop
In de strijd om de zege in de Eurode Omloop moest Bouwmans op twee rondes voor het einde afhaken, nadat Sjoerd Bax een aanval had geplaatst. De 23-jarige Bax sloeg meteen een gat, en Metec-TKH kon het numerieke overtal vervolgens goed uitspelen. Voor de tweede keer in zijn carrière kon de Zuid-Hollander vervolgens het zegegebaar maken.

Winst voor Sjoerd Bax – foto: Cor Vos

Adne Koster tweede, Stef Krul derde
Enkele seconden achter hem was het de jonge Koster – volgend jaar ook rijdend voor Metec-TKH – die in de laatste Topcompetitie-wedstrijd van Alecto naar de tweede plaats spurtte, voor Jumbo-Visma-stagiair en Metec-TKH-coureur Krul.

Uitslag HLB Van Daal Eurode Omloop
1. flag-nl Sjoerd Bax (Metec-TKH
2. flag-nl Adne Koster (Alecto)
3. flag-nl Stef Krul (Metec-TKH)

Dit artikel delen:

2 Reacties

user24111 8 september 2019 om 19:05

Sjoerd Bax is een Brabander, komt uit Uppel, land van Heusden en Altena

argon18 8 september 2019 om 19:19

metec komt uit Tiel land van Flipje
de stad van appelpop

Headlines

Materiaalzone

Populair