Dwars door Vlaanderen krijgt WorldTour-status

Dwars door Vlaanderen krijgt WorldTour-status

foto: Marcel Koch

donderdag 23 juni 2016 om 08:49

België heeft er een nieuwe WorldTour-koers bij. Volgens Het Nieuwsblad schaalt Dwars door Vlaanderen op van een 1.HC-wedstrijd naar een koers van het hoogste niveau. De WorldTour-licentie voor drie jaar is en dus loopt van 2017 tot en met 2019. De organisatie bevestigde de berichtgeving.

Aftrap Vlaamse Wielerweek
Dwars door Vlaanderen is steevast het begin van de Vlaamse Wielerweek. Naast deze koers maken de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Driedaagse van De Panne-Koksijde ook deel uit van deze week. Als klapstuk volgt dan altijd de Hoogmis, ofwel de Ronde van Vlaanderen. Net als de laatstgenoemde wedstrijd en Gent-Wevelgem, valt Dwars door Vlaanderen onder Flanders Classics. Die organisatie telt volgens Het Nieuwsblad in 2017 dus drie WorldTour-koersen. Niki Terpstra was in 2014 de laatste Nederlandse winnaar van Dwars door Vlaanderen, nadat hij in 2012 ook al eens gewonnen had. Daarmee is hij overigens recordhouder wat het aantal zeges betreft, samen met nog een heel pak andere renners.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Plaggie 23 juni 2016 om 10:47

Nu verliest het openingsweekend nog meer aanzien. Vele toppers zullen deze nu laten links laten liggen zoals Vanmarcke deed en dan in 2,5 week oogsten in 5 WT-kasseikoersen.

Piet Lut 23 juni 2016 om 10:47

Het gaat mij betreft niet om de koers, want die is best leuk ookal zijn de Vlaamse kasseienkoersen de slechts bezette koersen qua toppers omdat het specialistenwerk is van een handjevol renners.

het gaat mij om het feit dat UCI mondialiseren nastreeft en daar niks actiefs in doet en liever de centen opstrijkt.

Door zulke beslissingen zal de sport juist minder mondiaal worden en door de jaren heen de status krijgen van een microsportje. Angstvallig vastgehouden door de ‘traditionele wielerlanden’ gaat het zo vallen in het rijtje met curling, langlaufen, schaatsen en korfbal

boehoe 23 juni 2016 om 10:49

Wat maakt het allemaal uit? Dat wt-klassement stelt sportief weinig voor. niemand komt toch in alle wedstrijden uit, de wedstrijden zijn zo verschillend dat het ook niet echt een regelmatigheidscriterium is. De wereldbeker moet terug!

moa 23 juni 2016 om 11:00

zure reacties! en inhoudelijk sterk zeg!

De kasseirenners zie je de rest van het jaar niet? Boonen, Degenkolb, Sagan, Van Avermaet, Cancellara, Kristoff?

Microsportje? Hilarisch!

Kasseikoersen waren dit jaar schitterend om te zien! Veel meer animo dan in de meeste klimkoersen of andere wedstrijden.

En waarom zouden de sport nog meer moeten mondialiseren? Enkel voor het geld me dunkt.

Enige wat ik wel vind is dat Strade ook wel WT moet worden.

guyremgabdel 23 juni 2016 om 11:21

Ik wil nog even reageren op sommige reacties. Wat vinden jullie leuker : kijken naar vlaamse klassiekers waarbij oa door de aard van het parcours de finale begint op 80km van de finish, of van die slaapverwekkende finales zoals in AGR , WP en LBL waarin de toppers precies hetzelfde doen als onze duivenmelkers : wachten , wachten en nog eens wachten ?

kelderfan 23 juni 2016 om 11:30

Lijkt mij een hele goede zaak, dat “Dwars door Vlaanderen” een WT-status krijgt.
Een leuk rijtje voor Vanmarcke DDV + E3 + GW + RVV + P-R.

xistnc 23 juni 2016 om 11:30

Dan is het toch juist leuk als daar ploegen aan meedoen die daar een doel van maken? De koers komt toch wel op TV, daar hoeft het geen WT voor te zijn.

Zitten we te wachten op verplichte deelname van Franse, Italiaanse, Spaanse en andere ploegen die eigenlijk helemaal geen renners hebben voor deze koersen? Of hooguit een paar renners, die nu in te korte tijd te vaak opgesteld worden en vermoedelijk voor de raviltaillering al uitstappen? Terwijl de Veranda’s Willems en andere 2e/3e-niveau Vlaamse ploegen die juist wél renners voor dit kaliber wedstrijden hebben, niet mee mogen doen?

Sunrider 23 juni 2016 om 11:43

@guyremgabdel, e.a. je begrijpt schijnbaar het punt van kritiek niet, het heeft niets met de aard van de wedstrijd te maken, leuke koers daar heeft niemand commentaar op. Echter waarom zo nodig in de World tour? Hier is met de portemonnee gezwaaid. Het verandert mogelijk ook het karakter van de koers.

schmielerflits 23 juni 2016 om 11:53

Gemiste kans voor de UCI, zoveel betere koersen kunnen verzinnen. WORLD Tour toch?
Stade Bianchi, Tour of California, Tour de Yorkshire.

Misschien een leuke poll voor WF? Welke koers zou WT moeten worden?

kelderfan 23 juni 2016 om 11:57

@xistnc
Misschien moeten zij daar wat aan doen; door de verplichting van deelname door WT-ploegen een beetje aan te passen. Daar moet toch een sleutel voor zijn.

guyremgabdel 23 juni 2016 om 12:01

@sunrider, ik begrijp je kritiek wel degelijk. Alleen stel ik me de vraag wat je er aan hebt om bvb een koers als Azerbedjan op te nemen waar ze 15 rondjes op een circuit afleggen en waar alles tot de laatste ronde op slot zit, of een vlaamse klassieker waar steevast de finales pittig verlopen ? Lijkt me dat jullie een beetje jaloers zijn dat we er in Belgie nog een WT bij hebben .

limburgia 23 juni 2016 om 12:05

het zou prima zijn als ook in Spanje , Italië ,Duitsland , Frankrijk etc. ook
5 WT wedstrijden per jaar gereden zouden worden.
Maar dat is onmogelijk volgens de wedstrijdkalender.
De UCI zou er beter aan doen de kalender voor WT wedstrijden over meer landen te verdelen
en niet in 1 land er 5 te laten organiseren .

brecht_vdk 23 juni 2016 om 12:09

Het probleem is dat sommige mensen deze koersen als minder belangrijk zien omdat het maar een week duurt, maar je hebt maar 3 verschillende onderdelen in WT wedstrijden. Klimmen Heuvels en kasseien. De klimmers kunnen zich in de grote rondes uitleven. Er zijn +-8 heuvelwedstrijden die kunnen gewonnen worden Door een select groepje (zie maar Valverde). Dus de reacties van ‘Nog een wedstrijd over kasseien’ en ‘een select groepje winnaars’ kun je ook zeggen over al die races.
Ik kijk liever naar een wedstrijd met veel spanning en supporters dan naar een wedstrijd van 3km of zonder volk.
Al kon je het WK van vorig jaar zeker opnemen als WT koers voor de mondialisering

Mkay 23 juni 2016 om 12:10

Baloise World Tour

DirkDeWolf 23 juni 2016 om 12:22

UCI probeert Flanders Classics meer gewicht te geven zodat ASO minder machtig wordt, waarvan de UCI kan profiteren. Heeft niks met mondialisering te maken, zoals sommigen hier denken. Ook niets met of koersen WT waardig zijn.

jobo14 23 juni 2016 om 12:38

Ja, opzich mogen dit soort koersen nog best worden toegevoegd. Had dan alleen eerder gekozen voor Strade Bianche en Omloop het Nieuwsblad. Dit om de WT-koersen toch nog wat meer over het jaar te verspreiden.

oscarito1908 23 juni 2016 om 12:58

Het zijn verreweg de mooiste ee

Piet Lut 23 juni 2016 om 13:10

World Tour ploegen moeten gewoon groter worden. Ik zeg, 40 man en dan is een WT seizoen ook mogelijk over 12 maanden met koersen over de hele wereld. Elke WT ploeg moet dan ook 8-10 niet Europese renners (lees: Aziaten/Afrikanen) in de ploeg opnemen. Op deze manier kan de sport mondialiseren

Mkay 23 juni 2016 om 13:15

@Piet Lut: lijkt me niet echt aantrekkelijk voor sponsors: hun budget gaat dan op aan renners die alleen publiciteit vergaren in landen die commercieel niet aantrekkelijk zijn voor de sponsor.

moa 23 juni 2016 om 13:18

@limburgia

beetje simplistisch, gezien de effectieve wedstrijddagen van WT/grote ronde in FR, IT en SP niet?

En welke koersen wil je dan zien op WT niveau? Klaarblijkelijk geen koersen waar 80 km gestreden wordt.

Piet Lut 23 juni 2016 om 13:19

@Mkay Dat is waar het bekrompen Europese wielercircuit zich idd aan vast houdt. Het had allang gekund maar UCI en andere grote belanghebbenden willen niet in zee met grote geldschieters uit bv Azie. Ze houden bewust het wielerwereldje zo klein.

klootje kriekeljon 23 juni 2016 om 13:50

Ja ik kijk liever naar nog een kasseikoers dan een heuvelklassieker. Maar ik kijk nog wat liever naar Strade Bianche.

denise 23 juni 2016 om 14:04

Zoveel kasseikoersen zijn er nu toch ook niet. Strade Bianche zal later wel WorldTour worden.

koos1 23 juni 2016 om 14:47

Al het 4de rondjes rijden over dezelfde bergjes koers in de WT. Daarnaast is dit ook echt een koers voor de betere knechten, kopmannen slaan deze vaak over zo kort tussen San Remo en de E3. Deze had dus echt geen WT hoeven worden zijn toch veel mooiere koersen.
Overigens zal dit ook een tegenvaller zijn voor veel PCT ploegen die hier elkjaar mochten starten, zal nu een stuk minder zijn.

F e r o x 23 juni 2016 om 16:10

Men beseft toch wel hier dat al die wedstrijden in het buitenland die opgenoemd worden gewoon zelf niet willen toetreden tot de WorldTour. UCI is al jaren aan het zagen bij de Ronde van Califonië, maar ze weigeren telkens.

En het is toch ook al een tijd bekend dat er heel wat WorldTour wedstijden extra komen. Strade en Omloop kunnen dus met gemak nog volgen indien ze dit willen. Het toekennen aan Waregem verandert hier niks aan.

Headlines

Materiaalzone

Populair