Dumoulin verslaat Verstappen en Poels als sportman van het jaar Limburg

dinsdag 20 december 2016 om 10:58
Dumoulin verslaat Verstappen en Poels als sportman van het jaar Limburg

foto: Wouter Roosenboom

Tom Dumoulin is verkozen tot sportman van het jaar in Limburg. De wielrenner van Giant-Alpecin bleef daarmee Formule 1-coureur Max Verstappen en Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Wout Poels voor.

Het Limburgse Sportgala vond plaats in Sittard. Enigszins verrassend ging de prijs naar Dumoulin, waar Verstappen de favoriet was. Woensdag staan beide heren weer tegenover elkaar, dan op het NOC*NSF Sportgala. Daar hebben de twee Limburgers concurrentie van surfer Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Ferry Weertman en schaatser Sven Kramer.

Eerder al werd Dumoulin verkozen tot wielrenner van het jaar 2016, onder meer dankzij etappezeges in de Giro, de Tour en olympisch tijdritzilver.

Dit artikel delen:

52 Reacties

TykkeThor 20 december 2016 om 11:02

Verrassend, je zou zeggen dat ze daar wel meegaan in die hype rond Verstappen.

0
Celestino 20 december 2016 om 11:18

LBL winnen en de eerste Nederlandse F1 GP overwinning ooit, historische sportmomenten. Tegenover etappe winst… weird.

0
achtpuntzes 20 december 2016 om 11:25

inderdaad very weird man

0
KnightBiker 20 december 2016 om 11:49

@Celestino – je vergeet even een zilveren medaille op de OS. (het belangrijkste sport evenement ter wereld, olympisch kampioen worden is dan ook belangrijker dan wereldkampioen worden)
Als zodanig vind ik dat ik Dorian van Rijselberghe als sportman van het jaar moet worden (ook de manier waarop telt mee).
(en Oh ja, 1GP overwinning staat ongeveer gelijk aan het winnen van een etappe in de tour aangezien er zo ongeveer 20+ races zijn per jaar – in die zin staat de overwinning van Poels nog altijd boven die van Verstappen want klassiekers, daar zijn er maar 5 van per jaar)

0
Henki 20 december 2016 om 11:49

Ja want hij won enkel 1 touretappe dit jaar… Hadden het wat mij betreft alle drie mogen worden, begrijp de keuze voor Dumoulin ook zeker wel.

0
xistnc 20 december 2016 om 12:02

Verstappen en die verkiezing in Limburg, dat heeft een historie. Kan een rol hebben gespeeld. Plus eventueel bereidheid om op te komen dagen.

Dat ze 'tegenover elkaar staan' is wat krom geformuleerd.

0
Baukema Tomoulin 20 december 2016 om 12:05

Ik hoop niet dat dit een voorbode is… ik vind etappe winsten leuk, maar de LBL 2016 van Poels zal in elke Nederlandse voorbeschouwing van La Doyenne tot aan het einde van de wielersport genoemt worden. De manier waarop maakt over 60 jaar toch niet uit, enkel dat Poels won. Over 60 jaar gaan we niet elke Nederlandse tour en giro etappewinsten opdreunen in de voorbeschouwing.

0
AZH 20 december 2016 om 12:11

Is dit echt nieuws?
En zijn er in Limburg niet drie sporters te vinden om te nomineren? Dus dan maar Verstappen erbij gepakt.

0
Valtverder 20 december 2016 om 12:19

Ik ben groot Verstappen en F1 fan, maar wielrennen vind ik toch wat meer sport dan autoracen. Terecht Dumoulin ook, die heeft heel het jaar goed gepresteerd.

0
Hoebele 20 december 2016 om 12:22

Niet alleen verrassend dat Verstappen niet won, maar ook dat Boels-Dolmans niet won; de beste sportploeg werd handbalploeg Lions.

0
Skedel 20 december 2016 om 12:51

Puur sportief stelt F1 gewoon niks voor, niet qua grootte en er is geen basis om de coureurs echt met elkaar te vergelijken met die verschillende auto’s, en onmogelijke instroom als talent.

0
KnightBiker 20 december 2016 om 12:54

@ baukema
Je hebt gelijk, maar dat is al begonnen toen Niki Terpstra geen Wielrenner van het jaar werd toen hij Parijs-Roubaix won. toen haalde Tom Dumoulin het met een resem 2e plaatsen, maar dat was een zeer discutabele politieke verkiezing die nu zijn weerslag vind in de waardering van het winnen van Luik-bastenaken-luik.

0
ikbenprocycling 20 december 2016 om 13:13

Mooi duwtje in de rug van Tom om in 2017 een GT op zijn naam te zetten ter meerdere eer en glorie van ons allen. Bij Max hangt het toch van zijn auto af of WK gaat lukken.

0
Leukefans 20 december 2016 om 13:20

@Ikbenprocycling
En of hij onze Stoffel Vandoorne kan voorblijven! ;)

Nu ja, wel enigszins verrassend, maar in Duitsland moest Rosberg ookde duimen leggen tegen de Iron Man van Hawai-winnaar en en olympische gouden medaille. Denk dat ook heel wat journalisten een dubbel gevoel hebben bij het sportgehalte van de F1.

0
Baukema Tomoulin 20 december 2016 om 14:03

@Knightbiker: klopt, ook toen was ik het er niet mee eens. In mijn optiek telt alleen het winnen en schaal ik de koersen in deze volgorde: OS》WK》Grote ronde》Monument》klassieker》kleine ronde 》etappezege grote ronde》etappezege kleine ronde》overige (niet WT) overwinningen.

0
ChefSpijker 20 december 2016 om 14:28

Skedel >>> F1 stelt niet voor qua grootte? Haha. Dat is een sport waar overal ter wereld de tribunes wel vol zitten. Zelfs in de woestijn. Terwijl je daar dan nog dik voor moet betalen om te kunnen kijken. Vind de uitverkiezing van Dumoulin verder wel terecht. Ook het roze in eigen land natuurlijk na de proloogzege. Twee touretappes waaronder de Koninginnenrit (wanneer heeft een Nederlander dat voor het laatst gepresteerd?), olympisch zilver met een kapotte pols… Daar kan onedayfly Poels niet tegenop.

0
non-believer 20 december 2016 om 14:31

@ skedel
Lol, op het budget van Red Bull alleen kun je de hele world tour draaiende houden. In tegenstelling tot wat veel wielerfans willen geloven is het wielrennen op erg veel vlakken gewoon een b-sport.

0
Ruben_ 20 december 2016 om 14:33

@AZH: Verstappen is een Limburger… Ja ok, geboren in België. Maar de hele familie van vaders kant is Limburgs.

0
Ideefiks 20 december 2016 om 14:34

De nominatie van Verstappen is een enorme lacher. Wat heeft hij dan nota bene gewonnen in 2016 ? Helemaal NIETS. Leuk meegedaan in een wedstrijd met slechts een paar deelnemers.
En dat veel mannen kicken op autootjes, al vanaf hun luiers, en dat spektakel daardoor veel kijkers trekt, zegt ook helemaal niets over de sportieve prestatie…

0
non-believer 20 december 2016 om 14:43

@ideefiks
De GP van Catalunya…

Nu snel terug onder je steen.

0
ChefSpijker 20 december 2016 om 14:44

Ideefiks >>> Een race. En een stuk of 7 podia. Nummer 5 van de wereld. En allerlei records verbroken. Volgens mij onderschat je ook enorm hoe fysiek sterk de coureurs moeten zijn met alle G-krachten die ze te verduren krijgen gedurende een race. Met je ‘sportieve prestatie’.

0
miguelon 20 december 2016 om 14:56

@AZH en Ruben, die hele provincie Limburg is natuurlijk in wezen Belgisch. Het is toch ook maar omdat de Britten er tegenover de Franzosen de dwaling der XXIV artikelen wilden doorduwen dat die hele provincie gehéél tegen haar eigen zin bij het Noorden moest aansluiten (de prijs voor een onafhankelijk België, nog liever zonder de helft van Limburg dan opnieuw bij die vervloekte Kezen …). Dat zal iedereen met een beetje historische affiniteit je zeggen.
De jaren 1830-1839 zijn altijd de mooiste geweest voor ons meest oostelijke provincie, de naam ‘Dumoulin’ klinkt in deze toch wonderlijk mooi… ‘Van de molen’…

0
Wigo 20 december 2016 om 15:01

It's all about the car!
Verstappen won een race omdat hij EN een snelle auto heeft EN de Mercedessen elkaar van de baan hadden gereden anders had hij nooit gewonnen.
In een McLaren auto had Verstappen waarschijnlijk geen podiumplaats gehaald dit jaar.
Bottas gaat volgend jaar ook elk weekend "plotseling" podium rijden als hij naar Mercedes gaat.
Kortom, autoracen is geen sport omdat veel afhangt van de auto.

0
klootje kriekeljon 20 december 2016 om 15:09

Miguelon, ik dacht altijd dat Vlaanderen eigenlijk gewoon Nederland is en Wallonië eigenlijk gewoon Frankrijk is. Maar goed, als het aan mij lag mocht je het hebben en Friesland er bij. :P

0
miguelon 20 december 2016 om 15:16

@ klootje kriekeljon, om het met de woorden van Gericke van Herwijnen te zeggen : “Ware het hertogdom Limburg een gewest van België, zoude dat rijk op de rustige stemming der ingezetenen geheel kunnen rekenen, en overtuigd kunnen zijn, dat Limburg alles zoude aanwenden om de Franse revolutie te keeren. Maar in het hertogdom Limburg bestaat wegens een topografische ligging, godsdienst, gewoonten, een groot verlangen uit de geïsoleerde positie te geraken, waarin het zich nu bevindt, en een hereeniging met België zoude schier alle inboorlingen, dan bijzonder de ingezetenen van Maastricht, aangenaam zijn.”
En wat je opmerking ivm VL/NL Wall of BRX/FR betreft, het twintigste en eenentwintigste eeuwse (Vlaams)nationalisme zou het je graag doen geloven natuurlijk, maar het is cultuurhistorisch NERGENS op gebaseerd, tot spijt van wie het benijdt…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone