Dumoulin neemt Giro als hoofddoel, rijdt waarschijnlijk ook de Tour
foto: Sirotti
zondag 16 december 2018 om 08:21

Dumoulin neemt Giro als hoofddoel, rijdt waarschijnlijk ook de Tour

Tom Dumoulin zal volgend jaar van start gaan in de Giro d’Italia. Dit heeft zijn ploeg Sunweb wereldkundig gemaakt. De Limburger – in 2017 nog winnaar van de Italiaanse ronde – zal waarschijnlijk ook aan het vertrek staan van de Tour de France.

Sunweb heeft op Twitter een filmpje geüpload, waarin Dumoulin – die momenteel op trainingskamp is – ingaat op zijn keuze. “Dit is hét moment om goed nieuws te delen met betrekking tot mijn programma voor komend seizoen. Na wekenlang te hebben overlegd, hebben we besloten dat de Giro d’Italia hét hoofddoel zal worden.”

“We hadden lange tijd de Tour in ons achterhoofd, maar de Giro heeft volgend jaar een geweldig parcours. Ik hou van Italië en van de wedstrijd, en daarom zal ik me vooral richten op de Giro.” Dumoulin is echter ook van plan om de Tour te rijden, en daar voor een klassement te gaan.

“Maar dat is nog niet helemaal zeker. We zullen na de Giro kijken wat we gaan doen. Maar normaal gesproken zal ik ook naar de Tour gaan.”

Succesvolle dubbel opnieuw mogelijk? 
Dumoulin koos dit jaar ook voor de dubbel Giro-Tour. In beide rondes wist hij uiteindelijk een klassement te rijden. Sterker nog: zowel in Italië als in Frankrijk eindigde hij op het podium. De vraag is echter of dit ook volgend jaar mogelijk is. Er zitten namelijk vijf weken tussen het einde van de Giro én het begin van de Tour. Dit jaar waren dat nog zes weken.

Dumoulin vroeg zich eerder al af of hij wel alles op de Tour moest zetten. “Ik denk niet dat er de afgelopen jaren een grote ronde is verreden die zo slecht bij mijn profiel past”, zo doelde hij op het beperkte aantal tijdritkilometers. De Tour telt slechts één individuele tijdrit van 27 kilometer, terwijl de Giro drie individuele chrono’s heeft opgenomen, goed voor bijna zestig kilometer tijdrijden.


RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
16 december 2018 18:44
Als je behoort tot de beste klassementsrenners van dit moment dien je te strijden voor het allerhoogste, en dat is nog altijd de Tour. Hoe het parcours is uitgetekend doet niet ter zake. Aangezien je de woorden van een wielrenner of ploegleider nooit zonder enige vorm van wantrouwen moet aannemen zou het best kunnen dat de focus van Dumoulin op de Tour komt te liggen. We gaan het zien.
16 december 2018 19:32
Oh nee moet ik weer op eurosport gaan kijken.
16 december 2018 19:52
Erg jammer dit.

Een hak naar de ASO?
Denk je werkelijk dat die er ook maar een nacht van wakker liggen? Dan overschat je de impact van deze keuze behoorlijk.

En nee, ik ben geen 3-weken-per-jaar-liefhebber. En ik vind de Giro qua sport ook mooier. Maar die heeft ie al op zak. Als ambitieuze topsporter moet je elke kans aangrijpen de allergrootste prijs te winnen. En dat is toch echt de Tour.

2020 zal hem ook niet worden ivm Tokio en in 2021 is ie ook al weer 30 en zal ie wellicht moeten afrekenen met een nieuwe generatie. En een aantal keer de Tour winnen, zoals alle echt grote renners hebben gedaan, zal dan haast onmogelijk worden.
16 december 2018 20:19
Prima keuze. En tegelijk een goed signaal aan de Tourorganisatie. Of die voor 2020 een ideaal parcours voor hem uitstippelt is wel de vraag.
16 december 2018 22:03
Misschien voelt de Tourorganisatie zich wel beloond; weer een concurrent minder voor een top5-plek voor Pinot en Bardet. ... Ik hoop niet dat ze zo denken!

Reacties zijn gesloten.