Dumoulin: “Kan best tevreden zijn met mijn huidige vorm”

Dumoulin: “Kan best tevreden zijn met mijn huidige vorm”

foto: Sirotti

zondag 13 maart 2016 om 08:36

Tom Dumoulin kon in de finale van de koninginnenrit in Parijs-Nice meerdere aanvallen niet volgen. De kopman van Giant-Alpecin wist uiteindelijk als twaalfde te eindigen in de rit naar La Madone d’Utelle, waardoor hij in het klassement van plek drie naar plek vijf zakte.

“Het was een heel lastige dag vanaf het begin. Tijdens de aankomst bergop kon ik (Alberto) Contador niet volgen”, erkent Dumoulin, die lange tijd virtueel in de leiderstrui reed. “Ik kwam bijna terug, maar toen viel hij weer aan en aan het eind verloor ik een beetje tijd. Ik denk dat ik best tevreden kan zijn met mijn huidige vorm.”

Een halve minuut was het verdict aan de eindstreep. In het klassement staat de Limburger nu op 32 seconden van Geraint Thomas, de nieuwe leider. “Morgen (vandaag, red.) wordt het weer een moeilijke dag. Sky zal waarschijnlijk de koers controleren. Contador gaat het ongetwijfeld weer proberen met een aanval. Het doel is om deze plek in het klassement te verdedigen”, aldus Dumoulin op de ploegwebsite.

Vandaag staat in Parijs-Nice een etappe van 141 kilometer rond Nice op het programma, met daarin zes gecategoriseerde klimmen.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Coldeportes 13 maart 2016 om 09:00

Prima dat hij zijn 30 seconden relativeert; de man is op weg naar Rio.

dumoman 13 maart 2016 om 09:01

Hij had vooraf aangegeven hier geen doel van te maken, maar voor zover ik hem in kan schatten denk dat hij er toch wel van baalt (en zeker dat hij de tijdrit niet gewonnen heeft).

MooieMario 13 maart 2016 om 09:03

Dumoulin kan tevreden zijn met zijn prestaties tot nu toe. Qua klimmen heeft hij gewoon niet de versnelling die een Contador wel heeft. Hij klimt steeds beter en ik denk dat hij daar nog wat progressie in kan boeken.

Kwibus 13 maart 2016 om 09:21

Mensen moeten realistisch zijn met Tom. In de vuelta verloor hij altijd tijd op de lange beklimmingen.
Het is geen klimmer.

Orakel 13 maart 2016 om 09:29

“Hij had vooraf aangegeven hier geen doel van te maken”.

Volgens mij is PN juist het eerste doel van Dumoulin in 2016.
Laten we eerlijk zijn: de renners die gisteren voor de winst reden zijn niet de Tourfavorieten (zelfs Contador niet). Dit zijn mannen voor net wel of net niet podium.
Compleet weg worden gereden in een veld zonder Froome, Quintana, Nibali, Aru en Valverde is (denk ik) net niet op gewenst niveau.

Als Dumoulin dit jaar wat zwaarder blijft wegens zijn tijdrit, dan is dat te begrijpen. Echter snap ik dan de doelen van dit seizoen niet. Je zou dan eerder verwachten dat hij iedere tijdrit wil winnen en zich totaal niet met klassementen bezig zal houden…

sooike 13 maart 2016 om 09:52

@Orakel
O, ik begrijp dat je dit veld in PN niet sterk genoeg vindt en dat je nu al weet dat Contador of Thomas de Tour niet gaan winnen? Onzinverhaal: Dumoulin is net aan zijn seizoen begonnen en heeft nu al laten zien dat hij op weg is naar een goede vorm, inderdaad nog lang niet zijn topvorm. In de tijdrit kwam hij 1 seconde te kort en vervolgens rijdt hij met de besten naar boven (zonder hongerklop!). Hoezo “compleet weggereden worden”? Als je Contadot en Thomas niet kunt volgen, word je dan compleet weggereden?

Turtlehead 13 maart 2016 om 09:56

@Orakel: ‘compleet weg worden gereden’ is idd niet het gewenste niveau. Dat gebeurde ook niet, dus enige tevredenheid is prima.
Enige verbeterpunt lijkt mij de durf om de leiding te nemen in de achtergrond, nu vind ik hem toch wat vaak rond kijken naar anderen.
Maar: dat zal beter worden met de jaren, tenslotte is het pas sinds de Ronde van Zwitserland/Vuelta van vorig jaar dat dit er uit komt. Met meer tijd en gerichtere training gaat hij heus wel dit soort rondjes meedoen voor de overwinning.
Als (ja, ‘als’) er dan bovendien een extra tijdrit in zit, dan mág hij ook gerust een half minuutje verliezen in de koninginnerit.

Daan° 13 maart 2016 om 10:09

Het is lang en breed bekent (niet bij iedereen dus) dat Dumoulin zich dit jaar focust op Rio, de tijdritten én op kleinere rondes zoals Paris-Nice en de Ronde van Zwitserland.

Reynaerde 13 maart 2016 om 10:45

Het was inderdaad redelijk. Niet zo goed als je wellicht had gehoopt, maar ook zeker niet slecht. De mannen die weg rijden zijn, helemaal in dit korte rondewerk, gewoon toppers en normaal gezien betere klimmers dan Dumoulin. Het is te hopen dat hij als hij zich na dit jaar helemaal gaat toeleggen op het rondewerk, naar dat niveau toe kan. Nu is het jammer, maar helaas.

AndriesW 13 maart 2016 om 11:10

Wat??? Met zijn winnaarsmentaliteit moet hij toch wel boven de beperkingen van zijn lichaam kunnen uitstijgen?

Alle gekheid op een stokje… gewoon prima vorm en uitslag. Bevestiging dat hij ook heel aardig bergop kan rijden. Of hij wel of niet aansluiting kan vinden met de echte klassementstop zal nog wel een tijd onzeker blijven.

Romāns Vainšteins 13 maart 2016 om 11:16

Het is sowieso erg indrukwekkend dat iemand met de body van Dumoulin zo hard bergop kan rijden , wie weet dat hij nog eens ongenadig hard uit kan halen in een grote ronde met heel, heel veel chrono maar met de topgeiten 3 monstercols op rij overvliegen ? Ik weet echt niet of we dat uberhaupt van hem verwachten kunnen. Wel heeft Dumoulin de zeitgeist, met lekker wachten om je treintje intact de eindklim op te sturen, mee, dat speelt in het voordeel van de wat mindere klimmers toch. Vooral meedoen aan rondes waar Astana niet met het A-team start lijkt me slim :)

Hein-Jan 13 maart 2016 om 11:21

Inderdaad Tom. Ik zei het gisteren al. De NOS vond zijn prestatie nogal tegenvallen, getuige hun commentaar. Tot vorig jaar stond Dumoulin alleen bekend als begenadigd tijdrijder en hij finisht nu in een groepje moet o.a. Rui Costa en Bardet. Wat een tegenvaller, zeg……

AndriesW 13 maart 2016 om 11:26

@Hein-Jan
Kun je een link geven? Het is mij niet opgevallen in tekst- en beeldverslag.

Hein-Jan 13 maart 2016 om 14:00

Kijk de uitzending van gisteravond maar terug.
‘Dumoulin kon niet met de besten naar boven.’
‘Dumoulin heeft zijn kansen op een eindzege verspeeld.’
Hoewel dat niet feitelijk onjuist is, is het een compleet verkeerde benadering. Zij gaan er dus vanuit dat Dumoulin met de besten naar boven zou kunnen en dat hij favoriet zou zijn voor de eindzege. Dat heeft niets met hopen te maken, maar met verwachtingen.
Mijn vraag: Waarom zou Dumoulin meer kans hebben dan Kelderman? Er wordt sinds vorig jaar gedaan door de NOS alsof Dumoulin de nieuwe Nederlandse rondewinnaar is, net zoals ze ooit met Gesink deden. Compleet hun doel voorbij.
Wat ik bedoel te zeggen is: De NOS is al jaren verantwoordelijk voor de achterlijk grote druk op deze jongens. Ze hadden ook kunnen zeggen dat Dumoulin een goede prestatie heeft neergezet en dat hij maar een half minuutje heeft moeten toegeven op de beste klimmers ter wereld. Zolang er geen renner is die Quintana bergop makkelijk volgt en in de tijdrit de evenknie is van Froome is er geen enkele aanleiding om de verwachting te hebben dat Dumoulin favoriet is voor de eindzege in welke ronde dan ook. Het is vooralsnog elke keer de vraag hoe veel hij bergop verliest en of dat te compenseren is met een goede tijdrit. Pas als hij bergop laat zien met de allerbesten mee te kunnen in de grote wedstrijden mogen we verwachtingen hebben. Met alle respect voor Dumoulin, de Vuelta blijft een vreemde ronde, waar het al vaker is gebeurd dat de mindere goden hun seizoen hebben gered. Tom is als renner geen mindere god, maar als klimmer wel.

AndriesW 13 maart 2016 om 15:55

@Hein-Jan
Bedankt voor de toelichting. Ik ben het eens met je analyse.
Alleen dat van de NOS ervaar ik niet zo. Dat komt misschien van andere media of de media in het algemeen. Er zijn enkele WF’ers die het veel bonter maken, zoals eentje die serieus beweerde dat Dumoulin dit jaar zowel de Giro als Tour zou kunnen winnen.

De inleiding op het beeldverslag van de NOS had ik gemist en ik begrijp wat je daarover wilt zeggen, maar het Limburgse L1 bericht in feite hetzelfde als de NOS: http://www.1limburg.nl/dumoulin-moet-afhaken-klassement-parijs-nice

Het is wel zo dat hij en zijn ploeg tevoren de indruk hebben gewekt dat Dumoulin voor het klassement ging. En dat Dumoulin meermaals heeft laten doorschemeren niet zo geïnteresseerd te zijn in ereplaatsen. Dumoulin wordt door een deel van de WF’ers geprezen dat hij niet spreekt over ‘ik ga voor / ben tevreden met top 10/5’ maar dan moet je niet raar opkijken als men strijd voor de eindzege verwacht.

Headlines

Materiaalzone

Populair