Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

Dumoulin gaat voor klassement in Tour de France

foto: Sirotti

woensdag 6 juni 2018 om 12:47

Tom Dumoulin zal ook in de Tour de France voor een klassement gaan. Dit laat de Limburger – recent nog tweede in de Giro d’Italia – weten in een persbericht. In hetzelfde perscommuniqué is een longlist opgesteld van twaalf renners die kans maken op een Tour-selectie; hier moeten er nog vier van afvallen.

Na afloop van de Hammer Climb Limburg leek Dumoulin weinig zin te hebben in het rijden van een Tour-klassement. “Ik ben vorig jaar na mijn overwinning in de Giro nog even doorgestoomd op adrenaline, maar toen kreeg ik twee weken later de klap van de vermoeidheid tijdens de Ronde van Zwitserland. Ik merk dat ik nu al veel vermoeider ben dan verleden jaar”, was zijn toen nog bedrukte reactie.

Enkele dagen later klinkt Dumoulin een stuk strijdvaardiger. “Ik ben enorm trots op wat we hebben bereikt in de Giro, en ik beschouw een resultaat in de Tour echt als een bonus. Na een goede Giro hebben we wel besloten om de Tour in te gaan met klassementsambities, maar zonder een specifiek doel voor ogen te hebben.”

“Het zal een geheel nieuwe ervaring worden voor mij én het team; twee grote rondes op rij strijden voor het klassement. Het zal ons het nodige bijbrengen met het oog op de toekomst”, aldus Dumoulin.

Trainer Dumoulin ziet Tour als leerproces
De trainer van Dumoulin, Adriaan Helmantel, laat weten dat de Vuelta a España ook een optie was. “Maar het rijden van de Vuelta weegt niet op tegen datgene wat we kunnen leren als hij de Tour rijdt. We zullen naar de Tour gaan om te kijken wat er voor nodig is om een klassement te rijden.”

“Zelfs al zou Tom door een moeilijke tweede en derde week gaan, dan nog kunnen we spreken van een geslaagd proces. We zullen nieuwe data en kennis verzamelen, die van pas zullen komen in de toekomst.”

Curvers, Ten Dam en Teunissen op longlist 
Naast Dumoulin – die de training inmiddels weer heeft hervat en volgende week naar La Plagne trekt voor een hoogtestage – zullen normaal gesproken ook Michael Matthews en de van een blessure herstelde Wilco Kelderman van de partij zijn.

De andere renners op de longlist luisteren naar de namen Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Phil Bauhaus, Simon Geschke, Chad Haga, Edward Theuns en landgenoten Roy Curvers, Laurens ten Dam en Mike Teunissen. Voor de definitieve selectie zullen er in totaal nog vier renners moeten afvallen.

Shortlist Sunweb voor flag-fr Tour de France 2018
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-de Nikias Arndt
flag-de Phil Bauhaus
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Simon Geschke
flag-us Chad Haga
flag-nl Wilco Kelderman
flag-au Michael Matthews
flag-nl Mike Teunissen
flag-be Edward Theuns

Dit artikel delen:

114 Reacties

Bertvd 6 juni 2018 om 12:49

Ow. De nieuwe Indurain?

Ik ben Dumoulin – fan. Zeker. Maar ik denk er het mijne van. Maar hij mag mij verrassen.

0
jessevdalen 6 juni 2018 om 12:49

We gaan het zien

0
Samlambeej 6 juni 2018 om 12:49

@Bertvd Maar wat denk je er dan van?

0
Grobbel 6 juni 2018 om 12:49

Wow, die had ik niet zien aankomen. Dat ie ‘m rijdt om ritten te pakken is 1 ding, maar ook nog een klassement? Knap als ie er toe in staat is.

0
Stenalic 6 juni 2018 om 12:50

Nu hij toch gaat gewoon proberen idd. Voor etappes gaan kan altijd nog.

0
boehoe 6 juni 2018 om 12:52

Wow. Heel onverwacht dit. Dit lijkt ook wat kansloos. Maar hij mag me verrassen.

0
wielerman 6 juni 2018 om 12:53

nou ben eens benieuwd!

0
leegloper 6 juni 2018 om 12:53

Boem!
Dit is wel een verrassing. Van de andere kant had Aike Visbeek er wel zoiets gezegd in het voorjaar, maar Dumoulin leek echt gesloopt aan het eind van de Giro, ook al haalde hij wel een heel hoog niveau.

0
Kosmonaut 6 juni 2018 om 12:54

Juist….

0
Die_Rooie 6 juni 2018 om 12:54

Fantastisch nieuws!

0
Lopopodium 6 juni 2018 om 12:55

Acht hem niet kansloos om het podium te halen. Normaliter zou je Froome en Quintana (of Landa) iets hoger verwachten. Bardet acht ik hem wel in staat achter zich te houden. Ik vergeet nu vast een paar namen die je hoog zou mogen inschalen.

0
tetedelacourse 6 juni 2018 om 12:56

Wow, dat is verrassend nieuws toch wel! Had voorzichtigheid verwacht tot aan de eerste bergen. Wel leuk om te gaan zien wat het wordt. Hup Tom!

0
LB117 6 juni 2018 om 12:56

Waarom zou hij niet voor het klassement gaan?
Anders zou hij moeten starten in de Vuelta en daar voor de overwinning gaan.

Stiekem heeft hij wel kans, de eerste 10 dagen zijn rustig. In theorie kan hij op de laatste tijdrit het geel pakken. Zo gek vindt ik het nog niet.

0
dikkechaap 6 juni 2018 om 12:56

Ik begrijp werkelijk niks van de verbaasde reacties. Natuurlijk gaat hij voor een klassement. En kansloos gaat het zeker niet zijn, hij is gewoon podiumkandidaat. Het enige dat me enigzins verbaast is dat hij er zo open over is. Ik had verwacht dat hij iets meer de luwte zou opzoeken. Maar kennelijk vinden ze dat hij klaar is voor de druk en media aandacht. Misschien alvast wennen voor volgend jaar, als hij echt voor de overwinning in de tour gaat.
-edit:
Hij spreekt inderdaad geen specifieke ambitie uit, dus probeert een favorietenrol af te houden en ervaring op te doen voor volgend jaar: http://teamsunweb.com/tdf-longlist/

0
hartstikkebedankt 6 juni 2018 om 12:57

Komende maand niks meer rijden en rust pakken, kijken waar het schip dan strandt maar podium rijden wordt wel heel lastig.

0
snellerfietsen 6 juni 2018 om 12:59

Moet je tegenwoordig niet een hoogtestage voor de tour doen of gaat tom dit nog doen straks. Het lijkt mij een kansloze missie

0
Scibby 6 juni 2018 om 13:01

Waarom verbaasd? Nou er zijn maar weinig ronderenners die het aankunnen twee grote rondes achter elkaar te rijden. De enige die dat momenteel lijkt te kunnen is Froome.

0
BoomHoogerland 6 juni 2018 om 13:03

Denk dat hij hem vooral gaat rijden om te leren van het GC man in de tour, bijvoorbeeld het dragen van de gele trui. De gele trui is met media aandacht nog veel intensiever dan een roze of rode trui.

0
Javier 6 juni 2018 om 13:03

Cool.
Gaat er dus heen met klassementsambities maar het is nog voornamelijk een leer proces (aldus Sunweb-website) gericht op de lange termijn. Ze hebben geen specifiek resultaat in gedachte, gaan gewoon kijken hoe ver hij komt. Lijkt me prima.

Matthews zal zich niet meer mengen in de massasprints maar zich puur gaan focussen op de heuvel-op aankomsten, zoals de Mur de Bretagne. Dan zal hij in die etappes ook weer wat frisser zijn. Ook dat is weer een toffe uitdaging. Misschien dat Arndt dan wat mag proberen in de massasprints, wellicht met Kragh en Teunissen aan zijn zijde.

Uiteindelijke selectie lijkt mij:

Dumoulin
Kelderman
Geschke
Kragh
Ten Dam
Matthews
Arndt
Teunissen – mits hij voldoende herstelt van zijn mindere periode, anders zal misschien Theuns hem vervangen

Edit: heel lekkere ploeg voor de TTT met Dumoulin, Kelderman, Kragh, Arndt, Matthews als solide basis. Gaan 100% zeker top5 rijden, misschien zelfs wel podium. Geoliede machine.

Jammer dat Kämna nergens op de longlist te bekennen is, gaat het dan toch niet goed met hem?

0
Jean Dumas 6 juni 2018 om 13:05

En Froome kan het aan omdat zijn ploeg het tempo kan bepalen in de bergritten, plus de sterkste aanvallers kan terughalen. Dan is het hopen op een sterke Froome en rijden in zijn wiel.

0
dikkechaap 6 juni 2018 om 13:07

@Scibbby
Tour-Vuelta is een vaak geziene combi uiteraard, hoewel inderdaad met wisselend succes.

Die extra week nu tussen giro en tour maakt veel verschil, net als het parcours van de eerste 10 dagen van de tour.

0
jp.vanoosterhout 6 juni 2018 om 13:07

zo is het en als hij na 11 dagen geen klassement meer kan rijden,pakt hij even 1 of 2 etappes! maar ik denk dat hij na 10 dagen voorsprong heeft op bijna alle klassementrenners,dus word gewoon podium !!!!!

0
ivo001 6 juni 2018 om 13:08

Denk dat de zware Giro toch wel zijn tol gaat eisen, en dat hij er dan halverwege de tour wel een keer doorheen zakt.

0
Javier 6 juni 2018 om 13:10

@jp.vanoosterhout

Haha podium lijkt me absoluut niet vanzelfsprekend, met een frisse Nibali, Porte, Quintana en Landa. En dan ook nog een ontketende Froome. Nee, persoonlijk zou ik al erg tevreden zijn met een plaatst rond plek 6/7/8. Wellicht kan Dumoulin zelfs nog een rit pakken, misschien wel de tijdrit.

0
Kosmonaut 6 juni 2018 om 13:10

@Scibby,

Dat dus. De enigen die afgelopen 10 jaar een goed klassement reden in twee opeenvolgende rondes waren Contador en Froome. Daarbij kwam zelfs Contador niet verder dan een 5e plek na Girowinst…..
In mijn ogen is het onmogelijk om na de giro, (zeker na deze) nog podium te rijden in de Tour…. Even het fenomeen/supermens met alle wielerwetten spottende Froome buiten beschouwing gelaten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone