‘Lekker begin’ voor Dumoulin: “Froome moet die 37 seconden nog maar goedmaken”

vrijdag 4 mei 2018 om 17:40

Tom Dumoulin had een glimlach van oor tot oor na zijn overwinning in de openingstijdrit van de Giro 2018. In Jeruzalem was hij twee seconden rapper dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts, terwijl hij andere concurrenten op veel grotere achterstand zette. “Ik voelde me de laatste dagen heel goed, maar je moet zoiets nog altijd in de koers zien”, was zijn eerste reactie na afloop in het flashinterview.

“Dit is het perfecte scenario”, zegt Dumoulin over zijn overwinning in Israël. “Alles wat ik me maar had kunnen wensen: ik win en pak tijd op de klassementsmannen. Dit is de perfecte start voor mij en de ploeg en dit was ook het ideale parcours. Dit is een erg technisch parcours. Het was eigenlijk de hele tijd vol gas, herstellen en dan weer vol gas. Ik was goed in de bochten en het is heel mooi dat we nu al veel tijd winnen op de andere klassementsrenners.”

Sunweb heeft nu vanaf de eerste etappe de roze trui in handen, nadat Dumoulin vorig jaar ook de eindwinnaar was. Het verschil op de sprinters is groot, dus die zullen Dumoulin niet bedreigen de komende, vlakke dagen. Wel geeft de Limburger aan het niet erg vinden om het roze weg te geven. “Of we de trui nu zullen verdedigen? Dat zijn we niet elke dag van plan. De Giro duurt nog een hele tijd. Het zal een heel karwei worden om de leiding te behouden”, legt hij uit.

‘Froome moet die 37 seconden nog maar goedmaken’
“Blijkbaar heb ik er een talent voor om op het juiste moment goed te zijn”, reageert Dumoulin op zijn overwinning. Hij zag in aanloop naar de tijdrit een valpartij en hoorde daarnaast dat ook zijn concurrent Chris Froome gevallen was in de verkenning: “Het bewees mijn vermoedens dat het een gevaarlijk parcours was. Dat wist ik en dat bewezen de valpartijen. Ik weet dat ik dit heel goed kan.” De voorsprong op Froome is inmiddels al 37 seconden. “Die moet hij nog maar goedmaken”, lacht Dumoulin. “Dat is een mooi verschil. Lekker begin!”

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

29 Reacties

LyndaLid 4 mei 2018 om 16:36
Quote:
Dit was technisch en ik kan die bochten goed aansnijden.

Voordat Dumoulin startte lieten ze Formolo en Angel Lopez ook tot na die eerste bocht zien. Het verschil met die jongens was zo onvoorstelbaar groot, die verloren in die eerste bocht al driekwart eeuw.

Rhohan 4 mei 2018 om 16:53

Ik begrijp niet zo goed waarom hij het nodig vindt om te zeggen dat ze de trui niet gaan verdedigen of dat van plan zijn. Natuurlijk ben je dat wel van plan, maar niet ten koste van alles… maar dat laatste hoor je gewoon niet te zeggen. “Als we het kunnen verdedigen, gaan we dat zeker doen” (zoiets). Tijd voor een mediatraining.

Valtverder 4 mei 2018 om 16:57

Misschien is het juist wel tactisch om dat te zeggen, anders gaan andere ploegen ervan uit dat Sunweb wel even alle gaatjes dichtrijdt.

Krentenbol 4 mei 2018 om 17:01

Inderdaad nu weten de sprinters ploegen meteen dat ze het zelf mogen uit zoeken als ze een sprint willen.

Romāns Vainšteins 4 mei 2018 om 17:02

Voor dit sunweb team geldt gewoon dat ze moeten sparen waar maar kan en dat betekent dat ze van die trui af moeten.

Wheely 4 mei 2018 om 17:05

Die trui raak je niet zomaar even kwijt hoor.

elrio 4 mei 2018 om 17:06

Ik denk ook dat het wel slim is… nu zou Campenaerts kunnen denken: als ik nou meeglip in de ontsnapping van de dag dan laat Dumoulin me wel want hij wil niet per se de trui… en dat is ook precies wat ze bij Sunweb willen.

wilco zolderman 4 mei 2018 om 17:07

Ongelofelijk dat er mensen zijn die uit deze antwoorden van Dumoulin nog iets negatiefs filteren…

alupeete 4 mei 2018 om 17:07

Ik denk dat ze hem morgen direct kwijt zijn. Campenaerts moet gewoon in de aanval en wat bon’s pakken, dat lijkt me best voor zowel sunweb als lotto soudal.

Schollekop 4 mei 2018 om 17:11

Met een ploeg als Sunweb is het ondoenlijk om drie wekenlang die trui te verdedigen. Dus prima uitspraak.

Baukema Tomoulin 4 mei 2018 om 17:22

Zal niet makkelijk om morgen in de ontsnapping te zitten. Enkel Bora, QS, Sky & Sunweb hebben er niks aan om in de kopgroep mee te zijn, en zelfs Bora & QS is niet zeker. Mocht bv Stybar of Morkov meezitten dan winnen zij ook gewoon vanuit de kopgroep. Zo’n tactisch spelletje zou ook goed bij QS kunnen passen.

maurits1972 4 mei 2018 om 17:23

Wanneer je hier komt voor minimaal podium in de Giro. Dan ga je het roze niet vanaf dag één verdedigen tegen bv vroege vluchters. Gewoon prima uitspraak van Tom. Geen gevaarlijke outsiders laten gaan. En de rest gewoon laten lopen. Wat op kop rijden en wel zien of er iemand helpt. Zo niet dan niet. Dan zijn de vroege vluchters gevolgen en ben je van het roze af.

mschuts 4 mei 2018 om 17:24

Makkelijk gezegd denk ik Campenaerts in de aanval en even boni’s pakken voorde rose trui. Denk genoeg renners die ook dicht staan en dan ook gaan voor de kopgroep. Verwacht eerder groepje met wat mindere goden die de bergtrui willen

Jean Dumas 4 mei 2018 om 17:34

Tom is goed met de Lotto’s en zal het zeker goed vinden als Campenaerts het roze pakt. Dat scheelt weer een paar dagen. Ik denk zelf dat het beter ware zou Dennis de trui pakken, want die kan hem houden tot de Etna.

stibadi 4 mei 2018 om 17:36

@Rhohan: media-training? Wees blij dat er nog wielrenners (waaronder Tom) reageren vanuit gevoel en eerlijkheid. Ik kijk ook graag voetbal, maar de interviews met voetballers zijn niet om aan te horen.

-luka 4 mei 2018 om 17:36

Hopelijk morgen al weer verlost van het roze kleinood, zelfs als Sunweb geen trap extra hoeft te doen valt het met 4 talenten in je ploeg nog maar te bezien waar je staat in week 3.

sooike 4 mei 2018 om 17:41

@Rhohan
Dumoulin een mediatraining of jij een cursusje wielertaktiek? Dumoulin geeft met zijn uitspraken een signaal af, dat ongetwijfeld door de concurrerende ploegen zal worden opgepikt. Hij kent zijn ploeg en weet dat het voor zijn ploegmaten niet te doen is om drie weken lang het roze te verdedigen. Ik zou niet weten waarom “je dat niet behoort te zeggen”….

Random wielerliefhebber. 4 mei 2018 om 17:54

Nu lacht die nog. Zal na de eerste serieuze rit anders zijn als z’n team er doorheen zakt…

jacco4 4 mei 2018 om 17:55

Belangrijkste is dat Tom vandaag een bevestiging geeft dat hij nog steeds bij de wereldtop hoort. Wat Jan Janssen al zei bij de wereldtop komen is een ding er blijven is nog moeilijker. Vooral daarom chapeau.

Deelen22 4 mei 2018 om 17:55

Waarom mediatraining?
Dan krijg je van die domme interviews zoals bij voetbal…

Baik-Baik 4 mei 2018 om 18:14

Het roze kan een team juist ook een enorme boost geven. Wie was de laatste renner die in de Giro van begin tot eind de roze trui droeg? Savoldelli?

Javier 4 mei 2018 om 18:21

Ik vind het wel apart dat dit filmpje geüpload wordt door WielerFlits en er ook 2 logo’s van Wielerflits in de montage verwerkt zijn, terwijl WielerFlits geen enkele vraag stelt aan Dumoulin.

Ik ben zelf geen journalist en zit ook niet in dat wereldje, maar dit vind ik toch wel frappant. Normaal gesproken komt het vaker voor dat de NOS-journalist het halve WielerFlits-filmpje vult, maar nu vulde hij gewoon het complete filmpje. Op andere nieuwsmedia kom je dergelijke dingen niet tegen.

volger 4 mei 2018 om 18:30

@baik-baik, was Bugno (1993)….bron artikel NOS

Wildebert 4 mei 2018 om 19:17

Boven verwachting! Had niet verwacht dat hij Dennis in de proloog erop zou leggen. Zo negatief als @random ben ik niet. Maar het eerste gewin enz.
Hoe dan ook een zeer prettige start van Tom.

Jacco van Stierop 4 mei 2018 om 19:18

Er zal toch de nodige druk zijn geweest dus heel knap dat hij deze zege behaalt. Schijnt inderdaad een talent te hebben om op het juiste moment de juiste balans te kunnen vinden tussen focus en ontspanning. Ziet er scherp maar geheel niet opgefokt uit.
Veelbelovend begin!

Headlines

Materiaalzone

Populair