Tom Dumoulin aanstichter neutralisatie laatste rit Giro d’Italia

vrijdag 1 juni 2018 om 10:53
Tom Dumoulin aanstichter neutralisatie laatste rit Giro d’Italia

foto: Sirotti

Niet Chris Froome, maar Tom Dumoulin was degene die met het voorstel kwam om de laatste rit van de Giro d’Italia te neutraliseren. In beeld was goed te zien dat Froome overleg pleegde met de organisatie, maar het idee kwam niet bij de Brit vandaan. “Ik ben op een gegeven moment naar Froome gegaan om die neutralisatie voor te stellen”, tekende L1 op uit de mond van Dumoulin tijdens zijn bezoek aan café Rebelle van donderdagavond.

Dumoulin bevond zich in dit café om terug te blikken op de Giro d’Italia. “Ik vond het parcours van de laatste rit veel te gevaarlijk”, licht de Limburger zijn beslissing toe. Ondanks zijn achterstand op Froome en een laatste minimale kans op de eindzege, kwam de kopman van Sunweb dus met het idee om in de laatste rit geen tijdsverschillen toe te passen. “Ik had sowieso niet willen winnen door een valpartij”, verdedigt Dumoulin zijn keuze.

Deelname Tour de France
Ook zijn mogelijke deelname aan de Tour de France kwam donderdagavond ter sprake. “Eerst rij ik vrijdag het klimonderdeel van de Hammer Series in Vaals. Daarna heb ik twee dagen rust en dan hebben we maandag nieuws over de Tour de France”, kondigt de wereldkampioen tijdrijden aan.

Dit artikel delen:

47 Reacties

Stoempen 1 juni 2018 om 10:56

Jammer

Plavka 1 juni 2018 om 10:57

Grappig filmpje op L 1 waarin dumoulin voor de vrijdag etappe, het exacte verloop voorspelt van de door Froome gewonnen rit.
Dat is pas koersinzicht, dus Dumoulin voor de bondscoach functie dan maar….

ikbenprocycling 1 juni 2018 om 10:57

Ik schenk even een vers bakkie in, dit wordt weer lachen.

Akse 1 juni 2018 om 11:00

haha de mensen die hebben gereageerd op het desbetreffende artikel over de neutralisatie zullen nu hun woorden moeten terugnemen.

Marakus 1 juni 2018 om 11:00

Snap het wel.

Ik schrok wel toen ik bij de laatste ronde inschakelde en dat de roze trui 8 minuten achterstand had op het peloton. Op dat moment nog niet wetende dat de rit geneutraliseerd was :D

Geflitst 1 juni 2018 om 11:05

Blijft een belachelijke beslissing. Neutraliseer dan ineens alle vlakke ritten of ritten waar het regent.

deux-vitesse 1 juni 2018 om 11:07

tom is de ware patron

Brummel 1 juni 2018 om 11:07

@geflitst ja, want alles moet absoluut zijn.

Geflitst 1 juni 2018 om 11:12

@brummel
Zou deze rit ook geneutraliseerd zijn als het rit 7 was?

vlek 1 juni 2018 om 11:25

Ja, ze hebben een aantal jaar geleden na een dag of elf ook eens een rondje in Milaan (of Turijn) geneutraliseerd. Wanneer er goede redenen voor zijn, dan is daar niets mis mee.

Frits des Jeux 1 juni 2018 om 11:30

Dit zal de Froome haters bijzonder slecht uitkomen zeg!

jp.vanoosterhout 1 juni 2018 om 11:33

maakt mij niet uit van wie dit idee kwam !ik blijf het een waardeloze beslissing vinden.

Merlinappa 1 juni 2018 om 11:54

Ik neem mijn woorden niet terug, blijf de neutralisering belachelijk vinden. Ik snap dat de veiligheid belangrijk is, maar dan kan je ook wel alle afdalingen en sprintetappes neutraliseren.
Daarnaast was dit parcours ook al lang bekend, dan had je dat beter vantevoren kunnen aankaarten.

ProfrondeZevenbergen 1 juni 2018 om 11:59

Zo is me dat even nieuws voor de vele trollen op wielerflits met een Froome/Sky-trauma.

Dumoulinke 1 juni 2018 om 11:59

Ik neem mijn woorden in die zin terug dat ik de neutralisatie een tactische zet van Froome noemde. Nu ik weet dat hij er verder niets mee te maken had, wil ik man genoeg zijn hem hierbij mijn excuses aan te bieden.

De neutralisatie an sich blijf ik wel nog veroordelen. In mijn optiek was het parcours niet overdreven gevaarlijk en had er gewoon hard gereden mogen worden.

Moosje07 1 juni 2018 om 12:01

Mooi om te zien dat Dumoulin het respect heeft opgebouwd om dit soort dingen te doen.

Iemand zal toch de rol van Cancellara and Boonen op moeten pakken als patron van het peloton. Een van die twee heeft in Qatar nog eens de hele koers stil gelegd in een zandstorm en Cancellara neutraliseerde in de kasseienrit waar Frank en Andy schleck ten val kwamen de hele koers.

Koel 1 juni 2018 om 12:04

Dumoulinke – 1 juni 2018 om 11:59
Vanaf de bank vond ik het ook nog wel meevallen en na de rit was ik ook helemaal niet moe….
Alle renners en ploegleiders zullen akkoord gegaan zijn en de sprinters hebben alle ruimte gekregen, prima.

WernerFranke 1 juni 2018 om 12:11

@moosje07
Een neutralisatie die Cancellara natuurlijk niet nam omdat zijn kopman op de grond lag, maar omdat het “in het algemeen belang” was. Right.

Col du Bramont 1 juni 2018 om 12:11

Neutraliseer gewoon de slotetappe (als het geen tijdrit is) in een GT, klassement staat toch al en er wordt niet meer gereden.
Punten tellen wel mee, je moet hem wel uitrijden natuurlijk.

Is altijd zo’s voorspelbaar nummer, wat foto’s maken, wat leuk en lollig doen voor de fotografen en dan nog op naar dat eindsprintje.
De laatste keer dat er echt gereden werd was in de Tour 1979, Hinault en Zoetemelk, dat doen we nu niet meer en ik vind het prima.

Rondje in Rome was ook niet zonder gevaar, zou het een criterium in NL zijn geweest dan zou de jury het rondje hebben afgekeurd.

Wie de aanzet gaf zondag het zal me een zorg zijn, Dumoulin blijft een held en Froome ik druk het zacht uit, gewoon een eikel en klootzak.

reusjen 1 juni 2018 om 12:13

Ik vind het altijd jammer dat de laatste etappe een soort parade is, maak er gewoon een stevige rit van die het nog spannend kan maken.

kampie 1 juni 2018 om 12:16

Goed idee van Tom. Vind aanstichter een overtrokken woord in de titel

Jean Dumas 1 juni 2018 om 12:20

In de Tour zit een onverharde klim op 90 kilometer van het einde, met nog twee beklimmingen erna (etappe naar Le Grand Bornand). Misschien kan Tom daar in het geel de koers neutraliseren.

girardengo 1 juni 2018 om 12:26

In deze rit zonder betekenis, niet iets om je druk over te maken. Wie zit er op zo’n rit te wachten? De finale tijdrit van vorig jaar, dat was toch iets speciaals.

Moosje07 1 juni 2018 om 12:49

@WernerFranke
Tuurlijk, dat is het punt ook niet. Hij krijgt het wel voor mekaar, ongeacht welke reden erachter zat.

Mwielerfan 1 juni 2018 om 12:54

Dat er nog in kan gebeuren maakt het toch interessanter. Ik denk altijd aan held vino die nog een plaats won zo’n 10 jaar terug.

Dumoulin zegt dat ie niet door valpartij wil winnen. Maar als het gebeurt staat het toch maar mooi en is hij toch maar degene die zichzelf in de positie heeft gemanoeuvreerd om ervan te profiteren.
Hij moet nibali maar eens vragen of hij de giro van 2016 graagvan zn palmares wil halen…

Headlines

Materiaalzone

Populair