Duitsland volgt Nederland op als Europees kampioen Mixed Relay

vrijdag 28 augustus 2020 om 17:13
Duitsland volgt Nederland op als Europees kampioen Mixed Relay

foto: Cor Vos

Duitsland is de nieuwe Europees kampioen op het onderdeel Mixed Relay. Miguel Heidemann, Justin Wolf, Michel Heßmann, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger wisten na de estafette ploegentijdrit van 54 kilometer Zwitserland te verslaan. Het brons was voor Italië.

Dramatische start België
Het eerste blok bestond uit Oekraïne, Zwitserland en België. Van deze landen verschenen de mannen als eerste aan de start en zij kregen kort na het vertrek te maken met regenval. België werd vooraf gezien als een van de kanshebbers op een medaille, mede door de inzet van tijdritspecialist Victor Campenaerts.

Maar de Belgische hoop op een medaille kreeg al snel een knauw: Jasper De Plus moest al snel lossen bij Campenaerts en Rune Herregodts, waarna Herregodts in een natte afdaling van de weg reed en ten val kwam. Het zorgde ervoor dat Campenaerts moest wachten op de geloste De Plus, aangezien de finishtijd van de tweede renner telt op dit onderdeel.

Campenaerts voerde België aan – foto: Cor Vos

Zwitserland ziet Duitsland en Frankrijk naderen
Zwitserland had na 13 kilometer de snelste tijd, met bijna een minuut op de gehavende Belgische mannen. Oekraïne gaf meer dan een minuut toe. Elke ronde wisten de Zwitsers, ook bij de vrouwen, vervolgens uit te lopen: aan de finish was de voorsprong op België liefst 3.41 minuut. Oekraïne deed er 4.05 minuut langer over dan de voorlopig snelste tijd van Zwitserland.

In de tweede startgroep kwamen Frankrijk, Italië en Duitsland aan de start. Duitsland en Frankrijk wisten na de eerste ronde (van in totaal vier) in de buurt te komen van Zwitserland, dat nog altijd de snelste tussentijd had. Het verschil tussen de drie landen was slechts elf seconden.

Bij de aflossing naar de vrouwen was de spanning om te snijden. Duitsland had het verschil met Zwitserland verkleind tot een luttele seconde, terwijl Frankrijk op dertien seconden volgde. De vrouwenteams gingen dus bepalen welk land met het goud aan de haal ging.

Zwitserland onderweg – foto: Cor Vos

Duitsland slaat gat in laatste ronde
Frankrijk kon het, ondanks de aanwezigheid van Audrey Cordon-Ragot, niet klaarspelen. Het thuisland verloor veel tijd. Duitsland deed het beter: Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger wisten ondanks een lekke band van Brennauer de schade beperkt te houden. Met nog 13 kilometer te gaan was het verschil slechts elf seconden, nog wel in het voordeel van de Zwitsers.

De ervaren hardrijdsters uit Duitsland hadden echter nog de nodige krachten over. Aan de eindstreep na 54 kilometer hadden zij een voorsprong van 25 seconden opgebouwd ten opzichte van Zwitserland, dat genoegen moest nemen met zilver.

De strijd om het brons werd beslecht in het voordeel van Italië, dat Frankrijk dertien seconden voorbleef. Voor België was de vijfde plaats weggelegd, alleen Oekraïne deed het slechter.

Dit artikel delen:

11 Reacties

limburgia 28 augustus 2020 om 17:44

Organisatorisch een aanfluiting om maar met 6 ploegen een Europees Kampioenschap te houden .

0
$kedel 28 augustus 2020 om 17:46

Sowieso een aanfluiting deze discipline.
Mannen en vrouwen wielrennen zijn niet te vergelijken qua kracht en al helemaal niet te combineren.

0
Sephiroth 28 augustus 2020 om 17:54

Knappe rit van Duitse vrouwen, die reden echt mooi samen ondanks de Pech. Balen voor de Belgen, maar je wist van te voren al dat vocsnor ze weer allemaal af zou rijden

0
Sephiroth 28 augustus 2020 om 18:40

Oh en vergeten te zeggen ik vind het wel grappig. Estafette loop in de atletiek is net zo iets. Zou willen dat ze hier nog iets toevoegen van doorgeven

0
Murcia 28 augustus 2020 om 18:02

Een complete aanfluiting dit onderdeel, Maar zes deelnemende landen is al droevig en wat je dan te zien krijgt voor niveau is dat ook. Duitsland volkomen terecht winnaar en Zwitserland verdient ook een compliment. Maar de rest was abominabel.

0
guyremgabdel 28 augustus 2020 om 18:03

Heb hier in Nice de beelden gezien. Jammer dat de Zwitsers de ganse race bijna op natte wegen moesten rijden. Duitsland was heel sterk, zelfs met pech, maar het zou toch heel close geweest zijn. Nu 25 sec.

0
Brabander 28 augustus 2020 om 18:06

Het stond ook wel moeilijk geprogrammeerd ook hè? Morgen start de Tour en is er La Course. Nadeel van de overvolle kalender nu

0
salem 28 augustus 2020 om 18:11

Ik vind dit wel een leuk onderdeel. Alleen het aantal deelnemers is heel teleurstellend. Het heeft gewoon tijd nodig. Mixed wedstrijden gaan we toch steeds meer zien.

Daarnaast, een EK-titel is toch leuk meegenomen

0
platteprijs 28 augustus 2020 om 18:42

Had Nederland nu er geen mannen-tijdrijders waren geen 2 vrouwenteams kunnen sturen. Hadden ze nog een goede kans gemaakt.

0
Polleke 28 augustus 2020 om 18:51

Zes ploegen waarvan de helft er niet in slaagt om samen te blijven rondrijden… qua dieptepunt gaat dit niet meer overtroffen worden…

0
Frederik Blieck 28 augustus 2020 om 19:21

In andere, meer ideale omstandigheden, zou dit een zeer entertainend nummer kunnen zijn. De timing was een flater, met als gevolg slechts 6 landen. De opdeling in groepen lijkt me ook niet de beste oplossing, aangezien wisselende weersomstandigheden het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Maar anders heb je natuurlijk de spanning van een ploegentijdrit met als extra de wissel van ploeg. Ik lees veel redenen waarom dit onderdeel geen recht van bestaan zou hebben. De meeste kan je echter toeschrijven aan conservatisme. Ik zie geen enkele reden waarom dames niet zouden kunnen een team vormen met mannen. Het is niet dat de dames tegen de mannen rijden. Soit, tegenstanders zal je altijd hebben. Ik heb met spanning gekeken en zal veel ruimte om nog betere resultaten te boeken.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone