Duitse wielerbond houdt het bij waarschuwing voor bondscoach

maandag 2 augustus 2021 om 18:08
Duitse wielerbond houdt het bij waarschuwing voor bondscoach

foto: Cor Vos

De Duitse wielerbond BDR heeft bondscoach Patrick Monster flink op de vingers getikt voor zijn racistische uitlatingen tijdens de Olympische Spelen. Moster noemde renners uit Algerije en Eritrea ‘kamelendrijvers’ en werd daarop naar huis gestuurd en voorlopig geschorst door de UCI. De bond houdt de bondscoach wel in dienst.

De BDR geeft aan dat zij een stevig gesprek hebben gevoerd met Moster. De bond vindt zijn uitlatingen ‘cultureel discriminerend en volstrekt onaanvaardbaar’. De keuzeheer is tot nader order ontheven van zijn internationale taken, heeft een schriftelijke waarschuwing ontvangen en kan bij herhaling voor het gerecht gesleept worden. Bovendien is het salaris van Moster verlaagd.

‘Geen enkele overtreding in 21 jaar’
Geen ontslag dus voor de bondscoach. “Zijn uitspraken zijn een massale schending van de waarden waardoor de BDR en de sport staan: eerlijkheid, respect, tolerantie en het opkomen tegen alle vormen van discriminatie, vreemdelingenhaat en racisme. Aan de andere kant moet rekening gehouden worden met het feit dat Patrick Moster al 21 jaar in dienst is en er in die tijd geen enkele overtreding in deze richting is geweest”, stelt de BDR in een statement.

“Patrick Moster is ook betrokken geweest bij de integratie van asielzoekers in het wielrennen via projecten voor de internationale ontwikkeling van aspirant-wielerlanden. Dit gebeurde door middel van gezamenlijke trainingskampen, bijvoorbeeld met de Indiase nationale baanploeg in Brandenburg”, klinkt het. Dat Moster na het incident meteen publiekelijk zijn excuses heeft aangeboden, wordt daarbij ook meegewogen.

Tot slot is de Duitse wielerbond van plan om de Algerijn Azzedine Lagab en Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea, samen met hun vertegenwoordigers, uit te nodigen in Duitsland.

Dit artikel delen:

25 Reacties

vevie 2 augustus 2021 om 18:10

It is what it is…

Franco Ballerini 2 augustus 2021 om 18:15

Toe maar. En als dit gebaar nog niet voldoende is zullen de Gutmenschen zelfs heel Algerije en Eritrea uitnodigen.

Kelder is de Man 2 augustus 2021 om 18:21

Samen een paar Paulaner wegtikken en doorrr..

Dikke vrouw 2 augustus 2021 om 18:34

En goed maar!

Verweggistan 2 augustus 2021 om 18:52

zand erover

boehoe 2 augustus 2021 om 19:00

kamelendrijver. Een beroep uit vervlogen tijden dat nu nog vooral voor toeristen dient. Zoiets als roepen: haal die kaasmakers in! wanneer de Duitser achter Nederlanders zit. De mensen die het beledigend vinden denken racistisch en zien het daardoor overal.

Panache 2 augustus 2021 om 19:10

Kaaskop en spaghettivreter behoren tot de niet-onsympathieke tot neutrale stereotyperingen. Kamelendrijver zit in de denigrerende hoek, zoals redneck en geitenneuker. De slimme Aziatische brildrager (goed in wiskunde) tegenover de dronken Pool.

boehoe 2 augustus 2021 om 19:12

In welk handboek kan ik vinden wat mag en niet mag?

Panache 2 augustus 2021 om 19:53

De meeste mensen voelen dat zelf wel aan.
Overigens mag je alles zeggen wat je wil en staat het anderen vrij sociale afkeuring te laten blijken. Indien je als loonslaaf werkt (stereotypering) moet je kunnen inschatten of je werkgever of klantenkring jouw ‘vrijheid’ pruimt. Kunnen uitdelen = kunnen incasseren.

$kedel 2 augustus 2021 om 19:55

Panache is ook zon overspannen typetje dat overal aanstoot aan neemt.. Ik keur het af.

Panache 2 augustus 2021 om 20:14

Je zit er helemaal naast $kedel. De menselijke psyche begrijpen en snappen hoe sociale constructies in elkaar grijpen, staat niet gelijk aan het innemen van het behoudende standpunt. Dat zullen de meeste mensen die mij hier volgen wel weten, ik neem niet snel een blad voor de mond. Het gaat er om wat je je kan permitteren, immers hebben anderen dezelfde vrijheid (soms zelfs macht) en daar moet je rekening mee houden. Met andere woorden: ben je kostwinnaar voor een modaal gezin dan moet je wat voorzichtiger zijn. Geen hogere wiskunde.

Kamelenverdrijver 2 augustus 2021 om 20:20

Kamelen(ver) drijver is ook een vak hoor.

Maillot à Pois 2 augustus 2021 om 21:04

Kamelendrijver is een vak ja, kamelenverdrijver daarentegen slaat helemaal nergens op

klootje kriekeljon 2 augustus 2021 om 21:18

Panache, jij omschrijft precies waarom vrijheid van meningsuiting absoluut is. Sociale afkeuring en/of rechter. Verder gewoon om lachen.

stormjager 2 augustus 2021 om 19:01

Nou, die Zabel reageerde ook alsof de wereld verging. Elke uitspraak is volgens sommigen tegenwoordig rampzalig. Wat een overdreven gedoe…

Turtlehead 2 augustus 2021 om 19:05

Netjes opgelost. Klaar, zo doe je dat.

Cochise 2 augustus 2021 om 19:39

Beetje vreemd om in de titel te schrijven dat ze het bij een waarschuwing houden als ze hem wel tijdelijk geschorst hebben en z’n salaris verlaagd.
Dat “uitnodigen in Duitsland” slaat dan weer nergens op. Willen ze de arme jongens eens uitnodigen in hun rijke land en een copieuze maaltijd en een nacht in een chique hotel aanbieden ter compensatie? Dat vind ik al bijna even denigrerend als hen kamelendrijvers noemen.
Lagab gaf al aan dat zo’n persoonlijk gesprek hem gestolen kan worden. (Na z’n mooie reactie dat hij zich maar had ingeschreven voor het fietsen omdat er geen kamelenrace op het programma stond in Tokio).

Handige Harry 2 augustus 2021 om 21:48

De reactie van Lagab is toch helemaal prima.
Het niet te serieus nemen en er een geintje over maken.

Snap dan ook niet waarom allerlei buitenstaanders zich er zo druk over maken.

Vraag me wel af wat de Duitse bond gaat doen als straks het woke leger op de stoep staat, nadat ze er lucht van krijgen dat deze coach niet aan de hoogste boom is opgeknoopt.

$kedel 2 augustus 2021 om 19:46

Wel een beetje Moster(d) na de onsmakelijke maaltijd vanuit de duitse bond.

Polleke 2 augustus 2021 om 20:08

Om even in dezelfde sfeer te blijven… het blijven Duitsers…

jan jansen 2 augustus 2021 om 20:09

Wat een overdreven reactie van de Duitse wielerbond en de UCI. Wat willen ze hiermee bereiken of laten zien?
De verkramping en angst die hierdoor ontstaat is eerder een belemmering om mensen gelijkwaardig tegemoet te treden.

Wheely 2 augustus 2021 om 20:10

Deze ellende is allemaal begonnen doordat wielerflits jaar in jaar uit stereotyperende afbeeldingen van kamelen plaatse bij zandbakkoersen. Die arme bondscoach dacht “es war normal”

Kamelenverdrijver 2 augustus 2021 om 20:19

Dat worden dan weer vergunninghouders

Michiel 2 augustus 2021 om 21:32

Ok, kamelendrijver roepen is dus cultureel beledigend. En niet racistisch. Zijn we daar ook weer uit. Ben trouwens benieuwd wat de slachtoffers van deze onschuldige uitspraak er nou van vinden. Zou me niets verbazen wanneer ze die zelfkastijende Westerlingen keihard uitlachen.

IlPirata 3 augustus 2021 om 13:16

In deze tijd waar alles al onder een vergrootglas wordt gelegd, een goede beslissing van de bond.

Headlines

Materiaalzone

Populair