UCI betreurt racistische uitspraken Duitse bondscoach

woensdag 28 juli 2021 om 19:00
UCI betreurt racistische uitspraken Duitse bondscoach

foto: Cor Vos

Update

De Duitse wielerbondscoach Patrick Moster heeft zijn excuses aangeboden voor racistische uitspraken die hij heeft gedaan tijdens de olympische tijdrit. Op tv-beelden was te horen hoe hij naar Nikias Arndt riep dat hij ‘die kameeldrijvers’ moest inhalen. Daarmee doelde Moster op de Algerijn Azzedine Lagab en Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea.

Hol die Kameltreiber! Hol die Kameltreiber! Komm!“, riep de bondscoach Arndt na tijdens de tijdrit. Het viel de Duitse tv-commentatoren meteen op. Na afloop van de finish van Arndt werd Moster, die al sinds 2012 bondscoach is van de wielerploeg, naar zijn reactie gevraagd.

“Ik was Nikias aan het aanmoedigen. In het heetst van de strijd heb ik de verkeerde woorden gekozen. Het spijt mij heel erg. Ik kan me alleen maar oprecht verontschuldigen. Ik wilde niemand in diskrediet brengen. We hebben zelf veel vrienden met Noord-Afrikaanse roots, dus zoals ik al zei, het spijt me”, aldus de bondscoach bij het Duitse persbureau.

Ook het Duits Olympisch Comité heeft bij monde van voorzitter Alfons Hörmann gereageerd. “Het is belangrijk dat hij direct na de wedstrijd zijn excuses heeft aangeboden. We zullen nog persoonlijk in gesprek met hem gaan en de situatie afhandelen”, aldus Hörmann. (28 juli, 11u50)


Update – UCI betreurt uitspraken

De UCI betreurt de uitspraken van Patrick Moster ten zeerste, laat zij weten in een statement. “De uitspraken gaan in tegen de waarden die de UCI uitdraagt, promoot en verdedigt. Er is geen plek voor racisme in de sport, de UCI blijft vasthouden aan haar belofte om elke vorm van discriminatie in de wielersport te bestrijden en diversiteit en gelijkheid te stimuleren.”

Dit artikel delen:

96 Reacties

LeoR 16 28 juli 2021 om 16:01

Moster riep dat toch enkel richting Arndt, puur bedoeld als motivatie. Begrijp niet goed waarom dit, nu het per ongeluk op de tv-beelden te horen was, moet uitvergroot worden en meteen ook de stempel “racisme” krijgt.

0
Verweggistan 28 juli 2021 om 16:33

Zegt veel over de beste man dat dat het eerste is wat bij hem opkomt bij renners uit Algerije en Eritrea. En sowieso was het toch voldoende om Arndt gewoon aan te moedigen de renners voor hem in te halen.

0
lampje 28 juli 2021 om 19:07

Eritrea wordt vaak geassocieerd met oorlog en bittere armoe, dus wel mooi juist dat hij een positieve associatie heeft. Al zijn er landen waar ze meer op de kameel zitten.

0
KennyKlimmen 28 juli 2021 om 19:26

Als ik Arndt was had ik ws krom over het stuur gehangen van het lachen en was er zeker niet harder van gaan fietsen. In die zin dus niet handig gecoacht…

0
Ivanoviclover 28 juli 2021 om 19:34

Ik vind het best grappig. Maar is mijn mening in deze gewenst? Twijfelgeval.

0
Petje 28 juli 2021 om 19:50

Je moest eens weten hoe afrikanen moslims etc ons noemen…

0
Napoleon 28 juli 2021 om 20:04

Een Belg heeft mij eens uitgescholden, dus ik mag best een Duitser uitschelden. Sterke argumentatie!

En alle gekweel over ‘je mag ook niets meer zeggen ‘: het is wel duidelijk dat de man dit op zijn best als denigrerend en op zijn slechtst als beledigend bedoeld geeft.

Zoiets zou nog te accepteren zijn als er een concrete aanleiding voor is (bijvoorbeeld na een zware overtreding in een contactsport), maar is hier natuurlijk volledig misplaatst

0
Cochise 28 juli 2021 om 20:21

Los van het betreurenswaardige voorval zelf is het toch je reinste hypocrisie van de UCI om zich op de kap van die man populair te willen maken met een “statement”.

0
stephano 28 juli 2021 om 20:45

Oké. Ik zal het anders verwoorden. Racisme is nooit grappig of goed te praten, al helemaal niet door ‘ons’ . En het is zeer betreurenswaardig en een teken van deze tijd dat er zoveel mensen zijn die dit prima vinden zelfs op een wielersite als deze.

0
reusjen 28 juli 2021 om 21:13

Wie is ons?

0
stephano 28 juli 2021 om 21:19

precies 'ons' bestaat niet. Evenmin als hullie. In dit geval vind ik dus dat je het niet kan goedpraten als jij niet degene bent die wordt aangesproken.

Daarnaast vind ik dat je meer grappen mag maken over mensen die een meerderheid vormen of die machtig zijn dan mensen die behoren tot de minderheid of die minder macht hebben. Dat geldt in het wielrennen evenals in de rest van de wereld.

0
reusjen 28 juli 2021 om 21:54

Apart verhaal stephano, ons bestaat wel, het ligt alleen aan de context. De rest is helemaal van de pot gerukt. Hoezo zou je over een minderheid geen grap mogen maken? Die kunnen daar heus wel tegen hoor. Mensen zijn zo snel beledigd, het zal aan mij liggen, maar ik begrijp er niets van. Waarom zou je je beledigd voelen als iemand kamelendrijver naar je roept? En je hebt gelijk dat racisme niet grappig is, dit is dan ook geen racisme. Ook niet super grappig trouwens.

0
stephano 28 juli 2021 om 22:46

Je mag het van de pot gerukt vinden. Maar er is echt een verschil.
En daarbij gaat het me niet of de ander er tegen kan of niet maar het gaat me uiteindelijk om de machtsstructuren die op die manier blijven bestaan. Ik vind dat relevant ook of misschien wel juist binnen het wielrennen. Als je wilt dat er wielrenners uit bijvoorbeeld het continent Afrika echt gaan meedoen moet je ze niet gaan uitschelden maar met respect welkom heten.
En nee ons bestaat niet. Tenzij je met ons iedereen bedoelt.

0
reusjen 28 juli 2021 om 23:02

Als je denkt dat ze in Afrika op jouw respect zitten te wachten om tot betere prestaties te komen zit je er echt volledig naast. Ben je er wel eens geweest? Heb je wel eens gesproken met mensen die een topsportcarriere ambiëren in landen in Afrika? Met je laatste zin laat je zien dat je in een droomwereld leeft. Er is niets mis met een wij-gevoel, de mens is erbij gebaat. Het wordt pas een probleem als je anderen ermee schaadt. Waar die grens ligt dat bepalen we met elkaar, en die gaat wat mij betreft de verkeerde kant op. Prachtige vage teksten over machtsstructuren ten spijt, het komt over alsof je van een hoge wolk even verteld hoe het zou moeten zijn.

0
stephano 28 juli 2021 om 23:16

Ja, ik ken mensen uit Afrika met (sport)ambitie, ook uit Azië en uit Amerika. En heb met hen gesproken en naar hen geluisterd; sterker nog ik heb hen voor langere tijd begeleid.
Je mag vinden dat ik in een droomwereld leef. Maar waar zeg ik dat de wereld zo mooi is? Wij-gevoel is menselijk en prima zolang je anderen niet afkraakt. Overigens is empathie een nog belangrijker element dat de mensheid nog verder heeft gebracht.
En het klopt dat ik machtsstructuren niet uitleg. Daar is deze site niet echt de plaats voor.

0
reusjen 29 juli 2021 om 00:18

Dan ben ik heel benieuwd uit wat voor klasse die mensen komen. Ik heb een tijd in centraal-Afrika gewoond en o.a. onderzoek gedaan bij verschillende projecten om jongeren te helpen in de sport( o.a. voetbal en wielrennen). Dit ging om jongeren uit de lagere klasses, die helaas oververtegenwoordigd zijn in landen als Rwanda en de Republiek Congo. Zij zitten te wachten op materiaal om te beginnen en goede training, niet op lieve woorden vanuit het rijke westen.

0
Luke 28 juli 2021 om 21:12

Onhandige uitspraak die niet voor het grote publiek bedoeld was en meteen duidelijke excuses gemaakt. Het is nu eigenlijk aan die twee renners om er iets van te vinden.

0
stephano 28 juli 2021 om 21:22

Is dat niet juist het probleem. Het komt nu toevallig uit maar hoe gewoon is dit? Is het erg als er racistische uitspraken worden gedaan langs het voetbalveld of in de kleedkamer als de tegenstander of het publiek het niet hoort?

0
Handige Harry 28 juli 2021 om 21:46

Wil je jezelf druk maken over alles wat je niet hoort en ziet?

Als de meeste mensen nu eens wat kortere tenen hadden en niet overal een drama van maakten dan was het op de wereld een stuk leuker.

Ik krijg de laatste tijd het idee dat er een groep mensen is die is opgevoed in een plastic bubble en daardoor niks kan hebben.
Die willen het liefst alles verbieden waaraan ook maar iemand aanstoot kan nemen.

Van die mensen die geen gele m&ms serveren op een feestje omdat er misschien iemand wellicht een pinda allergie heeft.

0
stephano 28 juli 2021 om 22:49

leuker voor wie?

Ik zit trouwens in geen enkele bubbel echt niet.
En het gaat me er absoluut niet om of iemand zich beledigd voelt maar veel meer om de manier waarop je als mensen met elkaar omgaat en de normen, waarden en het wereldbeeld wat daarachter verborgen gaat. Het gaat me erom dat je individuen als individu beschouwt en niet als vertegenwoordiger van een groep waar jij niet toe behoort.

0
Handige Harry 28 juli 2021 om 23:01

Leuker voor iedereen.
Als je er elke keer een heel drama van maakt als iemand iets zegt wat je niet leuk vindt, dan verspil je in mijn ogen een hoop tijd die je nuttiger kan besteden aan belangrijkere zaken.

Een wat dikkere huid en kortere tenen scheelt een hoop nutteloze ergernissen.

0
roeleur 28 juli 2021 om 21:44

Zie hier weinig racistisch in. Beetje simpel zoals kaaskoppen of cowboys roepen. Geitenneukers zou misschien voor sommigen te ver gaan. Maar de Duitsers zijn door hun verleden natuurlijk helemaal hyper politiek correct.

0
jv88 28 juli 2021 om 22:41

Jonge jonge wat een gejank weer. En de linkse gutmensch bende die er weer overheen valt. En nee het is geen dooddoener, je kunt ook niks meer zeggen. Overal vallen de deugers over elkaar heen om alles te veroordelen wat niet in hun straatje past. Er is niets racistisch aan deze uitspraken stelletje moraalridders!

0
Polleke 28 juli 2021 om 22:56

Onnozelaar…

0
Olly 29 juli 2021 om 08:23

@ Polleke: Dat ben je inderdaad……

0
Polleke 29 juli 2021 om 12:44

Je snapt hopelijk wel wat je net gedaan hebt… yup… vol in de val…

0
ProfrondeZevenbergen 29 juli 2021 om 01:44

Ik vind het vooral jammer dat het zo groot wordt gemaakt. Nergens voor nodig.
Of ben ik dan ook al een racist?

0
Melkzuur 29 juli 2021 om 10:58

Ik begrijp dat de UCI niet anders kan dan dit veroordelen. Zelf til ik er niet zwaar aan, kan gebeuren in het heetst van de strijd. Maar we leven nu eenmaal in een tijd waar je als producent verplicht bent een andere naam te zoeken voor zigeunersaus, en waar je als racist wordt bestempeld als je het hebt over zwartrijders. (Maar de straten mogen wel blank staan, dat dan weer wel.)

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone