Drie nieuwe crossen in Wereldbeker veldrijden: geen Rucphen en Londen, wel naar Dublin

woensdag 21 september 2022 om 14:51
Drie nieuwe crossen in Wereldbeker veldrijden: geen Rucphen en Londen, wel naar Dublin

Brand en Vos in Rucphen - foto: Cor Vos

De kalender van de Wereldbeker veldrijden 2022-2023 heeft enkele wijzigingen ondergaan. Zo zijn de geplande manches in Rucphen, Dendermonde en Londen van het programma geschrapt. Daarvoor zijn crossen in Maasmechelen, Gavere en Dublin teruggekomen.

In totaal staan er veertien veldritten op het programma in de Wereldbeker van deze winter, verdeeld over acht landen. Op 30 oktober zou het veldritcircus neerstrijken in het Brabantse Rucphen, maar op die datum staat nu een (compleet nieuwe) cross in het Belgische Maasmechelen ingepland.

Het plan was om de Wereldbeker ook naar Londen te halen, maar de Britse hoofdstad ontbreekt op de definitieve kalender. Het Ierse Dublin zal in de plaats een cross organiseren op 11 december. Tot slot vinden we op 26 december, in de drukke Kerstperiode, Gavere terug op de kalender. In eerste instantie stond daar de cross van Dendermonde gepland.

De UCI laat weten dat Rucphen en Dendermonde door ‘onvoorziene omstandigheden’ van de kalender zijn geschrapt. Met Londen is men ook nog altijd in gesprek, aldus Tomas Van Den Spiegel (CEO Flanders Classics). “We willen niet alleen een goede relatie opbouwen met Dublin, maar blijven eraan werken om in 2023-2024 Londen toe te voegen aan ons programma.”

Dublin
Dat het veldrijden nu ook neerstrijkt in Ierland, maakt Van den Spiegel trots. “We gaan crossen in een echte Ierse omgeving. Dat zal de ronde in Dublin zijn eigen identiteit geven, wat we ook gezien hebben in Val di Sole en Flamanville.”

“Aan de andere kant moesten we voor alternatieven zoeken voor Rucphen en Dendermonde”, zegt hij. “Met Maasmechelen voegen we een Belgische manche toe waar we naar uitkijken. En op Tweede Kerstdag crossen we in Gavere, waarmee we een echte veldritklassieker toevoegen aan de agenda van de Wereldbeker.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Tool 21 september 2022 om 15:25

weer een Belgische cross extra

2
Rawolf 21 september 2022 om 16:04

Hulst en Beeksebergen zijn ook praktisch belgie, niet echt de ideale centraal gelegen locaties om de cross in nederland weer te laten leven.

Veldrijden blijft een belgisch feestje.

1
Koers 21 september 2022 om 16:13

Zo gaat het elk jaar natuurlijk, die in frankrijk zat volgens mij ook altijd vrij hoog in het noorden

0
Maillot à Pois 21 september 2022 om 17:33

@Koers
Niet echt
Besançon ligt vrij zuidelijk, en de 2de manche die er vorig jaar inzat in Flamanville was in Normandië, dus toch ook vrij ver van de Belgische grens
Maar in het algemeen wel veel te Vlaamsch natuurlijk om zich een echte Wereldbeker te noemen.

0
Deel Koeper 21 september 2022 om 18:08

Ze moeten ook wat realistisch blijven. Belgische crossen (of crossen vlak over de Belgische grens) zijn vermoedelijk de enige waar winst wordt gemaakt.

Je kan dan wel de naïeve kaart van de internationalisering gaan trekken, maar niemand zit te wachten op een weliswaar erg internationale maar ook verlieslatende opeenvolging van crossen zonder toeschouwers. Het gaat nooit meer internationaal worden, that ship has sailed.

0
Koers 21 september 2022 om 16:15

Vanwege pidcock had ik toch echt wel een engelse cross verwacht, juist nu moet je het daar populair maken. Gaat pidcock eigenlijk wel het veld in?

0
Brabander 21 september 2022 om 15:11

Dendermonde vond ik wel een fijne ploetercross. Aan Rucphen zullen de meeste niks missen. Samen met Essen mijn ’thuiscross’ maar beide totaal geen leuke parcoursen

-1
Arthur Malcorps 21 september 2022 om 17:16

Rucphen was wel superspannend bij de mannen en de vrouwen, wat in Dendermonde dan weer niet het geval was met voorspelde solozeges voor Brand en Van Aert.

1
Brabander 21 september 2022 om 17:31

Je hebt een punt. Maar die ‘vliegparcoursen’ zijn niet zo mijn ding. Maar het is ook zo spannend, omdat je nergens het verschil kan maken hè

0

Headlines

Populair

Materiaalzone