Drie keer WK-goud voor ’team Roodhooft’: “En dat is nog één te weinig’

Drie keer WK-goud voor ’team Roodhooft’: “En dat is nog één te weinig’

©Photopress.be

maandag 4 februari 2019 om 17:27

Was de vreugde bij Mathieu van der Poel gisteren in Bogense groot, dan was ze bij de broers Roodhooft zowaar nóg intenser. De teammanagers mochten naar huis met drie keer goud en twee maal brons. “En dat is nog één keer goud te weinig”, vond Christoph. “Jammer genoeg vergat Ceylin Alvarado dat ze bij de beloften zélf de koers moet maken.”

Even voor alle duidelijkheid. De broers Philip (foto, onder) en Christoph Roodhooft (foto, boven) zijn de eigenaars en managers van Ciclismo Mundial, de entiteit die met Corendon-Circus, IKO-Beobank en Steylaerts-777 die veldritteams in leven houdt. Christoph is de sportieve baas, Philip houdt zich vooral bezig met het zakelijke aspect van het team.

Het leerproces van Alvardo
Het voorbije weekend mocht het duo maar liefst drie keer vieren. Ben Tulett werd wereldkampioen bij de junioren, Sanne Cant en Mathieu van der Poel pakten de regenboogtrui bij de elites. “Eigenlijk moesten we vier op vijf gehaald hebben”, vertelt Christoph aan WielerFlits. “Helaas vergat Ceylin (Alvarado, red) dat ze op het WK niet tussen de elites reed, maar in haar eigen beloftencategorie.”

“Tussen de profs wordt ze week na week beste belofte, omdat ze als laatste van haar leeftijdscategorie overblijft. Maar op het WK moest ze zelf de koers maken en dat heeft ze nagelaten. Het is haar zuur opgebroken. Geen verwijt”, wil Roodhooft niet té hard zijn voor de jonge krullebol. “Dit maakt deel uit van haar leerproces. Het killerinstinct waarover Sanne Cant beschikt, dat heeft Alvarado nog niet. Maar dat komt nog wel.”

“Moet jij je koerskledij niet aandoen?”
Zaterdag hadden Tulett en Cant al goud gepakt, maar dé hoofdvogel werd uiteraard afgeschoten door Mathieu van der Poel. “Toegegeven, dit was voor ons de belangrijkste van de drie. Deze geeft de twee andere truien nog meer glans. Stel dat dit niet gelukt was, dan zouden de twee andere op dit moment (een half uur na het WK, red) een beetje aanvoelen als een pleister op een houten been.”

Volgens Roodhooft was Van der Poel voor aanvang van het WK de rust zelve. “Ik zag hem hier in Bogense zoals ik hem elke cross zie. Om een voorbeeld te geven, drie kwartier voor de start heb ik hem moeten zeggen dat het stilaan tijd werd om zijn koerskledij aan te doen. Of ik kan vergelijken met Valkenburg? Goh, ik vond hem daar ook niet super nerveus. Maar de sfeer in Valkenburg was minder aangenaam dan hier. Meer opgefokt, vind ik. Ook alles er rond. Massa’s dranghekken, pakken slijk, .. Moeilijk uit te drukken, maar hier waren minder hekken en was het meer cross. De sfeer was gewoon anders.”

Pas bevrijd rond halfkoers
Roodhooft zag zijn poulain pas rond het half uur echt bevrijd koersen. “Ik vond hem niet super starten. Hij reed het WK met zijn beenverwarmers aan, wat hij standaard doet als het minder dan vijf graden is. Maar daarmee had hij het vandaag toch wat te warm. Ook omdat de zon er doorheen kwam en de wind een beetje wegviel.”

“Bij zijn eerste demarrage plaveide Toon Aerts het pad voor Van Aert. Je zag dat ook Aerts geloofde in de wereldtitel. Daar heeft Wout even van geprofiteerd. Zo zag ik het, hé.” “En ja, dat had in Mathieu zijn hoofd kunnen kruipen. Maar het is niet gebeurd. Toen hij op die schuine kant opnieuw wegreed van Van Aert en hij daarna in de aankomstzone vol tempo maakte, vond ik hem bevrijd fietsen.”

Nog vijf keer crossen
Van der Poel houdt zich de komende weken aan zijn voorziene programma. “Nog vijf crossen, daarna begint hij op de weg. Ja, dat voorjaar komt er snel aan, maar het is een combinatie waarvan we denken dat hij het aan kan. Het WK was in zijn trainingsplanning ook geen eindpunt, hé. Zowel Mathieu als wij zijn er ons van bewust dat hij er nog een ferm stuk aan moet breien. Of dat de juiste keuze is, kunnen we pas achteraf beoordelen.”

Philip Roodhooft, broer van Christoph, viert de titel met Roxanne Bertels, vriendin van Mathieu van der Poel – ©Photopress

Dit artikel delen:

11 Reacties

achtpuntzes 4 februari 2019 om 17:53

Edit redactie: Bedankt, aangepast.

HSV 4 februari 2019 om 19:56

Visionair ingestelde heren, die broers Roodhooft. Ook de Corendon chef heeft oog voor kwaliteit door zo met hen en mvdp in zee te gaan. Volgens mij gaan we nog plezier beleven aan Corendon Circus de komende jaren.

Gluurbuur 4 februari 2019 om 20:04

Ze zijn zo goed omdat ze mathieu in hun ploeg hebben en niet andersom.
Visionair is groot woord maar ze hebben geluk.

oscarito1908 4 februari 2019 om 20:21

Ze hebben hem wel aan de ploeg gebonden en hij heeft ook bijgetekend. Dus ze doen weldegelijk iets goed.

HSV 5 februari 2019 om 00:41

Ze hebben 5 medailles binnen via hun renners waaronder 3 keer goud. Daar zit meer dan alleen geluk achter.

sooike 4 februari 2019 om 23:30

Kritiek op Alvarado is zonder meer terecht. Ze wilde te lang van haar landgenoten profiteren en kreeg terecht het deksel op haar neus van Inge. Wat een gemiste kans !

sooike 4 februari 2019 om 23:41

Aan WF-redactie: waar blijft de kritische nabeschouwing met een compleet falende bondscoach Gerben de Knegt ? Of is dat niet Vlaams genoeg?

doorak 5 februari 2019 om 02:26

Daar is in de comments al genoeg over geschreven.
Het staat Sooike vrij zelf een website te beginnen, dan kan hij zelf redactie bepalen wat er allemaal wel en niet geschreven moet worden. Lijkt mij prima idee ipv dat gezaag alhier.

EddyB1958 5 februari 2019 om 15:17

Compleet falend ? Alleen de WK titel bij de dames Elite ging verloren. Dit seizoen halen jullie Nederlanders verrassend het EK binnen bij de junioren mannen,minder verrassend een volledig podium op de EK's dames beloften en elite. Tegenvallend is misschien een tweede en derde plaats op het WK Elite dames en weer was er een verwacht en voorspeld volledig podium op het WK beloften dames. Alleen was de volgorde bij de beloften dames minder verwacht, behalve voor Richard Groenendaal, En zoals absoluut verwacht met Mathieu van der Poel het EK en WK bij de elite heren… EK en WK 5 keer goud. Dit is gewoon ondermaats… niet waar sooike? En Vos staat op 1 in de UCI Ranking. Het 16 jarig fenomeen Puck Pieterse op 53.

sooike 5 februari 2019 om 23:03

@EddyB
Volgende keer eerst naar de koers kijken en dan pas reageren ! Lag je in je bedje tijdens de vrouwenkoers ?

simplex 5 februari 2019 om 23:20

@sooike. (Gisteren 0.06 al geschreven maar toen lag lag jij al in de bedstee??

De Knegt had geen 5 tactische plannen nodig met deze deelnemers en in een sport als veldrijden. Voorbespreking en aanwijzingen volstaan dan vaak.

Heeft niet echt slecht uitgepakt met 3 x 2 medailes en daarmee wel het beste veldrijdenland en meest succesvolle bondcoach. Is wel eens anders geweest t.o.v. de Belgen.

Geen bondscoach meer nodig?

Wees blij dat jijzelf als cross expert deze uitdaging niet in overweging hoeft te nemen.

Wees trots dat je mede provinciegenoten als bakermat van het veldrijden de meeste ereplaatsen naar huis mee konden nemen.

Waarom zou redactie Wielerflits een door jou gevraagd negatief stuk over De Knegt moeten schrijven. Of wil je Nico Dick hiermee uitdagen of uit de tent lokken?

Niemand heeft wat mij betreft na de vele nieuwstopics en verslaglegging nog behoefte aan een extra gevraagd onzinnig topic waar jij dan voor de zoveelste keer op los kan.

Headlines

Populair

Materiaalzone