Drenthe maakt zich klaar voor WK wielrennen 2020
foto: Cor Vos
zondag 23 augustus 2020 om 15:52

Drenthe maakt zich klaar voor WK wielrennen 2020

Breaking Wishfull thinking of realiteit? Mogelijk is het NK op de VAM-berg niet het enige kampioenschap op de geasfalteerde vuilnisbelt dit jaar. Op dit moment onderzoeken verschillende partijen of ze op de Col du VAM ook het WK kan organiseren, melden diverse bronnen aan WielerFlits.

Aanvankelijk wilden Drenthe en Groningen in 2020 het WK organiseren. Er werd in 2017 zelfs een bidbook ingeleverd en fors gelobbyd. De PVDA in de Staten van Groningen ging uiteindelijk voor het plan liggen en zodoende werd het hele project politiek afgeserveerd. Achter de schermen had de UCI het WK volgens insiders al toegewezen aan Groningen en Drenthe.

Uiteindelijk zou het WK dit jaar plaatsvinden in Zwitserland, in Aigle en Martigny. Het coronavirus strooide echter roet in het eten en nu is de UCI met spoed op zoek naar een alternatieve locatie. Italië ligt daarvoor op dit moment op pole position, maar de instanties liggen er niet op één lijn om het WK ook daadwerkelijk te organiseren. De UCI heeft de deadline op 1 september gezet.

Gegevens doorgeven
De organisatie verzamelt op dit moment alle documentatie, rapportages én beelden. Men zou inzetten eenzelfde opzet als dit NK, verspreid over drie dagen. De draaiboeken liggen klaar en er is zelfs al begonnen om ze te vertalen naar het Engels. Opvallend is dat Eric Kersten van de Organizing Connection zaterdag bij het NK aanwezig was en hij afgelopen woensdag nog op het hoofdkantoor van de UCI in Aigle was.

Het huidige NK-parcours is 7,3 kilometer en smal. Dat zou een probleem kunnen opleveren, maar achter de schermen is al een vraag neergelegd bij de provincie Drenthe om een aantal wegen – eventueel tijdelijk – opnieuw te asfalteren. Op die manier zou men bredere wegen kunnen realiseren en is die horde getackeld. Optie twee is om van het huidige parcours af te gaan en een extra lus te creëren.

Maar juist het korte en smalle parcours maakt het rondje op het VAM-terrein zo lastig. Wat nog meer in het voordeel spreekt: dit parcours is – zoals dit weekend – volledig hermetisch af te sluiten. Een WK op Col du VAM zou met andere woorden zonder publiek te garanderen én te realiseren zijn. De smalle wegen kunnen dus een probleem vormen, anderzijds kan dat tijdens Vlaamse wedstrijden ook.

Corona-cijfers spreken in het voordeel
Alle haken en ogen ten spijt, heeft Drenthe misschien wel het allerbelangrijkste punt mee: het is zo goed als coronavrij. Volgens de officiële cijfers van het RIVM zijn de laatste zestien weken slechts vier positief geteste Drenten opgenomen in het ziekenhuis. De laatste negen weken is er zelfs helemaal niemand in de provincie overleden. In de regio waar de VAM-berg ligt, is sinds de uitbraak zelfs nog niemand doodgegaan aan COVID-19.

Toen organisator Thijs Rondhuis met dit verhaal geconfronteerd werd, zei hij daarop het volgende: “Als de vraag komt of we het WK willen organiseren, dan kunnen we daar over nadenken. Technisch kunnen we dat en op een korte termijn realiseren.” Ook de Henk van Beusekom – manager Sport binnen de KNWU – is van de stille UCI-diplomatie op de hoogte gebracht.

Gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk Brink wacht af wat de KNWU en de UCI willen. Afkeuren deed hij vooralsnog niet. Bij de mondiale wielerbond UCI zijn ze volgens onze bronnen niet op de hoogte van een mogelijk WK in Drenthe. Maar dat er duidelijk iets speelt op de achtergrond, is duidelijk.

RIDE Magazine
71 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2020 19:06
En dan slecht weer voorspellen om de finish voor 6 uur te halen. Er was totaal geen slecht weer en een profkampioenschap hoort meer dan 200 kilometer te hebben. Vuilnisman mag deze zak ook op de piep - berg.
    23 augustus 2020 19:15
    Wat heeft het voor zin zo negatief over die berg te praten. Ben er zelf paar keer op gereden en ik kan je zeggen dat het voor een recreant echt wel pittig klimmen is. En dat 50x wordt echt wel zwaar. En dat gezever over geur, ik heb het niet geroken, denk dat de koeien in de omgeving meer geur afgaven (en ja het was die dagen warm).
    23 augustus 2020 19:17
    Ach man, alsof het nu geen zware koers was.
23 augustus 2020 19:23
Mocht het doorgaan, kunnen we alle Zwitsers dan bij voorbaat uitsluiten van deelname?
23 augustus 2020 19:30
Leuk dat er over nagedacht wordt. Voor die wegkoers zijn nog wel oplossingen te verzinnen maar hoe wil je in hemelsnaam een tijdrit op een parcours van 7km rijden??? Dan kun je na iedere 5 starters de boel plat leggen omdat de eerste aan zijn tweede ronde begint....

Wat gister en vandaag wel heeft aangetoond is dat je op een klein geaccidenteerd gesloten circuit van 7km een mooie koers kan rijden (en dat je dat goed kan afsluiten voor publiek bewijzen de F1 en MotoGP al wekelijks). Als je met die blik naar europa kijkt zijn er opeens heel veel mogelijkheden.
23 augustus 2020 19:40
lokaal rondje mag sowieso een stuk langer worden. 25 of 30 of 35 keer datzelfde artificiële rondje, hoe zwaar of leuk het ook mag zijn, wordt gewoon vervelend

zowel voor de renners als voor de kijkers trouwens
23 augustus 2020 19:43
Ik ben voor! Eerst een lus door Drenthe met alle keienstroken die er maar te vinden zijn. Dan 5 keer een groot rondje VAM met wat bredere wegen er ook in en dan 8 keer dit VDP rondje.

Tijdrit kan prima op het TT circuit.
Heerlijk :-)
    23 augustus 2020 21:26
    TT circuit is nog korter, daar kun je al helemaal geen tijdrit (afgezien van een proloog zoals destijds in de Vuelta) houden zonder dat de renners in elkaars wiel eindigen
23 augustus 2020 19:52
5 renners per land max. dan moet het te doen zijn. Tijdslimiet kan iets minder scherp. 8 minuten moet ook nog kunnen.
23 augustus 2020 20:05
Een realistisch alternatief is de Cauberg.
    23 augustus 2020 20:23
    Die ligt midden in valkenburg. Dat is in coronatijden juist lastig. Als ze de lus groter en breder weten te maken, dikke prima!
    23 augustus 2020 20:50
    Of anders Camerig. Daar is plaats genoeg.
23 augustus 2020 20:26
@redactie, wishful thinking is met 1 L
23 augustus 2020 20:59
UCI laat het los. Het zal nooit een waardig WK zijn door de huidige covid maatregel, niet in Zwitserland en zeker niet op de VAM berg. Daarnaast genoeg koers al gepland. WK 2021 zijn we er weer....
23 augustus 2020 21:37
Geen idee, maar ik vind zelfs omloop der zevenheuvelen een beter WK-parcours. Daar is op het grootste gedeelte van het parcour veel ruimte. En dan op twee plekken is het wel smal.

Dit kan echt niet. Ik denk dat de internationale wielerwereld met hilariteit reageert op een kunstmatige vuilnishoop.
23 augustus 2020 21:50
Zevenheuvelen omloop is veel minder selectief toch? Krijg je sprint WK
23 augustus 2020 21:55
Het hele idee van een speciaal wielerparcours bouwen met kunstmatige heuvels, kasseistroken etc. is opeens helemaal niet zo gek na vandaag. Leuk voor een jaarlijks terugkerende koers, een keer een WK, een keer opnemen in een grote ronde als ze hier starten en voor de rest voor recreanten, training en andere sportevenementen. Bij de aanleg al rekening houden met een wat groter peloton en een ronde creëren van ca 20 km. Lijkt me op lange termijn voor een land als Nederland echt niet gek.
    23 augustus 2020 22:55
    Tuurlijk, heel Nederland volplempen met kunstmatige opgeworpen heuveltjes en kasseistroken zodat elke gemeente kan pronken met haar eigen ‘citybikepark’. Want we willen zo graag blijven meedoen.
    Ik hoop oprecht die gruwelijkheid niet meer te hoeven meemaken.
    23 augustus 2020 23:32
    Het is eigenlijk net zoiets als een Formule circuit aanleggen. En dat vindt niemand gek.
    24 augustus 2020 08:32
    Ik teken me in op plan Wheely
    24 augustus 2020 09:05
    Lekkere vergelijking. Dan misschien ook pitstraat overwegen op dat rondje.
    24 augustus 2020 11:46
    Of de VAM-berg een WK parkoers is dat kan ik me ook niet direct voorstellen, maar ik vind dat ze van een verder waardeloze bult toch iets leuks hebben gemaakt daar in Drenthe. Het hoort een beetje in het rijtje indoorski en schaatshal.
    Wat mij betreft mag dit best op andere plekken in ons land navolging krijgen. Voor het profwielrennen op de weg voegt het niet direct iets toe, het is vooral voor de jeugd en de amateur dat je zoiets aanlegt. Maar ik denk wel dat je voor de professionele MTB'ers en veldrijders op zo'n bult echt wel heel aansprekende rondjes kunt aanleggen.
23 augustus 2020 22:49
Kansloos. Echt. Slechtse idee ever. Dat Drenthse landschap is nou niet een landschap waarom je na 225 km een groep van 7 gaat overhouden. Die VAM-berg is natuurlijk schattig,maar vooral heel leuk voor amateurs in de regio om een berg te beklimmen met de fiets. Voor het echie denk ik niet dat dit nou een droomparcours is.
    23 augustus 2020 23:04
    In een bijzondere tijd is creativiteit belangrijk. Dit is een behoorlijk creatief idee. Het is op zijn minst het overwegen waard, zeker met wat aanpassingen.
24 augustus 2020 00:56
Niet doen, dat WK heeft dit jaar absoluut geen meerwaarde en is een te groot risico vanwege corona. Er is nog niks geregeld, en in 6 weken gaat dat ook niet meer lukken.

Het WK is voor 1 partij goed, de UCI om een berg €€€ op te halen.
24 augustus 2020 08:31
Misschien een WK met minder deelnemers?

Ik denk dat het alternatief geen WK is. En dat is voor de UCI financieel niet te doen.
24 augustus 2020 11:52
Het bizarre is dat het EK eerder van Trento naar Plouay is verplaatst en de UCI nu een WK-waardig parcours zoekt. De wegwedstrijden gepland in Trento zijn een perfecte vervanger voor Martigny.

Reacties zijn gesloten.