Dowsett onder de indruk van Ganna: “Moeite om te zien wie uurrecord kan verbreken”

maandag 10 oktober 2022 om 17:16
Dowsett onder de indruk van Ganna: “Moeite om te zien wie uurrecord kan verbreken”

Ganna tijdens zijn uurrecordpoging - foto: Cor Vos

Filippo Ganna slaagde er zaterdag in het Zwitserse Grenchen in om een nieuw werelduurrecord te vestigen. De Italiaanse tempobeul legde in één uur 56,792 kilometer af. Voormalig uurrecordhouder Alex Dowsett is onder de indruk van zijn Italiaanse collega. “Wat Ganna doet, is op de limiet van de menselijke prestaties”, citeert Velonews.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Dowsett, die in 2015 op de wielerbaan van Manchester 52,937 kilometer in een uur reed en zo het toenmalige uurrecord van Rohan Dennis wist te verbreken, is vol lof als het gaat over de prestatie van Ganna. “Ik was verrast. Hoewel we allemaal het vermogen van Ganna kennen, had ik niet verwacht dat hij het record zo zou scherpstellen. Wat de Italiaan doet, is op de limiet van de menselijke prestaties. Na al die rondjes het verschil kunnen maken tussen 56 en 57 km/u, is erg sterk.”

Victor Campenaerts had het over een ‘fenomenaal snelle’ prestatie, maar plaatste ook een kanttekening. “Ik denk niet dat hij met een optimale conditie aan de start is verschenen. Wie deze afstand kan kloppen? Wout van Aert en Remco Evenepoel zijn de geknipte mannen. Maar zo’n voorbereiding is bijna onmogelijk om in te plannen in hun drukke kalender.” Dowsett is het niet helemaal eens met zijn Belgische collega.

“De ervaring in het baanwielrennen heeft een grote invloed”
“Ik ga nu heel België van streek maken, maar ik kan moeilijk inzien wie het kan verbreken. De ervaring in het baanwielrennen heeft een grote invloed. Wout van Aert en Remco Evenepoel hebben geen ervaring op de piste. Ook al horen ze bij sterkste tijdrijders van het moment, toch zal dat bepalend zijn aan de finish. Mocht Remco zich gaan toeleggen op het baanwielrennen, zou het in de toekomst misschien kunnen door zijn natuurlijke aerodynamica. Al is dat slechts speculatie.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

jan jansen 10 oktober 2022 om 22:40

Remco is de beste
Hup Remco

3
Marlin 10 oktober 2022 om 19:53

Eigenaardig toch. Het werelduurrecord van Ganna, die dit seizoen meer tijdritten verloren heeft dan gewonnen, laatst nog op het WK, zou niet of heel moeilijk kunnen gebroken worden door pakweg Van Aert of Evenepoel. Sinds Anquetil werd steeds weer gesteld dat het werelduurrecord niet of moeilijk zou kunnen verbeterd worden. Welnu, het werd keer op keer verbeterd. Heus niet alleen door beter materiaal. Het "piste-ervaringsverhaal" is ook om te gillen. Natuurlijk moet er voorafgaand op de piste getraind worden. Maar piste-ervaring is absoluut niet vereist. De renners fietsen namelijk de hele tijd beneden, en maken dankbaar gebruik van de flauwe inclinatie aan de koord om de middelpuntvliedende kracht te compenseren. Dat kan zelfs een volslagen leek als Evenepoel nog gemakkelijk aanleren. De aerodynamische houding hoeft hij alvast niet meer te leren. Die is beter dan die van alle tijdrijders.

1
Cochise 10 oktober 2022 om 21:46

Ook een beetje uit z’n context gerukt. Campenaerts heeft voor alle duidelijkheid aangegeven dat dít record nog niet zo extreem scherp staat door de mindere conditie van Ganna en dus zou kunnen gebroken worden, bijvoorbeeld door een Van Aert of Evenepoel in topvorm. Als de Ganna van 2020 het record had aangevallen zou het al een heel ander verhaal geweest zijn.
Pisteverhaal ga ik ook niet helemaal in mee. Natuurlijk heeft Ganna al wel vaker op een piste gereden, al is er nog een verschil tussen 4 minuten en een uur. Vond hem na een tijd zelfs veel minder z’n lijn houden dan Campenaerts.

1
Kopinkas 10 oktober 2022 om 19:32

Evenepoel: even-een-voetballer-geweest… waarom niet even in de poel duiken om er de wetten van de logica te tarten en er de kleinste zwemkampioen ooit te worden. Baantjes trekken, baantjes rijden (in het Kuipke als het even kan), wereldrecords aanvallen op een waterfiets, van aerokogel naar torpedo (´Remco de ongeremde torpedo’), daar draait zo’n Revket toch zijn hand niet voor om ? (Tenzij een omgedraaide hand aerodynamischer blijkt, natuurlijk)

0
Mad 10 oktober 2022 om 19:53

Is dit een soort uit de hand gelopen jammerlijk mislukte woordgrap omdat zijn naam begint met “even”?

0
Kopinkas 11 oktober 2022 om 00:51

@Mad
De ene mislukt er jammerlijk op los, de andere jammert daar minstens even (sic) ongelukkig over…
Om met met een nummer van de Belgische jaren 80 groep Elisa Waut te zeggen: Don’t be Mad, Get Even

-1
Wheely 10 oktober 2022 om 20:28

De vraag is of Evenepoel en Van Aert het überhaupt willen. De een moet eerst de Tour maar eens winnen, de ander de Ronde van Vlaanderen en het WK. Dat uurrecord staat voorlopig echt niet op de bucketlist.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone