Campenaerts over uurrecord Ganna: “Fenomenaal snel, maar val er niet van achterover”

zondag 9 oktober 2022 om 10:46
Campenaerts over uurrecord Ganna: “Fenomenaal snel, maar val er niet van achterover”

foto: INEOS Grenadiers

Filippo Ganna slaagde er gisteren in het Zwitserse Grenchen in om een nieuw werelduurrecord te vestigen. De Italiaanse tempobeul legde in één uur 56,792 kilometer af en verbrak het voormalige record van Daniel Bigham met groot verschil. Ex-recordhouder Victor Campenaerts strooit met lof, maar plaatst een kanttekening. “Ik denk niet dat hij met een optimale conditie aan de start is verschenen.”

Campenaerts, die in 2019 zelf naar een werelduurrecord reed (55,089 kilometer in één uur) in het Mexicaanse Aguascalientes, denkt dat er nog veel meer in het vat zit bij Ganna. “Het is fenomenaal snel, maar ik val niet achterover van deze afstand”, vertelde de Belg in gesprek met Radio 1. “Ik wil geen glans van zijn prestatie halen, maar ik denk niet dat hij met een optimale conditie aan de start is verschenen in Zwitserland.”

“Als hij zijn vormpeil van 2020 terug te pakken heeft, zal hij een nog straffere prestatie neerzetten. Wie deze afstand kan kloppen? Wout van Aert en Remco Evenepoel zijn de geknipte mannen. Maar zo’n voorbereiding is bijna onmogelijk om in te plannen in hun drukke kalender.”

Campenaerts tijdens zijn uurrecordpoging – foto: Cor Vos

Strategie 
Ganna begon nog voorzichtig aan zijn uurrecordpoging, maar dit bleek een bewuste strategie. “De voorzichtige start van Ganna is gespiegeld aan de tactiek van zijn trainer – de vorige recordhouder – Dan Bigham. Daar zit wetenschap achter. De versnelling naar je topsnelheid is heel lastig. Ganna heeft dat zo stelselmatig mogelijk gedaan. Hij schreef uiteindelijk het record op zijn naam, dus is dat de beste tactiek gebleken”, schetst Campenaerts.

“Iedereen heeft grenzen, maar Ganna heeft nog maar eens bewezen dat die van hem zeer ver liggen. 56,792 kilometer om exact te zijn. Als hij zijn versnelling tot op het einde zou doorgezet hebben, was hij ook over de grens van de 57 kilometer gegaan.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Emergo 9 oktober 2022 om 11:10

Much ado about hardly anything.

-1
Melkzuur 9 oktober 2022 om 11:15

Hij zegt inderdaad wat velen denken: Ganna kan waarschijnlijk nog sneller, en er zijn er slechts 2 die dit record kunnen verbeteren. Persoonlijk denk ik echter dat enkel Evenepoel dit record kan kloppen, maar dan moet hij piste-ervaring opdoen. Maar dat zal momenteel het laatste van zijn zorgen zijn. Misschien op het einde van zijn carrière?

0
Mystery Rider 9 oktober 2022 om 11:37

Op het einde van zijn carrière moet Evenepoel er niet meer aan beginnen – Ganna zijn ‘strive for 60’ is begonnen – tegen dat Evenepoel er eventueel aan begint zal het record torenhoog staan!

0
thenewGOAT 9 oktober 2022 om 11:41

Tgoh ja, strive for 60…Denk jij nu echt dat Ganna vanaf nu enkel nog om de 6 maand ofzo dat record gaat proberen scherper te stellen? Daar kruipt telkens een hele voorbereiding in. Hij heeft vast nog wat andere doelen op de weg liggen de komende jaren.

0
Verschrikkelijk 9 oktober 2022 om 12:03

Haha strive for 60! Hoeveel groei marge denk je dat Ganna nog heeft? Hij is geen 18 meer hoor!

0
Shinzawai 9 oktober 2022 om 13:01

Evenepoel en Van Aert hebben andere doelstellingen in hun carrières, die gaan zich hier voorlopig echt niet mee bezighouden. Dan verwacht ik eerder een poging van pure tijdrijders als Bissegger of Dennis. Dumoulin zou ook leuk zijn, mocht hij zich voor zoiets kunnen opladen.

0
Marlin 9 oktober 2022 om 13:51

Ervaring opdoen ? Enkel de mindset vinden om rondjes te draaien. Technisch stelt dat weinig voor. Het is geen zesdaagsewedstrijd. De renners rijden gewoon aan de koord, beneden dus, en hebben nauwelijks of niet te maken met de helling van de piste. Evenepoel, in zijn tijdrithouding, in topvorm, moet 57km kunnen afleggen. Maar wanneer dan ? Zich speciaal voorbereiden als hij op het einde van het seizoen geen zwaar programma heeft, en het parcours van het weg-WK niet voor hem geschikt is. Zodat hij zich enkel, na de Giro of Tour, anderhalve maand moet/kan voorbereiden op het WK tijdrijden en de recordpoging.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone