‘Doug Ryder strikt Brambilla, Moschetti en Howson voor nieuwe ploeg’

dinsdag 27 september 2022 om 08:02
‘Doug Ryder strikt Brambilla, Moschetti en Howson voor nieuwe ploeg’

foto: Cor Vos

Het gerucht gaat al langer dat Doug Ryder, voormalig algemeen directeur van Dimension Data en NextHash, achter de schermen druk bezig is met een nieuwe upgrade voor zijn ploeg Qhubeka. De formatie zou van continentalploeg weer een ProTeam worden. VeloNews meldt nu dat Ryder al achttien renners op het rooster heeft voor 2023.

Gianluca Brambilla (35), Matteo Moschetti (26) en Damien Howson (30) zijn drie WorldTour-renners die tot de selectie zouden behoren. Voor Brambilla en Moschetti zou geen plek meer zijn bij Trek-Segafredo, dat reeds dertig renners op papier heeft. Howson zou niet op een nieuw contract kunnen rekenen bij BikeExchange-Jayco. Over de andere renners die zich bij het team voegen, is nog niets bekend.

Staf
Wel weet VeloNews al het nodige over de staf van de nieuwe ploeg, die naar verluidt voor vijf jaar gesponsord wordt door een Zwitserse multinational. Serge Pauwels, Gabriel Missaglia en Alex Sans Vega, momenteel sportief directeur bij Human Powered Health, zouden ploegleider worden bij het team. Vincenzo Nibali gaat een rol als adviseur vervullen, als we Tuttobiciweb mogen geloven. De Haai van Messina, die aan zijn laatste weken als wielerprof bezig is, is ambassadeur van het Italiaanse sportmerk Q36.5, dat ook als sponsor zou aantreden.

Het team, dat op fietsen van Scott lijkt te gaan rijden, kan zich tot uiterlijk 17 oktober inschrijven bij de UCI. Een week eerder moet een bankgarantie afgegeven zijn.

Qhubeka
In 2021 verloor Qhubeka NextHash zijn WorldTour-licentie, nadat de ploeg met een gebrek aan financiële steun kampte. Ryder was niet in staat om een nieuwe hoofdsponsor te vinden, waardoor de ploeg een continentaal team werd en alle grote namen vertrokken. Onder meer Giacomolo Nizzolo, Domenico Pozzovivo en Victor Campenaerts verlieten de ploeg.

Ryder weigerde echter de handdoek te gooien. In 2022 koerst zijn ploeg nog steeds rond in het peloton, als Team Qhubeka. Een nieuwe stap hogerop, van een Continentale ploeg naar een ProTeam, lijkt dus de nieuwe stap te zijn.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Stims 27 september 2022 om 08:22

Deze man leert het ook nooit heh?
Gewoon weer doodleuk op dezelfde voet doorgaan in plaats van jong (Afrikaans) talent een kans te geven..

1
Polleke 27 september 2022 om 08:38

Verdient juist respect voor zijn volharding en het op de been houden van zijn project… Deze keer lijkt het op een Europees getinte ploeg maar er zal zeker ruimte zijn voor Afrikaans talent alhoewel dat nu ook niet overdreven moet worden, het handjevol profwaardige Afrikanen zitten al elders of kunnen het ProConti niveau nauwelijks aan… deels daardoor was het onmogelijk om in het verleden daarop door te gaan, wat uiteraard wel jammer is…

5
Boomie1 27 september 2022 om 08:40

Precies @ Polleke. En leuk hoor Stims die Afrikaanse talenten. Maar het grootste talent van dat continent rijdt bij een Belgische ploeg

1
Maillot à Pois 27 september 2022 om 09:30

Ik denk dat hij de ploeg zal uitbouwen op basis van de continentale ploeg die hij nu heeft. Die is gevestigd in Italië en bestaat uit voornamelijk Italiaanse en Afrikaanse U23 renners, + Dlamini. Om weer naar een ProTeam te evolueren, heeft hij sowieso nood aan wat meer ervaren renners erbij.
Ik vind het persoonlijk geweldig dat een project als Qhubeka weer terugkomt op dit niveau. Er moet overigens nog een enorm potentieel aan talent zijn onder de Afrikaanse renners, ik hoop dat Ryder er aan kan bijdragen dit tot ontplooiing te brengen.

0
heuvelcolombia 27 september 2022 om 11:09

@Boomie, maar dat is ook logisch. Girmay kan grote WT koersen winnen, dan ga je niet bij een continentale (opleidings)ploeg rijden. Het doel moet zijn om meer renners als Girmay op te leiden, niet om Girmay, Gebre, Tesfation, Kudus en Meintjes in 1 ploeg te stoppen. Voor het Sub-Sahara Afrikaanse professionele wielrennen is een continentale ploeg als Qhubeka dan ook ideaal, helemaal als die een paar Italiaanse U23 renners zouden vervangen door Afrikaanse.

En verder is er Bike Aid dat al behoorlijk wat jaren de kans geeft aan Sub-Sahara Afrikaanse talenten.

1
Abdel-Kader Zaaf 27 september 2022 om 11:56

Eerst zien en dan geloven. Als alles rond is en definitief dan gaan we feliciteren. We hebben vaker ambitieuze plannen voor nieuwe ploegen gezien inclusief namen van renners en begeleiders. En vervolgens komt het geld niet.

0
Lay On 27 september 2022 om 13:35

Dit gaat niet om een heel ambitieus project toch? Gewoon een upgrade van een CT door een iets grotere sponsor, met een grote naam (Nibali) als uithangbord, en wat subtoprenners als kopmannen. Geen ambities dat men binnen 3 jaar naar de WorldTour wil of de Tour wil rijden of zo.
Zou mooi zijn als VolkerWessels of Beat zoiets voor mekaar zou krijgen, maar daar roept men nou juist al een paar jaar dat het gaat gebeuren, zonder resultaat.

0
Josboskoop 27 september 2022 om 14:20

Mooie ploeg, mooie plannen. Allicht kunnen ze de failliete boel bij Soudal overnemen.

-1
lo squalo dello Stretto 27 september 2022 om 10:49

De man die we niet nodig hebben in de wielersport

-2
Lay On 27 september 2022 om 11:36

Wat heeft Louis van Gaal hiermee te maken?

2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone