Dopingrapport kritisch over Hein Verbruggen

maandag 9 maart 2015 om 12:08
Dopingrapport kritisch over Hein Verbruggen

Foto: Sirotti

Oud-UCI-voorzitters Hein Verbruggen en Pat McQuaid krijgen veel kritiek in het rapport van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) over de dopingcultuur in het wielrennen.

De CIRC stelt dat de UCI tussen 1998 en 2013 voortdurend heeft gefaald op het gebied van dopingbestrijding. In die periode waren Verbruggen en McQuaid voorzitter van de mondiale wielerunie. In het 227 pagina’s tellende rapport staat een opsomming van tekortkomingen uit met name de jaren negentig.

In het ambtstermijn van Verbruggen werden onder andere positieve dopingtests door de UCI-top genegeerd, kregen Lance Armstrong en Laurent Brochard achteraf een medisch attest, nadat ze positief waren bevonden op een bepaald middel en werden dopingklokkenluiders bekritiseerd. McQuaid wordt verweten een omstreden besluit te hebben gemaakt door Armstrong te laten starten in de Tour Down Under 2009. Volgens de regels had de Amerikaan niet mogen starten omdat hij nog niet gedurende zes maanden beschikbaar was geweest voor dopingtests. Datzelfde jaar stond Armstrong aan de start van de Ronde van Ierland, een wedstrijd die door een broer van McQuaid werd georganiseerd.

Reactie Verbruggen
“Het is een kritisch rapport”, reageerde Verbruggen, die het rapport eerder kon inzien, afgelopen zaterdag. “Ik vind het oneerlijk kritisch. Ik stond te dicht bij Armstrong, net als mijn opvolger Pat McQuaid. Een voorbeeld was dat we hem handtekeningen vroegen voor kankerpatiëntjes die zich tot ons hadden gewend. En we hebben donaties aangenomen. De commissie vindt dat niet verstandig.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

achtpuntzes 9 maart 2015 om 12:17

in ieder geval is dus duidelijk dat beleid was om de dopingproblematiek een stuk minder groot te laten lijken dan dat het was. de huidige voorzitter breekt hier dus mee, en dat is een grote stap voorwaarts!
triest vind ik dat Hein niet gewoon toegeeft dat dit fout was. 'oneerlijk kritisch'… jaja. hij denkt nog steeds alleen maar aan zichzelf en zijn imago. een fout bestuurder! ook opvolger McQuaid heeft niet voor veranderingen kunnen zorgen (te zwak, beetje halfslachtig voortborduren op het beleid van zijn foute voorganger)

Boccaccio 9 maart 2015 om 12:40

Struisvogelpolitiek 1.UWT

nafnikleb 9 maart 2015 om 12:49

Iedereen weet dat die man fout is en een eikel. Aan de ene kant neemt het rapport de aanname 20 tot 90% en Heintje komt er genadig van af met alleen wat kleine puntjes maar de grote fouten “niet bewezen”.

klootje kriekeljon 9 maart 2015 om 13:08

Dan kunnen de heren bestuurders het bagatelliseren, maar het rapport is wel duidelijk. Foute mannen, 4 sure! Word je toch verdrietig van, politiek en macht.

hugenholz 9 maart 2015 om 13:51

Verbruggen is het toonbeeld van de ultieme narcist en zelfverrijker. De Sepp Blatter van het Wielrennen. De doorsnee wielerfan is decennia lang voorgelogen, bedrogen met een peloton van gedrogeerde zombies op een fiets met medewerking van de officials en hoogste bazen. Het doorbreken van die cultuur kan alleen met hoge straffen en justitiele consequenties.

John Bidon 9 maart 2015 om 14:24

Na het lezen van het rapport kan je niet anders concluderen dat Verbruggen en McQuad hun macht als voorzitten misbruikt hebben. Ook zijn ze totaal incompetent als bestuurders gezien de vele handelingen waarbij de schijn van belangenverstrengelingen speelt. Daarnaast heeft McQuad bijvoorbeeld in laatste maand van zijn periode zoveel geld er doorheen verbrast dat de commissie dit als volgt noemt: ‘extremely poor management and the absence of proper financial oversight’.

Het lijkt erop dat zodra McQuad wist dat zijn tijd was gekomen, dat hij en zijn vriendjes nog ff de geldpot van de UCI hebben geleegd

GROCERY 10 maart 2015 om 21:56

Ik was destijds ten tijde van de grote armstrong nog een kind. En zei tegen mijn vader dat Hein er iets mee te maken had. Hij had zulke twinkel oogjes als het over Lance ging of in de buurt was. OBVIOUS

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone