Dokter Belgische wielerbond waarschuwt voor hartklachten na coronabesmetting

donderdag 24 februari 2022 om 09:15
Dokter Belgische wielerbond waarschuwt voor hartklachten na coronabesmetting

Ter illustratie - foto: Cor Vos

De Belgische bondsdokter, Kris Van der Mieren, raadt wielrenners die een coronabesmetting hebben opgelopen aan zich te laten testen door een sportarts. “Corona is helemaal nog niet van de baan”, stelt hij in gesprek met Sporza. De arts wijst vooral op de gevaren van het virus voor het hart.

“Er is al heel wat wetenschappelijk materiaal over de invloed van corona. Vooral duursporters lopen gevaar op complicaties aan hun hartspier (myocarditis) of hartzakje (pericarditis)”, begint Van der Mieren. “Er is zowel op korte als lange termijn gevaar. Als daar een ontsteking zit, kun je hartritmestoornissen krijgen of zelfs hartfalen. Op lange termijn kan er littekenweefsel ontstaan, waardoor je opnieuw hartritmestoornissen of hartfalen kunt krijgen.”

Onderzoek bij een sportarts
Onlangs werd bekend dat Tim Declercq vanwege een ontsteking in zijn hartzakje niet meer in actie komt dit voorjaar. Volgens Van der Mieren is er geen een-op-een verband tussen zo’n ontsteking en het coronavirus, maar is het niet onaannemelijk dat de twee zaken met elkaar te maken hebben. “Corona is typisch een virus dat een voorkeur heeft voor hartspierweefsel”, legt de dokter is.

Van der Mieren raadt profrenners dan ook aan om na een coronabesmetting een onderzoek te doen bij een sportarts. Daarnaast moet rust in acht genomen worden. De periode daarvan “verschilt van situatie tot situatie”. De ernst van de infectie kan namelijk verschillen, volgens Van der Mieren. “Grosso modo mag je enkele weken niet intensief sporten.”

Sander Armée
Bij Cofidis houden ze zich alvast aan het advies om zich te laten controleren, volgens Sander Armée. De Belg liep recentelijk ook corona op en wordt volgende week door zijn team getest. “Volgende week laat ik een controle van het hart uitvoeren. Team Cofidis doet dat – preventief – bij alle renners na een coronabesmetting. Pas als dat resultaat bekend én goed is, mag ik opnieuw voluit trainen”, aldus Armée in gesprek met WielerFlits.

Dit artikel delen:

53 Reacties

Peetvader 24 februari 2022 om 09:30

Lijkt me inderdaad verstandig dit bij elke renners (of zelfs topsporter) te controleren.

Niels Albert is ook moeten stoppen omdat hij na een infectie littekenweefsel had op zijn hart.

0
Zadelsnuffelaar 24 februari 2022 om 09:31

Als ik het goed begrijp kunnen zowel het coronavirus als het vaccin een ontsteking van de hartspier veroorzaken. Is het dan voor topsporters niet noodzakelijk om na vaccinatie een onderzoek van het hart te laten uitvoeren bij een sportarts? (en dus niet enkel na besmetting met het coronavirus)
Blijf het een griezelig iets vinden.

0
Michelangelo 24 februari 2022 om 09:39

@snuffelaar,
Waar staat dat van het vaccin? Daar heb ik blijkbaar overheen gelezen…

0
Zadelsnuffelaar 24 februari 2022 om 09:46

@Michelangelo
Staat niet vermeld in dit artikel maar dit zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: na een prik met de coronavaccins van Pfizer of Moderna kan in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Dat stelt het bewakingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA vast. Het CBG is onderdeel van dit comité.

Toegegeven, het gaat om een zeer zeldzame bijwerking. Maar als topsporter in de duursport is dit toch iets om in de gaten te houden.

Bron: https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2021/07/09/zeer-zeldzame-hartontstekingen-kunnen-voorkomen-na-een-prik-met-pfizer-en-moderna

0
Pietspeed 24 februari 2022 om 09:47

@michelangelo
Dat staat in dit bericht oa.

https://www.brusselstimes.com/181660/doctors-advise-against-intensive-sport-after-covid-vaccination

Derhalve de andere kant van het verhaal van Van der Mieren.

Citaat dus:

According to Kris Van der Mieren, a doctor at the Belgian Cycling Federation, the Federal Agency for Medicines and Health Products did put out a letter warning of the risks of inflammation of the heart as a result of the two mRNA vaccines from Pfizer and Moderna.

“It says that in very rare cases myocarditis and pericarditis (inflammations or swellings in the heart) can occur in the fourteen days after vaccination. And more often after a second dose and in young, athletic men,” he said.

0
Romerike 24 februari 2022 om 09:52

Schaatser Kjeld Nuis had dat toch na vaccinatie?

0
Wheely 24 februari 2022 om 09:54

“In very rare cases.”

De kans dat een vaccin een ernstige infectie van organen juist voorkomt is echt veel groter.

0
iLLan 24 februari 2022 om 10:21

Klopt hoor, kan ook na vaccinatie, alleen is die kans veel kleiner. En dat laatste is wel goed om er altijd bij te zeggen, anders wordt er door sommigen meteen geroepen: "Bij een vaccinatie kan je net zo goed ziek worden."

0
FDJ 24 februari 2022 om 09:35

“Er is zowel op korte als lange termijn gevaar. Als daar een ontsteking zit, kun je hartritmestoornissen krijgen of zelfs hartfalen”

En dit is dus precies de reden dat er nog wel iets aan de hand is in tegenstelling van wat sommigen beweren. Hartfalen is een relatief onbekende ziekte, maar ongeneeslijk en progressief. De helft van de patiënten met hartfalen overlijdt binnen 5 jaar.

Precies dit is dat testen, mondkapjes, ventilatie en afstand nog nodig zijn! En niet de volgende blunder van Rutte, Van Dissel en de rest van de schurkenbende. En het volk dat het zat is, slikt het maar.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 10:09

Toch wel vreemd dat hartklachten pas opduiken sedert de start van de vaccincampagne.

0
Michelangelo 24 februari 2022 om 10:19

Of sinds de start van de anti vax campagne…?

0
Wheely 24 februari 2022 om 10:23

Nee hoor vanaf het begin was dat al bekend, de nadruk lag echter in de media en bij de politiek bij mensen met acute longinfecties op de IC.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 10:25

Misschien bekend gemaakt, maar deed zich niet voor.

0
iLLan 24 februari 2022 om 10:26

@vlaamse ardennen.
Ja en ook pas sinds de Russische dreiging in Oekraïne. En sinds de komst van de Samsung S22 (of zoiets). En sinds dat mijn zoontje kan fietsen, komen ze opeens met van die vage hartklachten.
Ik denk dat 5G hier achter zit.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 10:27

Uw anti vax campagne komt van dezelfden die de vaccincampagne organiseerden.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 10:29

@iLLan Ik leef met u mee.

0
Wheely 24 februari 2022 om 10:40

@vlaamse ardennen
Je hoeft je van mij echt niet te laten vaccineren, moet je lekker zelf weten maar ga geen onzin verkopen. Dit is voor sommige mensen een zeer ernstige ziekte. Toon een beetje empathie svp.

0
LeoR 16 24 februari 2022 om 10:47

@Wheely, net zoals er sommige mensen heel ernstig ziek worden van mRNA-vaccins. Je zou bijna denken dat het een keuze is tussen de pest of de cholera. Alleen sluit een vaccinatie dus niet uit dat je alsnog hartklachten krijgt; het is dus eerder een keuze tussen de pest of de cholera, of de pest en de cholera.
Doe mij dan toch maar dat eerste, en we zullen binnen 20j dan wel zien of het een verstandige keuze was of niet, en of jouw mening, dan wel die van vlaamse ardennen onzin is/was.

0
Wheely 24 februari 2022 om 10:56

@Leor
Nee, niet "net zoals" Na corona infectie komen ernstige klachten vele vele malen vaker voor dan na vaccinatie.

Maar het is je eigen keuze, prima. Ik heb helaas corona opgelopen voordat ik gevaccineerd ben en heb er na twee jaar nog steeds last van. Als gezonde slanke sporter. Ik had graag de keuze en de kans gehad om me te laten vaccineren.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 10:56

@Wheely U heeft de onzin reeds gekocht, ik geef u waarheid gratis en voor niets. Tracht u maar wat beter tot begrip te komen.

0
Marik 24 februari 2022 om 11:08

Het is de afgelopen 2 jaar met enige regelmaat voorbij gekomen. En toch lees ik weer hoofdschuddend de inhoud van in dit geval Vlaamse Ardennen. Vooral de reactie op Wheely waarbij hij zijn eigen ervaringen deelt is tenenkrommend.

0
Anton van Valouwe 24 februari 2022 om 11:16

@ Marik: Wat verwacht je anders van iemand die "de waarheid" in pacht meent te hebben..?

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 12:00

Extreem rechts gedachtegoed naar ’t schijnt.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 12:54

Trouwens niet in pacht maar gratis en voor niets :-)

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 11:30

@Marik Niet dat het had uitgemaakt voor mijn reactie maar voor de volledigheid moet ik u toch meegeven dat ik Wheely’s reactie van eigen ervaring nog niet had gezien (beide 10:56) Uiteraard is dat voor hem een spijtige zaak en ben ik blij dat hij zich heeft kunnen laten vaccineren. Bij mijn weten is het dan ook nooit aan bod gekomen om wie dan ook het vaccin te ontzeggen…
Wie echter de moeite genomen heeft om kritische wetenschappers te beluisteren (ze zijn met veel) had kunnen weten dat er een sterke stijging van hartklachten werd vastgesteld sedert het begin van de campagne.

0
Turtlehead 24 februari 2022 om 11:54

Als je (de) Vlaamse Ardennen vergelijkt met de echte Ardennen, valt mij altijd weer op hoe miezerig eigenlijk zijn. En dan heb je ook nog de Alpen en de Himalaya natuurlijk.

0
Romāns Vainšteins 24 februari 2022 om 12:10

Wauw, een Uoyerende wappie, die hebben vaak leuke links!
Heb je er nog 1 ?

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 12:46

@Romāns Vainšteins 1001

0
Romāns Vainšteins 24 februari 2022 om 13:04

Kwantitatief dus in het spoor van Grimm & Grimm.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 13:19

@Romāns Vainšteins Zo u wilt…

0
Pietspeed 24 februari 2022 om 14:01

Het is niet verstandig om mensen die een kritische blik erop na houden, weg te zetten als wappies. Dat is niets anders dan op de persoon spelen cq discrediteren, demoniseren, kortom belachelijk maken. Dat is geen kunst.
Vlaamse ardennen heeft hier niet beweerd de 'waarheid' in pacht te hebben. Die heeft idd niemand. Hij heeft slechts een andere, kritische mening. Degenen die pro vax zijn, willen toch ook niet horen, dat ze onnozele, ongeinformeerde tokkies zijn!?
Vlaamse Ardennen, anderen en ik, zoals hierboven, hebben alleen gewezen op andere wetenschappelijke en medische berichten.

0
LeoR 16 24 februari 2022 om 14:13

@Pietspeed,

Als zelfs de Franse president Emmanuel Macron openlijk zegt dat het hem gewoon te doen is om ongevaccineerden bewust te 'pesten' of pakweg Premier De Croo oproept om geen enkel respect meer te hebben voor 'vaccinvrije' mensen, dan kan je wel verwachten dat veel 'typetjes' zich gesterkt voelen om kritische mensen belachelijk te (proberen) maken, en al zeker op een online-forum.

0
Brabander 24 februari 2022 om 16:01

Dat te pas en te onpas personen voor ‘wappie’ uitmaken neemt inderdaad wel groteske vormen aan. Net als dat overdreven antivax-gedoe. Past wel in de steeds verdere polarisatie. Je bent ‘wappie’ of ‘schaap’, ‘links of extreemrechts’ et cetera. Het zijn vooral de schreeuwende extremen die aan het woord zijn. Een gulden middenweg lijkt niet meer te bestaan

0
xistnc 24 februari 2022 om 16:33

Ik vind het prima dat overduidelijke wappies ’te pas’ voor wappies worden uitgemaakt.

0
Brabander 24 februari 2022 om 16:59

Om jouw superioriteit te bewijzen dan? Want iets anders kan ik er niet van maken. Denk dat wat Covid-19 betreft niemand de wijsheid in pacht heeft. Dat hebben de afgelopen 2 jaar wel bewezen.

0
vlaamse ardennen 24 februari 2022 om 17:20

@xistnc Wappie? Wat is dat? Kraam je wartaal uit of ben je de taal niet goed machtig?

0
kleomantre 24 februari 2022 om 17:31

@xistnc: definieer eens een overduidelijke wappie, ben wel benieuwd.

0
Brabander 24 februari 2022 om 17:36

@kleomantre: precies ja haha. En waar dan precies de grens ligt tussen overduidelijk en niet overduidelijk.

0
xistnc 24 februari 2022 om 17:49

Overduidelijke wappies zijn diegenen, die de ernst van corona en de noodzaak van maatregelen in algemene zin ontkennen/bagatelliseren of de neveneffecten van vaccinaties overdrijven. Ze beroepen zich veelal op pseudo-wetenschap, anekdotisch bewijs en verzonnen statistieken. Ze hebben veelal met elkaar gemeen dat ze ontkennen een wappie te zijn en ze vragen zich vaak af wat de term 'wappie' nu eigenlijk inhoudt. Ze zitten regelmatig zelf 'ergens in het midden'.

0
Brabander 24 februari 2022 om 18:00

Duidelijk antwoord. Maar eigenlijk komt het er dus op neer dat dat gewoon iemand is die een andere mening dan jou is toegedaan?
Kijk. Ik zit ergens in het midden hè. Antivaxxers die gevaccineerden de schuld geven van een lockdown zie ik ook wel eens voorbijkomen. Waanzin natuurlijk. Ben zelf voor vaccinatie voor ouderen, zelf ook gevaccineerd en geboosterd (puur voor de QR-code), maar de 'hardliners' die nog steeds denken dat we dit virus kunnen 'verslaan' vind ik ook nogal naïef. Op een gegeven moment moet je ook kunnen accepteren dat iets er is en niet weggaat. Hoeveel lockdowns je er ook tegenaan gooit

0
Murcia 24 februari 2022 om 18:18

Wappies zijn inderdaad perfect door xistnc hierboven beschreven en ik zou daar nog aan willen toevoegen hun obsessie met complotten, de overheid die dit virus als middel gebruikt om de burgers te gijzelen en onder controle te houden en wat niet mag ontbreken de vergelijkingen met de holocaust. Jezelf identificeren (ster en al )met een complete bevolkingsgroep die werd vergast vergt een forse stap in het land dat Wappelonië heet.

0
FDJ 24 februari 2022 om 18:21

Thierry Baudet, Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren. De verpersoonlijking van het woord wappie zegmaar.

0
kleomantre 24 februari 2022 om 18:26

@xistnc, dat klinkt als een mix van het kritischere middenveld en, door jouw op neutralere wijze omschreven, mafketels.

Het kritische middenveld in Nederland heeft overigens goed in de gaten dat er af en toe zeer selectief of creatief is geshopt uit ''wetenschappelijk onderbouwde'' statistieken en dat de modelering van het RIVM nogal wat te wensen overliet (lees: leek gemaakt door een robot met matige A.I. en geen begrip van menselijk gedrag).

Daarbij nam de politiek in NL beslissingen die niet direct als eerste oogmerk de volksgezondheid, c.q. bescherming van mensen voor ogen had. Van een restaurant werd een volksrisico gemaakt terwijl Schiphol en de daaraan gelieerde luchtvaart redelijk probleemloos door mochten gaan (met nog een interessant rapportje over luchtkwaliteit erbij). Blijkbaar moest de thuiswerkende mens en de economie ook gestimuleerd worden bij de start van de epidemie, toen we wel en masse naar bouwmarkten mochten om daar in de rij te staan en andere winkels dicht waren. Of nachtclubs die maar niet open mogen terwijl die an sich een beperkter gevaar voor de gezondheid vormen (immers de bezoekers zijn over het algemeen jong en sterk, redelijk veel wonen op zichzelf en ze zijn veel te oud om gedropt te worden bij opa en oma) waarbij een groter niet uitgesproken motief eerder de inzet van politie betreft die even niet gelegen kwam (of men toch al beu is).

Daarnaast heb je nog een aantal berichten waarbij De Jonge er moeite voor deed om kritische rapportages niet (tijdig) door te sturen om zo langer wankel beleid voort te kunnen zetten, een stokje dat Kuipers vervolgens prima heeft overgenomen. Tussentijds zijn gek genoeg de gekende gezondsheidsrisico's die tot hevige ziekteverschijnselen, ic-opname of zelfs sterfte leiden dan weer ruimschoots onderbelicht gebleven of beetje onder het tapijt geschoven waarbij het doel leek enige angst aan te zwengelen dat dan een positief effect zou moeten hebben op de vaccinatiecampagne?

En al die tijd is er nauwelijks enige moeite genomen om een veel nuttigere campagne, zij het op langere termijn, te starten die het algemene welzijn van onze bevolking zou moeten verbeteren. Neen, sterker nog we moesten ons bij voorkeur opsluiten en nog inactiever worden.

Als de hier door mij geuite kritiek dan ook onder de noemer 'wappie' valt, neem ik dat op de koop toe.

0
xistnc 24 februari 2022 om 21:34

Het echte ‘kritische middenveld’ beseft dat heus niet alles goed kan gaan en er best wel wat minder fout had mogen gaan; dat het weliswaar niet mogelijk is om microscopisch gedifferentieerd beleid te voeren, maar dat sommige keuzes toch wel héél vreemd zijn. Maar als je vervolgens doordraaft door op jouw toon op zo’n enorme waaier aan losse aspecten van het totale beleid in te zoomen, wek je bij mij de indruk de noodzaak van maatregelen in algemene zin te bagatelliseren met bijbehorende kwalificatie tot gevolg.

0
Medicijnman 24 februari 2022 om 16:14

Als Medicijnman heb ik natuurlijk recht van spreken als ik zeg dat als je medische argumenten tegen vaccinatie spiegelt aan de ondertussen duizenden wetenschappelijke studies all over the world (klein, groot, gesponsord of niet) dan zijn die tegenargumenten eenvoudig te weerleggen. Het gaat niet om zomaar een mening tegenover een andere mening dan. Als het gaat om wat er om vaccinaties heen gebeurt, zoals QR codes checken etc dan is dat een heel ander verhaal, daar moeten we heel kritisch op zijn en blijven, gezien de in potentie mogelijke uitwassen van misbruik van deze technologieën voor heel andere doeleinden dan ooit bedacht. Die dingen lopen nogal al eens door elkaar heen in het antivaxxerskamp. Nog maar te zwijgen over zaken die er helemaal niks mee te maken hebben. Waarbij natuurlijk de ideeën dat degenen die ons hiertoe verplichten in feite als mensen vermomde reptielen zijn die verslaafd zijn aan roken en het drinken van kinderbloed even helemaal buiten deze beschouwingen gelaten kunnen worden.

0
Pietspeed 24 februari 2022 om 17:09

Medicijnman: huidarts, dierenarts…?

0
FDJ 24 februari 2022 om 18:20

Ik zie werkelijk waar het probleem met QR codes niet. Je laat hem scannen en gaat door. Nou prima. Kan ik me overal wel druk om maken. Zelfde met mondkapjes. Totaal geen last van. Had van mij ook rustig mogen blijven staan. Hoop geschreeuw van die verstoten CDA juffrouw over buitensluiten, maar mensen met kwetsbare gezondheid worden zonder mondkapjes pas echt buitengesloten.

0
kleomantre 24 februari 2022 om 19:04

@FDJ: Dat van die QR-code geeft nu een beetje het gevoel alsof je een product wordt dat en passant wordt gecheckt op zn houdbaarheid. Daarbij is het opvallend hoe erg het gepusht wordt zelfs als het nagenoeg nutteloos wordt bevonden in z’n huidige opzet maar wel de een een voordeel geeft en een ander een nadeel.

Kijk uiteindelijk gaat er de komende decennia toch nog een hoop meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, daar ontkom je nauwelijks aan. Dat in ogenschouw nemende vind ik zo’n QR-systeem een prima vervanger van het alom bekende gele boekje, maar dan moet het daar ook bij blijven. Wil men er meer in stoppen, is het wel zo netjes dat ze dat aangeven bij de burger en nog beter zoals op zn Zwitsers een referendum over te houden.

0
Brabander 24 februari 2022 om 19:57

Het mondkapje is gewoon een verschrikking natuurlijk. Het ziet er niet uit en maakt mensen anoniemer. No face no name

0
Daren Cole 24 februari 2022 om 20:31

@FDJ: een vrijwillig vaccin wordt gepusht via de QR, dan is het niet meer vrijwillig. Dat is het probleem. Ofwel verplicht men het vaccin en zijn er sancties, ofwel is het vrijwillig.

0
Wheely 24 februari 2022 om 19:26

Heel goed dat hier aandacht voor is. Corona is veel meer dan een luchtweginfectie die verkoudheidsklachten geeft en zich in de longen manifesteert. Het kan op meerdere plekken in het lichaam schade aanrichten, ook bij gezonde mensen met een goede conditie. Nu lijkt het wel zo dat de Omikron variant dit minder doet en dat vaccinatie goed bescherming biedt tegen langdurige infectie van diepere organen omdat het virus veel sneller opgeruimd wordt.

0
vlaamse ardennen 26 februari 2022 om 06:07

U valt in herhaling

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone