Dit zijn de Nederlandse selecties voor het WK veldrijden 2023

woensdag 25 januari 2023 om 10:38
Dit zijn de Nederlandse selecties voor het WK veldrijden 2023

foto: Cor Vos

Overzicht

Bondscoach Gerben de Knegt heeft de selecties voor het WK veldrijden 2023 in Hoogerheide bekendgemaakt. Met Mathieu van der Poel bij de mannen, zo’n beetje alle elitevrouwen, Shirin van Anrooij bij de beloftenvrouwen en Lauren Molengraaf bij de junioren-vrouwen, is vier keer goud een haalbaar doel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bij de mannen en de vrouwen had Nederland, gezien de landenranking, recht op zeven startplekken. Bij de vrouwen mag De Knegt dit aantal aanvullen met Europees kampioene/wereldbekerwinnares Fem van Empel en uittredend wereldkampioene Marianne Vos. “Toch was het bij de vrouwen uiteindelijk nog lastig selecteren, omdat we daar in de breedte zo sterk zijn”, schetst de bondscoach.

“Voor de laatste plek moest ik nog kiezen tussen Aniek van Alphen en Manon Bakker. Hoewel Manon dit seizoen zeker ook goede dingen heeft laten zien, geeft de vorm van de afgelopen weken de doorslag in het voordeel van Aniek. Ik denk dat we bij de vrouwen met Fem van Empel en Puck Pieterse twee rensters hebben, die er de afgelopen tijd qua vorm bovenuit steken en als favorieten voor de wereldtitel starten, maar we hebben zeker meer rensters in huis die voor de medailles mee kunnen strijden.”

Fem van Empel is misschien wel de topfavoriet voor de wereldtitel bij de profs – foto: Cor Vos

Bij de mannen denkt De Knegt dat met name Mathieu van der Poel de grote oranje troef gaat zijn. “Ik kijk met iedereen uit naar een mooie tweestrijd tussen Mathieu en Wout van Aert op een parcours, dat naar verwachting nog wat modderig zal zijn en daardoor niet te snel. Ik hoop vooral op een eerlijke strijd, zonder pech. Wordt het een tactisch steekspel, dan zijn er wellicht nog meer kapers op de kust. Mathieu zal voor niets minder dan de winst gaan.” Overigens is zijn broer David van der Poel er niet bij in Hoogerheide.

In de overige categorieën liggen ook kansen voor de Nederlandse brigade. De Knegt: “Bij de beloften-vrouwen hebben we met Shirin van Anrooij zeker de favoriet voor de titel in huis. In deze categorie is er zeker veel internationale concurrentie, maar Shirin steekt er dit seizoen wel echt bovenuit. Ik vind het dapper dat ze haar hart heeft gevolgd en voor de beloftencategorie heeft gekozen. Een keuze waar ik me bewust niet in heb gemengd.”

Bij de junior-vrouwen heeft Nederland met Lauren Molengraaf de Europees kampioene en de winnares van alle U19-wereldbekerwedstrijden in huis. “Lauren is ook favoriete voor de titel. Ze kan die druk zeker aan. Maar voor zowel Shirin als Lauren geldt: je moet het op die dag ook nog ‘even’ doen.”

Tibor del Grosso is bezig aan een uitstekend seizoen – foto: Cor Vos

De Knegt rekent bij de beloften-mannen Tibor del Grosso en David Haverdings tot de kanshebbers voor een medaille. “Ze kunnen zeker top-5 rijden en eigenlijk voor elke positie meedoen.” Bij de junioren staat een groep die in de breedte aan elkaar gewaagd is. “Maar dat geldt ook voor renners uit andere landen. Afgelopen week zagen we dat je er gemakkelijk met een aantal renners net naast kunt grijpen, op het EK stond Guus van den Eijnden wel met brons op het podium. Een medaille zou hier heel mooi zijn.”

In de Team Relay beschikt Nederland volgens de Knegt over een goede ploeg. “Het is een leuke aftrap van het wereldkampioenschap. Er is die dag gratis entree en ik denk dat we hier hoge ogen kunnen gooien, maar het is moeilijk daar vooraf een klassering op te plakken.”


flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Elitemannen
flag-nl Lars van der Haar
flag-nl Mees Hendrikx
flag-nl Ryan Kamp
flag-nl Corné van Kessel
flag-nl Joris Nieuwenhuis
flag-nl Mathieu van der Poel
flag-nl Pim Ronhaar

flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Elitevrouwen
flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
flag-nl Aniek van Alphen
flag-nl Denise Betsema
flag-nl Lucinda Brand
flag-nl Fem van Empel *
flag-nl Inge van der Heijden
flag-nl Puck Pieterse
flag-nl Marianne Vos **
flag-nl Annemarie Worst

* Fem van Empel creëert door haar Europese titel een extra startplek. Ook de winnares in de stand om de Wereldbeker krijgt een eigen plek toegewezen. Omdat dit ook Van Empel betreft, vervalt dat recht.

** Regerend wereldkampioene Marianne Vos heeft ook recht op een eigen startplek.

Marianne Vos is regerend wereldkampioene – foto: Cor Vos

flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Beloften-mannen
flag-nl Tibor del Grosso
flag-nl Bailey Groenendaal
flag-nl David Haverdings
flag-nl Lucas Janssen
flag-nl Danny van Lierop
flag-nl Luke Verburg

flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Beloften-vrouwen
flag-nl Shirin van Anrooij
flag-nl Leonie Bentveld
flag-nl Larissa Hartog
flag-nl Mirre Knaven
flag-nl Iris Offerein

Van Anrooij gaat voor de wereldtitel bij de beloften – foto: Cor Vos

flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Junioren-mannen
flag-nl Guus van den Eijnden
flag-nl Floris Haverdings
flag-nl Jelte Jochems
flag-nl Senna Romeijn
flag-nl Keije Solen
flag-nl Mika Vijfwinkel

flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Junioren-vrouwen
flag-nl Bloeme Kalis
flag-nl Puck Langenbarg
flag-nl Lauren Molengraaf *
flag-nl Sara Sonnemans
flag-nl Roxanne Takken

* Lauren Molengraaf creëert door haar Europese titel een extra startplek. Ook de winnares in de stand om de Wereldbeker krijgt een eigen plek toegewezen. Omdat dit ook Molengraaf betreft, vervalt dat recht.

Molengraaf is als junior ongeslagen deze winter – foto: Cor Vos

flag-wc Selectie WK veldrijden 2023 Nederland – Team Relay
flag-nl Tibor del Grosso (U23 mannen)
flag-nl Guus van den Eijnden (U19 jongens)
flag-nl Lauren Molengraaf (U19 meisjes)
flag-nl Leonie Bentveld (U23 vrouwen)
flag-nl Fem van Empel (Elite vrouwen)
flag-nl Ryan Kamp (Elite mannen)

Dit artikel delen:

31 Reacties

wielerlover 25 januari 2023 om 11:31

Ben nog het meest verbaasd dat Fem ook de relay doet.

2
Oblomov 25 januari 2023 om 12:31

Mooi dat ze haar verantwoordelijkheid neemt. Had je van Van Anrooij ook wel mogen verwachten nu ze voor de beloftes heeft gekozen en bij de mannen van iemand als Van der Haar (die een voorbeeld mag nemen aan Bauke Mollema).

0
Cornelius 25 januari 2023 om 13:38

Valt me tegen dat Shirin van Anrooij niet meedoet in de estafette. Met Fem van Empel (elite), Shirin van Anrooij (U23) en Lauren Molengraaf (U19) zou je de sterkst mogelijke opstelling bij de vrouwen (gezien over alle deelnemende landen) aan de start brengen. En dan heb je nog Puck Pieterse achter de hand.

1
Wheely 25 januari 2023 om 13:50

Ze zullen nu toch ook al wel torenhoog favoriet zijn mag ik hopen.

0
Cornelius 25 januari 2023 om 13:57

Had toch wat beter gekund bij de mannen met Nieuwenhuis of van der Haar?

0
Oblomov 25 januari 2023 om 14:12

Vraag me af welke rol Sven Nys heeft gespeeld bij het ontbreken van Van der Haar en Van Anrooij (en Ronhaar of Nieuwenhuis als alternatief voor Van der Haar).

1
Wheely 25 januari 2023 om 14:26

Ja, geen idee waar de Belgen mee aan komen zetten op dit onderdeel, zal ook geen Van Aert zijn lijkt me. Is dit al bekend?

Rest van de landen lijken me überhaupt geen concurrentie.

0
Cornelius 25 januari 2023 om 14:39

België heeft, denk ik, een te grote achterstand bij de vrouwen. Dus de beste mannen zullen dit onderdeel liever aan zich voorbij laten gaan. Zou anders wel leuk zijn als Wout mee zou doen. De enige manier om Mathieu mee te krijgen in NL-team. ;)

0
Oblomov 25 januari 2023 om 15:34

In hun sterkste opstelling zijn Frankrijk en Italië ook gewoon kanshebbers hoor. Frankrijk met Biseaux en Burquier zou in twee categorieën sterker dan Nederland zijn.

0
Sjaak P 25 januari 2023 om 15:46

@Oblomov Of vdHaar een goede keuze is hangt ervan af, of Lars die ene ronde beschouwt als de eerste of de laatste.

1
Boomie1 26 januari 2023 om 00:23

Frankrijk doet bij de dames elite flink onder voor ons. Zelfde bij de mannen categorieën. Nederland kan dit eigenlijk alleen maar verliezen. België zet er ook niks tegenover.

0
Almano 25 januari 2023 om 11:38

Volgens mij gaat er hier iets fout. Hoe kan het dat je niet naar het WK mag als je in de WB als resultaten hebt. 3e. 6e, 6e, 8e. Manon staat 9e in het WB klassement. Met 5 punten achter op de nummer 8. Die kan ze in Becancon nog goed maken. Dan mag je op het WK op de 1e rij starten. Maar je bent niet geselecteerd??
8e op de uci ranking. Vorig jaar 6e op het WK. En het klopt Nederland heeft veel goede rensters, maar dit klopt niet.

0
runner_123 25 januari 2023 om 11:59

Manon kan inderdaad mooie cijfers voorleggen maar, Manon en Aniek (vanuitgaande dat het tussen deze twee ging voor de laatste plek) hebben 14 crossen samen gereden dit seizoen. Aniek was in 11 daarvan de betere. Op basis daarvan zou je dus de keuze voor Aniek kunnen uitleggen.

2
Almano 25 januari 2023 om 12:09

Dat klopt. Is het ook niet dat een renster in het eindklassement WB top 10 en / of top 10 uci sowieso startrecht moet hebben. Je wilt toch de beste rensters aan de start.

0
Nico Dutronc 25 januari 2023 om 12:23

@ Almano
UCI ranking is niet de maat der dingen, anders is Sweeck de beste bij de mannen.
Directe confrontaties zeggen dat Anniek vaker de betere is, en ook recent. Men moet ook onder ogen zien dat de resultaten in Dublin (middelmatig op de top5 na) en Vale di Sole (aparte cross) niet echt representatief waren, en Manon heeft er een pak punten mee verdiend. Loenhout was ook niet vet qua deelnemersveld.

1
Oblomov 25 januari 2023 om 13:11

De UCI ranglijst is er niet voor niets. Als twee rensters elkaar zo weinig ontlopen, moet je die gewoon volgen. Of anders de stand in de wereldbeker, aangezien die bepalend is voor de startopstelling. Geen van beide heeft in het verleden aangetoond in Hoogerheide een rol van betekenis te kunnen spelen (17e en 18e als beste resultaten), dus waarom zou je het jezelf überhaupt moeilijk maken als bondscoach?

0
Cornelius 25 januari 2023 om 14:17

UCI-ranking zegt niet zoveel. Worst is afgezakt naar een negende plaats (achter Bakker, vóór van Alphen) omdat ze veel wedstrijden heeft moeten overslaan. Na haar terugkeer laat ze wel zien dat ze nog steeds goed meedoet in de top tien.

Van Anrooij staat dan weer vijfde, achter Brand en Alvarado, maar heeft in de meer recente wedstrijden beter gepresteerd dan die twee.

2
Nico Dutronc 25 januari 2023 om 14:42

@ Oblomov
Niet moeilijk in dit geval.
Directe confrontatie is het heerlijkst. Anders gaan de renners een bepaalde planning aanmaken met de uci ranking in het oog. Zoals profiteren van de stage periodes, of de US tournee. Bijvoorbeeld…

2
Boomie1 26 januari 2023 om 00:24

Ik zou zeggen dat je dan Worst thuislaat

0
Romāns Vainšteins 25 januari 2023 om 11:48

Top 10 NL Dames is net niet mogelijk zie ik.

0
Oblomov 25 januari 2023 om 13:32

Toch zullen er wel vier of vijf niet-Nederlandse rensters in de top 10 terecht komen, afhankelijk van of Vas haar dag heeft. Denk dat Van Alphen, Vos, Van der Heijden, Worst en Betsema kandidaten zijn om buiten de top 10 te eindigen (in volgorde van waarschijnlijkheid).

0
Cornelius 25 januari 2023 om 13:52

Van Worst verwacht ik wel top 10, tenzij haar knie weer op zou spelen.

0
Oblomov 25 januari 2023 om 16:14

Ik denk dat het weer bepalend zal zijn. Zowel Vos, Worst als Betsema zijn niet op hun best als er geploeterd moet worden. Al deed Worst het keurig op het NK.

0
Boomie1 26 januari 2023 om 00:25

Van Der Heijden is kandidaat top 5

0
Oblomov 25 januari 2023 om 13:43

Bizar maar waar: dit zou heel goed het laatste WK van Marianne Vos kunnen zijn.

Is inmiddels de 11e Nederlandse vrouw op de UCI ranglijst. Dus zelfs als Nederland volgend jaar tien plekken zou hebben, met dank aan eigen plekken voor de Wereldkampioen, Europees Kampioen en winnaar van de Wereldbeker, zou ze buiten de boot vallen.

Ook Kastelijn heeft geen realistisch uitzicht op WK’s meer, maar die heeft van de weg weer haar hoofddoel gemaakt.

0
Henk van Bouw 25 januari 2023 om 14:36

Dit geldt toch ook voor Vos?

0
Nico Dutronc 25 januari 2023 om 14:52

Vos heeft ups en down. Twee jaar geleden was het ook niet top. Volgend jaar wordt het anders.
De vorm van Betsema is ook op een laag pitje.
Voor Vos is dat vaak net een goede voorteken voor de weg.

0
Cornelius 25 januari 2023 om 14:56

@Henk Volgens mij wil Marianne wel degelijk goed presteren in Hoogerheide, als regerend Wereldkampioene op een WK in eigen land. Ik kan me niet voorstellen dat ze het veldrijden dit jaar niet zo serieus neemt om zich volledig te focussen op de weg.

0
Sjaak P 25 januari 2023 om 15:42

Het gaat eraan liggen hoe graag ze komend jaar nog wil crossen. Nu had ze een gegarandeerde WK-plek, dat verandert de voorbereiding.
‘k Ga er nog steeds vanuit dat een gemotiveerde Vos de capaciteiten heeft om zich te plaatsen vóór een vAlphen of een vdHeijden. Maar haar rol als beoogd mentor van vEmpel zal minder tijd vragen, denk ‘k zo, dus misschien dat ze de crossteugels laat vieren.

0
Oblomov 25 januari 2023 om 16:23

@Nico Dutronc

Het weer heeft dit jaar ook niet meegewerkt. Voortdurend geploeter in de modder, terwijl dat nooit haar sterke punt geweest is. Met een relatief droge winter kunnen de zaken er over twaalf maanden inderdaad weer heel anders voor staan.

1
Boomie1 26 januari 2023 om 00:27

@Oblomov. Nee want over 12 maanden is van Alphen weer wat sterker en is van Anrooij elite. De enige manier waarop ik Vos nog mee zie gaan is als Pieterse WK wordt en van Empel haar EK titel verlengd waardoor je met 9 mag starten.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone