Dit zijn de genomineerden voor de titel Wielrenner en Wielrenster van het Jaar 2019

vrijdag 25 oktober 2019 om 15:54
Dit zijn de genomineerden voor de titel Wielrenner en Wielrenster van het Jaar 2019

foto: Cor Vos

De genomineerden voor de verkiezingen van Wielrenner van het Jaar en Wielrenster van het Jaar zijn bekendgemaakt. Bij de mannen behoren Mathieu van der Poel, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk tot de zes kanshebbers, terwijl bij de vrouwen onder meer Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen genomineerd zijn.

Mannen
De Club van 48, een verzameling van oud-wielrenners, is tot de definitieve selectie gekomen. Bij de elite-mannen worden Van der Poel (o.a. winnaar Amstel Gold Race), Mollema (o.a. winnaar Ronde van Lombardije) en Kruijswijk (derde in Tour de France) uitgedaagd door Mike Teunissen (o.a. eerste geletruidrager Tour de France sinds 1989), Harrie Lavreysen (o.a. wereldkampioen sprint en teamsprint) en Twan van Gendt (wereldkampioen BMX).

Tom Dumoulin ontbreekt in de lijst. Hij won de afgelopen vijf jaar de Gerrit Schulte Trofee. Ook sprinters Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen maken geen kans. Geen enkele wielrenner won afgelopen jaar meer wedstrijden dan Groenewegen, terwijl Jakobsen bij zijn debuut in een grote ronde twee ritten won.

Vrouwen
Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Vos (o.a. winnares La Course en Women’s World Tour), Van Vleuten (o.a. wereldkampioen op de weg en winnares Giro Rosa), Van der Breggen (o.a. winnares Waalse Pijl en etappe Giro Rosa), Kirsten Wild (o.a. wereldkampioen omnium en koppelkoers op de baan), Amy Pieters (o.a. Europees kampioen op de weg en wereldkampioen koppelkoers op de baan) en Laura Smulders (o.a. winnares eindklassement Wereldbeker BMX). Vorig jaar ging de Keetie van Oosten-Hage Trofee naar Van der Breggen.

Talenten
Voor de talentenprijs is Nils Eekhoff de enige mannelijke kanshebber, volgens de jury omdat hij ‘geen wereldkampioen op de weg bij beloften’ is geworden. De jongeling stapt na zijn diskwalificatie naar het CAS. Hij neemt het op tegen Lorena Wiebes (o.a. Nederlands kampioene op de weg), Demi Vollering (o.a. winnares Giro dell’Emilia), Ceylin del Carmen Alvarado (o.a. Europees en Nederlands kampioene bij de beloftes in het veld) en Inge van der Heijden (o.a. wereldkampioene bij de beloftes in het veld).

De winnaars worden gekozen door de Club van 48, huidige profrenners en het publiek via Telegraaf.nl. Het Wielergala is op 20 november in Den Bosch.


Genomineerden Wielrenner van het Jaar 2019 (Gerrit Schulte Trofee)

Genomineerden Wielrenster van het Jaar 2019 (Keetie van Oosten-Hage Trofee)

  • Anna van der Breggen (wegwielrennen)
  • Amy Pieters (wegwielrennen, baanwielrennen)
  • Laura Smulders (BMX)
  • Annemiek van Vleuten (wegwielrennen)
  • Marianne Vos (wegwielrennen, veldrijden)
  • Kirsten Wild (wegwielrennen, baanwielrennen)

Genomineerden Renner voor de Toekomst 2019 (Gerrie Knetemann Trofee)


Stem nu zelf op jouw favorieten!

Dit artikel delen:

62 Reacties

Geit in mijn Kelderman 25 oktober 2019 om 15:56

Mannen: Van der Poel.
Vrouwen: Vos.
Talent: Ceylin del Carmen Alvarado.

0
Boomie1 25 oktober 2019 om 16:01

Mannen: Van der Poel.

Vrouwen: Van Vleuten (Giro + WK)

Talent: Lorena Wiebes

Internationaal (off- topic): Roglic

0
robert-jan 25 oktober 2019 om 16:04

Mannen: Van der Poel

Vrouwen: Vos/van Vleuten.

Talent: Wiebes/del Carmen Alvarado

Het zou mij oprecht verbazen zou van der Poel deze niet winnen. Ik verwacht dat Vos hem bij de vrouwen weer gaat krijgen want die heeft echt alles aan gort gereden dit jaar. Ja ik neem hierbij in gedachte dat van Vleuten na een werkelijk waar beestachtige solo het WK heeft gewonnen.

Edit redactie: Gaan we doen!

0
Boomie1 25 oktober 2019 om 16:20

En haar beestachtige Giro (2 etappes, GC, PK en BK), Strade Bianche en LBL dan?
Haar voorjaar was veeeeeel beter dan dat van Vos.
Kijk maar even de resultaten van Vosje na, was vanaf Tour of Yorkshire goed op dreef.

0
tendam 25 oktober 2019 om 16:48

Vos won meer, maar Van Vleuten deed meerdere bizarre dingen… niet alleen dat WK.

0
robert-jan 25 oktober 2019 om 19:45

Mwoah, het zijn natuurlijk moeilijk te vergelijken type rensters. Maar ik vind aantal overwinningen persoonlijk ook wel zwaar wegen. Moet winnen na een lange solo dan altijd zwaarder wegen dan sprints heuvel op winnen? Persoonlijk heeft Vos mij meer verrast dit jaar en gewoon net wat meer indruk gemaakt dan van Vleuten. Ik vond dan ook Vos haar sprint in la Course adembenemend. En daarmee doe ik in mijn optiek niets af aan de prestaties van van Vleuten. Allebei hebben dit jaar naar mijn mening weer buitenaards gepresteerd.

0
kleomantre 26 oktober 2019 om 11:53

Van der Breggen op minuten rijden in de Giro Rosa is dat niet indrukwekkend dan. Terugkeren na een hele forse blessure en dan Strade Bianchi winnen, meedoen om de winst in de Ronde van Vlaanderen. Stond niet voor niks tot die koers in China eerste in het vrouwenklassement.

Vos heeft natuurlijk ook een gunfactor, want eveneens na een zwaardere mentale/fysiek periode weer terug bij de besten en in haar tweede wielerleven gunt ze anderen ook succes. Maar dat kan niet op tegen de zwaarte van de overwinningen en hoe deze tot stand kwamen van Van Vleuten.

0
robert-jan 26 oktober 2019 om 12:20

Ik citeer de laatste zin van mijn 2e reactie: “Allebei hebben dit jaar naar mijn mening weer buitenaards gepresteerd.”

Overigens vind ik het wel bijzonder dat bij de mannen Dylan Groenewegen niet is genomineerd. Ik snap dat ie enkel sprints heeft gewonnen nadat de ploeg werk voor hem heeft opgeknapt maar 15 overwinningen in een seizoen is toch niet niks. Ga er maar aan staan.

0
west 25 oktober 2019 om 16:17

We gaan een Etappe in de Tour of de Amstel toch niet serieus op het zelfde niveau stellen als de Ronde van Lombardije? Tel daar een uitstekende Giro bij op en een Europees- en (wèl) een Wereldkampioenschap (op een gemankeerd onderdeel, maar wel twee keer goud voor Nederland..) en dan moet het gewoon Mollema worden.
Vleuten kan je niet echt omheen. Wk+Giro+Strade+LBL
Voor de Talentprijs ben ik bang dat ze Eekhof een troostprijs in de maag gaan splitsen. Zou naar Wiebes moeten gaan.

0
Boomie1 25 oktober 2019 om 16:24

@West en die 32 crossen (inclusief WK) en de indrukwekkende MTB campagne dan?
Gezien de nominaties ook bij de dames en talenten maakt de type fiets niet uit.

Dan is wat Van der Poel doet en vooral de manier waarop ie reed in Vlaanderen (nog 4e na z’n rare val) en de meer dan indrukwekkende remonte in de Amstel meer indrukwekkend dan wat Mollema gepresteerd heeft.

Er is niemand in de wereld die doet wat Mathieu kan, alleen daarom al verdient hij die prijs.

0
Wielerfan999 25 oktober 2019 om 16:50

Tja, als je Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl, zijn crossseizoen en MTB campagne vergeet dan kan je wellicht tot die conclusie komen. Voor mij is het gewoon overduidelijk Van der Poel.

0
west 25 oktober 2019 om 16:50

Van die 32 crossen was natuurlijk maar de helft in 2019 ;) En wereldkampioen veldrijden zou ik niet heel veel hoger inschatten dan die rare tijdrit, je moet het echter allebei maar doen.. MTB heb ik eerlijk gezegd geen zicht op, dat zou zo maar heel indrukwekkend kunnen zijn. Maar het winnen van een Monument, en dan ook nog eens Lombardije bovendien? Dan ga ik voor die historische significantie… En ik vind Mollema een veel leukere kerel en sympatiekere renner. Dat ook…

0
Koers 25 oktober 2019 om 17:04

Als Bauke fan zou ik het hem ook zeer gunnen, maar laten we eerlijk zijn: in april was al duidelijk dat vdp Sportman van het jaar zou worden, daar valt dit feestje ook onder.

0
Pol 25 oktober 2019 om 18:06

@west
Amstel het sterkste deelnemersveld van alle klassiekers dir jaar.

0
LucasR 25 oktober 2019 om 22:12

Sorry West, maar dat is een vrij beperkt geframede vraag. Zoals hierboven al werd opgemerkt gaat het eigenlijk over Lombardia en een goede Giro (en nog een Japanse overwinning) tegenover een andere topklassieker (die net onder de status van de monumenten staat) plus nog wat hoog aangeschreven semiklassiekers plus een bijna flawless crossseizoen en de nodige mtb-overwinningen. Let wel: deze prijs gaat niet alleen over wegwielrennen.

De andere categorieën zijn vrij simpel: Van Vleuten en Wiebes.

0
kleomantre 26 oktober 2019 om 12:13

Mollema zou ook een waardig winnaar zijn. Aangevallen in de Giro en mede daardoor er een mooie 5de plek uit kunnen slepen. Moeten accepteren dat-ie in de Tour een bijrol moest spelen voor een halfbakken kopman, er daarna als vanouds toch weer staan bij de Classica. En natuurlijk een fantastische campagne aan het eind.

Van der Poel heeft ook een belangrijke zege (geen traditioneel monument) nog een van dat niveau in België mooie 4de plekken in een semi- & echte klassieker. Natuurlijk nog wat andere fratsen en een ronde met etappes die echter niet te vergelijken valt met de Giro. Een bonus is wel dat hij er stond op het WK. Wat uit die kortere fase dat hij op de weg vooral bijblijft is de manier van koersen, de kracht die er van uitstraalt en dat hij ondanks onervarenheid er gelijk staat.

De wegcampagnes vergelijkend is voor beide wat te zeggen. Echter terecht opgemerkt dat het om meer gaat dan op de weg. Van der Poel wint dit met speels gemak omdat hij op 3 onderdelen in 1 jaar excelleert en de overgang van de ene naar andere discipline moeiteloos doet. Vergeet niet dat als hij geen WK-wielrennen rijdt hij waarschijnlijk de wereldbeker mountainbiken wint en WK-mountainbiken wint. Daarmee zou hij al geschiedenis geschreven hebben,maar dat heeft hij laten schieten voor dat WK-wielrennen op de weg waar hij er ook stond, de forcing doet alleen net niet optimaal alles heeft uitgevoerd.

Sorry Mollema, soms heb je van die prestaties die ongeëvenaard zijn. Hij heeft z’n dikke klassieker en gezien zijn emotie daarna is hij sowieso al winnaar.Die zal een 2de plek hier niet als een verlies zien.

0
robert-jan 26 oktober 2019 om 12:36

Ik denk dat geen van de andere genomineerden er rouwig om zullen zijn om 2e te worden achter van der Poel in deze verkiezing. Als je naast een bijna 100% winrate in de cross dit jaar eindelijk op de MTB het voor mekaar krijgt om Schurter te verslaan op imposante wijze en meer dan 1 op de 3 wegkoersen waar je aan de start staat wint kun je er niet omheen dat hij de meest bijzondere prestatie heeft afgeleverd, juist omdat het in 3 disciplines heeft plaats gevonden.

0
Amsterdam2028 25 oktober 2019 om 16:23

Zijn de mensen die hun stem kenbaar maken in de comments ‘influencers’? ;-)

On topic: Kijk eens naar de namen bij de mannen en de vrouwen… wat een weelde!! Ongekend en dan te bedenken dat Groenewegen met z’n 18 zeges (volgens Pcs) niet eens bij de genomineerden hoort.

0
Boomie1 25 oktober 2019 om 16:25

Als je het mij vraagt had Groenewegen ipv Stevie in dit lijstje gehoord. Stevie zn podium in de Tour is prachtig, maar Groenewegen is de veelwinnaar van dit seizoen internationaal (meer dan Bennett, Ackermann, Alaphilppe, etc).

0
Viktrodriguez 25 oktober 2019 om 18:27

Groenewegen, dat meen je toch niet serieus? Het gaat niet alleen om kwantiteit, maar ook kwaliteit. Twee ritten in Nice, twee ritten in de Tour en een nieuwbakken Belgische eendagswedstrijd, waarvan je je trouwens afvraagt wat het in de WT doet. Dat is alles als het gaat om WT. Dat mag nooit winnen van een podium in de Tour. De rest was tegen pelotons voor de helft bestaand uit semiprofs of amateurs.

0
rahimns 25 oktober 2019 om 19:33

@Amsterdam2028 als je goed kijkt zie je bij hem een overwinning in de hammerseries, een TTT en een puntentrui bij staan.. die tellen natuurlijk niet mee als individuele overwinning.

@Viktrodriguez het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. We hebben jaren gehad dat we met een vergrootglas moesten zoeken naar dit soort overwinningen. De manier waarop hij in Parijs-Nice won was echt wel heel knap. Verder is WK BMX grootser dan wat Dylan over een heel seizoen presteerde. Hij had zeker bij de genomineerde gehoord… persoonlijk blijf ik dit soort verkiezingen maar niets vinden.

0
Viktrodriguez 26 oktober 2019 om 00:08

Je hoeft die tijd mij niet uit te leggen, want ben oud genoeg om te weten dat Nederland in grote rondes begin deze eeuw jarenlang teerde op de vroege aanvallers. Al zie ik de relevantie niet in van wat eerdere generaties wel of niet hebben gepresteerd in vergelijking met het palmares van een actieve renner in vergelijking met andere actieve renners.

0
Titaantje 25 oktober 2019 om 16:24

vd Poel
Van Vleuten
Eekhoff (de medelijden prijs)

0
platteprijs 25 oktober 2019 om 16:25

Moeilijke keuzes! Van der Poel boven Mollema mede vanwege zijn crossseizoen, Vos vanwege de vele knappe overwinningen en Eekhoff, en dan niet als troostprijs maar omdat hij het WK gewoon gewonnen heeft.

0
Jaap Eden 25 oktober 2019 om 16:34

… je vergeet nog even zijn MTB seizoen

0
Baik-Baik 25 oktober 2019 om 16:45

Mollema wint een monument, top 5 grote ronde en wereld- en europeeskampioen. Het zou een mooie bekroning zijn. Van der Poel gaat die prijs nog wel de komende jaren winnen.

Verder van Vleuten en Wiebes.

0
john 25 oktober 2019 om 19:21

Dus dat Mollema in Lombardije wint ,Omdat Roglic geen zin had om de gaatjes dicht te rijden moet hij die prijs krijgen

0
Floris81 26 oktober 2019 om 10:45

Ik hou niet van moddergooien maar kinderachtige opmerking John. Roglic was niet sterk genoeg en Bauke gaat op het juiste moment en weet de rest voor te blijven. Chapeau! Met jouw redenatie kun je ook stellen dat VdP de AGR heeft gewonnen omdat Alaphillipe z'n benen stilhield. Meer respect voor Bauke zijn prestatie, monumentaal want Lombardije en sterk deelnemersveld.

0
kleomantre 26 oktober 2019 om 12:26

John snapt wielrennen niet of wil wat etteren. Zal wel het laatste zijn.

Mollema eindigt niet altijd in de top 10 van de Classica San Sebastiaan omdat niemand zn best doet. Het is gewoon een steengoede renner gedurende bijna zijn gehele carrière, van het niveau Stybar (andere discipline) om een vergelijking te maken. Altijd bij diverse wedstrijden top en zichtbaar. Kwestie van dan alleen goed timen en een goede tactische keuze maken en dan sleep je een grote vis binnen. Zoals dat ook bij de Classica San Sebastiaan ging en bij de Touretappe.

Blijft het bij elkaar dan krijg je nog 1 uitval van een explosiever figuur op het einde (Valverde/Roglic/Bernal) en/of eindigt het in een sprint waar dan een Valverde waarschijnlijk wint. In beide gevallen eindigt Bauke dan top5 die dag,maar zouden we dan moeten zeggen dat de winnaar zo goed was die dag en dat Mollema helaas zoals vaker net wat tekort kwam. Neen, Mollema z'n wapen is een iets langere aanval en een hoog vermogen over een langere duur. Hiermee toont hij aan dat hij die bewuste dag gewoon heel sterk was en er die dag waarschijnlijk geen betere in koers was.

0
Brabander 25 oktober 2019 om 16:45

Mannen: Mathieu van der Poel
Vrouwen: Annemiek van Vleuten
Talent: Lorena Wiebes

0
Franco Ballerini 25 oktober 2019 om 17:19

Eens.

0
koos verrek 25 oktober 2019 om 16:50

Poel sowieso

0
BlancoProCycling 25 oktober 2019 om 17:07

Wat een weelde zeg, ongekend. Vooral die top-6 bij de mannen. Stuk voor stuk topprestaties geleverd.

0
Baukema Tomoulin 25 oktober 2019 om 17:39

Gevoelsmatig Mathieu, al deed hij het ook vaak net niet op de belangrijke momenten. Door gekke redenen kwam hij dan te kort. Hulde voor het rijden maar als we iets objectiever de renners afrekenen op resultaten is Lombarije toch wel een fors mooiere overwinning dan AGR. Vandaar Bauke. MvdP wint hem volgend jaar wel als hij MsR, Strade Bianche en RvV heeft gewonnen

0
Jan Blokland 25 oktober 2019 om 17:45

Komop zeg. Hij doet het juist altijd op het juiste moment. Alleen het WK mislukte. Bauke Mollema was ook prima, maar alleen zijn laatste twee wedstrijden wint hij. Van der Poel staat er gewoon het hele jaar.

0
Jan Blokland 25 oktober 2019 om 17:43

Mannen: Van der Poel.

Vrouwen: Van Vleuten (Giro + WK)

Talent: Lorena Wiebes

Hier mag toch geen enkele twijfel over bestaan.

0
LucasR 25 oktober 2019 om 22:16

Exact.

0
Koersmaniak 25 oktober 2019 om 17:44

Als vdp wereldkampioen op de weg was geworden, kon je er niet omheen. Maar nu is het op de weg een aantal semi-klassiekers en de ronde van GB.
Veldrijden en mtb worden hier altijd afgedaan als een c-sport.

Podium in de Tour of het winnen van een monument zijn Internationaal hoger aangeschreven, maar het is natuurlijk die club die beslist.

0
koos verrek 25 oktober 2019 om 18:47

Heb vergetenn ete drinken maak hem geen slechter renner, ie stond er

0
LucasR 25 oktober 2019 om 22:19

De Amstel een semi-klassieker noemen is natuurlijk lachwekkend. Monument is niet hetzelfde als klassieker.

0
Romāns Vainšteins 25 oktober 2019 om 17:59

We gaan het waarschijnlijk vd 4e x in 5 jaar meemaken dat een monument niet volstaat.

0
Fietsman 25 oktober 2019 om 19:12

Bij de mannen Van der Poel, bij de vrouwen Van Vleuten en bij de beloften zou ik hem eerst geven aan Eekhoff maar die prijs na een minuut of 5 weer van hem afpakken. Dan heb je het jaar wel een beetje samengevat.

0
toiletduck 25 oktober 2019 om 21:23

Hahaha ik ga stuk hier! :’)

0
thorsen 25 oktober 2019 om 19:18

Er is maar 1 renner waar je van januari t/m december van kunt genieten, dus mijn stem zou naar hem gaan.

Bij de vrouwen lastig kiezen tussen Vos en Van Vleuten, maar die laatste won toch de 2 grootste koersen met WK en Giro.

0
Groningen 25 oktober 2019 om 19:29

Wegwielrenner van het jaar: Bauke, maar aangezien hier sowieso alle disciplines door elkaar gegooid worden kun je niet om vd Poel heen.

0
Dick H. 25 oktober 2019 om 19:49

Mollema won een van de vijf monumenten. Dat is dus geen b- klassieker als Amstel Gold Race. Mollema 5e in de Giro, is andere koek dan Dwars door Vlaanderen. Mollema moet het worden.

0
Kelder is de Man 25 oktober 2019 om 19:51

Vind t moeilijk te kiezen tussen Mollema en VdPoel. Omdat laatste m nog wel een paar x zal pakken en tranen had bij Lombardije, klik ik voor Bauke.
Bij de vrouwen Vos voor hoe ze zo sterk is teruggekomen.

0
Covadonga 25 oktober 2019 om 20:07

Iemand anders; Roglic.

O wacht, dat kan natuurlijk niet.

0
xistnc 25 oktober 2019 om 20:25

Mollema, Van Vleuten en Wiebes. Maar die laatste zal Eekhoff wel krijgen.

0
toiletduck 25 oktober 2019 om 21:26

Vergeet niet dat Bauke ook nog podium in de Vuelta heeft behaald dit jaar hè! ;) (al heeft hij voor zn oorspronkelijke prestatie deze waardering al ontvangen)

0
girardengo 25 oktober 2019 om 22:20

Het is niet zo moeilijk. Er staan twee wereldkampioenen tussen (de mannen). Een van de twee moet het worden, in mijn ogen Harrie Lavreijsen, de winnaar van het koningsnummer op de baan;-)

0
Matje VdP 25 oktober 2019 om 22:47

Euhm, ff goed tellen… 3 wereldkampioenen.

0
girardengo 26 oktober 2019 om 00:13

Ja, haha, met Van der Poel erbij wordt het nog lastig kiezen;-)

0
KennyKlimmen 26 oktober 2019 om 00:22

Tuurlijk wordt het vdp, maar ik kan het maar geen echte NL’er vinden. Ik word er warm noch koud van…

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone