Dit jaar geen Vuelta voor Gesink en Kelderman
woensdag 22 juli 2015 om 10:00

Dit jaar geen Vuelta voor Gesink en Kelderman

Robert Gesink en Wilco Kelderman staan volgende maand in tegenstelling tot een jaar geleden niet aan de start van de Ronde van Spanje. “Nee dank je, dat zou een beetje te veel zijn”, vertelde de huidige nummer zeven in het klassement van de Tour de France op de tweede rustdag aan Nu.nl. Vorig jaar verliet hij de Vuelta wegens familieomstandigheden.

Gesink rijdt na de Tour in ieder geval de Ronde van Polen. “En zoals het er nu op staat de World Tour-wedstrijden in Quebec en Montréal, het WK ploegentijdrit en de Ronde van Lombardije”, somt hij op.

Ook zijn ploeggenoot Kelderman, vorig jaar veertiende in de Vuelta, weet nog niet precies hoe de rest van het seizoen er voor hem uit ziet. “Ik ga in ieder geval de Clasica San Sebastian en de Eneco Tour rijden. Er zijn nog meer wedstrijden die me liggen, het seizoen is nog lang zat. Ik wil er wat moois van maken, met zo’n Tour wil ik niet eindigen.”

De Vuelta a España begint op 22 augustus. Laurens ten Dam zal daar namens LottoNL-Jumbo in ieder geval wel van de partij zijn.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2015 10:52
Blijft bijzonder raar. Dit wisten ze voor de Tour ook al. Waarom laat je Kruijswijk dan de Tour rijden ipv de Vuelta?
22 juli 2015 11:01
Als je alles achteraf bekijkt heeft de ploegleiding gewoon verkeerde keuzes gemaakt. Waarom vier potentiele kopmannen opstellen in de Tour en maar één in de Giro en Vuelta. Kelderman hadden ze eventueel af moeten laten stappen een week geleden om zich voor te bereiden op de Vuelta. Nu gaan ze wel met een hele matige selectie naar de Vuelta waar ten Dam alles alleen moet gaan doen in de bergen.
22 juli 2015 11:07
@teamNL konden ze het vantevoren maar achteraf bekijken he ;)

Ik blijf erbij dat het niet gek was om met deze bezetting naar de Tour te gaan. Het is namelijk voor het gros van het publiek de enige wielerwedstrijd in het jaar. Inderdaad, dan ben je (met dit budget) minder bezet in andere wedstrijden. Dat is geen ramp.
22 juli 2015 11:08
En heeft iemand er wel eens over nagedacht dat Kelderman van waarde is voor Gesink in de laatste week? Je gaat in het voetbal toch ook niet na de rust met 10 man verder... Zou het zo kunnen zijn dat een grote ronde rijden meer teamsport is dan je denkt?
22 juli 2015 11:10
@TeamNL
Bennet zal wel meegaan als ondersteuning voor Ten Dam. Hij zou ook de knecht zijn van Kruijswijk in de Giro, maar mocht niet starten. En wilde jij niet dat een kopman niet zoveel knechten om zich heen moet hebben en meer moeten aanvallen/in ontsnappingen moeten zitten?
Nemen ze maar 1 klimknecht mee is het niet goed en nemen ze er 3 mee is het ook niet goed.
22 juli 2015 11:10
Dit bewijst maar weer dat het een grote fout was om Kruijswijk in de tour te laten starten.
22 juli 2015 11:12
Denk dat het voor Kelderman nog wel goed was geweest om in een ronde kopman te zijn, maar ik betwijfel of hij daarvoor fit genoeg uit de tour komt
22 juli 2015 11:16
@Roberto
Als ze Bennett met Kruijswijk hadden geruild had er in zowel de Tour als de Vuelta een betere ploeg gestaan. Als je in de breedte al niet zo sterk bent, moet je het seizoen slim indelen om het maximale er uit te halen. Dat is nu niet het geval. Af en toe mag je best een beetje kritisch zijn, dan is de kans dat ze deze fout volgend jaar opnieuw maken kleiner.
22 juli 2015 11:21
Plugge is op zoek naar jonge talenten; dus per 1 augustus Sam Oomen en Dion Smith binnen halen; kunnen zij gelijk mee naar de Vuelta.
Het is heel verstandig van Kelderman om met Wellens de Eneco te rijden. En misschien rijdt hij wel Utah om nog wat recht te zetten.
Dat Gesink kiest voor 't traject klassiekers lijkt een goede keuze; daar kan scoren.
22 juli 2015 11:23
Ik vind het wel grappig nu te lezen dat zoveel mensen het een blunder vinden dat Kruijswijk mee ging naar de Tour, terwijl ik me heel goed herinner dat toen hij die wens uitsprak tijdens de Giro minstens 70% van wielerflits (wat ik al gek vond) dat hartstikke terecht vond. Captain hindsights zijn (velen van) jullie :)

Is zijn seizoen nu klaar? Ik vind het iig super dat Gesink geen Vuelta rijdt en zie hem heel graag in de resterende klassiekers! Kelderman gewoon dit jaar als tegenslag en leerjaar beschouwen en volgend jaar fit beginnen, na nog een paar wedstrijdjes dit najaar.
22 juli 2015 11:26
@123
Dat is een koe in de kont kijken. Toen bekend werd dat Kruijswijk ook de Tour zou rijden waren de reacties overwegend positief, omdat hij zo goed uit de Giro was gekomen. Hij kon wel eens een rit gaan winnen. Kruijswijk wilde zelf ook graag de Tour rijden...
Nou blijkt dat 2 grote ronden na elkaar toch niet goed uitwerkt, is het weer een fout.
Als Kruijswijk een etappe had gewonnen, dan was het 'halleluja' hier.

Afwegingen zijn altijd lastig.

@kelderfan
Daar ga je weer. Plugge zegt "jonge renners" aan het team te willen koppelen, niet per definitie "jonge talenten".
22 juli 2015 11:27
Ik ben wel benieuwd naar Kelderman in de Classica San Sebastian. Is toch een koers die hem moet liggen
22 juli 2015 11:28
Ik ben niet heel ontevreden over Kruijswijk in deze Tour. Hij is best wel lang bij Gesink te vinden.
22 juli 2015 11:31
@Lynda, Roberto
Het verschil is dat de meeste volgers niet op de hoogte waren van de vermoeidheid van Kruijswijk na afloop van de Giro, en de ploegleiding wel (neem ik tenminste aan) en Steven zelf ook. Die hadden dit, in tegenstelling tot het gros van alle Flitsers, aan kunnen zien komen. Kruijswijk zelf kan je het moeilijk kwalijk nemen, een renner wil alles rijden en stapt met een gebroken spaakbeen nog op de fiets. Dan moet je als ploegleiding aan de bel trekken en zo'n jongen even in bescherming nemen. Door hem op te stellen werd de schijn opgehouden dat hij fit genoeg was, dan is het logisch dat er positief gereageerd werd. Plus het een Nederlander is, en de verwachtingen dus niet op waarde geschat kunnen worden door het wij-gevoel.

De afgelopen jaren is het eigenlijk maar één renner gelukt om in beide rondes top te zijn en dat is Majka. Maar dat is gewoon een uitzonderlijk talent.
22 juli 2015 11:33
Protour onwaardig... Als Kelderman niet meegaat.

Zijn de punten nu opeens niet meer belangrijk?
22 juli 2015 11:35
@123poetertjes
Wie zegt dat Kruijswijk vermoeid was? Volgens mij voelde hij zich na de Giro nog prima.
Of ben je een insider in de ploeg en ben je beter op de hoogte?
22 juli 2015 11:35
@ Roberto en LyndaLid
Ik zie nog geen 10 reacties van mensen die aangeven dat Kruijswijk nooit in de Tour had moeten starten dus als ik dit vergelijk met het aantal stemmen wat destijds al aangaf dat Kruijswijk beter in de Vuelta had moeten starten dan kunnen nog veel meer mensen hun gelijk komen halen.
22 juli 2015 11:41
@kelderfan:
Dus je wilt een jongen die alleen nog op lager niveau heeft gekoerst en pas 19 jaar oud is een stagecontract aanbieden en gelijk een ronde van 3 weken laten rijden?
Laat hem eerst maar eens beginnen in bijv Utah of eventueel de Ronde van Polen.
22 juli 2015 11:42
@Roberto
Ik noem mezelf geen insider, integendeel, ik heb niet echt een nationalistische instelling en vind Nederlandse renners ook niet per se leuker dan buitenlandse. Mijn lievelingsrenners zijn een Bask en een Roemeen. Maar dat terzijde.

Dat Kruijswijk vermoeid was na de Giro valt nu te constateren, hij heeft ook aangegeven dat het er flink in heeft gehakt. Dat moet toch niet als een verrassing komen voor de ploegdoktoren die tegenwoordig alle gegevens op de voet bijhouden. Daarnaast was het wel bij andere renners te zien, waarna ik weer aankom bij mijn Bask, Intxausti. Die startte na een Giro waar hij niet eens elke etappe diep hoefde te gaan top in de Dauphiné, maar zijn laatste dag was al minder en hij verspeelde het podium. Een patroon dat je door de jaren heen eigenlijk bij grofweg iedereen ziet.
22 juli 2015 11:42
@LyndaLid,
Wielerflits wist op dit moment echter niet, in tegenstelling tot mag ik hopen de ploegleiding van TLJ, dat zowel Gesink en Kelderman normaal gesproken geen Vuelta gingen rijden.
Daarbij vind ik persoonlijk best dat je van supporters wat inlevensvermogen mag verwachten, maar om nu ook van ze te gaan verwachten dat ze over een Tour heen gaan kijken en mee gaan denken over de planning vind ik nogal veel gevraagd.
22 juli 2015 11:44
@Roberto
Niemand hoeft te zeggen dat Kruijswijk vermoeid was want om in Johan Cruijff termen te praten, dat is gewoon logisch. Het is gewoon haast onmogelijk om top 10 Giro te rijden en vervolgens in de Tour ook in (top)vorm te zijn. Zeker voor een renner als Kruijswijk. Zelfs een Contador heeft er moeite mee maar door zijn extreme klasse kan hij nog wel top 5 rijden. Winst was bij voorbaat al uitgesloten.
22 juli 2015 11:47
Wel grappig dat iemand die zijn eigen voorspellingen na afloop van de wedstrijd weer opnieuw plaatst, nu anderen gaat verwijten hun gelijk te halen. Op zich was het ook niet moeilijk vooraf in te schatten dat Kruijswijk beter de Tour kon laten schieten:

- TLJ had zonder Kruijswijk al een goed team in de bergen voor de Tour;
- Zelfs Contador heeft moeite met de combinatie Giro-Vuelta;
- Kruijswijk is geen rittenkaper. Zelfs in vorm en in een minder bezette ronde als de Giro kon hij geen rit winnen;
- Met Kruijswijk in de Tour zou de bezetting in de Vuelta van TLJ wel eens matig kunnen worden.
22 juli 2015 11:52
sooike - 23 juni 2015 om 08:32
Ik moet nog zien dat Kruijswijk na zijn zware Giro in staat is om ook in de Tour potten te breken. Zijn kandidatuur voor de bollentrui , zoals door sommigen hier als verwachting wordt uitgesproken, vind ik bijna lachwekkend.
Verder slaat de schrik me om het hart als ik de ploegleiding vooral (weer) hoor orakelen over “het klassement”. Rabo/Blanco/Belkin gingen seizoenen lang voor “het klassement”en sloegen alle goedbedoelde adviezen van volgers en collega’s om eens een keer echt te gaan voor dagsuccessen, in de wind. En dit jaar wordt het dus weer “het klassement”…het zal wel..
“Sepp Vanmarcke heeft zich verder ontwikkeld in de RvZw ….reed hij daar mee dan ?
Resumerend: ik hoop niet dat het voor TLJ weer zo’n “anonieme” wedstrijd zal worden als we tot nu toe het hele seizoen al hebben gezien. Neem eens een keer , naar voorbeeld van ene Kruijswijk, wat initiatief !

Sooike zit er tot nu toe niet ver naast.
22 juli 2015 11:54
@123poetertjes
Quote:
Dat Kruijswijk vermoeid was na de Giro valt nu te constateren


Er valt alleen te constateren dat een Tour na de Giro er wat teveel aan was voor hem. De Tour is toch wat hoger niveau en dan nog een keer 3 weken top presteren is te veel van het goede. Het zegt niks over vermoeidheid na de Giro..
Na de giro voelde Kruijswijk zich nog topfit..

Link OB
22 juli 2015 11:58
Ik denk dat dit jaar bij TLJ meer dan ooit de focus op de Tour ligt door de sponsor.

Reacties zijn gesloten.