Dit is de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Fayetteville

maandag 10 januari 2022 om 15:34
Dit is de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Fayetteville

Thibau Nys lijkt dan toch te kunnen deelnemen aan het WK - foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft bekendgemaakt welke crossers later deze maand aan de start verschijnen van het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville. Opvallend: Thibau Nys, die gisteren nog zwaar ten val kwam op het Belgisch kampioenschap veldrijden voor beloften, maakt deel uit van de U23-kern.

Bij de mannen elite zien we geen grote verrassingen. Vanthourenhout rekent in de Verenigde-Staten op de vertrouwde namen: Wereldbekerwinnaar Eli Iserbyt, Toon Aerts (al goed voor drie bronzen WK-medailles), Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Ook Jens Adams, Vincent Baestaens en Daan Soete zijn van de partij in Fayetteville. Toon Vandebosch is aangewezen als eerste reserve.

Bondscoach Vanthourenhout neemt verder maar twee vrouwelijke eliteveldrijders mee naar Fayetteville. Sanne Cant, die afgelopen zaterdag voor de dertiende keer Belgisch kampioene in het veld werd, mag uiteraard een ticket boeken naar de Verenigde-Staten. Ook Alicia Frank mag eind deze maand de Belgische eer verdedigen in de WK-wedstrijd voor elitevrouwen.

Drievoudig wereldkampioene Sanne Cant is er uiteraard bij in Fayetteville – foto: Cor Vos

Voor veldrijdsters als Laura Verdonschot en oudgediende Ellen Van Loy is er dus slecht nieuws. Vanthourenhout legt uit. “Vanuit de Wielerbond stellen we enkele criteria voorop. We hebben de vrouwen de voorbije weken en maanden voldoende kansen gegeven om zich in de Wereldbeker en op het EK te bewijzen. Daar reden we telkens met voltallige selecties. Uiteindelijk hebben ze minder voldaan aan de vooropgestelde criteria.”

Als we kijken naar de jeugdselecties, dan zien we een goed gestoffeerde U23-selectie bij de mannen, met Gerben Kuypers, Jente Michels, Niels Vandeputte, kersvers Belgisch kampioen Emiel Verstrynge, Joran Wyseure en Thibau Nys. Die laatste lijkt straks toch op tijd fit voor de mondiale titelstrijd, ondanks een stevige valpartij op het BK voor beloften. Vanthourenhout: “Thibau krijgt op 18 januari uitsluitsel, maar het ziet er goed uit.”

De selectie bij de junior-mannen bestaat uit Yordi Corsus, Kenay De Moyer, Aaron Dockx, Wies Nuyens, Ferre Urkens en Viktor Vandenberghe. Kiona Crabbé is de enige geselecteerde renster voor de U23-wedstrijd bij de vrouwen, Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey mogen zich dan weer opmaken voor de WK-cross voor junior-vrouwen.

Selecties voor het WK veldrijden in Fayetteville (28-30 januari)
Mannenselectie
Jens Adams
Toon Aerts
Vincent Baestaens
Quinten Hermans
Eli Iserbyt
Daan Soete
Laurens Sweeck
Michael Vanthourenhout

Vrouwenselectie
Sanne Cant
Alicia Franck

Selectie U23-mannen
Gerben Kuypers
Jente Michels
Thibau Nys
Niels Vandeputte
Emiel Verstrynge
Joran Wyseure

Selectie U23-vrouwen
Kiona Crabbé

Selectie junior-mannen
Yordi Corsus
Kenay De Moyer
Aaron Dockx
Wies Nuyens
Ferre Urkens
Viktor Vandenberghe

Selectie junior-vrouwen
Fleur Moors
Xaydee Van Sinaey

Dit artikel delen:

22 Reacties

Murcia 10 januari 2022 om 15:50

Geen enkele verrassing en een selectie die klopt als een bus. Nergens mensen meegenomen die er niet klaar voor zijn en het zwaartepunt ligt logisch bij de mannen/jongens categorieën. Thibau zal dan wel het groene licht hebben gekregen maar het wordt vrij krap voor hem.

0
Verweggistan 10 januari 2022 om 15:56

Xaydee van Sinaey, Kenay de Moyer. Hopelijk gaan Bobbie en Sanne ’t verslag doen op Eurosport.

0
Murcia 10 januari 2022 om 16:00

Dat wordt inderdaad een uitdaging voor Bobbie en Sanne, Heater is nog steeds mijn favoriete renner. Maar met wat geluk zijn ze niet te horen, afgelopen wedstrijden ging het geluid ook vaak in staking en kwamen ze pas in ronde drie door in de huiskamer. De vloek van de regenbui bij Brand hou ik er trouwens in, een pareltje van Traksel.

0
Posterix 10 januari 2022 om 16:41

Ik zie een nominatie voor commentaar-duo van het jaar aankomen!
“De vloek van de regenbui” heb ik helaas gemist :’) Even speuren !

0
Michelangelo 10 januari 2022 om 16:13

Mooi voor Jens Adams, als éénpitter met prive sponsoren toch naar het WK. Ook al heel vaak net naast het potje gepist vwb selectie, nu een keer aan de goede kant van de streep.

0
11 na 11 10 januari 2022 om 17:25

Heeft naast de pot pissen een compleet andere betekenis in Nederland? In Vlaanderen betekent het je partner bedriegen, overspel plegen.

0
Verweggistan 10 januari 2022 om 17:35

In Nederland kan het ook betekenen: Niet aan de beurt komen, geen kans krijgen.

0
Michelangelo 10 januari 2022 om 17:44

11 na 11 is in de war met ‘in het verkeerde potje poepen’ denk ik… in de verkeerde wei grazen, een scheve schaats rijden…

0
Bikeage 10 januari 2022 om 18:25

Ik weet niet wat ze in het westen zeggen, maar bij ons in het oosten is naast de pot pissen wel degelijk hetzelfde als het Vlaamse scheefpoepen:

https://www.youtube.com/watch?v=fWDLy3F8Rsk

0
Lalsacien 10 januari 2022 om 20:34

Naast de pot pissen staat voor mij synoniem als mis grijpen.
De andere betekenis kende ik niet maar ik ben dan ook monogaam.

0
De Cabybara van de Conradkade 10 januari 2022 om 16:36

Lijkt mij ook de meest logische selectie, al deed Vandebosch het zo nu en dan ook best aardig.

0
Peetvader 10 januari 2022 om 16:44

Riberolle niet? Toch de tweede beste Belgische vrouw

0
Steven_E 10 januari 2022 om 16:47

Die mag nog niet, heeft nog niet lang genoeg de Belgische nationaliteit.

0
11 na 11 10 januari 2022 om 17:19

Je moet minstens een jaar de nationaliteit hebben.

0
Verweggistan 10 januari 2022 om 17:36

Pas als Wuyts niet meer naar je refereert als ‘de voormalige Française’ mag je geselecteerd worden.

0
Bikeage 10 januari 2022 om 18:26

Volgens Bobbie was ze laatst in 1 zin zowel geneutraliseerd tot Belg en nog niet lang genoeg genationaliseerd tot Belg. :)

0
platteprijs 10 januari 2022 om 17:34

De Belgische bond krijgt ook geen overheidssteun en komt toch met een mooie afvaardiging. Ze hebben hun zaakjes dus beter voor mekaar dan dat clubje van Veneberg. En hebben oog voor de toekomst zoals de bondsvoorzitter tegen Sporza zegt: “Het is de taak van de federatie om zeker onze jongeren kansen te geven om zich te ontplooien en verder te werken aan hun carrière.”

0
Murcia 10 januari 2022 om 18:49

Leuke teksten van de voorzitter maar in de praktijk haalt de KNWU met al haar gebreken veel meer resultaat dan de Belgische bond. Dat men in België, MTB, BMX, Baanwielrennen en het Dames wielrennen decennia lang verwaarloosd heeft is de keerzijde van de focus en het succes bij de mannen op de weg en cross. Men had met iets meer lef nu het toonaangevende land kunnen zijn op bv de baan ipv tegen elk talent te zeggen dat de weg het walhalla is.

0
platteprijs 11 januari 2022 om 08:56

@Murcia tsja ligt eraan hoe je het bekijkt. Je kunt talent niet tevoorschijn toveren, ook een bond niet. Maar als je jong talent hebt, kun je het maar beter koesteren. De Belgische bond doet dat tenminste nog, de KNWU is niet met de toekomst bezig. Die wentelen zich alleen in de medailles van een beperkt groepje baanrenners. Ik vind het trouwens absurd dat olympische sporten geld krijgen en andersom niet (geldt dus ook voor België). Ik vind het een absoluut foute norm dat een paar bobo’s in het IOC daarover beslissen.

0
Bart 11 januari 2022 om 09:50

@murcia, als je nichesporten (die je mooi opsomt) als norm neemt heb je gelijk en het tikt mooi aan in de medaillespiegel op wiki maar verder. Als niemand in België wakker ligt dat een Van Aert al niet gaat naar het WK bij de mannen, dan zegt dat al genoeg :-P

Het is veel beter om als overheid te investeren in sporten waarmee je de massa bereikt, en dat zijn baanwielrennen of bmx’en dus niet echt in mijn opinie.

0
steoo 10 januari 2022 om 20:17

@ Vanweggistan Wuyts is (hoera!!!!!!) binnenkort ook voormalig sportcommentator.
Een unieke kans voor NOS of Eurosport. Gisteren slaagde hij er weer ’s in om de uitslag mee te geven van het NK dames en heren. Leuk als je dat geprogrammeerd hebt om te bekijken, maar dat lijkt toch één van zijn stokpaardjes te zijn. Koersen waar hij geen verslag van mag doen, dan toch maar de winnaar bekend maken. Bij een mogelijke switch moet z’n co-commentaar wel rekening houden met nog andere stokpaardjes zoals onderbroken worden wanneer daar Wuyts zin in heeft en de winnaar mag alleen vermeldt worden Wuyts.

0
Bart 11 januari 2022 om 09:53

Waarom zou Wuyts geen resultaten van andere kampioenschappen mogen meedelen, hij werkt voor de vrt en dat is een belgische zender hé. Dan mag je veronderstellen dat niet iedereen ineens nog snel het NK gaat bekijken erna wegens opgenoemn :-D

TIP, als de vrt suckt kijk dan naar een andere zender in plaats van te zagen over iets waarvoor je zelf kiest.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone