Directeur Sloveense wielerbond betwijfelt of Evenepoel corona heeft: “Remco wordt overschat”

dinsdag 16 mei 2023 om 10:18
Directeur Sloveense wielerbond betwijfelt of Evenepoel corona heeft: “Remco wordt overschat”

foto: Cor Vos

Een opvallende uitspraak van Martin Hvastija, de directeur van de Sloveense wielerbond. De oud-wielrenner heeft gezegd niet zeker te weten of Remco Evenepoel wel echt corona heeft. “Ik beoordeel niet wat waar is en wat niet. Maar tot ze me het bewijs tonen, weet ik niet of ik dit allemaal moet geloven”, waren zijn woorden in een podcast van RTVSLO, de Sloveense publieke omroep.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Hvastija baseert zijn vermoedens vooral op de prestaties van Evenepoel in de etappe naar Fossombrone. De wereldkampioen moest hier onder meer Primoz Roglic – net als Hvastija een Sloveen – laten gaan en verloor uiteindelijk veertien seconden op de kopman van Jumbo-Visma. Een dag later testte Evenepoel positief op corona. “In de enige etappe tot nu toe waar Roglic en Evenepoel elkaar konden bestoken was Remco niet zoals hij had moeten zijn. We zullen nooit weten waarom, maar mijn stelling is dat zijn vorm al aan het afnemen was.”

Voordat Evenepoel corona kreeg, kwam hij in de vierde etappe van de Giro d’Italia ook nog twee keer ten val. Dat had de Belg volgens Hvastija aan zichzelf te wijten. “Gelukkig kwam hij zonder ernstige verwondingen weg, daar het was zijn eigen schuld. De eerste keer lag hij op de grond door een hond. Maar dat beest kwam helemaal niet in aanraking met Evenepoel. En ook toen hij een tweede keer viel, was dat volledig zijn fout. Dus veel excuses heeft hij niet.”

“Remco wordt vooral overschat door het Belgische publiek”
Nu Evenepoel uit de Giro d’Italia is gestapt, kan hij zich mogelijk klaar gaan stomen voor zijn debuut in de Tour de France. Volgens Hvastija heeft hij daar echter weinig te zoeken. “Remco wordt vooral overschat door het Belgische publiek. Op dezelfde leeftijd had Tadej Pogacar al twee eindzeges in de Tour op zak. Remco is niet zo héél jong meer. Als hij naar de Tour gaat, komt hij daar niet alleen Pogacar maar ook Jonas Vingegaard tegen. Ik geloof niet dat hij zich hierop kan voorbereiden en competitief zou kunnen zijn.”

Lees ook:
Ploegdokter Evenepoel kwaad: “Kans op besmetting had verkleind moeten worden”
Dit artikel delen:

78 Reacties

Angelo Pauwels 16 mei 2023 om 10:26

Een Sloveense dopingzondaar die directeur van de Sloveense wielerbond mag zijn. Ze hebben het ook goed voor mekaar daar in Slovenië. Maar goed, Remco zo zwart maken getuigd toch van niet veel sportiviteit naar de concurrentie toe.

19
Kaj 16 mei 2023 om 10:28

iedereen mag hier zijn mening roeptoeteren. Maar als je wat over RE zegt dan zijn er veel mensen die spontaan rooie vlekken krijgen en in de VERDEDIG RE modus schieten

0
Viktrodriguez 16 mei 2023 om 10:34

Tja, kan me voorstellen dat er in een land met zo weinig mensen er niet altijd een keuze is voor een schonere optie. Ze zijn maar met twee miljoen en het is qua wielerland niet bepaald België of zo.

2
Sies 16 mei 2023 om 10:35

@Kaj Idd, iedereen mag zijn of haar mening roeptoeteren, zo ook jij.

Je hebt helemaal gelijk dat als je wat zegt over RE dat iedereen in de vlekken schiet, maar andersom is het precies het zelfde. Laten we het er op houden dat de extreme Pro Evenepoels wielerflitsers zomaar samen met de extreme anti Evenepoel wielerflitsers naar de kinderopvang kunnen gaan.

10
sus 16 mei 2023 om 10:44

Mischien kunnen ze Johan Bruyneel dan ook maar bondscoach maken in België

3
Deef Dubbelzwammer 16 mei 2023 om 12:47

sus: dat is het verschil met Slovenië: dat zal nooit gebeuren. Net zoals Boogerd nooit in Nederland bondscoach zal worden.

Tot nader order heb ik nog altijd mijn voorbehoud bij alles wat het Sloveense wielrennen betreft, en daar zijn redenen voor. Maar onschuldig tot schuld bewezen is, akkoord.

1
Lay On 16 mei 2023 om 13:15

Waar haal je vandaan dat Hvastija een dopingzondaar is? Omdat hij in een periode koerste dat ‘iedereen’ aan de EPO zat? Hij is in ieder geval nooit schuldig bevonden of geschorst vanwege dopinggebruik.
Dan mag je ook je twijfels hebben bij sommige officials van de Belgische bond, om nog maar niet te spreken over de sportdirecteurs. (niet alleen in Belgie trouwens, geldt wielerlandwijd)

3
Gibo 16 mei 2023 om 10:36

Ik dacht even dat Wielerflits dit niet zou gaan posten om die man geen podium te gunnen.

15
Angelo Pauwels 16 mei 2023 om 10:38

Alles voor kliks en sensatie daar draait het om. Mijn bloed kookte toen ik dit bericht gisteren las.

1
Renzeva 16 mei 2023 om 12:29

Hahaha, dat is grappig dat je bloed kookt

-2
Kaj 16 mei 2023 om 13:04

Als dat zou gebeuren dan zouden we dat CENSUUR kunnen noemen. Kom en daar doen ze hier niet aan! Toch?

0
Stablinsky 16 mei 2023 om 10:30

En Ganna is uit de Giro gestapt omdat hij wist dat hij de tweede tijdrit niet kon winnen?

14
Renaissance 16 mei 2023 om 11:40

Het is natuurlijk hoogstwaarschijnlijk onzin wat de beste man verkondigt, maar het zou wel zeker waar kunnen zijn dat Evenepoel zijn vorm al aan het afnemen was voordat hij corona kreeg. Laat er geen misverstand over bestaan, Evenepoel is een geweldige coureur, maar of hij goed genoeg is om het in Grote Rondes te doen tegen de top is nog steeds niet helemaal duidelijk. De Vuelta was daarvoor geen goede graadmeter.

Dat deze man hem overschat noemt duidt vooral op een gebrek aan wielerkennis, want zelfs als hij niet bij de beste GR renners hoort, is hij nog steeds een van de beste die rondrijdt.

4
Etika 16 mei 2023 om 11:59

Dat van de Vuelta is je eigen mening natuurlijk. Ik denk daar anders over. Vorig jaar de Vuelta gewonnen, dit jaar uit de Giro moeten stappen in het roze. Volgens mij is hij klaar om het te tonen tegen de toppers in de grote rondes. En van alle toppers heeft hij waarschijnlijk de minst sterke ploeg in het hooggebergte.

4
Renaissance 16 mei 2023 om 13:03

Ik kan mijn opmerking over de Vuelta wel wat verder toelichten. Voor vele renners is de Vuelta iets om aan te kijken. Vaak hebben ze de grote doelen van het jaar al gehad en kijken ze wat er nog uit te persen valt. Hierdoor is het deelnemersveld wat finisht vaak erg matig en zijn de winnaars niet altijd toppers. Denk aan Aru en Yates. Het podium is vaak ook erg mager bezet met jongens die het in andere GRs nooit zouden halen. Met alle respect maar vorig jaar was Mas 2e, een man die totaal niet bij de beste GRenners hoort en Ayuso een jong pikkie 3e die zijn grote ronde debuut maakte. Evenepoel had zijn hele jaar erop aangepast, geen toetje maar hoofddoel en had in de tussentijd al wat ervaring opgedaan. Ik vind het in dat licht nog steeds zo dat hij toen geen echte test heeft gehad buiten het 3 weken volhouden.

-2
Etika 16 mei 2023 om 14:01

Als ik je redenering volg is Roglic ook geen topper in het rondewerk want enkel de Vuelta gewonnen. Hindley, Geoghegan Hart en Carapaz dan weer wel.

2
S.t.B 16 mei 2023 om 10:52

Tja… De reactie die viel te verwachten. Zo ongenuanceerd als een zak cement maar de Slovenen is het zeker niet ontgaan dat hun nationale held bij de Belgen nogal vaak en onterecht de Kop van Jut is.

9
zietemgaan 16 mei 2023 om 11:47

En dat is dus niét waar, dat is een nederlandse perceptie die wellicht enkel gebaseerd is op een aantal bloggers hier op WF, maar hej, die zijn dus geen representatief staal. Belgen houden van de koers en van goede renners, buitenlandse renners krijgen heel vaak Belgische supportersclubs, en we all love Pogacar én Roglic, cf ook het mooie interview door Renaat met hem vandaag op Sporza.

2
Mooie Sjors 16 mei 2023 om 12:01

Ik denk net dat er in Vlaanderen heel weinig mensen wakker liggen van Roglic. Het is een renner waar veel minder over te doen is dan Pogacar, VDP, Van Aert en Evenepoel. Minder artikels en gewoon veel minder meningen erover.

Nu met de Giro is het iets meer, maar ik denk dat er heel weinig Vlamingen te vinden zijn die een uitgesproken mening hebben over Primoz Roglic.

Maar het is inderdaad iets wat je hier vaker ziet. Een paar mensen (niet zelden dan nog onder verschillende accounts) hebben een bepaalde mening en dan wordt dat al snel 'De Belgen dit', 'De Vlamingen dat'…

Op basis van een handvol Nederlanders hier ga je toch ook niet stellen dat 'de Nederlanders' ervan overtuigd zijn dat Evenepoel naar huis is uit angst. Paar roepers hier vertegenwoordigen toch niet een heel volk? :D

Maar goed, voor veel mensen is het natuurlijk makkelijker om de dingen zo in te delen. Die groep vindt/is dit, die groep vindt/is dat. Beetje verder denken is natuurlijk al wat lastiger.

1
S.t.B 16 mei 2023 om 12:26

@Zietemgaan en mooie Sjors

Fijn dat jullie het eindelijk durven te nuanceren. De angel mbt Roglic zit hem ook meestal niet in de analyses of nabeschouwingen op Sporza of andere Belgische media. Onze Nederlandse perceptie is voornamelijk een eigen leven gaan leiden nav de commentaren over Roglic tijdens de koers. Met name Wuyts en de Cauwer staken hun antipathie voor Roglic geruime tijd niet onder stoelen of banken. Dit menigmaal tot vervelens toe. Hoe de Cauwer Roglic ‘feliciteerde’ met het winnen van de Vuelta na zijn schitterende duel tegen Carapaz was ronduit beschamend.

4
Rondje 25 16 mei 2023 om 10:55

Ongelooflijk dat mensen iedere keer maar bezig zijn er iets achter te zoeken.
Overschatting wordt dan geroepen als je de Vuelta wint, klassiekers naar je hand zet terwijl je favoriet bent, en wereldkampioen wordt. Je rijdt in een proloog van de Giro iedereen omver. Ik ben helemaal geen Evenepoel fan en Nederlander, maar wat Remco Evenepoel presteert is toch gewoon fantastisch. Moeten Belgen dan zeggen dat ze hem overschatten. Die mogen trots zijn op zo'n renner. Zullen wij dan ook maar zeggen dat we Pocagar hebben overschat na de nederlaag in de Tour? Nee, Martin Hvastija. Ook Pocagar en landgenoot van u, is een geweldige renner die wij niet onderschatten. Maar soms heb je van die dagen dat het even anders loopt. Ik wordt moe van dit soort mensen die dan gelijk weer van alles en nog wat roepen.

5
go Ineos 16 mei 2023 om 10:19

Hele domme uitspraak. Roglic zal hier denk ik ook niet blij van worden, maar.meneee heeft publiciteit en daar draait het hem om

4
Quincy Adams (aka voorwiel) 16 mei 2023 om 10:33

Sjongejonge. Wat een bobo zeg! Dat die man zijn mond houdt…

4
hjjanssen1973 16 mei 2023 om 10:52

Wat een droeftoeter die Sloveen… zal Roglic inderdaad niet blij mee zijn.

4
Kzit Kapot 16 mei 2023 om 13:10

Een 23-jarig renner met 48 profzeges, waarvan 2xLBL, 2xSanSebas, 1xVuelta, 1xWK, … wordt zwaar overschat. Proficiat Mr. Hvastija met je geweldige analyse.

4
Melkzuur 16 mei 2023 om 13:22

En dan "vergeet" hij nog dat Evenepoel 16 maanden jonger is, en 12 maanden heeft verloren na zijn val in Lombardije (eerste zege 362 dagen na de val). Hij heeft dus nog 28 maanden om zijn palmares verder uit te breiden en zo een stuk dichter bij Pogacar te komen.

1
Kzit Kapot 16 mei 2023 om 13:33

Bedankt voor je aanvullingen!

1
Kopinkas 16 mei 2023 om 14:21

Waar haal je die 5 bijkomende, bovenop de 43 officiële, vandaan? Hammer series en TTT? Gullegem koerse? Just curious.

0
Kzit Kapot 16 mei 2023 om 15:48

Bron: Wikipedia
48 profzeges, waarvan 41 individuele UCI-zeges.
Dus idd. waarschijnlijk enkele TTT, Gullegem (geen UCI), …

0
Mooie Sjors 16 mei 2023 om 10:56

Wielerrelflits

3
EricV 16 mei 2023 om 11:12

Remco overschat door de belgen? Nee johhh hahaha

3
Melkzuur 16 mei 2023 om 11:15

Inderdaad, wat een grap. Meer dan de helft van de Belgen vinden van Aert beter, kan je nagaan.

1
Mooie Sjors 16 mei 2023 om 11:16

Het is zelfs erger dan wat deze man zegt, hij wordt gewoon internationaal overschat: https://www.wielerflits.nl/nieuws/remco-evenepoel-en-annemiek-van-vleuten-winnen-de-velo-dor/.

1
Gelei 16 mei 2023 om 11:38

Wat een fooraap.

3
Brabander 16 mei 2023 om 12:25

Wat een zalig woord vind ik dat :)

0
Pizzi 16 mei 2023 om 10:52

Allemachtig, wat een hoop poep komt er uit die vent.

2
Brabander 16 mei 2023 om 12:36

Net als je denkt alles gelezen te hebben, doet deze meneer er nog een schepje bovenop. Wat een prietpraat en bovendien nog eens vals op de man spelen ook. Dit kun je toch niet maken als ‘bobo’ zijnde? Ook benieuwd wat mannen als Roglič en Pogačar van hun vertegenwoordiger vinden

2
Reusjen 16 mei 2023 om 13:04

Ik denk niet dat ze hem als vertegenwoordiger zien. Voel jij je er rot over als Wouter Bos iets doms zegt (er vanuit gaande dat je knwu-lid bent). Maar ik verwacht wel dat dit in België afstraalt op Roglic, in negatieve zin.

0
RLM 16 mei 2023 om 17:52

Wordt Remco overschat door België? Ik denk eigenlijk dat hij zowel wordt onderschat als overschat, hoe vreemd dit ook klinkt.

Langs de ene kant werd er al van uitgegaan dat Remco hier de Giro wel even ging winnen met 10 minuten voorsprong na de eerste tijdrit, was het feit dat hij de ronde van Catalonië (of Baskenland, weet het zelf niet meer) verloor een grote teleurstelling terwijl dit gewoon een voorbereidingsronde is, en zou een wissel naar de Tour wel even makkelijk moeten lukken, want Remco kan blijkbaar met een halve voorbereiding een grote ronde winnen, alsof de Giro van 2 jaar geleden nooit is gebeurd. En hoewel het al een tijdje geleden is, voor Lombardije 2020 was er een interview met de mechanieker waar ze die man vroegen “Is dit de fiets waarop Remco Lombardije gaat winnen?” alsof de rest niet eens meedoet.

Langs de andere kant wordt zijn Vuelta zege zwaar onderschat. Mas is nooit in vorm in de Tour want die mikt op de Vuelta, en Mas was ook gewoon echt goed in het najaar. Pogacar had er zelf moeite mee in de najaarsklassiekers. Na de Tirreno vorig jaar werd er al geroepen dat hij beter op de kasseien zou rijden want een ronde winnen ging toch niet. Voorts is hij ongeveer het dichtste bij een WK dubbel gekomen van alle renners (Van Aert had een grotere achterstand in de tijdrit en won de wegrit niet) en heb je grapjassen als deze wielerbobo die hem zwaar overschat vindt.

Er is waarschijnlijk geen enkele renner die de wielerwereld zo verdeeld als Evenepoel, niet alleen hier. Een deel roept hij zelf over zich af met zijn zelfzekerheid of arrogantie, het is maar hoe je het ziet. Een ander deel kan hijzelf wel niets aan doen.

2
Marcus Aurelius 17 mei 2023 om 00:45

Eigenlijk als je Pogaçar of Roglic zijnde, integere renners naar mijn mening, zulke onzin moet lezen van je eigen voorzitter van de wielerbord, zak je toch door de grond van schaamte !

2
Dikke Vrouw 16 mei 2023 om 10:47

Bah wat een klets majoor weet er helemaal niks van

1
Lars Maden 16 mei 2023 om 10:51

Helemaal eens.

1
Dr op en dr over 16 mei 2023 om 11:46

Deze dorpsidioot mogen ze naast Gilbert in een busje zetten en afvoeren. Als het om Remco en/of Primoz gaat zijn er blijkbaar toch heel wat volwassenen die volledig de weg kwijtraken. :(

1
Ivanoviclover 16 mei 2023 om 12:13

wat hij vertelt over de valpartij veroorzaakt door de hond heeft zo’n groot onzingehalte dat hij onmiddellijk opgenomen zou moeten worden.

1
Lay On 16 mei 2023 om 13:23

O, dat van die hond was nou net de enige uitspraak die m.i. wel ergens op slaat. Er reden een man of 20 in de buurt van Ballerini en de hond, maar -naast de Italiaan- gaat alleen Evenepoel onderuit, plus iemand die voor REV moet uitwijken. Dan merk je dus wat gebrek aan stuurvaardigheid, die wel vaker voorkomt bij late instromers (ook Roglic dus).

-1
Ivanoviclover 16 mei 2023 om 14:20

er is geen enkel beeld van die valpartij, dus wij, de toeschouwers, hebben geen enkel idee wat nu er juist gebeurd is. Dus om dan in de media te verkondigen dat die valpartij zijn eigen schuld is, dat is gewoon stemmingmakerij, een uitbraak van absolute nonsens.

1
Paul Hoekstra 16 mei 2023 om 14:37

Ondertussen vallen ze als vliegen…. Verder is het zo dat Evenepoel echt wel ziek was (en nog steeds is). Dat kon iedereen zien en horen na de aankomst (wallen onder de ogen, verstopte neus en rauwe stem). Evenepoel gaf zelf tegen zijn vrouw aan dat hij ziek aan het worden was, nadat ze hem op een koortsblaas wees (op video te zien en te horen). Maar blijkbaar kijkt onze Sloveense dopingvriend niet naar televisie en beweert hij dat Evenepoel niet ziek is. De ploegarts van SQS gaf ondertussen aan dat Evenepoel zich al zaterdagmorgen slecht voelde, wat ook zijn iets mindere prestatie verklaart toen.
Tenslotte. Ik zou graag de mening van de Sloveense dopingadept kennen over de val en de opgave (pas na dagen en na samen met Vingegaard Pogacar gebombardeerd te hebben in de rit waarin Pogacar begaf). Hoewel hij er nog zwaar tegenaan ging, gaf Roglic toen wel op…… om zich na wat rust doodgemoedereerd voor te bereiden voor de Vuelta. De vriend van Roglic beschuldigt dus Evenepoel van hetgeen Roglic vorig jaar tijdens en na Tour deed. Il faut le faire….!

1
VerstandOpNul 16 mei 2023 om 14:50

Wat is zijn analyse van die 10 anderen die alleen al vandaag zijn afgestapt/niet gestart? Ook allemaal valse excuses zeker?

1
Lars Maden 16 mei 2023 om 10:50

Deze podcast sla ik even over.

0
Robertje 16 mei 2023 om 10:58

Lang verhaal kort: Volgens meneer Hvastija wint REVKET alleen van Janneke en Miekes.

0

We klagen nog wel eens over de nietszeggende uitspraken van sportbestuurders, maar die klacht kan je hier moeilijk over uiten.

0
Gebruikersnaam 16 mei 2023 om 18:05

Het is altijd wel vermakelijk dat renners en leeftijden vergeleken worden. Pogacar had al meer bereikt op de leeftijd van Evenepoel. Inderdaad. En Vingegaard had toen nog geen deuk in een pakje boter gereden. En nu?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone