Ploegdokter Evenepoel kwaad: “Kans op besmetting had verkleind moeten worden”

dinsdag 16 mei 2023 om 09:39
Ploegdokter Evenepoel kwaad: “Kans op besmetting had verkleind moeten worden”

foto: Cor Vos

Yvan Vanmol heeft kritiek op de organisatie van de Giro d’Italia. Volgens de ploegdokter van Soudal-Quick Step is er niet genoeg gedaan om coronabesmettingen tegen te gaan. Afgelopen zondag testte klassementsleider Remco Evenepoel positief op het virus, waarna de wereldkampioen de wedstrijd verliet.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Vanmol, die zelf niet aanwezig is in de Giro, leeft mee met Evenepoel. “Remco is erg ongelukkig”, zegt de ploegdokter tegen Sporza. “Je doet zoveel opofferingen, maar door nalatigheid en gebrek aan professionalisme van de organisatie moet je uit de Giro stappen als leider.”

Persconferentie
In de eerste dagen ging er al het nodige mis, volgens Vanmol. “Een persconferentie in een kleine zaal, vol met mensen: dat kan niet. Ja, dit maakt me kwaad. Het is de kroniek van een aangekondigde dood, want er waren voor de Giro al die besmettingen bij Jumbo-Visma. Er waren al vragen naar de organisatie om bijvoorbeeld de persconferenties via videocall te doen, maar dat was blijkbaar onmogelijk. Ik zeg niet dat de besmettingen van Remco en Ganna vermeden hadden kunnen worden, maar de kans had toch sterk verkleind moeten worden.”

“Deze problemen zullen bovendien ook straks in de Tour en de Vuelta voorkomen. Er moeten duidelijke protocollen komen. Niet dat het zo streng moet zijn als enkele jaren geleden, maar men moet rond de tafel gaan zitten, ook met de ploegartsen.”

“Correct medisch gehandeld”
De klachten van Evenepoel zelf zijn op dit moment niet heel ernstig, vertelt Vanmol. “Fysiek is Remco in die mate oké dat hij niet meer heeft dan een serieuze verkoudheid. Maar dat is inderdaad meer dan voldoende om iemand uit koers te houden.” De dokter vindt dan ook niet dat zijn ploeg Soudal Quick-Step te voorzichtig is geweest. “We hebben gewoon correct medisch gehandeld. Het is al heel dit seizoen ons beleid om bij de minste symptomen te testen.”

“De risico’s na infectie zijn nog altijd te groot om er licht over te gaan. We kunnen niet zeggen dat Remco geen last had van de ziekte. Remco’s waarden waren duidelijk minder dan de vorige dagen. We mogen dit niet minimaliseren. Bovendien kan hij ook andere collega’s besmetten.”

Lees ook:
Giro 2023: Organisatie scherpt coronamaatregelen aan na meerdere positieve tests

Dit artikel delen:

39 Reacties

Lars Maden 16 mei 2023 om 09:44

Vind het altijd sterker als mensen dit benadrukken voordat er iets is gebeurd. Achteraf altijd makkelijk praten.

20
Jean Dumas 16 mei 2023 om 10:17

Typisch wielersport, geen regie.

0
Deef Dubbelzwammer 16 mei 2023 om 12:55

‘Lessons learned’, Lars? Waarom zou je achteraf geen conclusies mogen trekken?

En misschien heeft Van Mol wel degelijk zijn mening gezegd op het moment zelf, maar was er toen geen oor naar.

-2
xistnc 16 mei 2023 om 09:50

Ik heb toch flink wat artikelen (of artikels, zo u wilt) en foto’s voorbij zien komen met trotse BV’s aan de SQS-bus die roze REV de hand wilden schudden, Oumi’s en mama’s die kwamen knuffelen etcetera. Om het dan zo op de organisatie te steken vind ik not done.

19
Henk van Bouw 16 mei 2023 om 13:09

inderdaad kijk eerst eens naar jezelf. Wat een zwaktebod dit.

2
VespavanBern 16 mei 2023 om 09:48

Buitengewoon juveniele reactie. Had dan direct je licht over de situatie laten schijnen toen het misging in het openingsweekend. Als hij echt zo veel om het al dan niet besmet raken van Evenepoel geeft als hij hier poneert had hij dat ook gedaan, in de hoop een verbetering van de situatie bij de RCS te bewerkstelligen. Integendeel, hij wacht af totdat het kalf verdronken is en duikt dan plotseling op in de media om zijn gal te spuwen. Daar heeft helemaal niemand wat aan.

10
jv88 16 mei 2023 om 10:16

Allemaal voor de buhne om zichzelf goed te praten. Anders idd vantevoren wel lopen klagen. Ieder excuus werd ook genoemd behalve een zware verkoudheid. En nu is dat ineens het geval.

1
Navardauskas 16 mei 2023 om 12:29

Je weet natuurlijk niet of ze dat niet al eerder hadden aangekaart. Die video-call voor interviews was een duidelijke indicatie. En achteraf komen de journalisten. De ploegarts van 1 ploeg bepaalt iig niet de protocollen.

Het blijft wel gek als je bij Jumbo al 3 gevallen hebt gezien vooraf, en meerdere ploegen met Covid gevallen zitten, dat de Giro dan volledig vrij is van maskers.
Moeilijke tussenfase in het virus dat steeds zwakker wordt, want besmet je anderen (zoals een Bystrom) dan kun je toch zeer negatieve invloed hebben op het peloton / je ploeg etc. En je kan er zeker een weekje grieperig van worden nog steeds.

2
Reusjen 16 mei 2023 om 09:53

En wat hebben jullie zelf gedaan om besmetting te voorkomen? Alles uit de kast getrokken zeker, of ligt de verantwoordelijkheid weer bij een ander zoals meestal?

9
Raul Alcala 16 mei 2023 om 09:49

Dan ga je gewoon niet naar zo’n persconferentie. Achteraf een koe in zn aars kijken is wel erg makkelijk

4
meestre 16 mei 2023 om 10:30

Belachelijke reactie. Hij moet er gewoon naar toe gaan .En moest hij niet geweest zijn ging je ook over te liggen zeiken .

-9
Raul Alcala 16 mei 2023 om 10:43

Je kent me niet, dus wat klets je. Belg?

-1
Navardauskas 16 mei 2023 om 12:30

Verplichting voor de roze trui hè. Je kan niet weg blijven daar.

1
skylimit 16 mei 2023 om 10:13

Die dokter leeft ook nog onder een steen. “De kans op besmetting had verkleind moeten worden”. Dat zegt nota bene een dokter. Alleen isoleren helpt in dit geval.
In dat hondenweer van de afgelopen tijd loop je overal het risico iets op te lopen, dus onbegonnen werk daar iets tegen doen. De natuur gaat haar eigen gang, hoe graag de mens daar ook op wil ingrijpen.

4
Romāns Vainšteins 16 mei 2023 om 11:45

Wat mij betreft is het overkoepelende organisaties verantwoordelijk houden voor buiten houden van virussen volkomen idioot. Net zoals bij andere ziektes moet je maar leren leven met het feit dat je iets oplopen kan, zeker wanneer je op een dun koord balanceert waar je elk moment door de weerstand kukelen kan.

4
Davbam 16 mei 2023 om 09:46

Dit is toch wel makkelijk van de dokter.

Kijk naar de plaatjes waar Evenepoel poseert met zijn moeder, Oumi, Vertongen en ga zo maar door. Die hebben ook niet in een ei geleefd de afgelopen dagen.

Dan kun je heel boos doen op de Giro organisatie, maar een beetje hand in eigen boezem zou ook wel mogen.

3
Shinzawai 16 mei 2023 om 10:01

Gelukkig is Soudal-Quick Step de Sloveense wielerbond geen verklaring verschuldigd.

0
VespavanBern 16 mei 2023 om 10:05

En toch verwoord hij wel het gevoel dat ik er ook, zij het in mindere mate, enigszins bij heb. Roglic, Thomas, Hart, SQS allemaal niet, en hij plots als het tegenzit wel.

2
Reusjen 16 mei 2023 om 10:08

Lol zou deze meneer met Patlev op het terras hebben zitten kantelen?

-4
Davbam 16 mei 2023 om 10:16

Ik ga mee in het stuk vwb de “overschatting”. Maar ik (en ik ben niet echt fan van Evenepoel) geloof niet in het verhaal van bewust weglopen van Evenepoel middels een zogenaamde positieve test. Daarvoor is er te veel opgebouwd richting Giro. En het is ook niet dat hij nu in een kansloze positie stond in het klassement; laatste keer dat ik m zag had ie een roze trui aan.

Enige waar je je vraagtegens bij kunt stellen is hoe ziek hij daadwerkelijk is, en welk deel van zijn teruglopende curve te verklaren is door de kou, vermoeidheid en valpartij.

Maar stemming maken kunnen ze blijkbaar niet alleen in Vlaanderen maar ook in Slovenie.

-2
meqadon 16 mei 2023 om 10:30

Moeten ganna uran etc.. dan ook hun testen publiek maken? Die sloveense directeur zit duidelijk niet op de juiste plaats. Wat een reactie. Zoiets verwacht ik van een gemiddelde wieleflitser. Niet van de directeur van de sloveense wielerbond.

1
roeleur 16 mei 2023 om 11:55

Zo de waard is vertrouwd hij z’n gasten en deze voorzitter is niet bepaald van onbesproken gedrag. De ene na de andere wielrenner moet nu ziek de Giro wegens corona verlaten en Roglic kan daar zo maar bij gaan horen of weer niet recht blijven. De voorzitter maakt zich dan weer niet druk om de entourage rond Pogacar die hetzelfde wielerverleden dragen als hijzelf.

0
YogiBear 16 mei 2023 om 10:19

Het zou sterker zijn als hij aangaf dat het team ook zelf zaken beter had kunnen doen. Zoals op Sporza te zien was begon Remco de week goed met het dragen van een mondkapje, maar verdween dat ook in de loop van de week. Ook dat is niet het middel om een besmetting te voorkomen, maar het kan wel, bij correct gebruik, de kans verkleinen.

1
Ray Haaier 16 mei 2023 om 10:59

Het nieuwe normaal, sinds griep covid wordt genoemd: kwaad, boos, vingerwijzen, beschuldigen…. en flink papegaaien. Hard schreeuwen over stapels bewijzen, maar er nooit mee komen en het wel eisen wie een tegengeluid geeft.
Kortom, "heb je naaste lief, behalve wanneer ie niet geprikt is en je ziek maakt. Dan, haat hem en laat ieder hem haten!"

Hypocriet zielig gedoe

1
Johnnie Doe 16 mei 2023 om 11:04

Een wappie… positief bedoeld.. plusje

0
Rulifaller 16 mei 2023 om 11:54

Kwaad zijn op anderen, de specialiteit van het QS huis.

1
Richard van Hoof 16 mei 2023 om 09:58

Ach, er is altijd iemand kwaad als Remco iets “overkomt”, onderuit glijden door een hond op de weg, glijpartji door eigen schuld, publiek dat enthuisiast komt kijken en maar 5 meter weg ruimte laat in een dorpje waar nog helemaal geen koers wordt gemaakt, andere renners die te hard rijden, een motor die even een momentje op 20 meter voor een concurent reed, een positieve test op Covid…

Als we niet beter wisten zou je denken dat Remco een voetballer is, die mekkeren ook altijd zo veel bij een valpartijtje of ieder ander ongemak.

Stelltje huilebalken zijn hij en z’n hele entourage inclusief fans en fan-media. Ga lekker voetballen volgen zeg ik.

0
kees klei 16 mei 2023 om 10:59

Bange mensen winnen geen grote rondes.

0
schlunzi 16 mei 2023 om 11:48

Wat hilarisch allemaal. Paar jaar terug was een griep gewoon altijd mogelijk. Nu is het de schuld van iemand anders. Sorry, maar griep is iets dat alleen ontstaat in een organisme dat verzwakt is. Heeft met de buitenwereld niets te maken. Remco heeft gewoon bad luck in deze.

0
Rob de Keijzer 16 mei 2023 om 13:14

Huilstruiken. “Had moeten” telt niet. Eigen verantwoordelijheid.

0
Baardmans 16 mei 2023 om 11:25

Wat een heisa om het pedante ventje Evenepoel. Zal mij niet verbazen als hij nu weer lekker aan het trainen is. Om andere ziek uitgestapte renners wordt gelukkig niet zo’n ophef gemaakt.

-2
Kzit Kapot 16 mei 2023 om 13:31

Evenepoel is wereldkampioen en was kandidaat-winnaar van de Giro. Daar wordt nu eenmaal veel heisa over gemaakt.

0
advocaat van de duivel 16 mei 2023 om 13:31

Als maskers toch het wondermiddel zijn, kunnen de renners toch overal FFP2 dragen? En handen ontsmetten, zo weinig mogelijk contact met mensen die niet bij de entourage horen,… waarom zou een organisatie maatregelen moeten nemen, men moet de verantwoordelijkheid leggen waar ze hoort te liggen.

-2
Ultimo Chilometro 16 mei 2023 om 14:18

Raar maar wetenschappelijke analyses tellen niet op dit forum blijkbaar. De hartspier irrelevant, Colbrelli vergeten? Beste beslissing op de long run. Jammer voor de sensatiezoekers op deze site en de Remco haters.

-2
advocaat van de duivel 16 mei 2023 om 22:33

Wordt echt vermoeiend om altijd Colbrelli er bij te halen. Is het ooit bewezen dat het een gevolg was van covid? En dan nog, uitzonderingen bestaan. Door griep kan een jong persoon ook een week ziekenhuis hebben met een longontsteking, testen we daarop? Dragen we daar maskers voor?

1
Reusjen 16 mei 2023 om 23:53

Je bedoelt Colbrelli waarbij nooit een verband is aangetoond tussen zijn hartproblemen en een doorgemaakte covid besmetting? Die Colbrelli die er te pas en te onpas bij gesleept wordt om een argument kracht bij te zetten, niet geremd door enige kennis over deze zaak.

2
Johnnie Doe 16 mei 2023 om 10:52

Beste Ivan,
Hoe had dokter Ivan dat dan voor ogen, “de kans op besmetting te verkleinen”?
Leven in een “bubble”, etc. etc.
Waar is die peer-reviewed studie dat zoiets überhaupt zou helpen?
Mmmm, a-bra-ca-da-bra, sim-sala-bim.

“Maar, dan hadden we er wel alles aan gedaan” zou het antwoord zijn.

Een glimlach is mijn antwoord.

-4

Headlines

Populair

Materiaalzone