Dimension Data wil nevenklassement voor Cavendish of Kudus in Tour

donderdag 29 oktober 2015 om 14:08
Dimension Data wil nevenklassement voor Cavendish of Kudus in Tour

Foto: Sirotti

Dimension Data hoopt komend jaar opnieuw de Tour de France te mogen rijden. Teambaas Douglas Ryder vertelt aan Cyclingnews dat de ploeg zich wil richten op dagsucces, het puntenklassement en het jongerenklassement.

De Zuid-Afrikaanse formatie was onder de naam MTN-Qhubeka dit jaar succesvol met een ritzege van Stephen Cummings in Mende. Ryder hoopt dat te kunnen herhalen. “We gaan proberen meerdere etappes te winnen omdat we geen klassementsrenner hebben”, legt hij uit. “Ik denk dat we dezelfde strategie hanteren als dit jaar. Agressief en zichtbaar rijden en daarnaast meedoen om een van de klassementen. Wanneer er na drie zware weken een renner van ons op het podium aan de Champs Elysees kan staan, dan denk ik niet dat er dan ook maar één iemand in het Afrikaanse continent met droge ogen naar de beelden kan kijken. Het zou voor onze ploeg een enorme progressie betekenen, dus het is zeker een doel voor ons.”

Met de komst van Mark Cavendish, heeft de Zuid-Afrikaanse formatie een kanshebber op groen binnengehaald. “Het zou fantastisch zijn om een renner van Dimension Data in het groen te zien. Daarnaast kunnen we met Merhawi (Kudus) voor de jongerentrui gaan.”

Dimension Data is vooralsnog opnieuw afhankelijk van een wildcard. De ploeg haalde door sponsorperikelen de gestelde deadline voor een WorldTour-licentie niet, al is volgens Ryder de deur nog niet gesloten. Omdat er volgend jaar maar 17 WorldTour-ploegen zijn, is er nog een plaats vrij. In-dien de UCI de documenten van de ploeg goedkeurt, behoort toetreding alsnog tot de mogelijk-heden.

Ryder pareert de kritiek dat de ploeg met zijn transferbeleid afscheid heeft genomen van zijn oorspronkelijke idealen. Hij wil dan ook geen keuze maken tussen een trui voor Cavendish of Kudus. “Voor mij is het allebei belangrijk, omdat het gaat om het genereren van meer aandacht en inkomsten voor de Afrikaanse wielersport. We willen niet eindigen zoals Colombia Coldeportes. Het is onze droom dat een Afrikaanse renner op het podium zal staan, als drager van een trui of als klassementsrenner bij de beste drie. We geloven erin dat dit in de komende drie tot vijf jaar kan gebeuren.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Netraam 29 oktober 2015 om 14:13

Ik zie ze ook liever met een shirt rondrijden :P
On-topic: Kudus is een geweldig talent, maar ik zie in hem nog niet een top 5 renner in de Tour.

finton 29 oktober 2015 om 14:16

Wanneer beslist de UCI of ze alsnog bij de WorldTour komen?

Contador#N.1 29 oktober 2015 om 14:24

Kudus is natuurlijk het grootste talent wat Afrika ooit heeft geproduceerd, maar ik denk dat het nog 1 jaar te vroeg is voor hem om nu al voor een klassement te gaan in een grote ronde. Ik denk dat hij het in de toekomt wel in zich heeft om een top 5 te rijden in een grote ronde, misschien zelf winnen als het parcours op zijn maat is gemaakt.

Contador#N.1 29 oktober 2015 om 14:25

Ik hoop dat ze voor komend jaar een wt licentie krijgen en dan nog wat Afrikaanse talenten aantrekken. Dat zou haast een droom zijn die uitkomt.

albertooo 29 oktober 2015 om 14:27

Voor 2016 is Meintjes de enige Afrikaan die om de witte trui kan strijden. En die laten ze gaan… Kudus wordt overbelast met grote rondes, terwijl een 21-jarige beter in kleinere koersen meedoet voor de winst. Het niveau wat hij in Andalucia haalde zou mogelijk later in het jaar(Burgos, Noorse koersen, Oostenrijk) goed zijn geweest voor een mooie zege. De ploeg wordt gedragen door Europese veteranen en de gelegenheidsbollen van Teklehaimanot.

Alle respect voor de boodschap van de sponsors, maar erg duurzaam vind ik de uitvoering niet.

tdv21 29 oktober 2015 om 14:55

Één van mijn favoriete teams, maar toch vind ik dat het zijn ziel wat aan het verliezen is… Trouwens, hoe zit het met de ambitie van Pauwels ? 13e worden in de Tour zonder ambitie en hulp mag er wezen.

djoriana 29 oktober 2015 om 15:07

ze hebben geen klassementsrenner maar willen toch voor de witte trui gaan. wat klopt hier niet?

lnnrt 29 oktober 2015 om 16:47

Ik denk dat grootste kans om op het podium te staan in Parijs voor Cav is, als hij de etappe weet te winnen.

Jungle Man 29 oktober 2015 om 17:03

ik blijf het zo zonde vinden dat deze ploeg haar oorspronkelijke missie overboord heeft gegooid

ah-ja 29 oktober 2015 om 17:08

Is het Qhubeka project trouwens nog deel van deze ploeg? Er wordt enkel nog over Data Dimension gesproken als er over deze ploeg gecommuniceerd wordt

Hakkie2 29 oktober 2015 om 17:37

De ploeg heet nu Dimension Data riding for Qhubeka. Het is dus inderdaad nog steeds de kern van de ploeg.

SolerEritrean 29 oktober 2015 om 18:21

Zoals aangegeven, vind ik dat Kudus overbelast wordt. Hij is nog altijd maar laatstejaarsbelofte en gaat al aan zijn derde (!!!) grote ronde starten… Schitterende renner en zeker ook een van mijn goudhaantjes, maar van een LT-visie lijkt geen sprake

ah-ja 29 oktober 2015 om 19:59

Thanks Hakkie.

Is die Kudus niet wat overroepen? Maar ok is pas 21, zullen we pas over paar jaartjes echt weten

Shinzawai 29 oktober 2015 om 20:08

Kudus lijkt me nog niet direct een kandidaat voor het wit. Ik schat Kelderman, Meintjes, Sepulveda, Barguil en de gebroeders Yates hoger in.

GeorgPhilippTelevisiemann 29 oktober 2015 om 21:24

Kudus vind ik ook nog een jaartje of twee te jong om voor dat jongerenklassement te gaan.

woutersluis 29 oktober 2015 om 23:24

@ah-ja ze hebben er bewust voor gekozen om de naam qubeka niet zo duidelijk meer te gebruiken. Dit omdat veel mensne dachten: wauw dat project is zo rijk dat ze er een wielerploeg bij kunnen sponsoren. En daarom gaven mensen minder geld

nickdt 29 oktober 2015 om 23:28

Als het zo doorgaat wordt Kudus de nieuwe Kreuziger. Overbelast op jonge leeftijd, en pas een jaar of vijf/zeven later weer goed.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair