‘Drie Italiaanse teams strijden om laatste wildcards voor honderdste Giro d’Italia’

‘Drie Italiaanse teams strijden om laatste wildcards voor honderdste Giro d’Italia’

foto: Marcel Koch

maandag 16 januari 2017 om 14:13

Nog meer dan andere jaren hopen de Italiaanse ProContinentale ploegen op een uitnodiging voor de Giro d’Italia. Dit jaar wordt de prestigieuze honderdste editie verreden en dat staat garant voor nog meer media-aandacht. Maar de plekjes zijn schaars. Organisator RCS Sport zal minstens één Italiaanse ploeg moeten teleurstellen.

De Giro d’Italia is een wedstrijd van de hoogste categorie en dat betekent dat alle 18 WorldTour-ploeg automatisch deelnemen. Op de startlijst is dan nog plaats voor vier ProContinentale ploegen.

Eén de wildcards is jaarlijks de prijs voor het winnen van de de Coppa Italia, een klassement van een reeks Italiaans profwedstrijden. De overwinning daarin ging vorig jaar naar Bardiani-CSF. Zij zijn dus zeker van deelname aan de honderdste Giro.

Volgens Cyclingnews zou minstens één wildcard naar een buitenlandse ploeg gaan. De Engelstalige website meldt dat Gazprom-Rusvelo opnieuw de gelukkige zou zijn, waardoor Wilier-Selle Italia, Nippo-Vini Fantini en Androni Giocattoli strijden om twee resterende tickets. De ploeg die wordt uitgesloten van de Giro kan meestal wel rekenen op een startbewijs voor Milaan-San Remo of Tirreno-Adriatico, maar dat is slechts een doekje voor het bloeden. De twee wedstrijden zijn voor de broodnodige mediawaarde niet te vergelijken met de drieweekse Giro.

Vorig jaar gingen de wildcars naar Gazprom-Rusvelo, Bardiani-CSF, Wilier en Nippo-Vini Fantini, en moesten de renners van Androni Giocattoli de Giro via de televisie volgen. Of ze dat dit jaar opnieuw moeten doen, horen ze spoedig, want RCS Sport zou deze week nog de uitnodigingen openbaren.

[poll id=”410″]

Dit artikel delen:

31 Reacties

Mathieu Moller 16 januari 2017 om 14:16

Maakt me overigens bar weinig uit welke ploeg geen wildcard krijgt. Voor mij zijn die Italiaanse ProConti ploegen toch nagenoeg inwisselbaar.

Bassieb 16 januari 2017 om 14:32

Bardiani altijd een zeer leuke toevoeging en staan de laatste jaren garant voor etappezeges. Hebben wel aan kwaliteit ingeboet maar er staat een nieuwe lichting klaar.

Gazprom zou ik terecht vinden, ook met de diverse aankopen die zie van Katusha hebben overgenomen. Of het een ethisch team is is een tweede maar dat zijn de drie Italiaanse pct teams in de poll al helemaal niet. Het zullen wel weer Willier en Nippo worden.

TheArt 16 januari 2017 om 14:39

Serieus? Stemmen er meer mensen op Nippo (zouteloos baggerteam met amper kwaliteit) dan op Androni? Dat verbaast me enorm.

SteelHorseCowboy 16 januari 2017 om 14:50

Een ‘wildcard’ die automatisch toekomt aan de winnaar van een klassement. Is dat wel een wildcard?

MIG 16 januari 2017 om 14:58

Psst. Cyclingnews is Australisch (wel Engelstalig).

Janjanssen98765 16 januari 2017 om 14:58

Ja dat is wel een wildcard.

Kirsipuu 16 januari 2017 om 15:00

Nu er geen Italiaans worldTour team is en het de hondertste giro is, zou ik graag zien dat alle wildcards naar Italiaanse teams gaan. De teloorgang van het Italiaanse (en ook Spaanse) wielrennen gaat mij aan het hard.

SolerEritrean 16 januari 2017 om 15:02

Snap niet dat mensen al gewoon zijn aan een Giro zonder Savio

jerre123 16 januari 2017 om 15:20

Denk dat Nippo-Vini Fantini wel één zal krijgen alleen door de naam Cunego. Ik zou als organisatie toch zoveel mogelijk ex-winnaars aan de start proberen te krijgen. Ook al is Cunego nu nog maar een schim van de renner die hij ooit was.

dennisopwielen 16 januari 2017 om 15:25

ik vind dat wanty groupe gobert ook wel een wildcard verdient

Shinzawai 16 januari 2017 om 15:27

Nippo is wel erg zwak, dus wat mij betreft mag de ploeg van Cunego thuis blijven.

Bassieb 16 januari 2017 om 15:43

Kwalitatief gezien vind ik Androni beduidend de zwakste schakel. Ondanks zijn prima najaar hebben de resultaten van Torres mij nog niet weten te bekoren. Ik vermoed dat Cunego genoeg ‘sympathy votes’ krijgt waardoor Nippo naar de Giro mag.

Colbrelli. 16 januari 2017 om 15:50

@TheArt

Denk dat dat ook voornamelijk te maken heeft met de gunfactor die bij Nippo gewoonweg hoger ligt dan dat obscure zooitje van Savio. Plus, ze hebben toch namen als Cunego, Santaromita en Arredondo binnen de gelederen.

Willier lijkt me wel de beste kans te maken met sprinters die, weliswaar niet vaak op het hoogste niveau, hun overwinningen meepakken met Mareczko en Belletti.

Laatste man 16 januari 2017 om 15:54

Nippo moet starten, al is het maar vanwege het tenue! Daarnaast best een leuk team met Arredondo, Canola, Cunego, Grosu, Marangoni en Santaromita. Androni wellicht het sterkste team. Wilier met pozzato, Belletti en Maresczko wel 3 aardige namen.

Quintenri 16 januari 2017 om 16:01

Wanneer gaat Wanty eindelijk eens een wildcard krijgen voor een grote ronde??

Shinzawai 16 januari 2017 om 16:11

Wanty verwacht een wildcard voor de Tour dit jaar.

De Brigadier 16 januari 2017 om 16:13

Het zou de organisatie sieren als ze weigeren te kiezen tussen aalmoezen Androni en Nippo.

basvg 16 januari 2017 om 16:25

Voor de ploeg die ze op de been kunnen brengen sowieso Nippo maar dan is Willier tegen Androni eigenlijk een keuze tussen twee teams die hun glans ruim kwijt zijn en ook niet meer een bijzonder interessante selectie kunnen opbrengen. Liever even verder kijken in de andere PCT-teams en er een andere uithalen. Wellicht Wanty of Sport Vlaanderen? Beiden ploegen die een koers wel interessant kunnen maken me dunkt.

Jeje 16 januari 2017 om 16:39

Willier kan best een leuk team op de been brengen: Amezqueta, Rodriguez, Florez (!) en Martinez voor de klimetappes. En dan een treintje met Belletti-Busato-Mareczko. En dan nog 2 vrijbuiters a la Pozzato + Fedi

123poetertjes 16 januari 2017 om 16:40

Forza Edi! Forza Berlato! Forza Bisolti! Forza Canola! Forza Cunego! Forza Stacchiotti! Forza Arredondo! Forza Scusijapanner!

ivo001 16 januari 2017 om 16:57

Mijn voorkeur zou naar Androni en Willier uit gaan.

Vastaranta 16 januari 2017 om 17:21

@123poetertjes, Scusijapanner, ik moest even wat koffie van mijn beeldscherm poetsen. Hahahaha

nederbelg 16 januari 2017 om 18:23

Aan de reacties te zien, zijn er kenners van de Italiaanse procontinentale teams. Daar reken ik mezelf niet bij, en daarom laat dit artikel me behoorlijk op mijn honger zitten. Waarom niet zoals bij de genomineerden van literaire prijzen een beknopte voor en tegen, en een percentage winstkansen?

Edit: ondertussen door de extra reacties toch al een aardig beeld, waarvoor dank!

Dayer Quintana 16 januari 2017 om 18:29

Androni met Colombianen Bernal en Torres kan het voor vuurwerk zorgen in de bergen. Cattaneo, Palini en Gavazzi zijn ook leuke renners die iets kunnen brengen.
Nippo heeft met Santaromita en Arredondo ook wel twee leuke transfers gedaan en kan rekenen op good old Damiano.
Willier zou dan weer Pozzato kunnen brengen in zijn laatste seizoen en zou een Giro wel verdienen. Voor de rest hebben ze buiten Mareczko weinig te brengen.

Doe mij dit seizoen maar Willier en Androni.

Verweggistan 16 januari 2017 om 19:05

@123: Ze hebben het contract van Stacchiotti niet verlengd. Forza Filosi!
Ik ben ook meer fan van Nippo dan van die andere twee; weinig renners met een verleden, (Na ja ze hebben nu Santaromita, die vertrouw ik niet zo), sympathieke renners, maar kwalitatief niet echt heel goed, maar ze hebben wel al een paar jaar ongeveer hetzelfde team. Bij Androni en Wilier is het echt een komen en gaan van middelmatige renners.

Androni heeft met Gavazzi, Torres, Cattaneo, Palini en Vigano en Frapporti goede renners die in de Giro thuishoren; ik ben ook beniewd naar Bernal, daarna wordt het echter al behoorlijk minder qua niveau en ervaring van de renners. Maar ze hebben wel netjes hun 'straf' van vorig jaar uitgezeten, dus wat mij betreft mogen ze er naar toe

Nippo heeft met Arredondo, Cunego, Canola, Marangoni, Filosi, De Negri, Bisolti, Grosu en Berlato goede renners, daar komt nog een Japanner bij zoals Poetertsje aangaf. Ik vind ze dus sympathiek, wat mij mogen ze er bij

Wilier heeft Pozzato, Belletti, Koshevoy, Mosca, Amezqueta, Fedi, Busato, Zhupa, Martinez (en Mareczko natuurlijk); eigenlijk stuk voor stuk wel interessante, deels jonge, renners die ik wel in de Giro zou willen zien, maar het team ontloopt iedere keer consequenties voor dopinggevallen; dit jaar ook al weer eentje. Jaartje overslaan zou niet slecht zijn.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair