Dennis doorbreekt stilzwijgen: “Ik blijf normaal bij Bahrain Merida”

dinsdag 10 september 2019 om 19:46
Dennis doorbreekt stilzwijgen: “Ik blijf normaal bij Bahrain Merida”

foto: Cor Vos

Het was een opvallende mededeling tijdens de twaalfde etappe van de Tour de France: opgave Rohan Dennis. De Australiër besloot nog voor de eerste Pyreneeëncols uit de wedstrijd te stappen vanwege een conflict met de ploegleiding. Nu, bijna twee maanden later, doorbreekt Dennis het stilzwijgen. “Mijn opgave is enorm opgeblazen”, zo is hij van mening.

Zijn ploeg Bahrain Merida was verrast door de plotselinge opgave van de regerend wereldkampioen tijdrijden. “We hadden tijdens de rit een discussie, waarna hij is afgestapt”, zei ploegleider Stangelj. “Rohan wil alles honderd procent hebben, maar het is niet makkelijk om daaraan te voldoen.”

Niet veel later kwam collega-wielrenner Thomas De Gendt met een mogelijke uitleg. “Wat ik zelf gehoord heb, is dat hij beloftes kreeg over wielen, fietsen en snelpakken en dat het allemaal beter ging worden. Dat is niet gebeurd. Volgens mij is dat de reden dat hij is afgestapt”, aldus de renner van Lotto Soudal.

“Ik heb nog nooit negatief gesproken over de ploeg”
“Mijn opgave is enorm opgeblazen”, zo kijkt Dennis met The Advertiser voor het eerst terug op zijn drastische beslissing. “Ik ben voor van alles uitgemaakt, mijn vrouw heeft zelfs berichten gehad. Ik heb echter niet gereageerd, aangezien ik geen extra olie op het vuur wilde gooien. Ik heb nog nooit negatief gesproken over de ploeg.”

“Mijn opgave was ook niet gepland, maar het was wel de beste beslissing voor de lange termijn”, blijft Dennis vaag. “Ik vocht de hele dag tegen demonen in mijn hoofd. En als iemand het mentaal moeilijk heeft, is een opgave misschien wel het beste voor de ploeg. De jongens binnen het team koesterden ook geen wrok na mijn opgave.”

Kan Dennis zichzelf opvolgen als wereldkampioen tijdrijden? – foto: Cor Vos

“Het is nu een mentaal gevecht”
De twaalfde etappe van de Tour is nog altijd de laatste wedstrijd van Dennis, aangezien hij niet aan de start verscheen van de Vuelta a España. “Ik had de Ronde van Spanje graag willen rijden, de ideale voorbereidingskoers op het WK tijdrijden. Het is nu vooral een mentaal gevecht, aangezien ik alleen maar kan trainen.”

“Ik voel me fysiek prima, de waardes zijn top, maar ik heb het mentaal wel zwaar. En toch geloof ik dat ik wereldkampioen tijdrijden kan worden in Yorkshire”, aldus Dennis, die vorig jaar met overmacht de titel veroverde in het Oostenrijkse Innsbruck. En hoe zit het met de verdere toekomst? “Op dit moment blijf ik gewoon bij Bahrain Merida.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

Merlinappa 10 september 2019 om 19:51

Wat een vaag lulverhaal joh. Als je mentaal niet zo lekker gaat zeg dat dan gewoon meteen, dan heb je ook niet dat eindeloos speculeren en mensen die je vrouw berichten gaan sturen.

SnellePelle 10 september 2019 om 20:38

Doe maar even rustig.

Je onderschat heftig hoe geestelijk slopend topsport is.
Mocht een renner mentale issues hebben en een pad kiest van zelfdoding sta je wel anders te kijken met je meninkje.

Zelf wel eens in situatie gezeten dat je niet lekker in je vel zit, beloftes qua materiaal niet nagekomen worden en de hele wereld van je verwacht dat je een tijdrit de volgende dag owned maar wel door de ploegleiding op pad gestuurd wordt omdat een lul van een ploegmaat aangegeven heeft uitslagen te willen rijden?

Nee he? Dacht ik al.

Merlinappa 11 september 2019 om 07:38

Hey, ik verwoord het misschien wat lomp maar ik zeg nergens dat zijn problemen niet echt zijn, en ik wil er ook zeker niet te makkelijk over doen. Ik denk alleen dat het slimmer was geweest om dit meteen te zeggen en zo allerlei roddels te voorkomen.

En die denigrerende toon is niet nodig, jij weet niet wat ik op sportief vlak doe of gedaan heb.

west 10 september 2019 om 19:53

Als die Taiwanezen een fatsoenlijke fiets in elkaar weten te prutsen heeft de rest gewoon een probleem in Yorkshire.

havana 11 september 2019 om 07:55

Bij het WK mag je op je eigen materiaal rijden.

Fast Freddy 10 september 2019 om 19:57

Op dit moment… Jaja, tot de breuk definitief is dus.

Jungle Man 10 september 2019 om 19:59

Vaag, maar je weet natuurlijk niet wat er mentaal in zijn hoofd speelt. Mi wel oplosbaar probleem.

evos01 10 september 2019 om 20:02

Gevecht met demonen in het hoofd?
Daar heeft hij al langer last van,vaak vallen.

SnellePelle 10 september 2019 om 20:40

Joh, echt?

TijmenCamps 10 september 2019 om 20:07

Denk dat de Wereldkampioen tijdrijden vast staat toch? Begint met Primoz eindigt op Roglic.

jessevdalen 10 september 2019 om 22:35

Je bent iets teveel fan. Geraint thomas niet uitvlakken

Voorgeborchte 11 september 2019 om 11:03

Je schrijft Remco verkeerd.

koos verrek 10 september 2019 om 20:44

edit wf: niet doen

SnellePelle 10 september 2019 om 21:08

Zelf reflectie?

mtber_1978 10 september 2019 om 21:42

Een aantal reacties hier zijn enorm stuitend. Meerdere mensen in mijn omgeving hebben \hadden mentale problemen. Een aantal zijn er zelf uigestapt. Om dan iemand zwak of loser te noemen maakt het erger en idan pijnlijk om hier te lezen.
Daarbij iemands vrouw hierbij betrekken is beneden alle peil.

Maenhout 10 september 2019 om 22:06

Helemaal mee eens. Plus dat ze hadden kunnen weten bij BM dat Rohan Dennis een ingewikkelde gebruiksaanwijzing heeft – maar wel resultaat levert als je de instructies een beetje in acht neemt. Zijn ploeggenoten lijken het kennelijk in ieder geval wél te snappen.

Michiel De Rooij 11 september 2019 om 11:44

Lul niet zo pathetisch

mtber_1978 10 september 2019 om 21:43

Daarbij. Het maar fietsen hé

Romāns Vainšteins 10 september 2019 om 21:50

Op WF is voor velen iedereen een loser behalve degene die op dat moment wint > check hiervoor het b*tchen op de runners up en het kontschurken richting Roglic vandaag de dag maar, t’is vaak van een onnavolgbare simpelheid.

girardengo 11 september 2019 om 10:44

En voor een site waarin wielerliefhebbers en -kenners geacht mogen worden op een zeker niveau te discussiëren is dat beschamend. De reacties op wielrennen op nu.nl zijn doorgaans redelijker.

Cochise 10 september 2019 om 21:53

Gigantisch benieuwd naar de fiets waarmee hij zal aantreden. Zou hij het aandurven om deftig materiaal te overspuiten en er het merk van de juiste sponsor op te zetten?

heuvelcolombia 10 september 2019 om 22:09

Haha veel reacties hier lijken van die mensen te zijn die van de oude stempel zijn ‘mentale issues zijn taboe’. Tegenwoordig snappen dat soort mensen hoe ze een account aanmaken op internet en nu zitten ze hier.

KennyKlimmen 10 september 2019 om 22:23

Hoezo, een peleton bestaat toch altijd uit pak m beet 175 losers….

de winnaars 11 september 2019 om 03:05

edit wf: dergelijke reacties mag je achterwege laten

trickstuff 11 september 2019 om 03:27

Ik heb meerdere artikelen gelezen over dit interview met Dennis, en alleen in dat op WF wordt van demonen gesproken. Dat is een veel te vrije en dus kwalijke vertaling van de woorden ‘battle in my own head’.

hjjanssen1973 11 september 2019 om 07:21

Belangrijke laatste woorden… “op dit moment”. Die fietst volgend jaar dus ergens anders. Mocht ook nergens rijden, alleen trainen. Tja.

Djoop 11 september 2019 om 07:37

Als je met zijn specialisme een dag voor de TT afstapt met een vage reden roept dat vragen op. Het heeft er alle schijn van dat dit een bewuste actie was om zijn eigen ploeg te benadelen. Genomineerd voor de meest kinderachtige renner van 2019.

FondriestTF3 11 september 2019 om 07:38

Veel reacties hier komen direct uit de jaren 60.

Als het in je hoofd niet goed zit is dat een probleem. Als je daarmee naar buiten komt (richting de ploeg en je naasten bedoel ik dan, niet wielersites) ben je mijns inziens enorm sterk en hard op weg naar een oplossing.

In die zin is Rohan Dennis in deze bijzonder goed bezig.

De ploeg ook trouwens. Niet met modder gegooid, maar de ruimte gegeven.

Als hij weer met stralende ogen aan de start verschijnt, is het een winnaar. Niet per sé in de uitslag, maar als mens. En dat is belangrijker dan een stukje fietsen.

r525 11 september 2019 om 10:47

Er zijn een aantal reacties verwijderd, dus daar kan ik niet over oordelen.
Verder zie ik helemaal geen reacties uit de jaren 60. Alleen maar terechte conclusies dat hij het zichzelf een stuk makkelijker had gemaakt als hij gewoon open geweest was over het afstappen.
Tegenwoordig krijg je (terecht) erg veel steun en respect als je aangeeft dat het mentale problemen zijn die je tegenhouden. De weg die hij nu gekozen heeft vind ik niet erg taktisch.

leffe 11 september 2019 om 07:49

Ik begrijp de heisa niet op de fiets want MERIDA is hoofd aandeelhouder van SPECIALICED en dat zijn wel goede fietsen dus neem ik azn dat Merida niet slecht kan zijn

trickstuff 11 september 2019 om 08:08

Je weet wat ze zeggen over aannames..

Slecht is de Warp TT natuurlijk niet, maar als er gepresteerd moet worden dan is het verschil tussen goed en heel erg goed toch significant.
En bovendien is het bedrijfstechnisch niet interessant om veel R&D kosten te maken in een niche markt, zeker niet als je daarmee de Specialized Shiv gaat beconcurreren.

Chaba 11 september 2019 om 08:57

Tja los van al zijn problemen is het natuurlijk apart dat er geen uitleg gegeven was na het afstappen in de Tour precies de dag voordat hij zijn kwaliteiten moet laten zien. Daar roep je alleen maar meer vragen mee op. Als je die niet beantwoord, leidt dat tot speculaties en gaat het een eigen leven leiden.

Dat zou je toch moeten willen voorkomen. Zelfs dit verhaal roept veel vragen op vooral omdat hij doet alsof er geen issue is geweest met de ploeg. We gaan het zien maar ik verwacht dat hij volgend jaar ergens anders fietst.

Kevin Lowagie 11 september 2019 om 09:11

Misschien moet Dennis zijn klassementsambities laten varen. Hij heeft het duidelijk mentaal moeilijk. Als je voor een klassement gaat moet je keihard trainen, enorm op de voeding letten en er elke dag staan. Je moet mentaal enorm sterk zijn. Dennis kan gewoon terug naar wat hij best kan, tegen de klok knallen.

Ypuh 11 september 2019 om 19:49

Was het voor iedereen maar zo makkelijk om gewoon je spullen te pakken en op te stappen wanneer je baas een belofte niet nakomt (overigens zal hij zich verdiept hebben in het materiaal toen hij tekende).

Deze man heeft zo te zien grotere problemen dan zijn materiaal en dat moet je respecteren. Ik zou hem in bescherming nemen door hem niet meer op te stellen en de kans te bieden een werkgever te vinden die beter bij hem past.

Dat hier direct gesuggereerd wordt dat hij uit het leven stapt omdat het een zacht eitje is vind ik zwaar overtrokken.

Headlines

Materiaalzone

Populair