Denise Betsema snelt in Ethias Cross Eeklo naar zesde seizoenszege

zaterdag 13 februari 2021 om 14:32
Denise Betsema snelt in Ethias Cross Eeklo naar zesde seizoenszege

Denise Betsema - foto: Cor Vos (archief)

De Ethias Cross in Eeklo is een kolfje naar de hand van Denise Betsema gebleken. De Texelse nam in het zonovergoten, maar frisse omstandigheden aan het einde van de voorlaatste ronde afstand van Manon Bakker, met wie ze de wedstrijd lang kleurde.

Inge van der Heijden pakte op grotendeels sneeuwvrij gemaakte parcours uit met de kopstart. Brand, Betsema, Kay en Bakker volgden in haar spoor. Deze laatste drie dames bezetten de eerste plaatsen aan het einde van de eerste ronde, met Sanne Cant binnen schootsafstand als eerste achtervolgster.

In de bochtenzone op het gras maakt Kay een foutje. Daarmee verliest ze een handvol seconden, waardoor Cant bijna wist aan te sluiten. In de zandbak reden Bakker en Betsema elkaar even in de weg, waardoor Bakker even alleen aan kop kwam te rijden, maar lang duurde dit feest niet voor de Flevolandse. Betsema reed het gat gezwind weer dicht, terwijl Cant en Kay op enkele seconden bleven doorduwen.

De laatste meters kreeg Cant niet gedicht. Ze leek zich ietwat te hebben vergaloppeerd en moest de jonge Britse laten gaan. Aan het einde van de vierde ronde werd de veelvoudig Belgische kampioene zelfs voorbijgestreefd door Lucinda Brand, die lang niet in het wedstrijdverhaal voorkwam.

foto: Cor Vos

Haasje-over
De Nederlandse combine vooraan bleef maar doordenderen en de twee bouwden hun voorsprong op Kay, Cant en Brand uit. Het duo speelde diverse keren haasje-over; bij het ingaan van de laatste ronde was nog niet duidelijk wie de cross ging winnen, al leek de foutenlast bij Bakker iets groter en was Betsema nog iets frisser. Zij hoorde de bel dan ook vijf seconden eerder dan haar jongere landgenote.

In de heuvelzone kreeg Bakker nog een kans om aan te sluiten, terwijl Betsema wat sukkelde om een dijkje op te komen. Bakker kende hier echter ook problemen, waardoor het geen strijd om de overwinning meer kon worden. Het betekende dat Betsema haar zesde zege van het seizoen bij mocht schrijven.

Wereldkampioene Lucinda Brand mikte in Eeklo op haar eerste overwinning in de regenboogtrui, maar dat zat er eigenlijk geen moment in. Wel wist ze allereerst Cant en in de laatste ronde ook Kay voorbij te snellen, waardoor ze nog een podiumplek in de wacht sleepte. Nog maar eens een volledig Nederlands podium dus…

Ethias Cross 2020-2021
Uitslag vrouwen – flag-be Eeklo
1. flag-nl Denise Betsema in 42m25s
2. flag-nl Manon Bakker op 0m06s
3. flag-nl Lucinda Brand op 0m28s
4. flag-gb Anna Kay op 0m44s
5. flag-be Sanne Cant op 1m05s
6. flag-nl Annemarie Worst op 1m17s
7. flag-nl Inge van der Heijden op 1m26
8. flag-nl Aniek van Alphen op 1m26s
9. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 1m58s
10. flag-be Ellen Van Loy op 2m10s

Dit artikel delen:

8 Reacties

Dolfy 13 februari 2021 om 14:41

Een mooie wedstrijd op een erg glad parkoers, een klein slippertje en je ligt al onderuit. Ook op de klimmetje soms lastig. Spannende strijd tussen Bakker en Betsema op het eind.

Limal 13 februari 2021 om 14:46

Inderdaad, mooie strijd voor de winst ondanks de slechte start van Brand/Worst en de afwezigheid van Alvarado. Knap van Bakker dat ze het Betsema zo moeilijk maakte! Cant kwam even mooi terug in de wedstrijd, maar botst uiteindelijk toch weer op haar grenzen.

Apemantus 13 februari 2021 om 14:46

Ik snap dat er sprake is van decompressie na een WK, maar anderzijds moet het WK truitje ook vleugels geven. Nog een keer op de hoogste trede staan in de regenboogkleuren (iets wat Brand nog niet gelukt is) moet een drive zijn. Was het makkelijkst geweest dit direct te doen in de eerste cross na het WK. Hoe langer het duurt des te lastiger het wordt zo lijkt het. Desondanks zie je haar toch alles geven vandaag. Zou toch een klein smetje zijn als ze dit seizoen niet meer weet te winnen in de WK trui. Kom op, nog één keer alles uit de kast Lucinda!

Franco Ballerini 13 februari 2021 om 14:49

Leuke cross. Had het Bakker (enige die over balkjes sprong) wel gegund, maar ze kon niet profiteren van foutjes Betsema.

Dion 13 februari 2021 om 16:14

Sporza vond Cant topfavoriet.. Chauvinisme is mij ook niet vreemd maar dit is toch wel erg overdreven.

john 13 februari 2021 om 19:00

Nou bij Wielerflits krijgt ze ook een * voor rond plek 8 te fietsen

Robbiebier 13 februari 2021 om 19:01

Ja nu geen excuses,ze wordt gewoon uit het wiel gereden,en dan zeg die peters dat het komt omdat ze een zware inspanning moest doen om aan te sluiten.
En brand dan weet je van hoe ver die kwam en die rijd nog dik een halve minuut bij haar weg,nee ze blijft gewoon tegen dames botsen die veel en veel beter zijn zelfs als ze in vorm is.

Gilberto 13 februari 2021 om 21:03

Ja, het was weer aardig. Vorige week in de sneeuw was helemaal genieten natuurlijk. Had zelf de hele dag al gewandelt en intens genoten van de sneeuwpret buiten, en ’s avonds lekker opwarmen binnen met een heerlijke lasagna die vrouwencross teruggekeken, wat een race was dat zeg. Prachtig hoe al die meiden zo zitten met hun sterke en zwakkere punten en daarmee voor hele leuke wedstrijden zorgen waar alles in zit. Mooie strijd voorin, en dan al die groepjes erachter die elkaar ook allemaal stimuleren en zo het niveau omhoog blijven krikken. Goh, wat gaan we allemaal meemaken de komende jaren met al die jonge meiden die zich blijven aandienen!
Werd al gezegt dat ze die beelden vooral naar het comite moesten sturen voor de Olympische Spelen, wat mij betreft overwegen ze het zelfs voor de Winterspelen :) Fan-tas-tisch!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair