Denise Betsema en Annemarie Worst niet naar WK veldrijden

dinsdag 25 januari 2022 om 10:02
Denise Betsema en Annemarie Worst niet naar WK veldrijden

foto: Cor Vos

De Nederlandse delegatie voor het WK veldrijden in Fayetteville reist zonder Denise Betsema en Annemarie Worst af naar de Verenigde Staten. Beide vrouwen moeten het kampioenschap aan zich voorbij laten gaan.

Worst is positief getest op het coronavirus en mag daarom niet afreizen naar de Verenigde Staten. De afgelopen twee seizoenen reed de 26-jarige renster steeds naar het zilver op het WK: eerst in 2020 in Dübendorf, een jaar later in Oostende. Deze winter won Worst de Wereldbeker in Koksijde en momenteel is ze de nummer vijf op de UCI-ranking.

Nummer twee op de UCI-ranking Betsema testte negatief op het coronavirus, maar is gisteren ziek geworden en voelt zich koortsig. De Texelse besloot daarom eveneens niet af te reizen naar Fayetteville. Afgelopen seizoen was ze nog derde op het WK. Deze winter was ze vier keer succesvol: in oktober in Lokeren en Bredene en een maand later in Ruddervoorde en Zonhoven.

Bondscoach Gerben de Knegt hield vooraf rekening met dit scenario, maar baalt enorm voor zijn sporters. “We hadden en hebben bij de elite-vrouwen meerdere ijzers in het vuur, maar ik rekende Annemarie en Denise wel tot de kanshebbers op een medaille. Het is voor ons en hen een hard gelag dat ze er niet bij kunnen zijn.”

De Nederlandse delegatie maakt vandaag de oversteek naar de Verenigde Staten voor het WK.

Dit artikel delen:

38 Reacties

thomasjaarsma 25 januari 2022 om 10:21

Toch podiumkandinaten, kansen voor andere? Denk dat het Vas tegen Nederland wordt

Steven_E 25 januari 2022 om 10:29

En Honsinger bij regel

Steven_E 25 januari 2022 om 10:30

Correctie: regen

AWestie 25 januari 2022 om 10:22

Ai, niet helemaal Denise haar jaar. Goed begonnen, maar daarna werd het een seizoen zonder zegeruikers.

Dikke Vrouw 25 januari 2022 om 10:23

Jemig erg sneu voor beide dames

Beer 25 januari 2022 om 10:27

Heel jammer voor de betrokken sporters. Combinatie WK in de US meets Corona begint een steeds triester resultaat op te leveren. Achteraf gezien heeft van Aert wel de juiste keuze gemaakt lijkt me. Nu legt hij al deze stress, heisa en risico’s naast zich.

Koers 25 januari 2022 om 12:06

Achteraf moet nog blijken. Als hij in straks tijdens een training het voorjaar aan zich voorbij moet laten gaan heeft ie een bijna gegarandeerde regenboog aan zich voorbij laten gaan, alsook de crossen daarvoor.

thorsen 25 januari 2022 om 10:30

Met de seconde neemt de hoeveelheid spek en bonen toe op dit WK. Zonde.

Madone E 25 januari 2022 om 10:46

Balen. Die positieve test gaat nog veel slachtoffers brengen dit seizoen. Nu het niet meer dan een griep blijkt te zijn maar rap stoppen met die tests.

Michelangelo 25 januari 2022 om 10:53

Ik schreef een week of wat geleden dat een podium voor Cant onrealistisch was…. ik moet mijn mening misschien nu toch herzien.

Als ze coronavrij blijft, en er zijn er 3 die onderweg pech hebben, dan zou ze zomaar op het podium kunnen verschijnen. Voor wat het waard is natuurlijk.

Verder natuurlijk eeuwig zonde voor Betsema en Worst. Net als voor al die anderen die op deze manier een toch al gedevalueerd WK aan hun neus voorbij zien trekken.

Steven_E 25 januari 2022 om 10:58

Ik vond top-10 zelfs al hoog ingeschat voor Cant. Maar met 2 afvallers en 3 toppers die bij de beloften starten moet het er wel inzitten. Wie weet top-5.

ChefSpijker 25 januari 2022 om 10:59

Geloof niet echt in Cant. Is op voorhand ook geen parcours dat haar heel goed ligt. Rochette al tijdje in Noord-Amerika, dus lastig zeggen hoe haar vormpeil nu is, maar denk dat zij de beste wordt buiten Nederland en Vas. En anders eerder een Persico dan Cant. Voor Honsinger zal het parcours wel net te snel liggen komend weekend.

Rondje 25 25 januari 2022 om 10:59

Je kunt je afvragen wat een podiumplaats voor Cant waard is natuurlijk na zoveel afvallers. Maar ja, daar kraait niemand meer naar over een paar jaar.

Het is nu afwachten op de volgende afvaller. Anna Kay is er ook niet bij (hersenschudding)

Murcia 25 januari 2022 om 11:04

Cant gaat op dit parcours geen hoge ogen gooien, de klim is veel te zwaar voor haar. De vraag die ze zelf moet beantwoorden is of ze er nog wel plezier in heeft, de trend zal in alle wedstrijden behalve het BK voor haar verder naar beneden gaan en ze is geen Vos die als midden dertiger nog weet te winnen.

Theo Bovengemiddelkamp 25 januari 2022 om 11:38

Wat ik van Rochette haar laatste races in Europa zag, leek ze mij beter dan Vas. Alleen hebben die twee volgens mij niet zo vaak tegen elkaar gereden dit seizoen.
In ieder geval lijkt mij dus Rochette de niet-Nederlandse die het meeste kans maakt op een podiumplek.

meqadon 25 januari 2022 om 12:03

Als je het nieuws leest over bernal, dan weet je dat het nog veel erger kan in deze sporten. Hopelijk niet te veel afzeggingen of positieve gevallen meer. En op een mooi weekendje crossen!

adelaarvanantwerpen 25 januari 2022 om 12:04

@ Theo
Raar dat jij tot deze conclusie komt. Vas eindigde in 7 van de 8 crossen waarin zij tegen Rochette reed voor Rochette. Alleen in haar terugkeer tijdens Namen eindigde Rochette voor haar. In haar laatste vijf crossen in België reed zij drie keer tegen Vas en eindigde drie keer duidelijk achter Vas. In de andere cross (Gullegem) werd Rochette door Van Anrooij ,die net een beetje minder is dan Vas, volledig weggereden.

Steven_E 25 januari 2022 om 13:04

“De klim is veel te zwaar voor haar”, remember Valkenburg?

Murcia 25 januari 2022 om 13:26

@Steven_E
Ik kan mij Valkenburg nog goed herinneren maar dat was vier jaar geleden en de concurrentie heeft niet stilgezeten, bovendien was Cant toen in het gehele seizoen goed voor 20 overwinningen. Nu heeft ze in geen enkele cross gewonnen waar de Nederlandse Top 7 aan meedeed, wel is het een feit dat door het ontbreken van Denise en Annemarie + Puck en Fem en Shirin die de belofte titel gaan betwisten er een goede kans is op een nette uitslag. Maar een overwinning zie ik niet gebeuren tenzij Vos en Brand ook nog door Corona worden uitgeschakeld, een podiumplek is niet onbereikbaar echter want door alle afwezigen groeien haar kansen. In de beste crossen van Sanne dit jaar werd ze vijfde of zesde met de Nederlandse top aanwezig, kan ze dat niveau halen is plek 3 een haalbaar doel.

Michelangelo 25 januari 2022 om 14:25

Bekijk de erelijst van cant dit jaar en ze maakt eigenlijk geen kans op de titel.

Maar in haar beste crossen was ze wel goed voor top 5-8.

Haal daar nu wat jonkies weg, en worst + betsema, en er liggen toch echt podiumkansen. Maar zolang vos en brand mogen starten en op hun fiets blijven zitten lijkt plek 3 het hoogst haalbare.

Daar staat tegenover dat ze in de VS volgens mij zelden top is geweest. Maar het zou kunnen dat mijn geheugen mij in de steek laat…

Theo Bovengemiddelkamp 26 januari 2022 om 09:52

@Adelaar Rochette heeft zich bij een tweetal wereldbekers tussen de Nederlanders kunnen smijten en dat heb ik Vas gewoon niet echt zien doen. Ik had eigenlijk van haar iets meer verwacht dit seizoen. Maar goed, met een podiumplaats is haar seizoen gered.

platteprijs 25 januari 2022 om 10:58

Gaat de KNWU de ruimte gebruiken om twee andere renners een kans te geven? Of is Veneberg stiekem blij omdat het hem nu toch heel wat tientjes aan uitgaven scheelt?

MasterAJA29 25 januari 2022 om 13:17

Als ik de site van de knwu mag geloven doen ze dat niet. Zou eigenlijk wel belachelijk zijn. Ze hebben er genoeg.

Danny van Lierop 25 januari 2022 om 13:47

De selectie is vanochtend vertrokken, ik verwacht niet dat er nog renners/rensters achterna worden gestuurd. Ook rekenhoudend met de logistieke kwestie.

Deel Koeper 25 januari 2022 om 15:42

Ze hebben er net niet genoeg. Je hebt 12 Nederlandse dames die bij de top 20 van de wereld horen (als je beloften en profs samen telt). Als je gaat uitbreiden naar de top 70 van de wereld, zit je nog steeds bij die zelfde 12 Nederlandse dames, er komt niets meer achter.

Van die 12 zaten er al 11 in de selectie (8 profs, 3 beloften), alleen Van Alphen viel er naast. Als je dan nog een 2e vervanger moet gaan zoeken, dan kom je al bij Kaptheijns uit en die kan echt helemaal niets gaan doen op een WK, die haalt de finish niet. De besten van wat er overblijft, zijn dan Terpstra of Tauber. Of Bentveld, die nog junior is. Die Nederlandse top is bijzonder breed en ruim en daarachter is er plots een bizar grote leegte.

oliebol 25 januari 2022 om 11:04

Puck en Fem gewoon bij de elite laten rijden.

Emergo 25 januari 2022 om 15:53

Tuurlijk niet oliebol.

xistnc 25 januari 2022 om 17:49

Zou allebei mogen? Zal wel niet. Ik kan me verhalen over het WK op de weg van vroeger herinneren waarbij renners op zaterdag bij de amateurs reden en vervolgens meteen prof werden, zodat ze op zondag nogmaals konden starten.

Eljorro 25 januari 2022 om 13:28

Hoewel ik Worst en Betsema niet als de grootste kanshebsters op goud zag hadden ze wel een hele grote rol kunnen hebben door bv. afstoppen van de concurrentie. Vos en Brand hebben nu 2 knechten minder, gewoon heel jammer.

harryjohan71 25 januari 2022 om 13:42

Vos en Brand hebben geen knechten nodig om te winnen. De enige concurrent uit een ander land is Vas en heel misschien Honsinger. Voor Brand en Vos is het alleen maar gunstiger dat ze er niet bij zijn. De rensters die nu wegvallen waren gewoon concurrenten en echt geen bondgenoten

xistnc 25 januari 2022 om 14:49

Betsema als knecht ben je liever kwijt dan rijk. En Worst start vaak zo slecht, dat de kans op een WK niet heel groot is dat ze nog vooraan gaat meedoen.

De Cabybara van de Conradkade 25 januari 2022 om 15:00

Betsema kon wel mooi lekker ronde lang op kop knallen voor een Vos of Brand.

Dat doet ze sowieso toch al, om aan het einde van de wedstrijd er door te zakken.

Arie den Blanken 25 januari 2022 om 15:17

Knechten speelt in het veldrijden slechts een minimale rol. Bovendien gaan landgenoten nooit voor elkaar rijden. Eerder tegen elkaar. Of er moet vooraf een goede financiële regeling zijn afgesproken. Het is voor Brand en Vos juist een voordeel dat die Worst en Betsema er niet bij zijn.

Rondje 25 25 januari 2022 om 15:19

@Eljorro.
Het knechtenwerk in veldrijden is zo minuscuul dat dit geen invloed heeft op het verloop. En zeker niet zoals de Nederlandse dames nu presteren. Mocht Vas of Rochette toch iets willen ondernemen moeten ze dat in het begin van de race doen.
Maar dat betekent ook dat ze gelijk kansloos worden voor het slot van de wedstrijd.
Met Bakker, Van der Heijden, Alvarado en Kasteleijn heeft Nederland eventueel
genoeg kwaliteit om de klus te klaren voor Vos en Brand.
Als Alvarado een goede dag heeft wordt het gewoon een voltalig Nederlands podium. Zo niet, dan zal Vas het podium completeren is mijn verwachting. Maar laten we eerst maar eens afwachten wat er nog meer af valt. Het is nog geen zaterdag.

Arie den Blanken 25 januari 2022 om 15:22

harryJohan71; Precies zoals je het zegt. Dat hopen van dat een NL-se wint is alleen voor de pers en de buitenstaanders en niet iets waar sporters zelf mee bezig zijn. En dat geldt voor elke tak van sport.

Cyclejo Schwanen 25 januari 2022 om 15:59

Jammer, beiden hadden mee de koers kunnen maken.

Verweggistan 25 januari 2022 om 18:59

Worst-case scenario voor Annemarie

vlaamse ardennen 26 januari 2022 om 13:54

Worst kees

Headlines

Materiaalzone

Populair